Ухвала
від 21.12.2020 по справі 340/4867/20
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

з питань заміни неналежної сторони у с справі

22 грудня 2020 року м. Кропивницький Справа № 340/4867/20

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Хилько Л.І., розглянув у порядку письмового провадження за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом Військової частини НОМЕР_1 до Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області про скасування висновку, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом та просить визнати протиправним та скасувати Висновок за результатами моніторингу закупівлі "Приладдя до трактора (Подрібнювач пнів)", опублікованого у електронній системі закупівель 16.10.2020 р. о 15 год. 21 хв..

Ухвалою від 02.11.2020 р. відкрито провадження у справі (а.с.77).

Відповідач подав відзив на позовну заяву, в якому серед іншого зазначав і про те, що Управління здійснює повноваження міжрегіонального територіального органу - Східного офісу Держаудитслужби, не є суб`єктом владних повноважень в розумінні КАС України, тому не може бути відповідачем (а.с.88-97).

У підготовчому судовому засіданні 22.12.2020 р. представником позивача заявлено клопотання про вирішення у порядку письмового провадження питання про заміну неналежного відповідача та про продовження строку підготовчого провадження. Представник відповідача проти заміни відповідача не заперечував (а.с.212).

Вирішуючи вищевказані питання суд зазначає таке.

Частиною 1 статті 2 КАС України передбачено, що завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Згідно до п. 9 ч. 1 ст. 4 цього Кодексу, відповідач - це суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Зазначене кореспондується з положеннями ч. 3 ст. 46 КАС України, за якими, відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Суб`єкт владних повноважень - орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг (п.7 ч.1 ст.4 КАС України).

Відповідно до пункту 1 Положення про Східний офіс Держаудитслужби, затвердженого наказом Держаудитслужби 02.06.2016 р. № 23, Східний офіс Держаудитслужби (далі - Офіс) підпорядковується Держаудитслужбі та є її міжрегіональним територіальним органом.

У складі Офісу утворюються як структурні підрозділи управління в Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській областях (далі - управління).

Управління здійснюють свої повноваження на території адміністративно-територіальної одиниці за їх місцезнаходженням відповідно.

Згідно із п. 3 Положення, основним завданням Офісу є реалізація повноважень Держаудитслужби на території Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської областей (а.с.168-172).

Відповідно з п. 1 Положення про управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області, затвердженого наказом Східного офісу Держаудитслужби від 29.08.2016 року №3, управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області є структурним підрозділом Східного офісу Держаудитслужби (а.с.173-179).

За відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що за кодом ЄДРПОУ 40477689, зареєстровано як юридичну особу Східний офіс Держаудитслужби, який є органом державної влади, має відокремлені підрозділи, зокрема, управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області, без статусу юридичної особи (а.с.99-104).

Приписами частини 3 ст. 48 КАС України закріплено, що якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

За ч. 7 ст. 48 КАС України, заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

При цьому, згідно із ч. 6 ст. 48 КАС України, після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

З урахуванням ч. 3 ст. 48 КАС України, та дійсних обставин справи, суд приходить до висновку про можливість заміни первісного відповідача у справі Управління Східного офісу Держаудитслужби у Кіровоградській області, належним, а саме, - Східним офісом Держаудитслужби (ЄДРПОУ: 40477689).

Відповідно п.2 ч.2 ст. 181 КАС України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни позивача, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи у зв`язку із заміною сторони по справі.

Керуючись ст.ст. 48, 256 КАС України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання позивача про заміну відповідача на належного - задовольнити.

Замінити в адміністративній справі за позовом Військової частини НОМЕР_1 до Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області про скасування висновку, - первісного відповідача Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області належним - Східним офісом Держаудитслужби (код ЄДРПОУ: 40477689, місцезнаходження: 49600, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Володимира Антоновича, буд. 22, корпус 2).

Розгляд адміністративної справи розпочати спочатку.

Відкласти розгляд справи та призначити підготовче судове засідання на 18.01.2021 року о 10:00 год., яке буде проводитись суддею Хилько Л.І. одноособово у приміщенні Кіровоградського окружного адміністративного суду за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 40, 7 поверх в залі судового засідання №4.

Зобов`язати Східний офіс Держаудитслужби у 15-денний строк з дня вручення ухвали надіслати:

- на адресу суду: відзив на позовну заяву, у разі невизнання позову, з поясненнями по суті заявлених вимог та наданням доказів, що обґрунтовують викладені в них обставини;

- на адресу позивача - копію відзиву та доданих до нього документів.

Встановити позивачу 5-денний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити Східному офісу Держаудитслужби 5-денний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Копію ухвали направити учасникам справи. На адресу Східного офісу Держаудитслужби також направити копію позовної заяви з додатками.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені статтею 256 КАС України, та оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Л.І. Хилько

Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено08.09.2022
Номер документу93785446
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —340/4867/20

Постанова від 22.06.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Постанова від 22.06.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 03.06.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 27.05.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Рішення від 23.02.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Рішення від 23.02.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 21.12.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 01.11.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні