Ухвала
від 28.12.2020 по справі 420/12732/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/12732/20

У Х В А Л А

28 грудня 2020 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Вовченко О.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Першого Суворовського відділу державної виконавчої служби у м.Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) (вул.1-а Сортувальна, 36Г, м.Одеса, 65102) про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В :

До Одеського окружного адміністративного суду 19 листопада 2020 року надійшов позов ОСОБА_1 до Першого Суворовського відділу державної виконавчої служби у м.Одесі Південного міжрегіонального управління юстиції (м.Одеса), в якому позивач просить суд скасувати заходи забезпечення, які були застосовані постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження № 43134297 від 30.04.2014 року виданий Першим Суворовським відділом ДВС м. Одеси Південного міжрегіонального Управління юстиції а саме: накладення арешту на все нерухоме та рухоме майно, що належать ОСОБА_1 та виключити записи про обтяження в Єдиному державному реєстрі заборон відчуження об`єктів рухомого майна.

Ухвалою від 24 листопада 2020 року позов ОСОБА_1 залишено без руху та встановлено позивачу 10-денний строк для усунення недоліків позовної заяви.

07 грудня 2020 року до суду від позивача за вх. №52015/20 надійшла заява про поновлення строку звернення до суду.

Ухвалою від 11 грудня 2020 року продовжено ОСОБА_1 строк для усунення недоліків позовної заяви та встановлено позивачу 5-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії ухвали. Роз`яснено, що виявлені недоліки мають бути усунені позивачем шляхом надання до суду належним чином оформленої позовної заяви та засвідчених копій додатків до позовної заяви (з копією учасникам справи).

21 грудня 2020 року дощ суду від позивача за вх. №54566/20 надійшла заява про усунення недоліків із засвідченими копіями додатків до позовної заяви та позовною заявою, в якій позовні вимоги викладені в наступній редакції: визнати бездіяльність Першого Суворовського відділу державної виконавчої служби у м.Одесі Південного міжрегіонального управління юстиції (м.Одеса) щодо не зняття арешту з нерухомого майна ОСОБА_1 у зв`язку з припиненням виконавчого провадження №43134297 протиправною та зобов`язати зняти арешт з нерухомого майна, що належить ОСОБА_1 за номером запису 12886124 від 07.05.2014 р.

Згідно з ч. 1 та 2 ст.99 КАС України (у редакції, чинній до 15.12.2017 року) адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Частинами 1 та 2 статті 122 КАС України (у редакції, чинній після 15.12.2017 року) передбачено, що позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Згідно з ч.2 ст.181 КАС України Особливості провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця (у редакції, чинній до 15.12.2017 року) позовну заяву може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.287 КАС України (у редакції, чинній після 15.12.2017 року) у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця позовну заяву може бути подано до суду: 1) у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів; 2) у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій.

Згідно ч.1 ст.123 КАС України (у редакції, чинній після 15.12.2017 року) у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Частина перша статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (надалі - Конвенція) передбачає, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

У своїй практиці Європейський суд з прав людини звертав увагу, що стаття 6 Конвенції містить гарантії справедливого судочинства, одним з аспектів яких є доступ до суду. Рівень доступу, наданий національним законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права в демократичному суспільстві. Для того, щоб доступ був ефективним, особа повинна мати чітку практичну можливість оскаржити дії, які становлять втручання у її права (рішення від 4 грудня 1995 року у справі Беллет проти Франції (Bellet v. France), Series A № 333-B, crop.42, пункт 36).

Таким чином, враховуючи твердження позивача, що вона дізналась про арешт її майна на підставі постанови державного виконавця від 30.04.2014 року лише у червні 2020 року, враховуючи те, що позивач зверталась із позовом про зняття арешту з її майна до Суворовського районного суму міста Одеси, який 06 листопада 2020 року відмовив у відкритті провадження у справі №523/16473/20, приймаючи до уваги те, що позивач направила даний позов до Одеського окружного адміністративного суду 17.11.2020 року, таким чином суд приходить до висновку про наявність підстав для поновлення строку звернення до адміністративного суду.

Отже, позивачем усунені недоліки позовної заяви.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161 КАС України.

Зазначений спір підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства та підсудний Одеському окружному адміністративному суду.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви відповідно до ст. 169 КАС України, а також підстави для відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені ст. 170 КАС України, - відсутні.

Частиною 1 статті 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно ч.1 ст.257 КАС України за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

Відповідно до п.10 ч.6 ст.12 КАС України справами незначної складності є інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно ч.4 ст.287 КАС України адміністративна справа з приводу рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця вирішується судом протягом десяти днів після відкриття провадження у справі.

Отже, дана справа підлягає розгляду у порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з викликом сторін з урахуванням особливостей, встановлених ст.ст. 268-269, 271-272, 287 КАС України щодо розгляду термінових справ.

Керуючись ст.ст. 12, 160, 161, 171, 248, 257, 287 КАС України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про поновлення строку звернення до суду - задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду з позовними вимогами щодо визнання бездіяльності Першого Суворовського відділу державної виконавчої служби у м.Одесі Південного міжрегіонального управління юстиції (м.Одеса) щодо не зняття арешту з нерухомого майна ОСОБА_1 у зв`язку з припиненням виконавчого провадження №43134297 протиправною та зобов`язати зняти арешт з нерухомого майна, що належить ОСОБА_1 за номером запису 12886124 від 07.05.2014 р.

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 (вх.№54566/20).

Відкрити провадження у адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Першого Суворовського відділу державної виконавчої служби у м.Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) (вул.1-а Сортувальна, 36Г, м.Одеса, 65102) про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити дії.

Справа буде розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця.

Призначити судове засідання для розгляду справи по суті на 12 годину 00 хвилин 04 січня 2021 року.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву до 04.01.2021 року.

Неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Судовий розгляд справи відбудеться в приміщенні Одеського окружного адміністративного суду за адресою м.Одеса вул. Фонтанська дорога, 14, в залі судових засідань №24.

Про дату, час і місце розгляду справи негайно повідомити відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв`язку.

Веб-адреса сторінки Одеського окружного адміністративного суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://adm.od.court.gov.ua/sud1570/.

Копію ухвали направити сторонам у справі, разом з інформацією про їхні процесуальні права та обов`язки.

Справа розглядатиметься суддею одноособово з особливостями провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Вовченко

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.12.2020
Оприлюднено04.01.2021
Номер документу93924622
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/12732/20

Рішення від 04.01.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 28.12.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 11.12.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні