Рішення
від 18.11.2020 по справі 182/8759/19
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/8759/19

Провадження № 2/0182/599/2020

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

18.11.2020 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Рунчевої О.В., секретаря Нагаєвої Н.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Нікополі за правилами загального позовного провадження цивільну справу позовом ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Виконавчого комітету Нікопольської міської ради, Комунального підприємства Міська житлово-технічна інспекція Нікопольської міської ради, третя особа - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Усова 28 про визнання права користування жилим приміщенням та зобов`язання вчинити певні дії,-

В И Р І Ш И В:

21.12.2019 року ОСОБА_1 який діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 звернувся до Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області з позовом до Виконавчого комітету Нікопольської міської ради, Комунального підприємства Міська житлово-технічна інспекція Нікопольської міської ради, третя особа - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Усова 28 про визнання права користування жилим приміщенням та зобов`язання вчинити певні дії (а.с. 1-5), який в подальшому уточнював (а.с. 48-50), остаточно просить суд визнати за ОСОБА_2 право користування квартирою АДРЕСА_1 та зобов`язати Виконавчий комітет Нікопольської міської ради надати дозвіл на зміну договору найму та переоформлення особового рахунку в квартирі АДРЕСА_1 з ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 на його ім`я в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Свої вимоги мотивує наступним.

20.05.1974 року виконавчим комітетом Нікопольської міської ради депутатів трудящих м. Нікополя ОСОБА_4 видано ордер на користування квартирою АДРЕСА_1 , з цього часу вона була головним квартиронаймачем вказаного житлового приміщення. У вказаній квартирі вона проживала разом з чоловіком - ОСОБА_5 та доньками - ОСОБА_3 , ОСОБА_6 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 народила від нього, ОСОБА_1 сина - ОСОБА_2 , який також був членом сім`ї головного квартиронаймача та проживав за вказаною вище адресою.

09.04.2009 року головний квартиронаймач вказаної вище квартири, ОСОБА_7 , померла. Рішенням Виконавчого комітету Нікопольської міської ради від 12.08.2009 року ОСОБА_3 надано дозвіл на переоформлення договору найму та особового рахунку квартири АДРЕСА_1 . З цього часу ОСОБА_3 стала головним квартиронаймачем вказаної квартири, проживала у ній разом з сином ОСОБА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла.

Він, від імені їх спільного з померлою ОСОБА_3 сина, ОСОБА_2 , звернувся до Виконавчого комітету Нікопольської міської щодо надання неповнолітньому дозволу на переоформлення договору найму та особового рахунку вказаної квартири та отримав відповідь за № 1197, якою відмовлено в укладенні договору найму житла у зв`язку з тим, що у поданих документах, відсутні особи, які зареєстровані у житловому приміщенні.

Також відповідно довідки Відділу реєстрації та обліку громадян Нікопольської міської ради за № 5466 від 19.09.2019 року, відсутні відомості про реєстрацію місця проживання ОСОБА_2 в картотеці відділу.

Однак зібраними ним довідками про склад сім`ї від 15.01.2008 року та 01.10.2019 року підтверджується факт постійного проживання ОСОБА_2 разом з матір`ю ОСОБА_3 до дня її смерті .

Таким чином, вважає, що ОСОБА_2 набув право користування вказаною квартирою, однак позбавлений можливості користуватися нею, позбавлений можливості отримати дозвіл на переоформлення договору найму та особового рахунку вказаної квартири через вказані вище обставини. По яким причинам місце його проживання не було зареєстровано у встановленому законом порядку, невідомо.

Враховуючи викладене та те, що він діє в інтересах малолітнього ОСОБА_2 , тому його вимоги відповідають інтересам сина, який на законних підставах проживає в спірній квартирі, є членом сім`ї померлого головного квартиронаймача, він вимушений звернутися з позовом до суду.

Ухвалою суду від 27.01.2020 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження та по справі призначено підготовче судове засідання (а.с. 45-46).

Ухвалою суду від 26.10.2020 року закрито підготовче засідання по даній справі, справу призначено до розгляду по суті.

У судове засідання позивач не з`явився, надав на електронну адресу суду заяву про розгляд справи без його участі, на позовних вимогах наполягає у повному обсязі (а.с. 54).

Представник Нікопольської міської ради, ОСОБА_8 у судове засідання не з`явилася, в матеріалах справи наявна її заява про розгляд справи без участі відповідача, просить прийняти рішення у відповідності до вимог чинного законодавства (а.с. 39).

Від директора Комунального підприємства Міська житлово-технічна інспекція Нікопольської міської ради, С.С. Романій надійшла до суду заява про розгляд справи без участі їх представника, проти задоволення позовних вимог не заперечує (а.с. 33).

Представник Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Усова 28 у судове засідання не з`явився, був повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, причини неявки суду не відомі. Відповідно до ст. 223 ЦПК України, його неявка не перешкоджає розгляду справи.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється за відсутності сторін, що відповідає положенням ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 20.05.1974 року виконавчим комітетом Нікопольської міської ради депутатів трудящих м. Нікополя ОСОБА_4 видано ордер на користування квартирою АДРЕСА_1 , з цього часу вона була головним квартиронаймачем вказаного житлового приміщення. У вказаній квартирі вона проживала разом з чоловіком - ОСОБА_5 та доньками - ОСОБА_3 , ОСОБА_6 (а.с. 6-8).

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 народила сина - ОСОБА_2 , батьком якого є позивач по справ, ОСОБА_1 , що підтверджується копією повторного свідоцтва про народження від 20.04.2006 року (а.с. 9).

ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ОСОБА_5 , а ІНФОРМАЦІЯ_5 померла головний квартиронаймач вказаної вище квартири, ОСОБА_7 (а.с. 10-11).

Рішенням від 12.08.2009 року Виконавчим комітетом Нікопольської міської ради надано ОСОБА_3 дозвіл на переоформлення договору найму та особового рахунку квартири АДРЕСА_1 (а.с. 12). З цього часу ОСОБА_3 стала головним квартиронаймачем вказаної квартири.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла (а.с. 16).

Позивач, від імені їх спільного з померлою ОСОБА_3 сина, ОСОБА_2 , звернувся до Виконавчого комітету Нікопольської міської щодо надання неповнолітньому дозволу на переоформлення договору найму та особового рахунку вказаної квартири, однак а отримав відповідь від КП Міська Житлово-технічна інспекція Нікопольської міської ради за № 1197 від 28.10.2019 року, якою відмовлено в його укладенні у зв`язку з тим, що відповідно наданих документів, відсутні особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (а. 19).

Неповнолітній ОСОБА_2 постійно проживав разом з померлою матір`ю ОСОБА_3 в квартирі АДРЕСА_1 , що підтверджується копією довідки КП ЖЄК-4 від 15.01.2008 року (а.с. 14).

Також, згідно довідки про склад сім`ї станом на 01.10.2019 року, виданої керівником ОСББ Усова 28 у квартирі АДРЕСА_2 зареєстровано двоє осіб з 20.06.2005 року - ОСОБА_3 та її син - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 16).

Згідно копії картки реєстрації місця проживання, наданоїкерівником ОСББ Усова 28 , ОСОБА_2 зареєстрований у вказаній квартирі зі своєю матір`ю ОСОБА_3 (а.с. 14).

У частині першій статті 2 ЦПК України визначено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною першою статті 15 ЦК України встановлено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

З урахуванням цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа у разі порушення (можливого порушення), невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси.

Відтак, суд повинен установити, чи були порушені (чи існує можливість порушення), не визнані або оспоренні права, свободи чи інтереси цих осіб, і залежно від установленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або відмову в їх задоволенні.

Згідно ч. 2 ст. 18 ЗУ Про охорону дитинства , діти - члени сім`ї наймача або власника жилого приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем.

У відповідності до положень п.4, 5 ст.9 ЖК УРСР ніхто не може бути обмежений у праві користування житловим приміщенням інакше як на підставах і в порядку, передбаченими законом. Житлові права охороняються законом, за виключенням випадків, коли вони здійснюються всупереч з призначенням цих прав чи з порушенням прав інших осіб.

Ч. 2 ст. 64 ЖК УРСР передбачає, що до членів сім`ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім`ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство. Таким чином, законодавець не встановив вичерпного переліку осіб, які належать до кола членів сім`ї наймача, але визначив критерії, за якими осіб, не пов`язаних шлюбними або родинними стосунками, віднесено до них.

Ст. 65 ЖК УСРС передбачено, що наймач вправі в установленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім`ї, які проживають разом з ним, вселити в займане ним жиле приміщення свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб. На вселення до батьків їх неповнолітніх дітей зазначеної згоди не потрібно. Особи, що вселилися в жиле приміщення як члени сім`ї наймача, набувають рівного з іншими членами сім`ї права користування жилим приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, наймачем та членами його сім`ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням.

За ст. 61 ЖК УРСР користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення. Договір найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем -житлово-експлуатаційною організацією(а в разі її відсутності - відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем - громадянином, на ім`я якого видано ордер. Типовий договір найму жилого приміщення,правила користування жилими приміщеннями, утримання жилого будинку і придомової території затверджуються Кабінетом Міністрів Української РСР. Умови договору найму жилого приміщення, що обмежують права наймача та членів його сім`ї порівняно з умовами, передбаченими законодавством Союзу РСР, цим Кодексом, Типовим договором найму жилого приміщення та іншими актами законодавства Української РСР, є недійсними.

Згідно з п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 квітня 1985 року № 2 Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України , вирішуючи спори про право користування жилим приміщенням осіб, які вселилися до наймача, суд повинен з`ясувати, чи дотриманий встановлений порядок при їх вселенні, зокрема: чи була письмова згода на це всіх членів сім`ї наймача, чи приписані вони в даному жилому приміщенні, чи було це приміщення постійним місцем їх проживання, чи вели вони з наймачем спільне господарство, тривалість часу їх проживання, чи не обумовлювався угодою між цими особами, наймачем і членами сім`ї, що проживають з ним, певний порядок користування жилим приміщенням.

Постановою Верховного Суду України від 11 липня 2012 року у справі 6-60цс12 додатково звернуто увагу на те, що у осіб, які вселилися до наймача, виникають усі права й обов`язки за договором найму жилого приміщення, якщо особи постійно проживали разом із наймачем і вели з ним спільне господарство та були визнані членами сім`ї наймача (ч ч. 1, 2 ст. 64 ЖК УРСР ). Крім того, особи, які вселилися до наймача, набувають рівного з іншими членами сім`ї права користування жилим приміщенням, якщо особи вселилися в жиле приміщення як члени сім`ї наймача та якщо при вселенні між цими особами, наймачем та членами його сім`ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням (ст. 65 ЖК УРСР ). Під час вирішення спору про право користування жилим приміщенням осіб, які вселилися до наймача, суд повинен з`ясувати, крім обставин щодо реєстрації цих осіб у спірному приміщенні, дотримання встановленого порядку при їх вселенні та наявності згоди на це всіх членів сім`ї наймача та обумовлення угодою між указаними особами, наймачем і членами сім`ї, що проживають з ним, певний порядок користування жилим приміщенням, й інші обставини справи, що мають значення для справи, а саме: чи було це приміщення постійним місцем проживання цих осіб, чи вели вони з наймачем спільне господарство, тривалість часу їх проживання.

Статтею 106 ЖК Української РСР встановлено, що повнолітній член сім`ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім`ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення належить будь-якому членові сім`ї наймача.

За змістом вказаної норми закону будь-який член сім`ї наймача, що має повну цивільну дієздатність, має право вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення. Виходячи з принципу рівності прав та обов`язків наймача та членів його сім`ї (ст 64 ЖК), члени сім`ї заміщують наймача в договірних правовідносинах найму. Тому право вимагати зміни договору в цих випадках має будь-хто з членів сім`ї наймача, які залишились проживати у приміщенні. Судовому розгляду, зокрема, підлягають спори у випадку, якщо наймодавець або орган, який вирішує питання щодо внесення змін в договір найму, не визнає в якості члена сім`ї наймача особу, яка поставила питання про визнання її наймачем за договором, а також у випадку відмови інших членів сім`ї у згоді на зміну договору.

Відповідно до ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до положень п.4, 5 ст.9 ЖК УРСР ніхто не може бути обмежений у праві користування житловим приміщенням інакше як на підставах і в порядку, передбаченими законом. Житлові права охороняються законом, за виключенням випадків, коли вони здійснюються всупереч з призначенням цих прав чи з порушенням прав інших осіб.

Відповідно ст.61 ЖК УРСР, користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення.

За таких обставин, аналізуючи вищенаведене, приймаючи до уваги той факт, що неповнолітній ОСОБА_2 проживав в спірній квартирі з моменту народження до дня смерті матері, ОСОБА_3 , як син головного квартиронаймача, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Виконавчого комітету Нікопольської міської ради, Комунального підприємства Міська житлово-технічна інспекція Нікопольської міської ради, третя особа - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Усова 28 про визнання права користування жилим приміщенням та зобов`язання вчинити певні дії є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 13 , 18 , 62 , 64 , 76 , 81 , 89 , 141 , 263-265 , 268 ЦПК України, ст.ст. 61 , 64 , 65 , 106 ЖК УРСР , п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 квітня 1985 року № 2 Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України , суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , проживає за адресою - АДРЕСА_3 ), який діє в інтересах ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 до Виконавчого комітету Нікопольської міської ради (код ЄДРПОУ 04052198, місцезнаходження - Дніпропетровська область м. Нікополь вул. Електрометалургів, буд. 3), Комунального підприємства Міська житлово-технічна інспекція Нікопольської міської ради (код ЄДРПОУ 38309555, місцезнаходження - Дніпропетровська область м. Нікополь вул. Електрометалургів, буд. 58А), третя особа - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Усова 28 (код ЄДРПОУ 42117830, місцезнаходження-Дніпропетровська область м. Нікополь вул. Усова, буд. 28) про визнання права користування жилим приміщенням та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право користування квартирою АДРЕСА_1 .

Зобов`язати Виконавчий комітет Нікопольської міської ради надати дозвіл на зміну договору найму та переоформлення особового рахунку в квартирі АДРЕСА_1 з ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 на ім`я ОСОБА_1 в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду до або через Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: О. В. Рунчева

Дата ухвалення рішення18.11.2020
Оприлюднено23.12.2020
Номер документу93714670
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права користування жилим приміщенням та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —182/8759/19

Рішення від 18.11.2020

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Рішення від 18.11.2020

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 23.10.2020

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні