Рішення
від 29.12.2020 по справі 328/2380/20
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/2380/20

29.12.2020

2/328/820/20

РІШЕННЯ

Іменем України

29 грудня 2020 року м.Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Коваленка П.Л., за участю секретаря судового засідання Баздирь О.Л., розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Токмак цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області про виділення учаснику спільної часткової власності на земельну ділянку належної йому частки із складу земельної ділянки,

в с т а н о в и в:

Короткий зміст заяв по суті справи та стислий виклад позиції учасників процесу:

ОСОБА_1 , в інтересах малолітньої ОСОБА_2 звернулася до Токмацького районного суду Запорізької області з позовною заявою до Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області про виділення учаснику спільної часткової власності на земельну ділянку належної йому частки зі складу земельної ділянки. В обґрунтування позовних вимог зазначено, що позивач є власником земельної ділянки, розмір частки 5/6, кадастровий №2325283600:15:002:0048, загальна площа 7,24 га, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області, інша частина земельної ділянки жодною особою не оформлена. Для вільного користування та володіння своєю власністю позивачу необхідно виділення належної частки зі складу спірної земельної ділянки. Проте, позивач не може вирішити вищезазначене питання в позасудовому порядку. В зв`язку з чим позивач змушена завернутися до суду за захистом своїх прав щодо володіння, користування та розпорядження нерухомим майном, адже в позасудовому порядку їх захистити неможливо.

Ухвалою від 17 листопада 2020 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Токмацького районного суду Запорізької області від 14 грудня 2020 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

На розгляд справи в судове засідання позивач не прибула, проте надала до суду письмову заяву про розгляд справи без участі сторони позивача, підтримує позовні вимоги у повному обсязі, просить позов задовольнити.

Представник відповідача на розгляд справи в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило. Відзив на позов не надано.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Фактичні обставини, встановлені судом:

ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 20.10.2009, та в силу ст.59 ЦПК України її законним представником.

На підставі рішення Токмацького районного суду Запорізької області від 19.12.2018 по справі №328/1910/18, яке набрало законної сили 21.01.2019, визнано за малолітньою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за законом на 5/6 часток земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 7,24 га., що знаходиться на території Остриківської сільської ради Токмацького району та зареєстрована за ОСОБА_3 на підставі державного акту, виданого 28 липня 2000 року, серії І-ЗП № 051937, що залишилась після смерті ОСОБА_4 . У задоволенні позову в частині визнання за малолітньою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , права власності в порядку спадкування за законом на 1/6 частку земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 7,24 га., що знаходиться на території Остриківської сільської ради Токмацького району та зареєстрована за ОСОБА_3 на підставі державного акту, виданого 28 липня 2000 року, серії І-ЗП № 051937, що залишилась після смерті ОСОБА_4 - відмовлено.

Відповідно до ч.4 ст.82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 на праві приватної власності належить земельна ділянка, розмір частки 5/6, кадастровий №2325283600:15:002:0048, загальна площа 7,24 га, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області, що підтверджується копією Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 20.10.2020.

Право власності на іншу частину земельної ділянки жодною особою не оформлено, та даний час власником значиться померла ОСОБА_3 .

Для вільного користування та володіння своєю власністю позивачу необхідно виділення належної частки із складу спірної земельної ділянки.

Проте, позивач не може вирішити вищезазначене питання шляхом звернення до нотаріуса з метою укладання договору поділу земельної ділянки в силу того, що без згоди іншого співвласника земельної ділянки це зробити не можливо, а інша частина земельної ділянки жодною особою не оформлена.

У зв`язку з цим позивач не має можливості вільно розпоряджатися земельною ділянкою, не може укласти будь-яку угоду щодо землі, а тому вимушена звернутися до суду за захистом свого законного інтересу.

Виділ земельної ділянки просить провести відповідно до плану-схеми поділу земельної ділянки, складеного ФОП ОСОБА_5 , виділивши їй земельну ділянку площею 6,0333 га, яка становить 5/6 часток із складу земельної ділянки з кадастровим № 2325283600:15:002:0048 площею 7,2400 га., з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області, що має такі розміри:

- від точки 1 до точки 2 протяжністю 790,87 м;

- від точки 2 до точки 3 протяжністю 77,76 м;

- від точки 3 до точки 4 протяжністю 790,70 м;

- від точки 4 до точки 1 протяжністю 74,87.

Мотиви з яких виходить суд та застосовані норми права:

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справу не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених ЦПК України випадках.

Згідно зі статтею 356 ЦК України власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю. Суб`єктами права спільної часткової власності можуть бути фізичні особи, юридичні особи, держава, територіальні громади.

Відповідно до частини першої та другої статті 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

Частиною 1 статті 88 Земельного Кодексу України передбачено, що володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюються за згодою всіх співвласників згідно з договором, а у разі недосягнення згоди - у судовому порядку.

Згідно з ч.3, 4 ст.88 Земельного Кодексу України учасник спільної часткової власності має право вимагати виділення належної йому частки із складу земельної ділянки як окремо, так і разом з іншими учасниками, які вимагають виділення, а у разі неможливості виділення частки - вимагати відповідної компенсації. Учасник спільної часткової власності на земельну ділянку має право на отримання в його володіння, користування частини спільної земельної ділянки, що відповідає розміру належної йому частки.

Відповідно до вимог ч.1,3 ст.364 ЦК України співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації.

Згідно з ч.1, 2 ст.367 ЦК України майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділене в натурі між співвласниками за домовленістю між ними. У разі поділу спільного майна між співвласниками право спільної часткової власності на нього припиняється.

Частиною 3 статті 358 ЦК України передбачено, що кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності.

Відповідно до статті 25 Закону України «Про землеустрій» документація із землеустрою розробляється у вигляді схеми, проекту, робочого проекту або технічної документації. Одним з видів документації з землеустрою є технічна документація із землеустрою щодо поділу та об`єднання земельних ділянок.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про землеустрій» розробниками документації із землеустрою є, крім інших, фізичні особи - підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

План-схему виділу розроблено інженером-землевпорядником ОСОБА_5 , який має кваліфікаційний сертифікат інженера-землевпорядника №004013 та зареєстрований 11.03.2019 як ФОП, тому проведення експертизи у справі щодо виділу земельної ділянки є не доцільним, оскільки додаткових спеціальних знань для виділу земельної ділянки не вимагається.

Висновки суду.

Таким чином, з`ясувавши всі обставини справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, повністю підтверджені документально, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Висновки суду узгоджуються із зібраними у справі доказами і не суперечать вимогам законодавства.

На підставі викладеного та ст.ст.358, 364, 367 ЦК України, ст.88 Земельного Кодексу України, керуючись ст.ст.12, 81, 82, 259, 263-265, 280 - 281 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 , в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області про виділення учаснику спільної часткової власності на земельну ділянку належної йому частки із складу земельної ділянки - задовольнити.

Виділити в натурі ОСОБА_2 згідно з планом-схеми поділу, складеного ФОП ОСОБА_5 , земельну ділянку площею 6,0333 га, яка становить 5/6 часток із складу земельної ділянки з кадастровим №2325283600:15:002:0048, загальною площею 7,2400 га., з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області, що має такі розміри:

- від точки 1 до точки 2 протяжністю 790,87 м;

- від точки 2 до точки 3 протяжністю 77,76 м;

- від точки 3 до точки 4 протяжністю 790,70 м;

- від точки 4 до точки 1 протяжністю 74,87.

Учасники справи:

Законний представник позивача: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , рнокпп НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , свідоцтво про народження від 20.10.2009 серії НОМЕР_3 .

Відповідач: Остриківська сільська рада Токмацького району Запорізької області, місце знаходження: зареєстроване місце проживання: 71752, Запорізька область, Токмацький район, село Остриківка, вулиця Остриківська, 78А, код ЄДРПОУ 04353451.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Токмацький районний суд Запорозької області шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду складене та підписане 29.12.2020.

Суддя

Дата ухвалення рішення29.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93906397
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділення учаснику спільної часткової власності на земельну ділянку належної йому частки із складу земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —328/2380/20

Рішення від 29.12.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні