Ухвала
від 21.12.2020 по справі 922/3745/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі про банкрутство

(підготовче засідання)

"21" грудня 2020 р.Справа № 922/3745/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

при секретарі судового засідання Мазуренко А.О.

розглянувши заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Амбросія", м.Харків про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельна компанія "Російський продукт", м. Харків , код ЄДРПОУ 36459077

учасники у справі про банкрутство не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Амбросія" звернулося до господарського суду Харківської області з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельна компанія "Російський продукт" на тій підставі, що боржник у добровільному порядку не погасив заборгованість перед ТОВ "Амбросія", визнану рішенням господарського суду Харківської області від 06.08.2018 у справі № 922/1252/19.

Ухвалою суду від 23.11.2020 заяву ТОВ "Амбросія" (вх. № 3745/20 від 20.11.2020) про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Російський продукт" залишено без руху. Надано заявнику десятиденний строк з моменту отримання ним копії ухвали про залишення заяви без руху для усунення встановлених судом недоліків заяви та надання суду: доказів сплати судового збору за звернення із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у розмірі 21020,00 грн (в оригіналі); доказів авансування винагороди арбітражному керуючому у розмірі 45000,00 грн (в оригіналі); доказів направлення копії заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство з додатками боржнику (листом з описом вкладення). Роз`яснено заявнику, що у разі неусунення виявлених судом недоліків протягом встановленого строку, заява вважатиметься неподаною та повертається заявнику.

07.12.2020 до суду від ТОВ "Амбросія" надійшла заява про усунення недоліків заяви, до якої додано: докази сплати судового збору, докази авансування винагороди арбітражному керуючому, докази направлення копії заяви на адресу боржника, заяву про згоду на участі у справі від арбітражного керуючого Омельченко А.А.

Ухвалою суду від 10.12.2020 прийнято заяву ТОВ "Амбросія" про відкриття провадження у справі про банкрутство до розгляду. Підготовче засідання по справі призначено на 21.12.2020.

Присутній у судовому засіданні представник ТОВ "Амбросія" заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "ТК "Російський продукт" підтримав у повному обсязі, просив суд відкрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "ТК "Російський продукт", визнати кредиторські вимоги ТОВ "Амбросія" до боржника в розмірі 1536316,51 грн та призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Омельченка А.А.

Представник ТОВ "ТК "Російський продукт" у судове засідання не з`явився; про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений відповідно до вимог чинного законодавства; надав лист (вх. № 29761 від 21.12.2020), в якому зазначив, що визнає заборгованість перед ТОВ "Амбросія" у розмірі 1536316,51 грн; повідомив про відсутність заборгованості з виплати заробітної плати, сплати податків і зборів (обов`язкових платежів); крім того, зазначив, що у товариства відсутні рахунки, на яких ведеться облік прав на цінні папери, що належать боржнику у депозитарних установах; вказав на те, що підприємство не веде діяльність, пов`язану з державною таємницею, та у підприємства відсутнє на балансі державне майно; надав відомості про наявні рахунки, відкриті в АТ "Альфа-Банк" та ХОУ АТ "Ощадбанк".

В судовому засіданні 21.12.2020 оголошено перерву на 21.12.2020 о 17:00.

Після перерви учасники у справі про банкрутство в судове засідання не з`явилися.

Розглянувши матеріали справи, враховуючи пояснення, надані представником ініціюючого кредитора в судовому засіданні, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгівельна компанія "Російський продукт" зареєстроване за адресою: 61037, м. Харків, вул. Плеханівська, буд. 126/1, код ЄДРПОУ 36459077.

Як свідчать матеріали справи, рішенням господарського суду Харківської області від 06.08.2018 у справі № 922/1252/18 за позовом ТОВ "Амбросія" до ТОВ "ТК "Російський продукт" про стягнення заборгованості за договором поставки позов задоволено повністю, призначено до стягнення з ТОВ "ТК "Російський продукт" на користь ТОВ "Амбросія" заборгованість за договором поставки № 01/03/16 від 01.03.2016 у сумі 1513612,32 грн та витрати зі сплати судового збору в розмірі 22704,19 грн.

30.08.2018 на виконання вищезазначеного рішення судом видано наказ.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру судових рішень рішення господарського суду Харківської області від 06.08.2018 у справі №922/1252/18 набрало законної сили.

У заяві про відкриття провадження у справі про банкрутство кредитором зазначено, що заборгованість ТОВ "ТК "Російський продукт", визнана зазначеним рішенням суду, у добровільному порядку погашена не була. Наявність заборгованості ТОВ "ТК "Російський продукт" перед ТОВ "Амбросія" у розмірі 1536316,51 грн підтверджується самим боржником у листі (вх. № 29761 від 21.12.2020), наданому суду.

Преамбула Кодексу України з процедур банкрутства передбачає, що цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом справи.

Якщо провадження у справі відкривається за заявою кредитора, господарський суд перевіряє можливість боржника виконати майнові зобов`язання, строк яких настав. Боржник може надати підтвердження спроможності виконати свої зобов`язання та погасити заборгованість.

Статтею першою Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що грошове зобов`язання - це зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

На підставі встановлених судом обставин, заяви кредитора у справі про банкрутство та наведених вище правових норм, суд доходить до наступних висновків.

Вимоги ініціюючого кредитора до боржника складають 1536316,51 грн. Ініціюючим кредитором при подачі до суду заяви про відкриття справи про банкрутство повністю дотримано вимоги ст. ст. 1, 34 Кодексу України з процедур банкрутства.

Оцінивши надані докази, суд на підставі ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства вважає за необхідне відкрити провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельна компанія "Російський продукт", визнати грошові вимоги ініціюючого кредитора - ТОВ "Амбросія" в розмірі 1536316,51 грн основної заборгованості та на суму 21020,00 грн витрат зі сплати судового збору за подання до суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство, ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника до 170 календарних днів.

Згідно з ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору.

Проте, Законом України від 05.06.2020 № 686-ІХ "Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства" доповнено Прикінцеві та перехідні положення Кодексу України з процедур банкрутства пунктом 2-1, відповідно до якого до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

З матеріалів справи вбачається, що ініціюючий кредитор ТОВ "Амбросія" при зверненні до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "ТК "Російський продукт" запропонував кандидатуру арбітражного керуючого Омельченка Андрія Анатолійовича (свідоцтво № 1909 від 03.05.2019) та додав його заяву на участь у справі про банкрутство в якості розпорядника майна.

Розглянувши заяву арбітражного керуючого Омельченка Андрія Анатолійовича на участь у справі та додані до неї документи, суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 11 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражним керуючим може бути громадянин України, який має вищу юридичну або економічну освіту другого (магістерського) рівня, загальний стаж роботи за фахом не менше трьох років або не менше одного року після отримання відповідної вищої освіти на керівних посадах, пройшов навчання та стажування протягом шести місяців у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства, володіє державною мовою та склав кваліфікаційний іспит.

Частиною третьою статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

У своїй заяві на участь у справі арбітражний керуючий Омельченко А.А. зазначив, що за час провадження діяльності арбітражного керуючого порушень термінів подання інформації, передбаченої Кодексу України з процедур банкрутства, до державного органу з питань банкрутства, а також порушення строків, визначених ухвалами господарських судів, порушень законодавства та ліцензійних умов провадження діяльності арбітражного керуючого не допускав; судимості за вчинення корисливих злочинів та заборони суду займатися діяльністю арбітражного керуючого не має; управління боржником раніше не здійснював; не є особою, яка має конфлікт інтересів згідно з Кодексом України з процедур банкрутства та Законом України "Про засада запобігання і протидії корупції"; не є заінтересованою особою стосовно боржника та кредитора відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства; за час провадження діяльності арбітражного керуючого до дисциплінарної відповідальності не притягувався; має організаційні та технічні можливості для виконання повноважень арбітражного керуючого. Надав договір страхування відповідальності арбітражного керуючого № 20/5508/ОД2 від 01.04.2020.

Розглянувши заяву арбітражного керуючого Омельченка А.А та додані до неї документи, враховуючи, що зазначена кандидатура запропонована ініціюючим кредитором та відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для призначення розпорядником майна ТОВ "ТК "Російський продукт" арбітражного керуючого Омельченка А.А.

Враховуючи, що на час проведення підготовчого засідання боржник не може в повному обсязі задовольнити вимоги кредитора, з метою виявлення всіх кредиторів і осіб, які мають бажання взяти участь у санації боржника, суд здійснює оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство на офіційному веб-сайті в мережі Інтернет.

Керуючись ст. ст. 1, 11, 16, 28, 36, 39, 41, 44, 45 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 232-235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельна компанія "Російський продукт", код ЄДРПОУ 36459077.

2. Визнати грошові вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "Амбросія" до боржника в розмірі 1536316,51 грн основної заборгованості та на суму 21020,00 грн витрат зі сплати судового збору за подання до суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство.

3. Ввести мораторій на задоволенні вимог кредиторів, протягом якого забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі виконання рішень у немайнових спорах;

забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов`язання, три проценти річних від простроченої суми тощо;

мораторій на задоволення вимог кредиторів застосовується до вимог кредиторів щодо відшкодування збитків, що виникли внаслідок відмови боржника від виконання правочинів (договорів) у процедурі санації, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Дія мораторію на задоволення вимог кредиторів не поширюється на вимоги поточних кредиторів, виплату заробітної плати та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, відшкодування шкоди, заподіяної здоров`ю та життю громадян, виплату авторської винагороди, аліментів, а також на вимоги за виконавчими документами немайнового характеру, що зобов`язують боржника вчинити певні дії чи утриматися від їх вчинення.

Дія мораторію не поширюється на задоволення вимог кредиторів у разі одночасного задоволення вимог кредиторів у процедурі розпорядження майном керуючим санацією згідно з планом санації, а також ліквідатором у ліквідаційній процедурі в порядку черговості, встановленому цим Кодексом.

Стягнення грошових коштів за вимогами кредиторів за зобов`язаннями, на які не поширюється дія мораторію, провадиться з рахунку боржника в установі банку. Контроль за такими стягненнями здійснює арбітражний керуючий.

Звернення стягнення на майно боржника за вимогами, на які не поширюється дія мораторію, здійснюється виключно за ухвалою господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство боржника.

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника ТОВ "ТК "Російський продукт".

5. Призначити розпорядником майна боржника - ТОВ "ТК "Російський продукт" арбітражного керуючого Омельченка Андрія Анатолійовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1909 від 03.05.2019, адреса: 61037, м. Харків, вул.Плеханівська, буд. 126/1, РНОКПП НОМЕР_1 ).

6. Встановити розпоряднику майна ТОВ "ТК "Російський продукт" арбітражному керуючому Омельченку Андрію Анатолійовичу грошову винагороду в розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень розпорядника майна боржника; джерелом оплати встановити кошти, авансовані кредитором на депозитний рахунок господарського суду Харківської області.

У разі, якщо процедура розпорядження майном триватиме після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває у заставі, згідно з ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства.

7. Оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельна компанія "Російський продукт" (61037, м.Харків, вул. Плеханівська, буд. 126/1, код ЄДРПОУ 36459077), текст якого додається.

8. Встановити розпоряднику майна строк до 03.02.2021 для подачі до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів (письмові нормативно-обґрунтовані пояснення щодо складеного реєстру по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстрів, заборон щодо майна боржника, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів), реєстру вимог кредиторів.

9. Встановити строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника та надання її результатів суду до 10.02.2021.

10. Попереднє засідання суду призначити на "16" лютого 2021 р. о(б) 12:20 год. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Харківської області за адресою: 61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 8-й під`їзд, зал 328.

11. Ухвалу надіслати боржнику, ініціюючому кредитору, розпоряднику майна арбітражному керуючому Омельченку А.А., місцевому загальному суду, органу державної виконавчої служби, органу державної податкової служби за місцезнаходженням боржника та державному реєстратору відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у м. Харкові для відома та внесення відповідних відомостей про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги в строки, передбачені ст. 256 ГПК України.

Повний текст ухвали складено та підписано 24 грудня 2020 року.

Суддя Усатий В.О.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено24.12.2020
Номер документу93783050
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3745/20

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 05.09.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 19.04.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 13.04.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 18.03.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 18.03.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні