Ухвала
від 22.12.2020 по справі 550/1466/20
ЧУТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 550/1466/20

Провадження № 2/550/299/20

Номер рядка звіту 60

У Х В А Л А

22 грудня 2020 року смт.Чутове

Суддя Чутівського районного суду Полтавської області Антонов А.А., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 , третя особа Гряківська сільська рада Чутівського району Полтавської області, про визнання недійсним заповіту та дублікату заповіту, визнання недійсним свідоцтв про право на спадщину за заповітом, скасування державної реєстрації права власності, визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , в інтересах якого на підставі довіреності від 05.02.2019 діє ОСОБА_2 , звернувся з позовом до ОСОБА_3 , третя особа Гряківська сільська рада Чутівського району Полтавської області, про визнання недійсним заповіту та дублікату заповіту, визнання недійсним свідоцтв про право на спадщину за заповітом, скасування державної реєстрації права власності, визнання права власності в порядку спадкування за законом

Дана позовна заява підлягає залишенню без руху, т.я. подана з порушенням вимог ст.ст. 175 - 177 ЦПК України.

Порушені вимоги п. 2, 3, 5 - 7, 9 та 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, а саме:

1. Позовна заява не містить поштового індексу, реєстраційного номеру облікової картки платника податків, номеру і серії паспорту позивача, а також відповідача (якщо такі відомості позивачу відомі).

2. В позовній заяві не зазначена ціна позову.

У п. 10 ч. 1 ст. 176 ЦПК України визначено, що ціна позову у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог, визначається загальною сумою всіх вимог.

3. Позивачем заявлено декілька позовних вимог, серед яких і вимога про визнання за ним права власності в порядку спадкування за законом на спірну земельну ділянку, яка є вимогою про визнання права власності на майно, але в позовній заяві не зазначена ціна позову цієї вимоги, яка підлягає грошової оцінки.

Відповідно до положень п. 2 ч. 1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

4. В позовній заяві не викладені обставини, якими позивач обґрунтовує вартість спірної земельної ділянки та не зазначені докази її вартості.

5. Відповідно до пп. 1 та 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за поданням до суду позовної заяви майнового характеру становить 1 % ціни позову, але не менше 0, 2 розміру мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати, а ставка судового збору за поданням до суду заяви немайнового характеру становить 0, 1 розміру мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року.

У ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Статтею 181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Згідно з ч. 1 ст. 190 ЦК України майном як особливим об`єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов`язки.

Таким чином, позовна вимога про визнання за позивачем права власності в порядку спадкування за законом на спірну земельну ділянку у розумінні змісту даної статті є майновою вимогою, тобто судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового характеру.

Позивачем сплачено судовий збір у розмірі 840 грн. 80 коп. за вимоги немайнового характеру - про визнання недійсним заповіту та дублікату заповіту, визнання недійсним свідоцтв про право на спадщину за заповітом та скасування державної реєстрації права власності.

Позивачу необхідно визначити дійсну вартість спірної земельної ділянки на день подачі позову або виконання даної ухвали та сплати судовий збір виходячи з дійсної її вартості.

Суддя звертає увагу на те, що суд позбавлений можливості зазначити в ухвалі точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити), т.я. в матеріалах позовної заяви відсутні докази вартості спірної земельної ділянки на день подачі позову.

6. В позовній заяві не зазначені:

- відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

7. Позовна заява підписана ОСОБА_2 як представником ОСОБА_1 , у підтвердження повноважень якого надана довіреність від 05.02.2019.

Згідно ст.ст. 58 ч. 1, 60 ч. 1 та 2 ЦПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Представником у суді може бути адвокат або законний представник. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла 18 років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у ст. 61 цього Кодексу.

У ч. 6 ст. 19 ЦПК України визначено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує 250 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 3) справи про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, якщо такі вимоги не пов`язані із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства); 4) справи про розірвання шлюбу; 5) справи про захист прав споживачів, ціна позову в яких не перевищує 250 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У ч. 1 ст. 274 ЦПК України вказано, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи: 1) малозначні справи; 2) що виникають з трудових відносин; 3) про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд.

Одночасно у п. 2 ч. 4 ст. 274 ЦПК України визначено, що в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах щодо спадкування.

Враховуючи, що позов поданий у спорі щодо спадкування, який не відноситься до малозначних справ та підлягає розгляду лише за правилами загального позовного провадження, то представником позивача у даній справі в суді може бути лише адвокат.

Позивачем не надано доказів того, що його представник ОСОБА_2 є адвокатом, та не надано документів у підтвердження його повноважень як адвоката, які передбачені ч. 4 ст. 62 ЦПК України.

8. Позивач до позовної заяви додав письмові докази, які не відповідають вимогам, які встановлені до письмових доказів у ст. 95 ЦПК України, в якій визначено, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення).

Під час перевірки копій документів, що додані до позовної заяви, на предмет їх відповідності ст. 95 ЦПК України, беруться до уваги правила засвідчення копій документів, визначені п. 5.27 Національного стандарту України "Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Держспоживстандарту від 7.04.2003 № 55.

Копія документу набуває юридичної сили лише в разі її засвідчення в установленому порядку. Напис про засвідчення копії складається зі слів "Згідно з оригіналом", особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів (ініціалу імені) та прізвища, дати засвідчення копії. Оскільки під засвідченням копії документа слід розуміти саме засвідчення відповідності копії оригіналу відповідного документа, відсутність на копії напису про її засвідчення "Згідно з оригіналом" чи в іншому словесному виразі дає підстави вважати її такою, що не посвідчена в установленому порядку.

До позовної заяви додані письмові докази, один примірник яких засвідчений з порушенням вищевказаного порядку, а інші примірники взагалі не посвідчені.

Згідно ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175 і 177 цього Кодексу, протягом 5 днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені ст.ст. 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст.ст. 19, 58, 60, 62, 175 - 177, 185, 274 ЦПК України, суддя, -

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 , третя особа Гряківська сільська рада Чутівського району Полтавської області, про визнання недійсним заповіту та дублікату заповіту, визнання недійсним свідоцтв про право на спадщину за заповітом, скасування державної реєстрації права власності, визнання права власності в порядку спадкування за законом залишити без руху.

Повідомити позивачу необхідність виконати вимоги, вказані в ухвалі, протягом 10 (десяти) днів з дня отримання даної ухвали, і роз`яснити, що в противному разі позовна заява буде вважатись не поданою і буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А. А. Антонов

СудЧутівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення22.12.2020
Оприлюднено24.12.2020
Номер документу93753319
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —550/1466/20

Ухвала від 29.01.2021

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Антонов А. А.

Ухвала від 29.01.2021

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Антонов А. А.

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Антонов А. А.

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Антонов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні