Ухвала
від 09.12.2020 по справі 201/10060/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/10060/20

Провадження № 1-в201/338/2020

УХВАЛА

09 грудня 2020 року м. Дніпро

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі слідчого судді ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши заяву адвоката ОСОБА_3 про роз`яснення ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 27.10.2020, -

ВСТАНОВИВ:

На адресу суду надійшла заява адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про роз`яснення ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 27.10.2020 в частині підстави та обґрунтування надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », зокрема до конфіденційної інформації, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні данні особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володінні персональних даних.

Слідчий та адвокат на адресу суду подали заяви про розгляд справи без їх участі.

Суд, дослідивши заяву та матеріали клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 32020040000000010 від 21.07.2020 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, приходить до наступних висновків.

27.10.2020 ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська розглянуто та задоволено клопотання слідчого з ОВС першого РКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_4 за погодженням прокурора відділу про прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 32020040000000010 від 21.07.2020 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до резолютивної частини ухвали, зобов`язано посадових осіб ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ) надати слідчим слідчої групи першого ВРКП СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області тимчасовий доступ до речей і документів та вилучення їх належно завірених копій, що містять охоронювану таємницю, у ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме:

Всіх первинних фінансово-господарських документів, бухгалтерських документів та тендерної документації (документації конкурсних торгів), які перебувають у ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) стосовно фінансово-господарських взаємовідносин ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), а саме: договори, угоди, додатки і доповнення до них; журнали-ордера; доручення; товарно-транспортні документи; податкові накладні; накладні; реєстри податкових накладних; приходні та видаткові накладні; акти виконаних робіт (послуг), прийому передачі товару; платіжні документи; банківські роздруківки; документи складського обліку; документи прийому-здачі товару, робіт (послуг) на збереження сертифікати якості; акти звірок та інші фінансово господарські документи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) по взаємовідносинам із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), за період 2018-2020 років.

Оборотна сальдові відомості по рахунку № НОМЕР_3 та № 361 щодо контрагента ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), та інші бухгалтерські регістри щодо придбання, реалізації ТМЦ (виробництво продукції) в зазначений період від вказаного контрагента.

Технічна документація на обладнання для виготовлення (переробки) продукції - олії, шроту, лушпиння, в тому числі інформація та документальне підтвердження щодо: місце знаходження обладнання, його кількість та потужність (загальна кількість (можливість) виготовлення продукції протягом місяця з розбивкою по найменуванню (класифікації) продукції), кількість осіб які працювали/працюють на вказаному обладнанні, яка загальна кількість виготовленої продукції із використанням зазначеного обладнання протягом 2018-2020 років, з розбивкою по найменуванню та класифікації тощо.

Фінансово-господарські документи (товарно-транспортні накладні, супровідні документи, ВМД та інші) ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) щодо транспортування зернових культур та готової продукції (автотранспорт, залізниця) протягом 2018-2020 років в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ).

Відповідно до ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: зокрема,

-конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, до якої належить секретна, в тому розумінні, що вона в цілому чи у певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якої вона належить, у зв`язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, ужитих особою, яка законно контролює цю інформацію. Комерційною таємницю можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці

-відомості, які можуть становити банківську таємницю, до якої відноситься інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту. Банківською таємницею є зокрема, відомості про стан рахунків клієнтів, у тому числі стан кореспондентських рахунків банків у НБУ; операції які були проведенні на користь чи за дорученням клієнта, здійсненні ним угоди, фінансово економічний стан клієнтів; систему охорони банку та клієнтів; інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи клієнта, її керівників, напрями діяльності; відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація; інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню; коди, що використовуються банками для захисту інформації ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

-персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, до яких відноситься відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути ідентифікована. База персональних даних іменована сукупність упорядкованих персональних даних в електронній формі та/або у формі картотек персональних даних. Володілець бази персональних даних фізична або юридична особа, якій законом або за згодою суб`єкта персональних даних надано право на обробку цих даних, яка затверджує мету обробки персональних даних у цій базі даних, встановлює склад цих даних та процедури їх обробки, якщо інше не визначено Законом України «Про захист персональних даних».

З дослідженої ухвали суду від 27.10.2020 встановлено, що документів до яких надано тимчасовий доступ не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, тобто судом помилково зазначено таку обставину як охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 1ст. 380 КПК України, якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення ухвалою роз`яснює є своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

При цьому, згідно ч. 4ст. 380КПК Україниза наслідками розгляду заяви може бути прийнято ухвалу про роз`яснення судового рішення або відмову у його роз`ясненні, яку може бути оскаржено в апеляційному порядку особою, яка звернулася із заявою про роз`яснення судового рішення, та учасниками судового провадження.

Роз`яснення рішення - це викладення рішення у більш ясній і зрозумілій формі.Здійснюючи роз`яснення судового рішення, суд викладає більш повно і зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін до рішення по суті і не торкаючись тих питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушується питання про зміну рішення, або про внесення до нього нових даних , або про роз`яснення мотивів прийняття рішення, суд відмовляє в роз`ясненні рішення.

Роз`яснюючи ухвалу, суд не в праві змінювати зміст ухвали, тобто не має права змінювати зміст відомостей, викладених в ухвалі.

Таким чином необхідність роз`яснення судового рішення зумовлюється його нечіткістю або суперечливістю, викладених у ньому висновків.

Разом з тим, як вбачається з тексту ухвали від 27.10.2020, вона складена у відповідності до вимогКПК Україниз посиланням на норми діючого кримінального процесуального законодавства, а тому підстави для роз`яснення ухвали відсутні.

Що стосується наявних описок в ухвалі слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 27.10.2020 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 32020040000000010 від 21.07.2020 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, то суд звертає увагу, що дане питання може бути вирішено шляхом виправлення описки відповідно до ст. 379 КПК України.

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні заяви адвоката ОСОБА_3 про роз`яснення ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 27.10.2020.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана заявником до Дніпровського апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська протягом семи діб з дня проголошення ухвали суду.

Суддя: ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення09.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93947659
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про роз’яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —201/10060/20

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

Ухвала від 27.10.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні