Рішення
від 29.12.2020 по справі 924/997/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

"29" грудня 2020 р. Справа № 924/997/20

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Димбовського В.В., при секретарі судового засідання Потербі О.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроаксіал", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Шепетівський Цукор", м. Дніпро

про стягнення 26230,00 грн. заборгованості

Представники сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Хмельницької області у справі №924/997/20 від 14.12.2020р. позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроаксіал", м. Київ до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Шепетівський Цукор", м. Дніпро про стягнення 26230,00 грн. заборгованості задоволено.

Вирішено стягнути з відповідача на користь позивача 26230,00 грн. заборгованості, 2102,00 грн. витрат по оплаті судового збору.

22.12.2020р. на адресу суду через службу діловодства від представника позивача надійшла заява (вх.№05-08/2793/20) про вирішення питання про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу адвоката, понесених під час розгляду справи. До заяви додано докази, в підтвердження понесених витрат, а також докази надсилання заяви на адресу відповідача.

У поданій заяві заявник просить суд стягнути з відповідача на його користь 1400,00грн. витрат на правничу допомогу.

В підтвердження понесених витрат до заяви додано копії Договору про надання правничої допомоги від 24.07.2020р. Товариству з обмеженою відповідальністю "Агроаксіал" адвокатом Шеретом М.П. у даній справі; Рахунку - фактури № 4 від 24.07.2020р. на суму 1400,00 грн.; акту приймання-передачі наданих послуг від 18.07.2020р. загальною вартістю 1400,00 грн.; виписки з рахунку адвоката від 20.12.2020р.; платіжного доручення №19090 від 09.12.2020р. на суму 1400,00 грн.; тарифів про надання адвокатських послуг; ордеру серії АІ №1049035 від 11.08.2020р.

Ухвалою суду від 23.12.2020р. призначено судове засідання для вирішення питання про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу на 15:00год. 29.12.2020р.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

24.07.2020р. між адвокатом Шереметом Максимом Петровичом (надалі-"Адвокат") та товариством з обмеженою відповідальністю "Агроаксіал" в особі директора Гнатюка Ярослава Леонідовича, який діє на підставі статуту (надалі - "Клієт"), укладено договір про надання правової допомоги № 24/07-2020.

Згідно з п.1.1. договору передбачено, що адвокат зобов`язується надавати усіма законними методами та способами правову допомогу Клієнту у всіх справах, які пов`язані чи можуть бути пов`язані із захистом та відновленням порушених, оспорюваних, невизнаних його прав та законних інтересів, а Клієнт зобов`язується сплатити гонорар (винагороду) за надану правову допомогу та компенсувати фактичні витрати, пов`язані з її наданням, в обсязі та на умовах, визначених договором.

Відповідно до п.1.1.1. На виконання п.1.1. даного Договору Клієнт надає право (уповноважує) Адвоката при здійсненні своїх повноважень представляти інтереси Клієнта на умовах визначених цим Договором з метою забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів Клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення. 1.2. Надання правової допомоги здійснюється у наступних формах: консультації; проведення правового аудиту; розробка та правовий аналіз договорів, пов`язаних зі здійсненням господарської діяльності Клієнтом; захист від протиправних дій третіх осіб; представляти і захищати права, свободи та інтереси Клієнта та надавати інші види послуг, які пов`язані з адвокатською діяльністю та виконанням Договору.

Згідно із п. 4 договору гонорар складається з суми вартості послуг, тарифи яких узгоджені сторонами та зазначені в додатку І до цього договору. Гонорар складається з суми вартості послуг, тарифи яких узгоджені сторонами та зазначені в додатку І до цього договору та обчислюються виходячи з кількості годин надання послуг. У разі виконання Адвокатом окремих дій, які за часом становлять менше однієї години, а також менше ніж І година 30 хвилин сторони домовились, що така вартість послуг розраховується виходячи з вартості однієї години. У разі виконання адвокатом окремих дій, які за часом становлять більше ніж 1 година 30 хвилин розраховується виходячи з вартості двох годин.

Пунктом 7 додатку до договору визначений порядок приймання-передачі наданої правової допомоги: підписання акту клієнтом підтверджується факт належного отримання послуг відповідно до положень договору про надання правової допомоги № 24/07-2020 від 24 липня 2020 року, та не має претензій до адвоката стосовно отриманих від нього послуг, вказаних у акті.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів, аргументів, наведених учасниками справи.

Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою (ч. 1 ст. 16 ГПК України).

Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом (ч. 2 ст. 16 ГПК України).

Згідно із ч. 3 ст. 123 ГПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Пунктом 1 частини 1 статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" визначено, що адвокат - це фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом.

Як передбачено п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги (ч. 1 ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Відповідно до частини 3 статті 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" при встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Як вбачається із доданого до матеріалів заяви акту приймання-передачі наданих послуг від 18.11.2020р., укладеного між адвокатом Шереметом Максимом Петровичем та товариством з обмеженою відповідальністю "Агроаксіал" в особі директора Гнатюка Ярослава Леонідовича, який діє на підставі статуту, адвокат надав, а клієнт отримав наступні послуги:

1. Представництво та захист інтересів Клієнта 08.10.2020р. в Господарському суді Хмельницької області по справі № 924/997/20 відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Шепетівський Цукор" (в межах Київської області, в т.ч. в режимі відеоконференції), кількість послуг 1, вартість 700 грн.

2. Представництво та захист інтересів Клієнта 16.11.2020р. в Господарському суді Хмельницької області по справі № 924/997/20 відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Шепетівський Цукор" (в межах Київської області, в т.ч. в режимі відеоконференції), кількість послуг 1, вартість 700 грн.

Загальна вартість послуг складає: 1400,00 грн.

Також, як встановлено судом та вбачається з доданого до заяви платіжного доручення №19090 від 09.12.2020р. адвокат Шеремет М.П. на підставі договору про надання правової допомоги № 24/07-2020 від 24.07.2020р. та акту від 18.11.2020р. отримав від товариства з обмеженою відповідальністю "Агроаксіал" в особі директора Гнатюка Ярослава Леонідовича, який діє на підставі статуту, 1400,00 грн.

Для відшкодування стороні витрат по оплаті послуг адвоката за договором про надання правової допомоги необхідним є як факт їх надання відповідачу, так і те, що зміст наданих послуг є необхідним для розгляду справи у господарському суді.

Відповідно до ст. 126 ГПК України за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Крім того судом зауважується, що для включення всієї суми гонорару у відшкодування за рахунок відповідача відповідно до положень ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, має бути встановлено, що за цих обставин справи такі витрати позивача були необхідними, а розмір цих витрат є розумним та виправданим. Тобто, суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично, але й також - чи була їх сума обґрунтованою.

Суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

Таким чином, при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (наприклад, рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України", заява №19336/04, п. 269).

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду у справі №910/8443/17, від 11.05.2018 р. та практиці Європейського суду з прав людини, про що, зокрема, відзначено у п. 95 рішення у справі "Баришевський проти України" від 26.02.2015р., п. п. 34-36 рішення у справі "Гімайдуліна і інших проти України" від 10.12.2009р., п. 80 рішення у справі "Двойних проти України" від 12.10.2006р., п. 88 рішення у справі "Меріт проти України" від 30.03.2004р.

Виходячи зі змісту положень частин 5, 6 статті 126 Господарського процесуального кодексу обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, що узгоджується з принципом змагальності сторін.

Разом з тим поряд зі згаданим принципом змагальності сторін іншими основними засадами (принципами) господарського судочинства також є: верховенство права та пропорційність.

Згідно із ст. 11 Господарського процесуального кодексу України суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Як передбачено ст. 15 Господарського процесуального кодексу України, суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Отже, з врахуванням викладеного, виходячи зі змісту норм статей 3, 11, 15 Господарського процесуального кодексу України, питання про співмірність заявлених відповідачем до стягнення з відповідача витрат на професійну правничу допомогу має вирішуватись із застосуванням критеріїв пропорційності та розумності, керуючись принципом верховенства права.

Враховуючи вищевикладене, з урахуванням змісту прийнятого рішення, принципу співрозмірності, критеріїв пропорційності та розумності, складності справи, судом вважаються обґрунтованими витрати у розмірі 1400,00 грн.

За наведеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для ухвалення додаткового рішення про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Шепетівський цукор" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроаксіал" 1400,00 грн. витрат на правничу допомогу.

Керуючись ст.ст. 126, 129, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Шепетівський цукор" (м. Дніпро, пр.Гагаріна, буд.43, код ЄДРПОУ 36681090) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроаксіал" (м. Київ, вул. Козацька, буд. 116, офіс 108, код 39080172) 1400,00 грн. (одна тисяча чотириста гривень 00 коп.) витрат на правничу допомогу.

Видати наказ.

Повний текст складено 29.12.2020р.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч.1, 2 ст. 256 ГПК України).

Суддя В.В. Димбовський

Віддруковано 4 примірника:

1 - в матеріали,

2 - представнику позивача ( АДРЕСА_1 ) рек.

3,4 - відповідачу (30440, м. Шепетівка, вул. Проспект Миру, буд. 28-А; 49005, м. Дніпро, пр.Гагаріна, буд.43) - рек. з повід.

Дата ухвалення рішення29.12.2020
Оприлюднено29.12.2020
Номер документу93872801
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/997/20

Рішення від 29.12.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Рішення від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 04.12.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 16.11.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 03.11.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 30.10.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 08.10.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 11.09.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні