Рішення
від 24.12.2020 по справі 599/2635/20
ЗБОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 599/2635/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" грудня 2020 р. Зборівський районний суд Тернопільської області в складі головуючого судді Чорної В.Г., при секретарі Грицай О. П., за участю представника позивача ОСОБА_1 , розглянувши в м. Зборові цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Зборівської міської ради Зборівського району Тернопільської області, третя особа: державний нотаріус Першої Тернопільської державної контори в.о. Зборівської державної нотаріальної контори про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_2 звернулася в суд з позовом до Зборівської міської ради Зборівського району Тернопільської області, третя особа: державний нотаріус Першої Тернопільської державної контори в.о. Зборівської державної нотаріальної контори про визнання права власності на спадкове майно, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що вона є спадкоємцем майна за заповітом та прийняла спадщину, однак в позасудовому порядку не може її оформити, тому виникла необхідність звернутися в суд.

Представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав, просить їх задовотити з підстав зазначених у позовній заяві, при неявці відповідача не заперечує щодо постановлення заочного рішення.

Представник відповідача подав клопотання про розгляд справи за його відсутності, заперечень щодо задоволення позовних вимог не має.

Суд, в силу п.3 ст.211 ЦПК України, вважає за можливе розглянути дану справу за відсутності сторін.

Дослідивши та оцінивши докази у справі, суд встановив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 04 лютого 2008 року Гарбузівською сільської ради Зборівського району Тернопільської області, актовий запис № 02. Після його смерті відкрилася спадщина на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що в АДРЕСА_1 . Спадщину прийняла дружина спадкодавця ОСОБА_4 , яка не оформивши спадкових прав померла ІНФОРМАЦІЯ_2 померла, що стверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 , виданим 07 лютого 2011 року Гарбузівською сільської ради Зборівського району Тернопільської області, актовий запис № 02. Після її смерті відкрилася спадщина на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що в АДРЕСА_1 .

ОСОБА_3 , 26 січня 2007 року склав заповіт посвідчений секретарем Гарбузівської сільської ради Зборівського району Тернопільської області та зареєстрований в реєстрі за № 13, згідно умов якого заповів усе належне на день смерті майно позивачу ОСОБА_2 .

ОСОБА_4 , 26 січня 2007 року склала заповіт посвідчений секретарем Гарбузівської сільської ради Зборівського району Тернопільської області та зареєстрований в реєстрі за № 14, згідно умов якого заповіла усе належне на день смерті майно позивачу ОСОБА_2 , яка спадщину прийняла.

Відповідно до ст.1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку встановленого законодавством для прийняття спадщини він не заявив про відмову від неї. Отже, позивач згідно ст. 1268 ЦК України прийняв спадщину.

Як вбачається із ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Оцінивши докази у справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення приймаючи до уваги, що позивач є спадкоємцем майна згідно заповіту і прийняла спадщину, до неї правомірно перейшли права та обов`язки (спадщина), отже за нею слід визнати право власності на спадкове майно.

Керуючись ст.ст.12,81,264,265 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст.328, 1223, 1225, 1268 Цивільного кодексу України,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 РНОКПП НОМЕР_3 право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що в АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається через Зборівський районний суд до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи. Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення. Повний текст рішення виготовлено 24 грудня 2020 року.

Суддя Зборівського

районного суду Чорна В.Г.

СудЗборівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено28.12.2020
Номер документу93824410
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —599/2635/20

Рішення від 24.12.2020

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Рішення від 24.12.2020

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Ухвала від 11.12.2020

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні