Рішення
від 16.03.2020 по справі 200/14826/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 березня 2020 р. Справа№200/14826/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Кравченко Т.О.,

за участю

секретаря судового засідання Дьяченка Є.І.,

розглянув в порядку загального позовного провадження в судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про визнання протиправним та скасування рішення і зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

26 грудня 2019 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) до Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області (далі - відповідач, Слов`янське ОУ ПФУ), в якому позивач просив:

- визнати протиправним та скасувати рішення Слов`янського ОУ ПФУ від 16 серпня 2019 року про відмову в призначенні пільгової пенсії;

- зобов`язати Слов`янське ОУ ПФУ повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 08 серпня 2019 року про призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до ч. 1 та п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування із зарахуванням до пільгового стажу періоду роботи позивача в структурній одинці Зуївська теплова електрична станція товариства з обмеженою відповідальністю Східенерго та у відокремленому підрозділі Зуївська теплова електрична станція товариства з обмеженою відповідальністю ДТЕК Східенерго .

Заяви, клопотання учасників справи. Процесуальні дії у справі.

02 січня 2020 року суд постановив ухвалу про прийняття позовної заяви та відкриття провадження в адміністративній справі № 200/14826/19-а; вирішив розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні); встановив строк для подання відзиву на позовну заяву; витребував у відповідача докази.

Цією ж ухвалою суд задовольнив клопотання позивача та відстрочив йому сплату судового збору за подання позовної заяви в розмірі 768,40 грн до ухвалення судового рішення у справі.

31 січня 2020 року суд постановив ухвалу про розгляд справи в порядку загального позовного провадження; призначив підготовче засідання на 24 лютого 2020 року.

24 лютого 2020 року суд постановив ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 16 березня 2020 року.

Про дату, час і місце проведення судового засідання учасники справи повідомлені з дотриманням вимог Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Учасники справи/їх представники у судове засідання не з`явилися, надали заяви про розгляд справи без їх участі.

Враховуючи, що участь у судовому засіданні є правом учасника справи, передбаченим п. 2 ч. 3 ст. 44 КАС України, а також відсутність встановлених ст. ст. 205, 223 КАС України підстав для відкладення розгляду справи, справа розглянута за відсутності учасників справи.

У зв`язку з неявкою всіх учасників справи на підставі ч. 4 ст. 229 КАС України повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що 16 серпня 2019 року відповідач прийняв рішення № 66, яким відмовив йому в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до ч. 1 та п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-ІV Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування (далі - Закон № 1058) у зв`язку з неможливістю провести перевірку достовірності поданих документів та врахувати відомості з документів, виданих на непідконтрольній території.

Позивач вважав рішення Слов`янського ОУ ПФУ від 16 серпня 2019 року № 66 протиправним і таким, що підлягає скасуванню.

Доводив, що набув право на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до ч. 1 та п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону № 114.

Стверджував, що пенсійний орган протиправно не врахував до пільгового стажу період його роботи водолазом в структурній одинці Зуївська теплова електрична станція товариства з обмеженою відповідальністю Східенерго (далі - СО Зуївська ТЕС ТОВ Східенерго ) та у відокремленому підрозділі Зуївська теплова електрична станція товариства з обмеженою відповідальністю ДТЕК Східенерго (далі - ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго ).

З огляду на викладене позивач наполягав на задоволенні позовних вимог.

Відповідач позов не визнав, надав відзив на позовну заяву.

Правомірність свого рішення відповідач обґрунтовував тим, що ОСОБА_1 претендував на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до ст. 114 Закону № 1058, однак у нього відсутній необхідний пільговий стаж.

Стверджував, що ТОВ ДТЕК Східенерго не перереєстровано на підконтрольній органам державної влади території. Довідки про період роботи позивача на цьому підприємстві надано з непідконтрольної території, тому вони не приймаються до уваги, а стаж роботи водолазом не зараховується.

На час звернення за призначенням пенсії страховий стаж ОСОБА_1 складав 29 років 9 місяців 20 днів. У зв`язку з відсутністю необхідного пільгового стажу позивачу відмовлено в призначенні пенсії.

На цій підставі відповідач просив відмовити в позові.

Обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини. Докази відхилені судом, та мотиви їх відхилення.

На виконання вимог ст. 90 КАС України суд оцінив докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні; оцінив належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, виходячи з того, що жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 77 КАС України кожна особа повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 78 цього Кодексу.

За правилами абз. 1 ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

З`ясовуючи чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються вимоги та заперечення, якими доказами вони підтверджуються, а також чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, суд встановив таке.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянином України, що встановлено на підставі паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Совєтським РВ УМВС України в м. Макіївка Донецької області 22 травня 2002 року; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 .

З 21 жовтня 2011 року постійне місце проживання позивача зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , про що свідчить штамп про реєстрацію місця проживання, проставлений у його паспорті.

ОСОБА_1 набув статус внутрішньо переміщеної особи, що підтверджено довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 07 серпня 2019 року № 1429-5000172620.

Фактичне місце проживання/перебування ОСОБА_1 після переміщення: АДРЕСА_2 .

Відповідач - Слов`янське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області (ідентифікаційний код: 37803258) зареєстроване як юридична особа 28 жовтня 2011 року.

Матеріали пенсійної справи ОСОБА_1 свідчать, що 08 серпня 2019 року позивач звернувся до відповідача з заявою про призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

В заяві міститься відмітка позивача про те, що позивач ознайомлений зі змістом п. 4.3 Порядку № 22-1.

Разом з заявою про призначення пенсії від 08 серпня 2019 року, зареєстрованою за № 8381, позивач надав такі документи: військовий квиток НОМЕР_3 , диплом НОМЕР_4 , довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи № 1429-5000172680, довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру, довідки, що визначають право на пенсію на пільгових умовах №№ 243, 243, заяву про спосіб виплати пенсії, паспорт, трудову книжку НОМЕР_5 , фото, що відображено в розписці-повідомленні.

В розписці-повідомленні позивач вказав, що в лютому 2019 року звертався за призначенням пенсії до пенсійного фонду м. Харцизьк, однак в призначенні пенсії йому відмовлено. Наполягав на прийнятті поданих ним документів.

Суд зауважує, що в розписці-повідомленні відсутні будь-які відмітки, які б свідчили, що для вирішення порушеного ОСОБА_1 питання посадові особи Слов`янського ОУ ПФУ пропонували останньому подати додаткові документи.

Окрім перелічених вище документів, в матеріалах пенсійної справи також наявні: особова книжка водолаза від 11 березня 1984 року, індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-5), витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) від 11 серпня 2019 року № 1005638819.

16 серпня 2019 року голова комісії з припинення Слов`янського ОУ ПФУ Литвиненко О.В., за участю начальника відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій № 1 ОСОБА_2 , головного спеціаліста-юрисконсульта юридичного відділу Удалих І.С., головних спеціалістів відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій № 1 ОСОБА_3 та Вареник Г.С., розглянула заяву ОСОБА_1 від 08 серпня 2019 року № 8381 про призначення пенсії згідно зі ст. 114 Закону № 1058 та прийняла рішення № 66 про відмову в призначенні пенсії.

Рішення про відмову в призначенні пенсії пенсійний орган обґрунтував таким.

Для призначення пенсії ОСОБА_1 подав такі документи: заяву, копії паспорта, ідентифікаційного коду, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, трудової книжки, диплому НОМЕР_4 , військового квитка УН № 04187116, довідки про пільговий стаж роботи № 243 від 28 квітня 2017 року, які видані ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго , копію особової книжки водолаза від 11 березня 1984 року.

Покликаючись на приписи ст. 114 Закону № 1058, пенсійний орган зазначив, що право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 22 років 6 місяців при зверненні з 01 квітня 2019 року по 31 березня 2020 року, з них не менше як 10 років на зазначених роботах.

Відповідач зазначав, що згідно зі Списком № 1, розділ ХХІІІ Загальні професії (у всіх галузях господарства) , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461, право на пенсію мають водолази 1, 2, 3 групи спеціалізації робіт та інші працівники, зайняті на роботах під водою, у тому числі в умовах підвищеного атмосферного тиску, не менше 275 годин на рік (25 годин на місяць), або час перебування яких під водою з початку водолазної практики становить 2 750 годин і більше.

Пенсійний орган покликався на ч. 3 ст. 44 Закону № 1058, п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637, п. 4.2. Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1.

Вказував на те, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року № 1085-р міста Харцизьк та Зугрес включені до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Пенсійний орган стверджував, що ТОВ ДТЕК Східенерго не перереєстроване на підконтрольній території; довідки за період роботи на цьому підприємстві надані з непідконтрольної території, а тому вони не приймаються до уваги, а стаж роботи водолазом не зараховується.

Слов`янське ОУ ПФУ дійшло висновку, що станом на момент звернення за призначенням пенсії ОСОБА_1 має загальний страховий стаж 29 років 9 місяців 20 днів.

Відповідач вирішив, що через відсутність необхідного пільгового стажу роботи ОСОБА_1 слід відмовити в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах.

Пенсійний орган дійшов висновку, що право пенсію за віком ОСОБА_1 набуде після досягнення 63 років.

Позивачу роз`яснено, що у разі незгоди з прийнятим рішенням, воно може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку.

Суд зауважує, що в рішенні Слов`янського ОУ ПФУ від 16 серпня 2019 року № 66 не зазначено, які саме періоди роботи позивача не були враховані до його пільгового стажу.

З приводу періодів роботи ОСОБА_1 в СО Зуївська ТЕС ТОВ Східенерго та у ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго , записи про які містяться в трудовій книжці НОМЕР_5 , суд встановив такі обставини:

Запис 11 - 28 грудня 2007 року на підставі наказу від 28 грудня 2007 року № 112 ОСОБА_1 прийнятий на роботу до СО Зуївська ТЕС ТОВ Східенерго в цех теплопостачання, підземних комунікацій та гідроспоруд водолазом 1 класу на дільниці водолазно-технічних робіт.

Запис 12 - згідно з протоколом загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю Східенерго від 10 травня 2012 року СО Зуївська ТЕС ТОВ Східенерго з 15 травня 2012 року перейменована у ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго .

Запис 13 - 06 лютого 2013 року на підставі наказу від 06 лютого 2013 року № 14 переведений в тому ж цеху начальником дільниці І групи на дільниці водолазно-технічних робіт.

Запис 14 - 01 червня 2016 року на підставі наказу від 01 червня 2016 року № 190-к переведений там же на дільниці водолазно-технічних робіт майстром виробничої дільниці І групи.

Запис 15 - 12 березня 2017 року на підставі наказу від 10 березня 2017 року № 1112-к звільнений за п. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України за згодою сторін.

Відомості ІКІС ПФУ свідчать, що пенсійний орган зарахував до страхового стажу ОСОБА_1 такі періоди роботи в СО Зуївська ТЕС ТОВ Східенерго та у ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго : 28 грудня 2007 року, 01 січня 2008 року - 21 січня 2008 року, 01 лютого 2008 року - 31 серпня 2014 року, 01 вересня 2014 року - 30 вересня 2014 року, 01 травня 2015 року - 28 лютого 2017 року.

Період роботи з 28 грудня 2007 року по 12 березня 2017 року до пільгового стажу ОСОБА_1 відповідачем не зарахований.

З приводу місцезнаходження підприємства, на якому працював позивач в період з 28 грудня 2007 року по 12 березня 2017 року, суд встановив таке.

За даними ЄДР товариство з обмеженою відповідальністю ДТЕК Східенерго (ідентифікаційний код: 31831942) зареєстроване як юридична особа 17 грудня 2001 року.

Місцезнаходження ТОВ ДТЕК Східенерго : Донецька обл., Мар`їнський р-н, м. Курахове, вул. Енергетиків, буд. 34.

Відокремлений підрозділ Зуївська теплова електрична станція товариства з обмеженою відповідальністю ДТЕК Східенерго (код ЄДРПОУ: 26160818) знаходиться за адресою: Донецька обл., м. Харцизьк, м. Зугрес, вул. 60 років Жовтня, буд. 100 (витяг з ЄДР від 11 серпня 2019 року № 1005638819).

З заявою про призначення пенсії ОСОБА_1 надав довідку про підтвердження фактичного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній від 28 квітня 2017 року № 243, видану ВО Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго (код ЄДРПОУ 26160818), з таблицею обліку підводних годин.

Згідно з цією довідкою позивач працював повний робочий день в СО Зуївська ТЕС ТОВ Східенерго , в подальшому перейменованій у ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго .

За період з 28 грудня 2007 року по 12 березня 2017 року виконував водолазні роботи, пов`язані з шкідливими та важкими умовами праці за професією водолаз 1 класу, начальник дільниці І групи, майстер виробничої дільниці І групи дільниці водолазних робіт, що передбачені, передбачені Списком № 1, розділ ХХІІІ, код 23-2.

Індивідуальні відомості про застраховану особу Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування (форма ОК-5) містять інформацію про сплату страхових внесків ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго (код ЄДРПОУ: 26160818) за: грудень 2007 року, 2008-2013 роки, січень-вересень 2014 року, травень-грудень 2015 року, 2016 рік, січень-лютий 2017 року.

Індивідуальні відомості про застраховану особу також містять інформацію про спеціальний стаж роботи ОСОБА_1 у ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго (код ЄДРПОУ: 26160818), код підстави для обліку спец стажу - ЗПЗ013А1.

Як свідчить п. 1 Довідника кодів підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства (додаток 3 до Порядку формування та подання страхувальникам звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 квітня 2015 року за № 460/26905), код підстави - ЗПЗ01ЗА1 з 05 січня 1991 року проставляється працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461, і за результатами атестації робочих місць.

Будь-які інші докази щодо предмета доказування учасники справи не надали.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Ст. 46 Конституції України визначено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Принципи, засади і механізми призначення, перерахунку і виплати пенсії визначає Закон України від 09 липня 2003 року № 1058-IV Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування (далі - Закон № 1058).

На час виникнення спірних правовідносин Закон № 1058 діяв у редакції від 01 січня 2019 року.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону № 1058 право на отримання пенсій із солідарної системи мають громадяни України, які застраховані згідно із цим Законом та досягли встановленого цим Законом пенсійного віку чи визнані особами з інвалідністю в установленому законодавством порядку і мають необхідний для призначення відповідного виду пенсії страховий стаж.

Ч. 1 ст. 114 Закону № 1058 визначено, що право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, зазначених у частинах другій і третій цієї статті, а пенсії за вислугу років - на умовах, зазначених у частині четвертій цієї статті. Розміри пенсій для осіб, визначених цією статтею, обчислюються відповідно до ст. 27 та з урахуванням норм ст. 28 цього Закону.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону № 1058 на пільгових умовах пенсія за віком призначається: працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, - після досягнення 50 років і за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

За відсутності стажу роботи, встановленого абзацом першим цього пункту, у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності на дату досягнення віку, встановленого абзацами першим і третім - тринадцятим цього пункту, страхового стажу: з 1 квітня 2019 року по 31 березня 2020 року - не менше 22 років 6 місяців у чоловіків.

Працівникам, які не мають стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, передбаченого абзацом першим цього пункту, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах, за наявності передбаченого абзацами першим і п`ятнадцятим - двадцять третім цього пункту відповідного страхового стажу пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого абзацом першим частини першої статті 26 цього Закону: чоловікам - на 1 рік за кожний повний рік такої роботи.

Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01 грудня 2005 року за № 1451/11731, (далі - Порядок № 383).

Згідно з п. 3 Порядку № 383 при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До посад або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21 серпня 1992 року та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21 серпня 1992 року.

Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 36.

Розділ ХХІІІ Загальні професії (у всіх галузях господарства) Списку № 1, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 36, включав :водолазів 1, 2, 3 групи спеціалізації робіт та інших працівників, зайнятих роботою під водою, у тому числі в умовах підвищеного атмосферного тиску, не менше 275 годин на рік (25 годин на місяць), або час перебування яких під водою з початку водолазної практики становить 2750 годин і більше .

Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461.

Розділ ХХІІІ Загальні професії (у всіх галузях господарства) Списку № 1, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461, також включав водолазів 1, 2, 3 групи спеціалізації робіт та інших працівників, зайнятих роботою під водою, у тому числі в умовах підвищеного атмосферного тиску, не менше 275 годин на рік (25 годин на місяць), або час перебування яких під водою з початку водолазної практики становить 2750 годин і більше .

Отже, в період з 28 грудня 2007 року по 12 березня 2017 року ОСОБА_1 працював за професією (на посадах), включеною(ними) до Списку № 1.

Порядок підтвердження стажу роботи регламентований ст. 62 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-ХІІ Про пенсійне забезпечення (далі - Закон № 1788).

Ст. 62 Закону № 1788 установлено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Такий порядок затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (далі - Порядок № 637).

Згідно з п. 1 Порядку № 637 основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

П. 6 Постанови № 637 установлено, що в трудову книжку вносяться такі відомості про роботу: прийом на роботу, переведення на іншу роботу, звільнення. Записи про найменування роботи або посади, на яку прийнятий працівник, здійснюються: для робочих відповідно до найменування професій, зазначених в Єдиному тарифно-кваліфікаційному довіднику робіт і професій робочих; для службовців відповідно до найменування посад, зазначених в Єдиній номенклатурі посад службовців, або відповідно до штатного розкладу.

Згідно з п. п. 2.2., 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 серпня 1993 року за № 110, до трудової книжки, зокрема, вносяться відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення.

У графі 3 розділу Відомості про роботу як заголовок пишеться повне найменування підприємства.

Під цим заголовком у графі 1 ставиться порядковий номер запису, що вноситься, у графі 2 зазначається дата прийняття на роботу.

У графі 3 пишеться: Прийнятий або призначений до такого-то цеху, відділу, підрозділу, на дільницю, виробництво із зазначенням його конкретного найменування, а також роботи, професії або посади і присвоєного розряду. Записи про найменування роботи, професії або посади на яку прийнятий працівник, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій . Якщо працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, запис у трудовій книжці робиться на підставі наказу, виданого за результатами атестації робочих місць, і має відповідати найменуванню Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Показники, зазначені у цих Списках обов`язково повинні бути підтверджені у карті оцінки умов праці робочого місця за результатами атестації і можуть записуватись у дужках.

Якщо працівнику в період роботи надається новий розряд, тоді про це в установленому порядку робиться відповідний запис.

Відповідно до п. 3 Порядку № 637 за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

За відсутності зазначених у цьому пункті документів для підтвердження трудового стажу приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються періоди роботи лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.

Порядок № 637 окремо визначає особливості підтвердження трудового стажу окремих категорій працівників.

За приписами абз. абз. 1-2 п. 20 Порядку № 637 у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (додаток № 5).

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Згідно з абз. 4 п. 20 Порядку № 637 у разі коли підприємства, установи, організації або їх правонаступники розміщуються на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, спеціальний трудовий стаж може підтверджуватися за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування.

П. 10 Порядку № 383 передбачає, що для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та, у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637.

Аналіз наведених вище правових норм дозволяє дійти таких висновків.

Основним документом, що підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка.

У тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право особи на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Отже, уточнюючі довідки для підтвердження спеціального трудового стажу необхідно надавати лише в тому випадку, коли відсутня трудова книжка або відсутні відповідні відомості в ній.

Порядок звернення за призначенням пенсії регламентований ст. 44 Закону № 1058.

Згідно з ч. 1 ст. 44 Закону № 1058 заява про призначення (перерахунок) пенсії та необхідні документи подаються до територіального органу Пенсійного фонду або до уповноваженого ним органу чи уповноваженій особі в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.

Заява про призначення пенсії за віком може бути подана застрахованою особою не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку, що передбачено ч. 2 ст. 44 Закону № 1058.

Окремо суд зауважує, що відповідно до приписів ч. 3 ст. 44 Закону № 1058 органи Пенсійного фонду мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, видані ними для оформлення пенсії, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі та достовірність поданих відомостей про осіб, які підлягають загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню, умови їх праці та інших відомостей, передбачених законодавством для визначення права на пенсію. На такі перевірки не поширюється дія положень законодавства про здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України від 07 липня 2014 року № 13-1), зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 року за № 1566/11846 (далі - Порядок № 22-1).

Документи, які додаються до заяви про призначення пенсії за віком, визначені п. 2.1. Порядку № 22-1.

Так, згідно з пп. 2 п. 2.1. Порядку № 22-1 до заяви про призначення пенсії, крім іншого, додаються документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637.

За період роботи, починаючи з 01 січня 2004 року, структурний підрозділ, відповідальний за ведення персоніфікованого обліку (далі - відділ персоніфікованого обліку), надає структурному підрозділу, відповідальному за призначення пенсії, довідку з бази даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування (далі - реєстр застрахованих осіб) за формою згідно з додатком 4 до Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 18 червня 2014 року № 10-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 08 липня 2014 року за № 785/25562 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України від 27 березня 2018 року № 8-1) (далі - Положення), а у разі необхідності - за формою згідно з додатком 3 до Положення.

П. 4.1. Порядку № 22-1 визначено, що орган, що призначає пенсію, розглядає питання про призначення пенсії, перерахунок та поновлення виплати раніше призначеної пенсії, а також про переведення з одного виду пенсії на інший при зверненні особи з відповідною заявою (додаток 3).

Згідно з приписами п. 4.2. Порядку № 22-1 4.2. при прийманні документів орган, що призначає пенсію:

1) перевіряє правильність оформлення заяви, відповідність викладених у ній відомостей про особу даним паспорта та документам про стаж;

2) перевіряє зміст і належне оформлення наданих документів;

3) перевіряє копії відповідних документів, фіксує й засвідчує виявлені розбіжності (невідповідності).

Орган, що призначає пенсію, має право вимагати від підприємств, установ та організацій, фізичних осіб дооформлення у тримісячний строк з дня подання заяви прийнятих і подання додаткових документів, передбачених законодавством, а також перевіряти обґрунтованість їх видачі;

4) видає пам`ятку пенсіонеру (додаток 4), копія якої зберігається у пенсійній справі.

Відповідно до п. 1.7. Порядку № 22-1 у разі якщо до заяви про призначення пенсії додані не всі необхідні документи, орган, що призначає пенсію, письмово повідомляє заявника про те, які документи необхідно подати додатково, про що в заяві про призначення пенсії робиться відповідний запис. Якщо вони будуть подані не пізніше трьох місяців із дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за призначенням пенсії вважається день прийняття заяви про призначення пенсії або дата, зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

Якщо поданих документів достатньо для визначення права особи на призначення пенсії, пенсія призначається на підставі таких документів. При надходженні додаткових документів у визначений строк розмір пенсії переглядається з дати призначення. У разі надходження додаткових документів пізніше трьох місяців із дня повідомлення про необхідність їх подання пенсія перераховується зі строків, передбачених частиною четвертою статті 45 Закону.

Відповідно до п. 4.3. Порядку № 22-1 не пізніше 10 днів після надходження заяви та за наявності документів, необхідних для призначення, перерахунку, переведення з одного виду пенсії на інший та поновлення виплати пенсії (у тому числі документів, одержаних відповідно до абз. 2 пп. 3 п. 4.2 цього розділу), орган, що призначає пенсію, розглядає подані документи та приймає рішення щодо призначення, перерахунку, переведення з одного виду пенсії на інший, поновлення раніше призначеної пенсії без урахування періоду, за який відсутня інформація про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Згідно з п. 4.7. Порядку № 22-1 право особи на одержання пенсії установлюється на підставі всебічного, повного і об`єктивного розгляду всіх поданих документів органом, що призначає пенсію.

Орган, що призначає пенсію, не пізніше 10 днів після винесення рішення видає або направляє адміністрації підприємства, установи, організації або особі повідомлення про призначення, відмову в призначенні, перерахунку, переведенні з одного виду пенсії на інший із зазначенням причин відмови та порядку його оскарження.

Висновки суду по суті позовних вимог.

Спірні правовідносини виникли у зв`язку з прийняттям Слов`янським ОУ ПФУ рішення від 16 серпня 2019 року № 66 про відмову в призначенні пенсії.

Цим рішенням ОСОБА_1 відмовлено в призначенні пенсії за віком відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону № 1058 через відсутність необхідного пільгового стажу.

Для вирішення публічно-правового спору, що виник між сторонами, рішення Слов`янського ОУ ПФУ належить перевірити на відповідність критеріям, наведеним у ч. 2 ст. 2 КАС України.

Надаючи оцінку правомірності відмови Слов`янського ОУ ПФУ в призначенні пенсії, суд виходить з тих аргументів, які пенсійний орган навів у рішенні від 16 серпня 2019 року № 66.

Щодо правомірності незарахування до пільгового стажу ОСОБА_1 періоду його роботи з 28 грудня 2007 року по 12 березня 2017 року суд зазначає таке.

Як свідчить рішення від 16 серпня 2019 року № 66, пенсійний орган відмовив у зарахуванні цього періоду до пільгового стажу на тій підставі, що уточнюючі довідки видані на непідконтрольній органам державної влади території.

За висновком суду, відмова відповідача у зарахуванні цього періоду до пільгового стажу є протиправною.

Так, в період з 28 грудня 2007 року по 12 березня 2017 року ОСОБА_1 працював у СО Зуївська ТЕС ТОВ Східенерго в подальшому перейменованій на ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго за професією водолаза, начальником дільниці І групи на дільниці водолазно-технічних робіт, майстром виробничої дільниці І групи на дільниці водолазно-технічних робіт (записи №№ 11-15).

Робота позивача за професією (на посадах), включеною(них) до Списку № 1, підтверджена належним чином оформленими записами у трудовій книжці, що виключає необхідність подання заявником уточнюючих довідок.

Суд відзначає, що відповідач не довів належними і допустимим доказами, що під час прийняття заяви від ОСОБА_1 посадові особи Слов`янського ОУ ПФУ виконали вимоги п. 4.2. Порядку № 22-1 і, дійшовши висновку про необхідність подання додаткових документів (в тому числі уточнюючих довідок, наказів про проведення атестації робочих місць тощо), письмово повідомили про це заявника і встановили строк для подання цих документів, тобто виконали вимоги п. 1.7 Порядку № 22-1.

Дійсно ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго знаходиться в м. Зугрес, тобто на тимчасово окупованій території.

Водночас поза увагою пенсійного органу залишився той факт, що ТОВ ДТЕК Східенерго знаходиться в м. Курахове, на підконтрольній території.

Відповідач не довів належними і допустимими доказами, що для перевірки відомостей про роботу ОСОБА_1 він скористався своїми правами, передбаченими ч. 3 ст. 44 Закону № 1058, зокрема звернувся з запитом безпосередньо до ТОВ ДТЕК Східенерго .

Суд зауважує, що, крім трудової книжки, в розпорядженні пенсійного органу була особиста книжка водолаза з інформацією про вид виконуваних ОСОБА_1 водолазних робіт та час його перебування під водою; індивідуальні відомості про застраховану особу з даними про сплату страхових внесків та спеціальний стаж роботи у ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго .

З рештою, навіть у випадку видачі підприємством, яке знаходиться на непідконтрольній території, документів щодо умов праці позивача, відповідач не міг відмовляти у прийтяті їх до розгляду, оскільки відсутність можливості здійснити перевірку відомостей на підприємстві або в архівній установі, які знаходяться на непідконтрольній українській владі території, не може бути підставою для відмови особі у реалізації наявного у неї права на пенсійне забезпечення.

Підсумовуючи викладене, суд зазначає, що з огляду на встановлені фактичні обставини та зміст правових норм, які регулюють спірні правовідносини, рішення Слов`янського ОУ ПФУ від 16 серпня 2019 року № 66 про відмову в призначенні пенсії є протиправним.

Висновок суду про протиправність рішення ґрунтується на тому, що воно не відповідає критеріям, наведеним у п. п. 1, 3, 5, 6 ч. 2 ст. 2 КАС України, є необґрунтованим та не може вважатися таким, що прийнято добросовісно і розсудливо.

Відмовляючи в призначенні позивачу пенсії, відповідач не забезпечив всебічний, повний та об`єктивний розгляд поданих позивачем документів; а відмова в призначенні пенсії є немотивованою.

Оскільки рішення Слов`янського ОУ ПФУ від 16 серпня 2019 року № 66 є протиправним, порушене право позивача підлягає поновленню шляхом скасування цього рішення, а позовні вимоги - задоволенню.

Виходячи з встановлених фактичних обставин та правового регулювання спірних правовідносин, відповідно до ч. 2 ст. 9 КАС України для відновлення порушеного права позивача належить застосувати такі способи захисту як зобов`язання відповідача зарахувати до спеціального стажу, що дає право на пенсію за віком відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону № 1058, період роботи з 28 грудня 2007 року по 12 березня 2017 року в СО Зуївська ТЕС ТОВ Східенерго в подальшому перейменованій у ВП Зуївська ТЕС ТОВ ДТЕК Східенерго , а також повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 08 серпня 2020 року, зареєстровану за № 8381, про призначення йому пенсії за віком на пільгових умовах згідно з п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону № 1058 з урахуванням правової оцінки, наданої судом у цьому рішенні.

Таким чином, вимоги позивача підлягають задоволенню.

Розподіл судових витрат.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Судовий збір позивачем не сплачений.

Ухвалою від 02 січня 2020 року суд задовольнив клопотання позивача та відстрочив йому сплату судового збору в розмірі 768,40 грн до ухвалення судового рішення у справі.

З огляду на те, що позов підлягає задоволенню, судовий збір в розмірі 768,40 грн підлягає стягненню на користь держави за рахунок бюджетних асигнувань Слов`янського ОУ ПФУ.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 241, 242, 243, 244, 245, 246, 250, 251, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

вирішив:

1. Адміністративний позов ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_3 ) до Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області (ідентифікаційний код: 37803258, місцезнаходження: 84122, Донецька обл., м. Слов`янськ, пл. Соборна, буд. 3) про визнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити повністю.

2. Визнати протиправним і скасувати рішення Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області від 16 серпня 2019 року № 66 про відмову в призначенні пенсії.

3. Зобов`язати Слов`янське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області зарахувати ОСОБА_1 до спеціального стажу, що дає право на пенсію за віком відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , період його роботи в структурній одиниці Зуївська теплова електрична станція товариства з обмеженою відповідальністю Східенерго в подальшому перейменованій на відокремлений підрозділ Зуївська теплова електрична станція товариства з обмеженою відповідальністю ДТЕК Східенерго , з 28 грудня 2007 року по 12 березня 2017 року.

4. Зобов`язати Слов`янське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 08 серпня 2020 року, зареєстровану за № 8381, про призначення пенсії за віком відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону України Про загальнообов`язкове пенсійне страхування з урахуванням правової оцінки, наданої судом в цьому рішенні.

5. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області на користь держави (отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001; код класифікації доходів бюджету: 22030160) судовий збір в сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок.

6. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

7. Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

8. Повне судове рішення складено 24 березня 2020 року.

Суддя Т.О. Кравченко

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.03.2020
Оприлюднено29.12.2020
Номер документу93845780
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/14826/19-а

Ухвала від 10.03.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 04.02.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 25.01.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кравченко Т.О.

Рішення від 16.03.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кравченко Т.О.

Ухвала від 24.02.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кравченко Т.О.

Ухвала від 31.01.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кравченко Т.О.

Ухвала від 02.01.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кравченко Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні