Окрема ухвала
від 29.12.2020 по справі 921/592/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

О К Р Е М А У Х В А Л А

29 грудня 2020 року м. Чернігівсправа № 921/592/20

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Федоренко Ю.В., розглянувши матеріали справи № 921/592/20

за позовом Бучацької міської ради

Майдан Волі, 1, м. Бучач, Тернопільська обл., 48400

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Ваш продукт"

вул. Шевченка, буд. 46, офіс 2, м. Чернігів, 14035

про стягнення 119009,27 грн.

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

Не викликались.

ВСТАНОВИВ:

Бучацька міська рада звернулась до Господарського суду Тернопільської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ваш продукт" про стягнення безпідставно збережених коштів в розмірі орендної плати за землю в сумі 119009,27 грн.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 09.11.2020 справу № 921/592/20 передано за територіальною підсудністю на розгляд до Господарського суду Чернігівської області.

Господарським судом Тернопільської області супровідним листом від 30.11.2020 № 921/592/20/616/2020 надіслано справу № 921/592/20 Господарському суду Чернігівської області за територіальною підсудністю, яка отримана останнім 07.12.2020.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Господарського суду Чернігівської області від 07.12.2020, справу № 921/592/20 передано на розгляд судді Федоренко Ю.В.

Ухвалою суду від 09.12.2020 суд прийняв справу № 921/592/20 до розгляду та призначив підготовче засідання на 28.12.2020 на 10:00.

Ця ухвала суду була направлена учасникам справи 09.12.2020 рекомендованим листом з позначкою «Судова повістка» .

Згідно поштового повідомлення про вручення ухвала суду отримана позивачем (Бучацька міська рада) 14.12.2020.

16.12.2020 зазначене поштове відправлення направлене на адресу відповідача (з штрихкодовим ідентифікаторам 1400049401223) повернулося до Господарського суду Чернігівської області не врученим з відміткою про причини повернення «за закінченням терміну зберігання» . Відмітка засвідчена підписом та проставлено відбиток календарного штемпеля 10.12.2020.

Слід зазначити, що з цих же підстав без вручення відповідачу були повернуті Господарському суду Тернопільської області ухвали вказаного суду від 23.09.2020 (штрихкодовий ідентифікатор 4602509380125) та від 22.10.2020 (штрихкодовий ідентифікатор 4602509432281).

Відповідно до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції та законів України.

Законом України «Про поштовий зв`язок» визначено правові, соціально-економічні та організаційні основи діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку, а також регулює відносини між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, операторами поштового зв`язку і користувачами їх послуг.

Відносини у сфері надання послуг поштового зв`язку регулюються Конституцією України, цим та іншими законами України і прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами (частина перша статті 2 Закону України «Про поштовий зв`язок» ).

Відповідно до абз. 2, 8 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про поштовий зв`язок» основними засадами діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку є захист інтересів користувачів у сфері надання послуг поштового зв`язку та єдність правил, стандартів і норм у сфері надання послуг поштового зв`язку.

Згідно з абз. 16, 19 ч. 1 ст. 1 Закону «Про поштовий зв`язок» , пересилання поштових відправлень - сукупність операцій з приймання, обробки, перевезення та доставки (вручення) поштових відправлень. Послуги поштового зв`язку - продукт діяльності оператора поштового зв`язку з приймання, обробки, перевезення та доставки (вручення) поштових відправлень, виконання доручень користувачів щодо поштових переказів, банківських операцій, спрямований на задоволення потреб користувачів.

Згідно із статтею 15 Закону України «Про поштовий зв`язок» Національний оператор, яким є АТ «Укрпошта» (розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.01.2002 № 10-р «Про національного оператора поштового зв`язку» ), забезпечує надання на всій території України універсальних послуг поштового зв`язку за переліком.

АТ «Укрпошта» входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, є правонаступником УДППЗ «Укрпошта» та національним оператором поштового зв`язку України згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 січня 2002 року і у свої діяльності керується Законом України «Про поштовий зв`язок» та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють надання послуг поштового зв`язку.

Відповідно до умов пункту 1.3. Статуту АТ «Укрпошта» , затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України від 14 грудня 2018 року № 611 (далі - Статут), АТ «Укрпошта» є правонаступником Українського державного підприємства поштового зв`язку «Укрпошта» .

Згідно абз. 2 п. 2.1. Статуту АТ «Укрпошта» здійснює надання послуг поштового зв`язку, зокрема універсальних послуг поштового зв`язку на всій території України, з метою повного задоволення потреб користувачів у послугах поштового зв`язку та забезпечення ефективного розвитку єдиної національної мережі поштового зв`язку України.

Відповідно п. 3.2.Статуту АТ «Урпошта» у своїй діяльності керується Конституцією України, законодавством України, у тому числі законодавством щодо запобігання корупції, актами Всесвітнього поштового союзу, Статутом, а також внутрішніми документами АТ «Укрпошта» , прийнятими відповідно до Статуту.

Порядок надання послуг поштового зв`язку та порядок оформлень поштових відправлень, зокрема рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення встановлено «Правилами надання послуг поштового зв`язку» , які затверджено постановою Кабінетів Міністрів України від 05.03.2009 № 270 та «Порядком оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій» затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.1997 № 799 (із змінами і доповненнями).

Відповідно до пункту 9 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку» від 05.03.2009 № 270 (далі - Правил), Національний оператор поштового зв`язку забезпечує надання універсальних послуг поштового зв`язку на всій території України. До універсальних послуг поштового зв`язку належать послуги з пересилання поштових карток, листів, бандеролей, секограм - простих та рекомендованих.

Відповідно до п. 99-2 Правил рекомендовані поштові відправлення з позначкою «Судова повістка» , адресовані юридичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються представнику юридичної особи, уповноваженому на одержання пошти, під розпис. У разі відсутності адресата за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв`язку робить позначку «адресат відсутній за вказаною адресою» , яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

Відповідальність за невиконання чи неналежне виконання послуг поштового зв`язку закріплена п. 129 Правил.

За правилами статті 13 Закону України «Про поштовий зв`язок» послуги поштового зв`язку надаються на договірній основі згідно з Правилами надання послуг поштового зв`язку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, та повинні відповідати встановленим нормам якості.

01.03.2010 між Господарським судом Чернігівської області та УДППЗ «Укрпошта» укладено договір про надання послуг № 104 (далі-Договір)

Згідно п. 1.1. Договору виконавець, в особі своїх виробничих підрозділів на умовах, визначених цим договором, надає замовнику послуги поштового зв`язку з пересилання поштових відправлень в тому числі і з повідомленнями про вручення замовника на поштові адреси фізичних (юридичних) осіб. А замовник зобов`язується здійснити оплату наданих послуг.

Тобто, Господарський суд Чернігівської області користується лише послугами АТ «Укрпошти» для повідомлення учасників процесу про дату, час і місце проведення засідань.

За змістом ст. 2, 7, 13 ГПК України основними засадами господарського судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін; правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин; рівності всіх фізичних осіб незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак; рівності фізичних та юридичних осіб незалежно від будь-яких ознак чи обставин; суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 42 ГПК України учасники справи, серед іншого, мають право подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Статтею 120 ГПК України визначено, що суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії.

Відповідно до частини шостої статті 242 ГПК України днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Таким чином, відповідно до ГПК України суд зобов`язаний повідомляти учасників справи, зокрема, про необхідність у встановлені строки виконати відповідну дію. Про належне повідомлення особи може свідчити лише розписка та належна фіксація її вручення. Необхідність дотримання розумних строків встановлена Конституцією України, п.10 ч. 3 ст.2, ст.114 ГПК України, ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Отже, несвоєчасна доставка зворотних повідомлень щодо вручення учасникам провадження поштової кореспонденції або поштових повернень та неправильне фіксування підстав невручення поштової кореспонденції призводить до порушення прав учасників судового провадження та гарантованих прав осіб, що є неприпустимим у демократичному суспільстві (може бути підставою як дисциплінарної, так і іншої відповідальності, свідчити про недбалість тощо).

Виходячи з того, що рекомендований лист з позначкою «Судова повістка» може бути не врученим лише з поважних причин, якими можуть бути лише об`єктивні обставини (відсутність адресата (будь-кого з повнолітніх членів його сім`ї), смерть адресата), - поштове відправлення з позначкою «Судова повістка» не може бути повернуто з підстави «за закінченням терміну зберігання» , яка не належить до об`єктивних причин невручення, а тому не може вказуватись на таких відправленнях.

Отже, законодавство визначає основоположним процесуальним правом особи, яка бере участь у справі, право бути належно повідомленою про час та місце судового розгляду. Для цього існує спеціальна форма повідомлення - судова повістка, яка, крім форми та змісту, передбачає ще й порядок вручення та повернення до суду, котрі повинні забезпечуватися АТ «Укрпошта» .

Частиною першою статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року, яка набрала чинності для України з 11 вересня 1997 року і відповідно до статті 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку належним і безстороннім судом, встановленим законом.

Зокрема, у пункті 26 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Надточій проти України" (далі - ЄСПЛ) та пункті 23 рішення ЄСПЛ "Гурепка проти України № 2" наголошено, що принцип рівності сторін - один зі складників ширшої концепції справедливого судового розгляду, за змістом якого кожна сторона повинна мати розумну можливість обстоювати свою позицію у справі в умовах, які не ставлять її у суттєво менш сприятливе становище порівняно з опонентом.

Приписи ГПК України не дозволяють дійти висновку, що повернення ухвали суду з вказівкою причини повернення: "за закінченням терміну зберігання" є доказом належного інформування відповідача про час і місце розгляду справи. Повернення із вказаної причини не свідчить ні про відмову сторони від одержання відправлення, ні про її незнаходження за адресою, повідомленою суду.

Слід зазначити, що вказане може призвести до неможливості здійснення правосуддя по даній справі у розумні строки. До того ж, такі дії можуть свідчити про перешкоджання сторонам у реалізації їх права на звернення до суду (право на суд), що є неприпустимим в демократичному суспільстві, де принцип верховенства права визнається фундаментальним правовим принципом.

Частинами 1 ст. 246 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд, виявивши при вирішенні спору порушення законодавства або недоліки в діяльності юридичної особи, державних чи інших органів, інших осіб, постановляє окрему ухвалу, незалежно від того, чи є вони учасниками судового процесу.

Відповідно до ч. 5-7 ст. 246 Господарського процесуального кодексу України в окремій ухвалі суд має зазначити закон чи інший нормативно-правовий акт (у тому числі його статтю, пункт тощо), вимоги яких порушено, і в чому саме полягає порушення.

Окрема ухвала надсилається відповідним юридичним та фізичним особам, державним та іншим органам, посадовим особам, які за своїми повноваженнями повинні усунути виявлені судом недоліки чи порушення чи запобігти їх повторенню. Окрема ухвала щодо прокурора або адвоката надсилається органу, до повноважень якого належить притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурора або адвоката відповідно.

З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, суд встановлює у ній строк для надання відповіді залежно від змісту вказівок та терміну, необхідного для їх виконання.

Виходячи з наведеного, працівниками Чернігівської дирекції АТ Укрпошта , зокрема відділення поштового зв`язку №35 м.Чернігів (вул. Доценка, 2, м. Чернігів, 14035), не було належно виконано покладені на них службові обов`язки по доставці поштових відправлень, адресованих відповідачу по даній справі, як це встановлено в статті 242 Господарського процесуального кодексу України та пунктами 99-2, 114, 116 Правил надання послуг поштового зв`язку.

Повернення до суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання» , сприяє широким можливостям зловживання процесуальними правами, оскільки адресат може безкінечно не з`являтись за відповідним рекомендованим листом до відділення АТ «Укрпошта» , уникати особистої зустрічі з працівниками АТ «Укрпошта» , а відтак, фактично унеможливлювати розгляд судом спору у відповідності до вимог процесуального законодавства з застосуванням такого механізму доставки повідомлення сторін спору, як рекомендовані листи з повідомленням про вручення.

Слід зазначити, що приведення АТ «Укрпошта» процедури направлення судових повідомлень рекомендованими листами, зокрема відміток про причини їх невручення, у відповідність до вимог господарського процесуального законодавства, зокрема Господарського процесуального кодексу України, забезпечить судам можливість належним чином виконувати свої процесуальні обов`язки та ефективно здійснювати правосуддя, усуне практику, яка дає можливість суттєвих зловживань процесуальними правами з боку недобросовісних учасників судових спорів з метою затягування розгляду спорів у судах, уникнення участі у судових засіданнях, або створення організаційно-процесуальних умов для скасування у майбутньому справедливих за суттю судових рішень.

Оскільки Укрпоштою порушено чинне законодавство України, то суд вбачає за необхідне надіслати окрему ухвалу для усунення вказаних порушень, з`ясування причин невиконання обов`язку щодо вручення поштових відправлень.

Керуючись ст. 234, 235, 246 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Надіслати окрему ухвалу Акціонерному товариству «Укрпошта» (вул. Хрещатик, 22,

м. Київ, 01001).

З метою усунення порушень законності та недоліків в організації роботи, Акціонерному товариству «Укрпошта» вжити заходи, спрямовані на вдосконалення зазначеної роботи щодо недопущення в майбутньому вказаних в ухвалі порушень та недоліків, а саме: належним чином у відповідності до норм чинного законодавства України здійснювати доставку поштових відправлень, зокрема з відміткою «Судова повістка» із заповненням повідомлення про вручення поштового відправлення (форма 119).

Зобов`язати Акціонерне товариство «Укрпошта» забезпечити належне виконання вимог ухвал суду по даній справі.

Про вжиті заходи проінформувати суд протягом п`яти днів з дня отримання даної ухвали.

Попередити Акціонерне товариство «Укрпошта» про відповідальність за невиконання вимог суду, передбачену ст. 135 Господарського процесуального кодексу України та ст. 382 Кримінального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 29.12.2020. Ухвалу може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду, з урахуванням п. 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, у строки, визначені ст. 256 цього Кодексу.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя Ю.В. Федоренко

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення29.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93872927
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/592/20

Рішення від 09.02.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Окрема ухвала від 29.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 09.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 09.11.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 09.11.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні