Ухвала
від 28.12.2020 по справі 910/20235/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про забезпечення позову

28.12.2020Справа № 910/20235/20 За заявою Слак Інтернешнл Лімітед (Slac International Limited) про забезпечення позову до подання позовної заяви

Особа, яка може отримати статус учасника справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН"

Суддя Літвінова М.Є.

Представники учасників справи:

Від стягувача (заявника): Кучанський О.В.;

Від боржника: не з`явився.

Присутній у судовому засіданні: ОСОБА_1 - вільний слухач;

ВСТАНОВИВ:

Слак Інтернешнл Лімітед (Slac International Limited) звернулося до Господарського суду міста Києва із заявою про забезпечення позову до подання позовної заяви, згідно якої заявник просить суд вжити заходи забезпечення позову:

- шляхом накладення арешту на грошові кошти 2 053 036,50 (два мільйони п`ятдесят три тисячі тридцять шість доларів та п`ятдесят центів) доларів США, що знаходяться на рахунку НОМЕР_1 Товариства з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН" (ідентифікаційний код юридичної особи 42207206; адреса місцезнаходження: вул. Саксаганського, буд. 121 А, м. Київ, 01032) в Акціонерному товаристві "Комерційний банк "Земельний Капітал" (ідентифікаційний код юридичної особи 20280450; адреса місцезнаходження: пр. Пушкіна, 15, м. Дніпро, 49101, Україна) або на будь яких інших рахунках в Акціонерному товаристві "Комерційний банк Капітал" (ідентифікаційний код юридичної особи 20280450; адреса місцезнаходження: пр. Пушкіна, 15, м. Дніпро, 49101, Україна) та належать або підлягають виплаті Товариству з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН" (ідентифікаційний код юридичної особи 42207206; адреса місцезнаходження: вул. Саксаганського, буд. 121, 01032).

Вказана заява обґрунтована наступним:

29.10.2020 з рахунку заявника, відкритого в Шанхай Пудонг Девелопмент Банк було здійснено переказ грошових коштів в розмірі 2 053 036,50 (два мільйони п`ятдесят три тисячі тридцять шість доларів та п`ятдесят центів) доларів США на рахунок НОМЕР_1 в Акціонерному товаристві "Комерційний банк "Земельний Капітал", що належить Товариству з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН".

Заявник зазначає, що з Товариством з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН" у нього відсутні будь-які правовідносини, а обставини помилкового переказу коштів містять ознаки кримінального правопорушення, невжиття заходів забезпечення позову може унеможливити виконання рішення суду та поновлення порушених прав заявника, за захистом яких він має намір звернутися до суду.

Заявник зазначає, що буде звертатися до Господарського суду міста Києва із позовом до Відповідача про стягнення безпідставно набутих коштів, у розмірі 2 053 036,50 доларів США.

Проте, за твердженнями заявника, існує висока ймовірність того, що кошти можуть бути незаконно перераховані із рахунків відповідача в КБ "Земельний Капітал" невідомим особам, що унеможливить їх подальше стягнення на користь заявника під час виконання судового рішення.

За доводами заявника, такий засіб забезпечення позову є адекватним та співмірним із ціною позову та буде гарантією того, що рішення на користь позивача про стягнення безпідставно набутих коштів із відповідача буде своєчасно виконане у повному обсязі.

Відповідно до частини 1 статті 138 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову подається:

1) до подання позовної заяви - за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для відповідного позову, або до суду за місцезнаходженням предмета спору - якщо суд, до підсудності якого відноситься справа, визначити неможливо;

2) одночасно з пред`явленням позову - до суду, до якого подається позовна заява, за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом;

3) після відкриття провадження у справі - до суду, у провадженні якого перебуває справа.

Частиною 1 статті 140 Господарського процесуального кодексу України визначено, що заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Разом з тим, відповідно до частин 3 та 4 статті 140 Господарського процесуального кодексу України суд, розглядаючи заяву про забезпечення позову, може викликати особу, що подала заяву про забезпечення позову, для надання пояснень або додаткових доказів, що підтверджують необхідність забезпечення позову, або для з`ясування питань, пов`язаних із зустрічним забезпеченням. У виняткових випадках, коли наданих заявником пояснень та доказів недостатньо для розгляду заяви про забезпечення позову, суд може призначити її розгляд у судовому засіданні з викликом сторін.

Дослідивши зміст поданої заяви, враховуючи необхідність встановлення всіх обставин, що склалися, для з`ясування обґрунтованості заяви про забезпечення позову та необхідності забезпечення позову, суд ухвалою від 22.12.2020 призначив вищевказану заяву до розгляду у судовому засіданні на 28.12.2020.

Представник заявника у судовому засіданні 28.12.2020 підтримав подану заяву про забезпечення позову, подав клопотання про долучення додаткових документів до матеріалів справи.

Представник боржника у судове засідання 28.12.2020 не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Розглянувши подану заяву Слак Інтернешнл Лімітед (Slac International Limited) про забезпечення позову до подання позовної заяви, суд вирішив задовольнити її, враховуючи наступне.

Відповідно до ст. 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Частиною 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб.

При цьому, при вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу. Заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Суд зазначає, що особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати необхідність вжиття відповідного заходу забезпечення позову. Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову.

Належними згідно ст. 76 ГПК України є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять до предмету доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 ГПК України обставини, які згідно законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Зі змісту поданої заяви вбачається, що обставинами, які свідчать про необхідність забезпечення позову заявником визначено неправомірні (шахрайські) дії Товариства з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН" у вигляді заволодіння грошовими коштами заявника без належної правової підстави, які містять ознаки кримінального правопорушення.

На підтвердження викладеної обставини Слак Інтернешнл Лімітед (Slac International Limited) надано, зокрема, заяви про звернення до Акціонерного товариства Комерційний банк Земельний Капітал , Державної служби фінансового моніторингу України та Національного банку України.

Окрім того, заявник зазначає, що 24.11.2020 Подільським УП ГУНП в місті Києві на підставі заяви заявника зареєстроване кримінальне провадження № 12020100070003261 за ч. 4 ст. 190 КК України.

Разом з тим, заявником зазначено, що :

1) згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань відповідач за кодом (ЄДРПОУ 42207206) тричі змінював назву з ТОВ СПІЧАК на ТОВ НОРСТАР ТЕХЛОДЖІС ЛІМІТЕД , ТОВ ФЬОРСТ СМАРТ АЗІЯ ЛІМІТЕД і ТОВ НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН ;

2) відповідач фактично відсутній за адресою свого місцезнаходження. Спроби заявника щодо пошуку Товариства з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН" за адресою місцезнаходження були безрезультатні, оскільки будівлі за адресою: 01032, м. Київ, вул. Саксаганського, буд. 121 А не існує. Можливості зв`язатися із представниками відповідача (з його директором і учасником) також немає, оскільки контактний телефон відповідача, зазначений в ЄДР, не працює.

З огляду на наведені заявником обставини та надані на їх підтвердження докази, зокрема, докази переказу грошових коштів на рахунок юридичної особи, яка зареєстрована в Україні, інформації щодо звернення до правоохоронних органів та інших доказів, що підтверджують доводи заявника, суд дійшов висновку про наявність підстав для накладення арешту на кошти Товариства з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН" в межах суми 2 053 036,50 (два мільйони п`ятдесят три тисячі тридцять шість доларів та п`ятдесят центів) доларів США, що знаходяться на рахунку НОМЕР_1 в Акціонерному товаристві "Комерційний банк "Земельний Капітал".

Крім цього, за змістом заяви про забезпечення позову метою застосування вищезгаданих заходів забезпечення позову є недопущення виведення Товариством з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН" коштів, за рахунок яких може бути забезпечено виконання рішення суду у разі задоволенні позову, чи створення інших обтяжень, що може ускладнити або унеможливити виконання рішення суду та поновлення порушеного права заявника.

Вищенаведені заходи забезпечення позову відповідають вимогам ч. 1 ст. 137 ГПК України та сприяють ефективному захисту і відновленню порушених прав та інтересів заявника.

Здійснивши оцінку обґрунтованості доводів заявника, суд зазначає, що заява про забезпечення позову є обґрунтованою, відтак, суд дійшов висновку щодо доцільності та необхідності забезпечення позову.

Разом з цим, суд не знайшов підстав для вжиття зустрічного забезпечення.

Відповідно до ч. 6 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України, про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Керуючись статтями 136, 137, 140, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Слак Інтернешнл Лімітед (Slac International Limited) про забезпечення позову до подання позовної заяви задовольнити.

2. Вжити заходів забезпечення позову у вигляді накладення арешту на грошові кошти 2 053 036,50 (два мільйони п`ятдесят три тисячі тридцять шість доларів та п`ятдесят центів) доларів США, що знаходяться на рахунку НОМЕР_1 Товариства з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН" (ідентифікаційний код юридичної особи 42207206; адреса місцезнаходження: вул. Саксаганського, буд. 121 А, м. Київ, 01032) в Акціонерному товаристві "Комерційний банк "Земельний Капітал" (ідентифікаційний код юридичної особи 20280450; адреса місцезнаходження: пр. Пушкіна, 15, м. Дніпро, 49101, Україна) або на будь яких інших рахунках в Акціонерному товаристві "Комерційний банк Капітал" (ідентифікаційний код юридичної особи 20280450; адреса місцезнаходження: пр. Пушкіна, 15, м. Дніпро, 49101, Україна) та належать або підлягають виплаті Товариству з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН" (ідентифікаційний код юридичної особи 42207206; адреса місцезнаходження: вул. Саксаганського, буд. 121, 01032).

3. Ухвала про забезпечення позову набирає законної сили 28.12.2020 підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження відповідно до ч. 1 ст. 144 Господарського процесуального кодексу України.

4. Ухвала про забезпечення позову може бути пред`явлена до виконання в порядку передбаченому Законом України "Про виконавче провадження" протягом 3 (трьох) років з наступного дня після набрання ухвалою законної сили.

5. Стягувачем за даною ухвалою є Слак Інтернешнл Лімітед (Slac International Limited) (Flate 2/F Rialto Mansion,183 King's Road, North Point, Hong Kong; 2634348).

6. Боржником за даною ухвалою є Товариство з обмеженою відповідальністю "НІДЕК МІНСТЕР КОРПОРЕЙШН " (01032, м. Київ, вул. Саксаганського, буд. 121 А; код ЄДРПОУ 42207206).

7. Ухвала може бути оскаржена в порядку і строки, визначені положеннями ст.ст. 253-259 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду або через Господарський суд міста Києва.

Повний текст ухвали складено та підписано 29.12.2020.

Суддя М.Є. Літвінова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.12.2020
Оприлюднено29.12.2020
Номер документу93871810
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/20235/20

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні