Рішення
від 29.09.2020 по справі 757/27110/20-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/27110/20-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2020 року Печерський районний суд м. Києва у складі

головуючого судді Вовк С. В.,

секретаря судових засідань Брачун О. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у спрощеному позовному провадженні у залі суду цивільну справу за позовом Військової частини НОМЕР_1 до ОСОБА_1 про стягнення вартості виданих предметів речового майна, строки носіння яких не закінчилися,

ВСТАНОВИВ:

30 червня 2020 року позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення вартості виданих предметів речового майна, строки носіння яких не закінчилися, в розмірі 11 441, 45 грн.

В обґрунтування вимог вказано, що зазначена сума виникла у зв`язку із розірванням з відповідачем контракту за підпунктом «д» пункту 2 частини п`ятої статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» (через службову невідповідність). З цих підстав відповідач був виключений із списків особового складу військової частини НОМЕР_1 . Відповідач не відшкодував кошти в повному обсязі за видані йому предмети речового майна, строк носіння яких не закінчився, а тому кошти у розмірі 11 441, 45 грн підлягають стягненню з відповідача на користь військової частини.

Зазначену суму, а також судові витрати в розмірі 2 102,00 грн позивач просить стягнути з відповідача на його користь.

Ухвалою суду від 06 липня 2020 року відкрито провадження та справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідач своїм правом на подання відзиву до суду не скористався.

Згідно з частиною першою статті 174 Цивільного процесуального кодексу України, при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом, що є правом учасників справи. Як встановлено, частиною четвертою статті вказаної статті Кодексу, у разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Солдат військової служби за контрактом ОСОБА_1 проходив військову службу за контрактом у Військовій частині НОМЕР_1 Національної гвардії України на посаді стрільця 2-го взводу охорони 3-ї роги охорони 1-го батальйону охорони, перебував на грошовому забезпеченні у позивача та отримував грошове забезпечення за встановленими нормами належності.

В період проходження військової служби відповідач неналежним чином виконував службові обов`язки, у зв`язку з чим наказом командира військової частини НОМЕР_1 № 17 о/с від 21 квітня 2020 року розірваний контракт про проходження військової служби зв`язку згідно з підпунктом «д» пунктом 2 частиною п`ятою статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» (через службову невідповідність). Наказом командира військової частини від 24 квітня 2020 року № 81 (по стройовій частині) направлений для проходження строкової військової служби та призначений на посаду стрільця 3-го відділення 1-го стрілецького взводу стрілецької роги 3-го батальйону охорони.

При звільненні відповідач не розрахувався у повному обсязі з позивачем, внаслідок чого, за даними бухгалтерського обліку за відповідачем була облікована заборгованість у сумі 29 796 ,96 грн.

Відповідно до довідки-розрахунку на утримання вартості речового майна від 24 квітня 2020 року № 625, вартість речового майна, що не виносило встановлені терміни, становить 11 441, 45 грн.

Речове забезпечення військовослужбовців здійснюється за нормами і в терміни, що визначаються відповідно Міністерством оборони України, у тому числі для Державної спеціальної служби транспорту, іншими центральними органами виконавчої влади, що мають у своєму підпорядкуванні військові формування, що передбачено абзацом 2 пункту 1 ст. 91 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Відповідно до абзацу 1 пункту 18 розділу ІІІ Інструкції з організації речового забезпечення в Національній гвардії України в мирний час та особливий період, затвердженої наказом МВС України від 07 червня 2017 року № 475, у разі звільнення військовослужбовців за службовою невідповідністю, у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, засудженням особи до позбавлення волі або обмеження волі за вироком суду, що набрав законної сили, вартість виданих їм предметів речового майна, які отримані під час проходження військової служби (навчання) у Національній гвардії України та строки експлуатації (носіння) яких не закінчилися, утримується з урахуванням строку перебування їх у носінні на підставі довідки-розрахунку на утримання вартості речового майна.

Згідно розрахунку фінансової служби на видачу грошового забезпечення при звільненні/переводі від 24 квітня 2020 року за виплачене на момент звільнення грошове забезпечення 18 355, 24 грн.

Відповідач визнавав наявність заборгованості, про що свідчать його особисті підписи на розрахунку на видачу грошового забезпечення та довідці-розрахунку на утримання вартості речового майна.

Усвідомлюючи вищезазначену заборгованість. Відповідач частково відшкодував суму збитків, завданих державі при звільненні з військової служби за контрактом, а саме розмір виплаченого на перед грошового забезпечення у сумі 18 355, 24 грн, залишок заборгованості становить 11 441, 45 грн.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері праці та соціальної політики, інші центральні органи виконавчої влади відповідно до їх компетенції розробляють та вносять у встановленому порядку пропозиції щодо грошового забезпечення військовослужбовців.

До складу грошового забезпечення входять:

- посадовий оклад, оклад за військовим званням;

- щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія);

- одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Грошове забезпечення визначається залежно від посади, військового звання, тривалості, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання військовослужбовця.

Грошове забезпечення підлягає індексації відповідно до закону.

Грошове забезпечення виплачується у розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України, та повинно забезпечувати достатні матеріальні умови для комплектування Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів кваліфікованим особовим складом, враховувати характер, умови служби, стимулювати досягнення високих результатів у службовій діяльності.

Порядок виплати грошового забезпечення визначається Міністром оборони України, керівниками центральних органів виконавчої влади, що мають у своєму підпорядкуванні утворені відповідно до законів України військові формування та правоохоронні органи, керівниками розвідувальних органів України.

Порядок і строки виплати грошового забезпечення для військовослужбовців Національної гвардії України, визначені у Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення та одноразової грошової допомоги при звільненні військовослужбовцям Національної гвардії України та іншим особам, затвердженій наказом МВС України від 15 березня 2018 року № 200 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05 квітня 2018 року за № 405/31857).

Відповідно до пункту 12 розділу І зазначеної Інструкції, виплата грошового забезпечення військовослужбовцям за поточний місяць здійснюється щомісяця до 20 числа. У ці терміни проводяться виплати грошового забезпечення за перерахунками у зв`язку з присвоєнням (позбавленням) військового звання, призначенням па інші посади, змінами розмірів процентної надбавки за вислугу років тощо.

Відповідно до підпункту 1 пункту 1 розділу XXXI Інструкції, у разі звільнення військовослужбовців з військової служби грошове забезпечення виплачується:

1) особам офіцерського складу, особам рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, що обіймають посади до дня отримання військовою частиною наказу або повідомлення про звільнення з військової служби, слухачам, курсантам з числа осіб рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, до дня, що настає за днем виключення наказом зі списків особового складу, але не більше ніж за один місяць з дня одержання військовою частиною наказу чи письмового повідомлення Про звільнення (з урахуванням пунктів 2-4 цього розділу). Отже, виплачене наперед відповідачу грошове забезпечення з 01 квітня 2020 року по 24 квітня 2020 року підлягає стягненню.

Відповідно до пункту 3 розділу XXI Інструкції, у разі звільнення військовослужбовців, з військової служби до закінчення строку служби за першим контрактом у зв`язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, або за службовою невідповідністю, або через систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, або у зв`язку з набранням законної сили судовим рішенням, відповідно до якого військовослужбовця притягнено до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення, одноразова грошова допомога підлягає стягненню з них у сумі, обчисленій у повних календарних місяцях пропорційно часу, який залишився до закінчення дії контракту.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про індексацію доходів населення», індексація грошових доходів населення встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодувати подорожчання споживчих товарів та послуг. Відповідно до статті 4 Закону, індексація грошових доходів населення провадиться у разі, коли величина індексу цін показник, що характеризує динаміку загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання.

Відповідно до пунктів 2, 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078, індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру у тому числі грошове забезпечення військовослужбовців. Нарахування сум індексації або проведення чергового підвищення грошових доходів випереджаючим шляхом здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих ціп, па підставі якого нарахована сума індексації перевищить розмір підвищення грошових доходів випереджаючим шляхом.

У разі, якщо місяць є відпрацьованим не повністю у тому числі з причини звільнення, сума індексації розраховується пропорційно відпрацьованому часу.

Відповідно до пункту 11 розділу XXXI Інструкції, відрахування з грошового забезпечення за дні відпустки, що були використані за рахунок тієї частини календарного року, яка залишилася після дострокового припинення дії контракту, військовослужбовця, проводиться, виходячи з місячного розміру грошового забезпечення, яке військовослужбовець отримав за дні щорічної основної та щорічної додаткової відпусток. При ньому одноденний розмір грошового забезпечення визначається шляхом ділення місячного розміру грошового забезпечення на 30 календарних днів.

Частиною першою статті 11 ЦК України визначено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Частина третя статті 11 ЦК України передбачає, що цивільні права та обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про правовий режим майна у Збройних Силах України» військове майно це державне майно, закріплене за військовими частинами, закладами, установами та організаціями Збройних Сил України. До військового майна належить, зокрема, речове майно.

Оскільки відповідач ОСОБА_1 , перебуваючи на речовому забезпеченні військової частини НОМЕР_1 , був звільнений із військової служби у зв`язку із службовою невідповідністю, тому він повинен відшкодувати державі в особі військової частини НОМЕР_1 вартість виданого йому речового майна, строк носіння якого не закінчився.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Згідно із частиною першою ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За правилами частини першої ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, повно і всебічно з`ясувавши обставини справи та дослідивши докази, які містяться в матеріалах цивільної справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги військової частини НОМЕР_1 підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273, 274, 276, 352-354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Військової частини НОМЕР_1 до ОСОБА_1 про стягнення вартості виданих предметів речового майна, строки носіння яких не закінчилися, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 ) на користь Військової частини НОМЕР_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , адреса місцезнаходження: АДРЕСА_1 ) суму вартості виданих предметів речового майна, строки носіння яких не закінчилися, у розмірі 11 441, 45 грн та судовий збір у розмірі 2 102, 00 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя С. В. Вовк

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено05.09.2022
Номер документу93994173
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —757/27110/20-ц

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Рішення від 29.09.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Рішення від 30.09.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 05.07.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні