Ухвала
від 11.01.2021 по справі 440/961/20
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

11 січня 2021 року м. ПолтаваСправа № 440/961/20

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді Супруна Є.Б., розглянувши у письмовому провадженні заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №440/961/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області до Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, Білоцерківська сільська рада Великобагачанського району Полтавської області про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 27.04.2020 адміністративний позов у справі №816/961/20 задоволено. Застосовано до Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі школи за адресою: 38340, Полтавська область, Великобагачанський район, село Білоцерківка вул. Лесі Українки, 9 - до усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, зафіксованих у пунктах №№ 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 опису виявлених порушень вимог законодавства Акту, складеного за результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, від 24.01.2020 №6.

Крім цього суд частково задовольнив клопотання позивача про встановлення порядку і способу виконання судового рішення, встановивши порядок і спосіб виконання судового рішення шляхом відключення будівлі від електропостачання та заборони використовувати будівлю Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області за адресою: 38340, Полтавська область, Великобагачанський район, село Білоцерківка вул. Лесі Українки, 9 - до усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, зафіксованих у пунктах №№ 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 опису виявлених порушень вимог законодавства Акту, складеного за результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, від 24.01.2020 №6.

29.12.2020 до суду надійшла заява представника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області Мандриченко Л.Л., в якій заявниця просить поновити позивачу строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №440/961/20 у зв`язку з його пропуском з поважних причин.

Ухвалою судді Полтавського окружного адміністративного суду від 31.12.2020 заяву призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні.

Учасники справи у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду повідомлені належним чином.

За приписами ч. 3 ст. 376 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе здійснити розгляд заяви за наявними матеріалами у письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно зі статтею 129 1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Конституційний Суд України у рішенні від 13.12.2012 №18-рп/2012 зазначив, що виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, визначений у законі комплекс дій, спрямованих на захист і поновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави.

Відповідно до частини другої статті 372 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є підставою для його виконання.

Згідно з частиною четвертою статті 372 Кодексу адміністративного суду України примусове виконання судових рішень в адміністративних справах здійснюється в порядку, встановленому законом.

За змістом частини першої статті 373 Кодексу адміністративного суду України виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з частиною першою статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Отже, необхідною правовою підставою для поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання є наявність поважних причин такого пропуску.

Законом України від 18.06.2020 № 731-IX Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) пункт 3 розділу VI "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 48, ст. 436) викладено в такій редакції:

"3. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином".

Відповідно до положень розділу II Прикінцеві та перехідні положення Закону від 18.06.2020 №731-IX цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України, пункту 3 розділу XII "Прикінцеві положення" Цивільного процесуального кодексу України, пункту 3 розділу VI "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" №540-IX від 30.03.2020, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом. Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цими кодексами), мають право на продовження процесуальних строків з підстав, встановлених цим Законом.

Закон України від 18.06.2020 № 731-IX набрав чинності 17.07.2020.

Відповідно, рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 27.04.2020 у справі №440/961/20 набрало законної сили лише 07.08.2020.

Як свідчать матеріали справи, 05.06.2020 представник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду із заявою про видачу судового рішення та виконавчого листа.

16.12.2020 Полтавським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №816/961/20.

Строк пред`явлення вищевказаного виконавчого листа до виконання обмежено до 08.11.2020.

Виконавчий лист надійшов на адресу заявника 22.12.2020, тобто після строку пред`явлення його до виконання, що підтверджується відміткою Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області про отримання (а.с. 100).

Тож надаючи оцінку обґрунтуванням та поясненням заявника з посиланням на встановлення карантинних обмежень, суд зауважує, що з боку позивача вживалися заходи звернення до суду за видачею виконавчого листа до закінчення строку його пред`явлення, однак з незалежних від заявника причин вказаний виконавчий лист був виданий несвоєчасно.

У зв`язку з цим суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку пред`явлення виконавчого листа до виконання поважними.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку що заява Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання є обґрунтованою, а відтак підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 229, 248, 256, 295, 376 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №440/961/20 - задовольнити.

Поновити Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області пропущений строк для пред`явлення виконавчого листа Полтавського окружного адміністративного суду №816/961/20 від 16.12.2020 до виконання на три місяці з дня набрання цією ухвалою законної сили.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання, але може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Полтавський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з моменту її підписання.

Суддя Є.Б. Супрун

Дата ухвалення рішення11.01.2021
Оприлюднено13.01.2021
Номер документу94041266
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/961/20

Ухвала від 11.01.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

Ухвала від 31.12.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

Рішення від 27.04.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

Ухвала від 26.02.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні