Ухвала
від 05.01.2021 по справі 640/5571/20
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

05 січня 2021 року

Київ

справа №640/5571/20

адміністративне провадження №К/9901/34544/20

Верховний Суд у складі судді Касаційного адміністративного суду Єресько Л.О., розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Київська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів Британська міжнародна школа-Київ , в інтересах якого діє адвокат Григоренко Олег Сергійович, про зупинення виконання постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 грудня 2020 року у справі № 640/5571/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві до Товариства з обмеженою відповідальністю Київська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів Британська міжнародна школа-Київ про застосування заходів реагування,

УСТАНОВИВ:

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві (далі - позивач) звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Київська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів "Британська Міжнародна школа - Київ" (далі - відповідач), де просили: застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації приміщень останнього, а саме: приміщень за адресою: вул. Толбухіна, 45 у м. Києві; визначити спосіб виконання судового рішення, шляхом відключення джерел електроживлення, накладення печаток на розподільчі електрощити у приміщеннях за адресою: вул. Толбухіна, 45 у м. Києві. Обов`язок щодо забезпечення виконання судового рішення шляхом опечатування та відімкнення від джерел електроживлення покласти на позивача. Контроль за виконанням судового рішення щодо усунення відповідачем порушень вимог пожежної та техногенної безпеки та погодження термінів усунення порушень за письмовим зверненням суб`єкта господарювання, в тому числі право відтермінування зупинення експлуатації приміщень, покласти на позивача.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 09 вересня 2020 року у задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві оскаржило його в апеляційному порядку.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 грудня 2020 року апеляційну скаргу Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві задоволено. Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 09 вересня 2020 року скасовано, ухвалено нове судове рішення, яким адміністративний позов задоволено повністю. Застосовано до Товариства з обмеженою відповідальністю Київська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів Британська міжнародна школа - Київ , яке розташоване за адресою: вул. Толбухіна, 45 у Шевченківському районі м. Києва заходи реагування відключенням джерел електроживлення та накладенням печаток на розподільчі електрощити до повного усунення порушень, зазначених в Акті перевірки.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням Товариство з обмеженою відповідальністю Київська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів Британська міжнародна школа-Київ , а школа-Київ , в інтересах якого діє адвокат Григоренко Олег Сергійович, звернулося до Верховного Суду із указаною касаційною скаргою.

Ухвалою Верховного Суду від 17 грудня 2020 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Товариство з обмеженою відповідальністю Київська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів Британська міжнародна школа-Київ , в інтересах якого діє адвокат Григоренко Олег Сергійович, на постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 грудня 2020 року у справі № 640/5571/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві до Товариства з обмеженою відповідальністю Київська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів Британська міжнародна школа-Київ про застосування заходів реагування,

Разом з касаційною скаргою заявлено клопотання про зупинення виконання постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 грудня 2020 року у справі № 640/5571/20, яке обґрунтоване тим, що до ухвалення касаційним адміністративним судом остаточного рішення у справі матиме місце повне зупинення господарської діяльності заявника, у тому числі і не пов`язаної з предметом перевірки. Крім того, приміщення останнього, які знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Толбухіна, 45 та з приводу яких було вжито заходи реагування у вигляді повного зупинення їх експлуатації, використовуються ТОВ Британська міжнародна школа- Київ для надання освітніх послуг у сфері загальної середньої освіти. Так, відповідачем у вищевказаних приміщеннях надаються освітні послуги дев`яносто семи учням. Зупинення експлуатації вищевказаних приміщень посеред навчального року, призведе до зупинення навчального процесу на невизначений час, у зв`язку з чим, буде порушено право дев`яносто семи учнів відповідача на освіту, гарантоване статтею 53 Конституції України та статтею 3 Закону України Про освіту .

Вказують, що відповідачем усунуто порушення, виявлені ГУ ДСНС України у м. Києві, які можуть становити загрозу життю і здоров`ю людей, що знаходяться в приміщеннях щодо яких вжито заходи реагування, що підтверджено рішенням суду першої інстанції у цій справі та висновком судової пожежно-технічної експертизи № 39/20 від 05.06.2020.

Від Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві заперечень щодо поданого клопотання не надходило.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 340 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя-доповідач в порядку підготовки справи до касаційного розгляду вирішує питання про зупинення виконання судових рішень, які оскаржуються.

За приписами частини першої статті 375 КАС України суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскаржуваного судового рішення або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Вирішуючи цю заяву, Суд виходить з того, що відповідно до статті 129-1 Конституції України судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Для зупинення виконання судових рішень, яке допускається як виняток, повинні бути вагомі причини.

Розгляд питання про зупинення виконання оскаржуваних судових рішень має на меті не допустити порушення прав, свобод та охоронюваних законом інтересів, як особи, що подала касаційну скаргу, так і інших осіб, які беруть участь у справі, якщо такі наслідки можуть настати у зв`язку з виконанням оскаржуваних судових рішень.

В свою чергу, для зупинення виконання оскаржуваних судових рішень необхідна наявність поважних причин, які б давали підстави для зупинення виконання судового рішення.

Перевіривши доводи скаржника, наведені у клопотанні про зупинення виконання оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції, Суд зазначає про наявність в цій справі виключних підстав, що можуть призвести до порушень прав, свобод та законних інтересів учасників справи та третіх осіб в разі нездійснення Судом зазначеного заходу.

Отже, Суд дійшов висновку про необхідність зупинення виконання постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 грудня 2020 року у справі № 640/5571/20 до закінчення її перегляду в касаційному порядку.

Керуючись статтями 340, 375 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Київська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів Британська міжнародна школа-Київ , в інтересах якого діє адвокат Григоренко Олег Сергійович, про зупинення виконання постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 грудня 2020 року у справі № 640/5571/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві до Товариства з обмеженою відповідальністю Київська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів Британська міжнародна школа-Київ про застосування заходів реагування - задовольнити.

Зупинити виконання постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 грудня 2020 року у справі № 640/5571/20 до закінчення її перегляду в касаційному порядку.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

...........................

Л.О. Єресько,

Суддя Верховного Суду

Дата ухвалення рішення05.01.2021
Оприлюднено06.01.2021
Номер документу94003834
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/5571/20

Постанова від 23.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 29.01.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Постанова від 19.01.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 18.01.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 05.01.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 17.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Постанова від 08.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 10.11.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 26.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Рішення від 09.09.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні