Рішення
від 23.12.2020 по справі 627/814/20
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/814/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2020 року смт Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Бугаєнко І.В.,

за участі секретаря - Сургай М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в смт Краснокутськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області, у якому просить визнати за нею право власності на житловий будинок літ А1 загальною площею 78,4 кв.м., житловою площею 54,60 кв.м. з господарськими будівлями, а саме: сараї літ. Б,В,Д,Е, льох літ. Г, колодязь №1, ворота №2, огорожа №3, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги позивач мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , яка за життя була дружиною батька позивача - ОСОБА_2 , з яким вони постійно проживали до дня смерті в будинку АДРЕСА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 , який фактично прийняв спадщину після смерті дружини. Інших спадкоємців немає. Після смерті батька відкрилася спадщина на майно, яка складається із житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач зазначає, що при зверненні до Краснокутської державної нотаріальної контори з метою отримання свідоцтва про право на спадщину, 24.09.2020 року отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій в зв`язку з відсутністю документів на майно.

Позивач ОСОБА_1 до суду не з`явилася, в матеріалах справи міститься заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала та прохала позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача - Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області в судове засідання не з`явився, в металах справи міститься заява від 20.10.2020 року про розгляд справи у його відсутність, проти позову не заперечує .

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відповідності до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, судом не здійснювалося.

Суд дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Матеріалами справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 /а.с. 5/.

Після її смерті відкрилася спадщина на майно, що складається з житлового будинку з господарським будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про право власності на житло, з якого також вбачається, що вказаний будинок належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_2 та ОСОБА_3 /а.с.12/.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності до вимог ст.ст. 1217ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив та батьки спадкодавця.

Факт того, що ОСОБА_2 за життя був чоловіком померлої ОСОБА_3 підтверджується Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя № 00025505355 від 06.02.2020 року. /а.с.7/

Крім того, ОСОБА_2 , фактично успадкував житловий будинок після смерті ОСОБА_3 , оскільки на момент смерті проживав разом із спадодавцею, що підтверджується довідкою виданою виконавчим комітетом Колонтаїської сільської ради Краснокутського району Харківської області № 70 від 03.03.2020 року /а.с.44 зворот/.

ІНФОРМАЦІЯ_1 батько позивачки, а чоловік померлої ОСОБА_3 - ОСОБА_2 , помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 /а.с.6/.

Після його смерті відкрилася спадщина на майно, яка складається з житлового будинку з господарським будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 .

Матеріалами справи встановлено, що на житловий будинок з господарським будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 станом на 31.12.2012 року зареєстровано право приватної спільної сумісної власності за ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право на житло від 09.10.2001 року, виданого бюро по оформленню документів про право власності на квартири (будинки) Краснокутської райдержадміністрації. Реєстраційний номер: книга 2 номер запису 207/а.с.16/.

За життя ОСОБА_2 склав заповіт, посвідчений 24 листопада 2016 року секретарем виконавчого комітету Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області, зареєстрований в реєстрі за № 110, відповідно до якого все своє майно, де б воно не знаходилось та з чого б воно не складалося, яке на день смерті буде йому належати, заповів своїй дочці ОСОБА_1 , тобто позивачці по справі /а.с. 53/.

Позивач після смерті батька з метою оформлення спадщини на житловий будинок зверталася до Краснокутської державної нотаріальної контори, але їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документів на майно, про що свідчить копія постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 24.09.2020 №752/02-31 /а.с. 17/.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 1223 ЦК України право на спадщину мають особи, зазначені в заповіті.

Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 немає, що підтверджується матеріалами спадкової справи № 26/2020 року, заведеної ІНФОРМАЦІЯ_1 після померлого ОСОБА_2 , копія якої знаходиться в матеріалах справи /а.с.50-56/.

Таким чином, судом встановлено, що позивач є єдиною спадкоємицею за заповітом після померлого ОСОБА_2 , до складу спадкового майна входить житловий будинок з господарським будівлями по АДРЕСА_1 .

Згідно з ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, виходячи з вищевикладеного, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, так як позивач надала суду достатньо доказів, на підтвердження позовних вимог, а визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2 , 11 , 12 , 13 , 78 , 79 , 89 , 263, 264 , 265 , 352 , 354 ЦПК України , суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок літ А1 загальною площею 78,4 кв.м., житловою площею 54,60 кв.м. з господарськими будівлями: сараї літ. Б,В,Д,Е, льох літ. Г, колодязь №1, ворота №2, огорожа №3, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач - ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 .

Відповідач - Колонтаївська сільська рада Краснокутського району Харківської області, розташована за адресою: 62030, Харківська область, Краснокутський район, с. Колонтаїв, вул. Центральна, 107, код ЄДРПОУ 04397425.

Повний текст рішення виготовлено 31 грудня 2020 року.

Суддя Бугаєнко І. В.

Дата ухвалення рішення23.12.2020
Оприлюднено04.01.2021
Номер документу93970474
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —627/814/20

Рішення від 23.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Рішення від 23.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Рішення від 23.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 07.10.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні