Ухвала
від 29.12.2020 по справі 81/10-271(902/1261/20)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі (загальне)

"29" грудня 2020 р. Cправа № 81/10-271(902/1261/20)

Суддя Господарського суду Вінницької області Лабунська Т.І., без виклику учасників, розглянувши матеріали

за позовом : Спільного підприємства "Дністрове гроно" (24000, вул. Академіка Заболотного, 67, м.Могилів-Подільський, Вінницька обл., код 14362942) в особі Арбітражного керуючого Томашука М.В.

до : Товариства з обмеженою відповідальністю "ЙОГАННІСБЕРГЕР ГРЮН СІЛЬВАНЕР" (24000, вул. Академіка Заболотного, 67, м. Могилів-Подільський, Вінницька обл., код 39232578)

про витребування майна з чужого незаконного володіння

в межах справи № 81/10-271

за заявою : Могилів-Подільської об`єднаної державної податкової інспекції (вул.Устима Кармелюка, 7/54, м. Могилів-Подільський, Вінницька обл., 24000)

до : Спільного підприємства "Дністрове гроно" (24000, вул. Академіка Заболотного, 67, м.Могилів-Подільський, Вінницька обл., код 14362942)

про банкрутство

В С Т А Н О В И В :

24.12.2020 року до Господарського суду Вінницької області надійшла позовна заява № 02-02/216 від 23.12.2020 Спільного підприємства "Дністрове гроно" в особі арбітражного керуючого Томашука М.В. до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЙОГАННІСБЕРГЕР ГРЮН СІЛЬВАНЕР" про витребування майна з чужого незаконного володіння.

Розглянувши матеріали позовної заяви судом встановлено, що позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 ГПК України; підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені ГПК України відсутні, а тому господарський суд на підставі викладеного визнав їх достатніми для відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.ч. 1, 5 статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного та позовного провадження (загального або спрощеного).

Аналіз приписів ГПК України дає підстави вважати, що заявлений в межах даної справи позов підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження відповідно до глави 3 розділу ІІІ ГПК України.

Разом з тим, до позовної заяви СП "Дністрове гроно" в особі арбітражного керуючого Томашука М.В. додано клопотання про відстрочення сплати судового збору за звернення з вказаним позовом до суду до ухвалення судового рішення. Дане клопотання мотивано складним майновим (фінансовим) становищем СП "Дністрове гроно" та цілковитою відсутністю грошових коштів.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" суд, враховуючи майновий стан сторони може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

З питання відстрочення та розстрочення сплати судового збору Вищим господарським судом у п. 3 Інформаційного листа від 12.11.2015 року №01-06/2093/15 "Про деякі питання практики застосування Закону України "Про судовий збір" зазначено, що за змістом положень статті 8 Закону питання про відстрочення та розстрочення судом сплати судового збору, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати з підстав майнового стану сторони вирішується судом в кожному конкретному випадку залежно від обставин справи та обґрунтованості доводів сторони належними і допустимими доказами на підтвердження того, що майновий стан сторони перешкоджає сплаті нею судового збору в установленому порядку і розмірі, а також на засадах рівності всіх учасників судового процесу (в тому числі й органів державної влади) перед законом і судом.

При цьому сплата судового збору може бути відстрочена чи розстрочена на строк не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Як роз`яснено в пп. 3.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України", єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у ст. 8 названого Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

За існуючого стану економічних відносин господарським судам, за наявності достатніх підстав вважати, що учасник господарських відносин дійсно має складний майновий стан, а судові витрати є перешкодою на шляху до отримання ним судового захисту, слід частіше надавати доступ до правосуддя шляхом відстрочення або розстрочення оплати судового збору. Протилежна позиція зумовлює ілюзорність права на судовий захист, особливо для значної кількості суб`єктів малого та середнього підприємництва.

Вимога про сплату судового збору є стримуючою мірою для потенційних позивачів від пред`явлення безрозсудних і необґрунтованих позовів. Для того, щоб гарантувати справедливий баланс між підтримкою нормального функціонування судової системи і захистом інтересів заявника при поданні позову до суду, внутрішньодержавні суди звільняють від сплати судового збору заявників, які можуть підтвердити свій поганий фінансовий стан (п. 111 рішення ЄСПЛ від 20 лютого 2014 року у справі Шишков проти Росії ( Shishkov v. Russia ).

Оцінюючи фінансове становище особи, яка звертається до суду з вимогою про звільнення її від сплати судового збору, зменшення його розміру, надання відстрочки чи розстрочки в його сплаті, національні суди повинні встановлювати наявність у такої особи реального доходу (розмір заробітної плати, стипендії, пенсії, прибутку тощо), рухомого чи нерухомого майна, цінних паперів, можливості розпорядження ними без значного погіршення фінансового становища (п. 44 рішення ЄСПЛ від 26 липня 2005 року у справі Kniat v. Poland ; пункти 63- 64 рішення ЄСПЛ від 26 липня 2005 року у справі JedamskiandJedamska v. Poland ).

Відсутність можливості реалізувати право на звернення до суду у зв`язку з несплатою судового збору є перешкодою у доступі до правосуддя, що підтверджується прецедентною практикою Європейського суду з прав людини, зокрема рішенням ЄСПЛ від 19 червня 2001 року у справі Креуз проти Польщі .

Враховуючи те, що СП "Дністрове гроно" є банкрутом щодо якого відкрита ліквідаційна процедура, не здійснює господарської діяльності, не отримує прибутків, має тяжкий майновий стан та фінансову неспроможність сплатити судовий збір, суд дійшов висновку про задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору за звернення з вказаним позовом до суду до ухвалення судового рішення по даному спору.

З Бази даних "Діловодство спеціалізованого суду" вбачається, що в провадженні Господарського суду Вінницької області перебуває справа № 81/10-271 за заявою Могилів-Подільської об`єднаної державної податкової інспекції про банкрутство Спільного підприємства "Дністрове гроно".

Постановою суду від 08.12.2016 року боржника - СП "Дністрове гроно" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором боржника відповідно до ухвали суду від 31.07.2018 року є арбітражний керуючий (ліквідатор) Томашук М.С.

Провадження у справі перебуває на стадії ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника. Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України.

З урахуванням викладеного, позовна заява СП "Дністрове гроно" в особі арбітражного керуючого Томашука М.В. до ТОВ "ЙОГАНІСБЕРГЕР ГРЮН СІЛЬВАНЕР" про витребування майна з чужого незаконного володіння підлягає розгляду в межах справи №81/10-271 про банкрутство СП "Дністрове гроно" в порядку загального позовного провадження.

Згідно з приписами ст.181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Суд, ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї документами дійшов висновку про те, що дані матеріали позовної заяви є належними для прийняття їх до розгляду та призначення підготовчого засідання на 26.01.2021 року.

Керуючись ст.ст. 2, 7 Кодексу України з процедур банкрутства, ч.1 ст. 3, ч.6 ст. 12, п.8 ч.1 ст. 20, 162, 165, 166, 167, 171, 176, 177, 178, 184, 232, 234, ч.2 ст. 235, 236, 326 ГПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Відкрити провадження з розгляду позовної заяви СП "Дністрове гроно" в особі арбітражного керуючого Томашука М.В. до ТОВ "ЙОГАННІСБЕРГЕР ГРЮН СІЛЬВАНЕР" про витребування майна в межах справи № 81/10-271.

2. Розгляд справи здійснити за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання у справі призначити на 26 січня 2021 року об 11:30 год. (в приміщенні Господарського суду Вінницької області за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 29, 3-й поверх, зал № 4).

4. Відстрочити СП "Дністрове гроно" сплату судового збору за звернення з позовом до суду до ухвалення судового рішення по даному спору.

5. Позивачу до підготовчого засідання - 26.01.2021 року надати суду оригінали документів, доданих до позовної заяви; інші докази в обґрунтування заявлених позовних вимог.

6. Зобов`язати відповідача до 26.01.2021 року відповідно до ст. ст. 165, 178 ГПК України надати суду відзив на позовну заяву та докази його надсилання з доданими до нього документами позивачу.

7. Зобов`язати позивача до 26.01.2021 року відповідно до ст. ст. 166, 178 ГПК України надати суду відповідь на відзив (у разі його наявності) та докази її надсилання з доданими документами відповідачу; виконати вимоги ст. 162 ГПК України.

8. Зобов`язати відповідача до 26.01.2021 року відповідно до ст. 167 ГПК України надати суду заперечення щодо відповіді на відзив (у разі його наявності) та докази його надсилання з доданими до нього документами позивачу.

9. Попередити сторін, що письмові докази подаються до суду в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (ст.91 ГПК України). В разі подання копії документу вона повинна бути засвідчена відповідно до вимог чинного законодавства України (Закону України "Про нотаріат", Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" або ін.). Відповідно до п.5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії, засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

10. Звернути увагу на те, що учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

11. У випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені ГПК України, зокрема може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

12. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vn.arbitr.gov.ua/sud5003/.

13. Відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 29.12.2020 року.

14. За приписами ч. 1 ст. 255 ГПК України ухвала про відкриття провадження у справі оскарженню не підлягає.

15. Повний текст ухвали суду складено та підписано - 29.12.2020 року.

16. Копію ухвали суду надіслати позивачу, відповідачу, арбітражному керуючому Томашуку М.С. рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення та на електронну адресу - Podolesintez@gmail.com.

Суддя Лабунська Т.І.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - СП "Дністрове гроно" (24000, вул. Академіка Заболотного, 67, м.Могилів-Подільський, Вінницька обл., )

3 - ТОВ "ЙОГАННІСБЕРГЕР ГРЮН СІЛЬВАНЕР" (24000, вул. Академіка Заболотного, 67, м. Могилів-Подільський, Вінницька обл.)

4 - Арбітражний керуючий Томашук М.С. (вул. Визволення, буд. 2, оф. 113, м. Вінниця, 21050).

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93870883
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —81/10-271(902/1261/20)

Судовий наказ від 25.03.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Рішення від 23.02.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 01.02.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 29.12.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні