Ухвала
від 15.01.2021 по справі 631/8/21
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 1-кс/631/6/21

справа № 631/8/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 січня 2021 року селище міського типу Нова Водолага

Слідчий суддя Нововодолазького районного суду Харківської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань приміщення Нововодолазького районного суду Харківської області клопотання заступника начальника Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітана поліції ОСОБА_4 , погодженого начальником Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 12020220390000265, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02 вересня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України, про надання дозволу на проведення огляду житла чи іншого володіння особи,

В С Т А Н О В И В:

В порядку, передбаченому пунктом 5 частини 2статті 40 Кримінального процесуального кодексу України, до слідчого судді Нововодолазького районного суду Харківської області звернулась заступник начальника Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітан поліції ОСОБА_4 , з клопотанням, складеним 14 січня 2021 року та погодженим цього дня начальником Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 6324255100:04:000:0523, яка на праві власності належить Приватному підприємству «Агрофірма Світанок».

Клопотання обґрунтоване тим, що в провадженні Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №12020220390000265 від 02 вересня 2020 року, за ознаками вчинення злочину, передбаченого частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуваннямвстановлено,що 01вересня 2020року дочергової частиниНововодолазького відділенняполіції Первомайськоговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Харківськійобласті надійшло повідомлення зі служби «102», від ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те, що 01 вересня 2020 року о 14 годині 57 хвилин у лісі поблизу села Бражники Нововодолазького району Харківської області, невідомі особи зі ставків для зберігання відходів викачують відходи у лісосмугу.

На місцепригоди булоздійснено виїздпрацівників Секторуреагування патрульноїполіції Нововодолазькоговідділення поліціїПервомайського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вХарківській області та встановлено, що вказані відходи викачувалися за допомогою трактора «Беларус 1025» з державним реєстраційним номером НОМЕР_1 під керуванням тракториста ОСОБА_7 .

Під час досудового розслідування встановлено, що вказаний трактор належить Приватному підприємству «Агрофірма Світанок», яке займається вирощуванням свиней та крупної рогатої худоби, й відходи, які викачували за допомогою трактора, це відходи від діяльності цього приватного підприємства.

02 вересня 2020 року було проведено огляд місця події, а саме ділянки місцевості у лісосмузі поблизу села Бражники Нововодолазького району Харківської області, де виявлено, що від очисних споруд для відходів прокладений гумовий рукав, який веде у лісосмугу та через який здійснюється викидання відходів. Крім того, під час огляду місця події слідчим за участю двох понятих та у присутності заявника, здійснено відбір двох зразків ґрунту у місці викидання відходів та контрольний (фоновий) зразок ґрунту для порівняння, тобто зразок ґрунту без викидів.

Відповідно до висновку експерта № 13/2/185СЕ-20 від 05 листопада 2020 року за результатами проведення судово-ґрунтознавчої експертизи встановлено, що один зразок ґрунту наданий на дослідження перевищує «фонову пробу» за вмістом фосфатів у 1,84 разів, амонію сольового у 558,44 разів, цинку у 1,1 рази, нікелю у 1,64 разів, кобальту у 1,06 разів, а інший зразок ґрунту наданий на дослідження перевищує «фонову пробу» за вмістом фосфатів у 1,94 разів, амонію сольового у 482 рази та миш`яку у 1,02 рази, що фактично підтверджує факт можливого забруднення земель.

Також слідчий зазначила, що під час допиту в якості свідка ОСОБА_6 пояснив, що неподалік від села Бражники Нововодолазького району Харківської області знаходяться очисні споруди Приватного підприємства «Агрофірма Світанок». 01 вересня 2020 року він разом з дружиною та донькою їздили на відпочинок у ліс, який розташований неподалік від села Бражники, та виявили, що у товщу лісосмуги прокладений гумовий шланг (рукав) від очисних споруд Приватного підприємства «Агрофірма Світанок», з якого на землю у лісі виливались відходи. Крім того, останній пояснив, що виливання цих відходів із очисних споруд здійснювалося за допомогою трактора МТЗ, синього кольору, в підтвердження зазначеного ОСОБА_6 надав відеозаписи, під час перегляду яких встановлено, що дійсно із очисних споруд (ставків-відстійників) у лісосмугу прокладений гумовий шланг за допомогою якого відходи зі ставка-відстійника виливаються на землю серед насадження дерев та кустарників.

У ході досудового розслідування в якості свідка була допитана ОСОБА_8 , яка надала показання аналогічно показам ОСОБА_6 .

Згідно довідки № 10-20-0.23,26-102/117-20 від 09 вересня 2020 року, наданої Відділом Держгеокадастру у Нововодолазькому районі встановлено, що лісосмуга на яку здійснювалися викиди відходів, розташована за межами населених пунктів та відноситься до земель сільськогосподарського призначення комунальної власності. На час формування довідки, за даними відділу, вказана земельна ділянка в користуванні або у власності не перебуває. Відповідно до статті 122 Земельного кодексу України розпорядником вказаної земельної ділянки є Нововодолазька селищна рада Харківської області.

Відповідно до роздруківки із публічної кадастрової карти України встановлено, що земельна ділянка, на якій розташовані очисні споруди (ставки-відстійники), належить Приватному підприємству «Агрофірма Світанок» та має кадастровий номер 6324255100:04:000:0523.

Автор клопотання зазначила, що зважаючи на вищевикладене, в діях посадових осіб та працівників Приватного підприємства «Агрофірма Світанок» наявні ознаки вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України, тобто забруднення земель, у зв`язку з чим виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки з кадастровий номер 6324255100:04:000:0523, що належить вищевказаному підприємству, з метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий, яка звернулась з даним клопотанням, у судове засідання не з`явилась, хоча про день, час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином відповідно до приписів Кримінального процесуального кодексу України.

Через канцелярію суду заступник начальника Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_4 , надала заяву, що була зареєстрована за вхідним № 133/21-вх. від 14 січня 2021 року, відповідно до якої просила суд розгляд клопотання про надання дозволу на проведення огляду житла чи іншого володіння особи провести за її відсутності, у зв`язку із тим, що нею проводяться раніше заплановані слідчі дії у рамках інших кримінальних проваджень, в яких вона здійснює досудове розслідування (а. с. 41).

Прокурор Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_9 , якому на підставі постанови першого заступника керівника Первомайської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_10 від 02 вересня 2020 року «Про призначення групи прокурорів» надані відповідні повноваження у цьому кримінальному провадженні, у судовому засіданні підтримав погоджене ним клопотання слідчого та просив його задовольнити, надавши пояснення аналогічні змісту клопотання. При цьому звернув увагу слідчого судді, що метою проведення огляду земельної ділянки, яка належить Приватному підприємству «Агрофірма Світанок», у даному випадку, є необхідність огляду очисних споруд розташованих на цій земельній ділянці, фіксування обстановки та зовнішнього вигляду й стану очисних споруд та фіксацію порушень природоохоронного законодавства у разі їх наявності.

За таких обставин, приймаючи до уваги те, що слідчий суддя, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створив необхідні умови для реалізації сторонами, у порядку передбаченому кримінальним процесуальним законодавством України, їх процесуальних прав на безпосередню участь у розгляді справи в суді, вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого, що не суперечить приписам частини 4 статті 234 та статті 237 Кримінального процесуального кодексу України.

Вислухавши пояснення прокурора, вивчивши доводи, що наведені у клопотанні, дослідивши надані суду документи на обґрунтування клопотання та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Як вбачається з наданих до суду матеріалів, відомості про вчинення зазначеного кримінального правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02 вересня 2020 року під № 12020220390000265, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України.

Відповідно до змісту витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження № 12020220390000265, зареєстрованого 02 вересня 2020 року о 13 годині 05 хвилин 23 секунди, сформованого заступником начальника Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_4 вбачається, що на підставі заяви ОСОБА_6 зареєстроване кримінальне провадження, яке має правову кваліфікацію, передбачену частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України, про те, що 01 вересня 2020 року до Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області надійшла заява про забруднення навколишнього середовища в селі Бражники Нововодолазького району Харківської області. Органом досудового розслідування визначено Нововодолазьке відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області; слідчими, які здійснюють досудове розслідування вказані: ОСОБА_4 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , а прокурорами, які здійснюють процесуальне керівництвовказані: ОСОБА_9 , ОСОБА_14 та ОСОБА_15 (а. с. 6).

З постанови про призначення групи прокурорів, прийнятої 02 вересня 2020 року першим заступником керівника Первомайської місцевої прокуратури ОСОБА_16 , в межах процесуальних прав, визначених частиною 1 статті 37 й статтею 110 Кримінального процесуального кодексу України, вбачається, що у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12020220390000265 від 02 вересня 2020 року призначено групу прокурорів у складі: начальника Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури ОСОБА_9 , прокурора Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури ОСОБА_15 та прокурора Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури ОСОБА_14 . Старшим групи прокурорів призначено начальника Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури ОСОБА_9 , якому доручено керувати діями інших прокурорів (а. с. 8).

Відповідно до змісту постанови про створення слідчої групи, прийнятої 02 вересня 2020 року т. в. о. начальника Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітана поліції ОСОБА_4 в межах процесуальних прав, визначених статтями 39, 41 та 110 Кримінального процесуального кодексу України, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 1202022039000025 від 02 вересня 2020 року створено слідчу групу до складу якої включені: заступник начальника Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітан поліції ОСОБА_4 , старший слідчий Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області старший лейтенант поліції ОСОБА_17 , слідчий Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітан поліції ОСОБА_11 , слідчий Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області старший лейтенант поліції ОСОБА_13 , слідчий Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області лейтенант поліції ОСОБА_12 , слідчий Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області лейтенант поліції ОСОБА_18 . Старшим слідчої групи призначено заступника начальника Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітана поліції ОСОБА_4 (а. с. 7).

З рапорту старшого інспектора чергового Сектору реагування патрульної поліції Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області майора поліції ОСОБА_19 від 01 вересня 2020 року складеного на ім`я начальника Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_20 вбачається, що 01 вересня 2020 року о 14 годині 58 хвилин надійшло повідомлення зі служби «102» від ОСОБА_6 про те, що 01 вересня 2020 року о 14 годині 57 хвилині за адресою: Харківська область, Нововодолазький район, село Бражники у лісі якісь люди з резервуарів викачують відходи і ліс. Даний рапорт зареєстрований в Інформаційно телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (Журнал єдиного обліку) Нововодолазьке відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області від 01 вересня 2020 року за № 3205 (а. с. 9).

Зі змісту протоколу огляду місця події, складеного 02 вересня 2020 року слідчим Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області лейтенантом поліції ОСОБА_12 в присутності понятих: ОСОБА_21 та ОСОБА_22 , вбачається, що в результаті огляду ділянки місцевості у лісосмузі поблизу села Бражники Нововодолазького району Харківської області за географічними координатами широта 49,6668, довгота 35,9104, виявлено, що від очисних споруд для відходів прокладений гумовий рукав, довжиною близько 300 метрів, який веде у лісосмугу та через який здійснюється викидання відходів. В лісосмузі присутній специфічний різкий запах фекалій. Також в лісосмузі виявлено змочений грунт зі специфічним запахом фекалій. Крім того, під час огляду місця події слідчим за участю двох понятих та у присутності заявника, здійснено відбір двох зразків ґрунту у місці викидання відходів, які поміщено до двох пластикових пляшок, кожна з яких має об`єм 0,5 літрів, що поміщені до полімерного пакету та скріплено бирками з підписами учасників слідчої дії, а також контрольний (фоновий) зразок ґрунту для порівняння, тобто зразок ґрунту без викидів, який поміщено до полімерного пакету та скріплено бирками з підписами учасників слідчої дії (а. с. 10 12).

Постановою заступника начальника Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітана поліції ОСОБА_4 , про визнання предметів речовими доказами та передачу їх зберігання від 03 вересня 2020 року, зразки ґрунту з викидами та контрольний зразок ґрунту, вилучені під час огляду місця події у лісосмузі поблизу села Бражники Нововодолазького району Харківської області визнано речовими доказами у рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020220390000265 від 02 вересня 2020 року та передано на зберігання до камери зберігання речових доказів Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області до моменту направлення до відповідних установ для проведення дослідження (а. с.13 14).

З документів, доданих до клопотання, вбачається, що 02 вересня 2020 року в якості свідка було допитано ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який пояснив, що неподалік від села Бражники Нововодолазького району Харківської області знаходиться ліс Ордина за яким на відстані близько півкілометра знаходяться очисні споруди Приватного підприємства «Агрофірма Світанок». 01 вересня 2020 року свідок разом з дружиною ОСОБА_23 та донькою їздили на відпочинок до вказаного лісу, де виявили, що в цьому лісу був протягнутий рукав від очисних споруд через який відбувався злив відходів до лісу, а з лісу в подальшому до прилеглого яру, та звідки до ґрунтових вод, якими користуються жителі села. Крім того, останній пояснив, що виливання цих відходів із очисних споруд здійснювалося за допомогою трактора МТЗ, синього кольору. Також в лісі окрім забруднення ґрунту та води було відчутно різкий запах фекалій, про що ОСОБА_6 повідомив працівників поліції (а. с. 15 18).

Також відповідно до протоколу допиту свідка від 02 вересня 2020 року вбачається, що в якості свідка було допитано ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка повідомила, що неподалік від села Бражники Нововодолазького району Харківської області є ліс за яким на відстані близько півкілометра знаходяться очисні споруди Приватного підприємства «Агрофірма Світанок». 01 вересня 2020 року вона разом з чоловіком та донькою їздили до вказаного лісу на відпочинок та виявили, що у товщу лісосмуги протягнуто гумовий шланг (рукав) від вказаних очисних споруд, з якого на землю у лісі, та в подальшому у яр й до ґрунтових вод відбувався злив відходів за допомогою трактора МТЗ, синього кольору. Як вказала свідок, окрім забруднення лісу та води у лісі було чути різкий запах фекалій (а. с. 19 22).

З копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 вбачається, що власником трактору колісного марки «Беларус 1025», 2006 року, заводський номер НОМЕР_3 , державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , є Приватне підприємство «Агрофірма Світанок», Харківська область, Нововодолазький район (а. с. 33).

Відповідно до висновку експерта Харківського науково дослідного експертно криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України № 13/2/185СЕ-20 від 05 листопада 2020 року за результатами проведення судово-ґрунтознавчої експертизи встановлено, що ґрунт, наданий на дослідження у полімерному пакеті блакитного кольору (з лісосмуги поблизу села Бражники) перевищує «фонову пробу» за вмістом фосфатів у 1,84 разів, амонію сольового у 558,44 разів, цинку у 1,1 рази, нікелю у 1,64 разів, кобальту у 1,06 разів, а інший зразок ґрунту наданий на дослідження перевищує «фонову пробу» за вмістом фосфатів у 1,94 разів, амонію сольового у 482 рази та миш`яку у 1,02 рази (а. с. 23 28).

З відомостей, що містяться в Інформаційній довідці з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 240372528, сформованої 14 січня 2021 року о 10 годині 16 хвилин 33 секунди прокурором Харківської області ОСОБА_24 вбачається, що земельна ділянка, площею 2 га, кадастровий номер 6324255100:04:000:0523, що знаходиться на території Нововодолазької селищної ради Нововодолазького району Харківської області, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, на праві приватної власності з розміром часток 1/1, належить Приватному підприємству «Агрофірма Світанок», код ЄДРПОУ 32867275 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 281701463242) (а. с. 34 36).

Як вбачається із безкоштовного витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб Приватне підприємство «Агрофірма Світанок» має ідентифікаційний код юридичної особи 32867275, юридично зареєстроване та здійснює свою діяльність за адресою: Україна, 63209, Харківська область, Нововодолазький район, село Новоселівка, вулиця Карла Маркса, будинок 11. Керівником юридичної особи є ОСОБА_25 , види діяльності: 01.46 розведення свиней (основний); 01.11 вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур; 01.42 розведення іншої великої рогатої худоби та буйволів; 01.47 розведення свійської птиці; 10.11 виробництво м`яса; 10.12 виробництва м`яса свійської птиці; 68.20 надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна; 01.25 вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників (а. с. 29 32).

Також із довідки, наданої за підписом начальника Відділом у Нововодолазькому районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області ОСОБА_26 від 09 вересня 2020 року № 10-20-0.23,26-102/117-20 вбачається, що земельна ділянка згідно картографічних матеріалів, на якій зазначені водойми має кадастровий номер 6324255100:04:000:0523, площею 2,0000 га знаходиться у власності Приватного підприємства «Агрофірма Світанок» на території Нововодолазького району Нововодолазької селищної ради Харківської області за межами населених пунктів.

Земельна ділянка, на якій зазначена лісосмуга на території Нововодолазького району Нововодолазької селищної ради за межами населених пунктів, відноситься до земель сільськогосподарського призначення комунальної власності, на даний час за даними відділу в користуванні або у власності не перебуває. Відповідно до статті 122 Земельного кодексу України розпорядником вказаної земельної ділянки є Нововодолазька селищна рада

Земельна ділянка, на якій зазначено ліс на території Нововодолазького району Нововодолазької селищної ради за межами населених пунктів, відноситься до земель лісогосподарського призначення, комунальної власності, на даний час за даними відділу в користуванні або у власності не перебуває. Відповідно до статті 122 Земельного кодексу України розпорядником вказаної земельної ділянки є Нововодолазька селищна рада (а. с. 42).

Слідчий суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимог Кримінального процесуального законодавства Українивиходить наступного.

Пунктом 18 частини 1 статті 3 Кримінального процесуального кодексу України визначає слідчого суддю як суддю суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Вказаний контроль здійснюється ним в тому числі й шляхом вирішення питань, пов`язаних з обмеженням конституційних прав і свобод таких осіб.

Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбаченихКонституцією України (стаття 64 Основного Закону України).

Відповідно до статті 16 Кримінального процесуального кодексу України позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження також здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим кодексом.

Розглядаючи клопотання сторони обвинувачення про надання дозволу на огляд земельної ділянки, слідчий враховує, що завданням кримінального провадження, згідно зі статтею 2 Кримінального процесуального кодексу України, є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положень Конституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України (стаття 1 Кримінального процесуального кодексу України).

Приписами пункту 1 частини 1 статті 91 Кримінального процесуального кодексу України встановлено, що у кримінальному провадженні підлягають доказуванню, зокрема, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення).

Відповідно до статті 30 Конституції України, право на недоторканність житла є правом кожного на державну охорону його житла від незаконних вторгнень, обшуків та інших посягань з боку службових осіб та окремих громадян. Ця стаття передбачає, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду або обшуку інакше, як за вмотивованим рішенням суду.

Однією із функцій слідчого судді, відповідно до діючого Кримінального процесуального законодавства України, є здійснення контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів сторін кримінального провадження під час досудового розслідування, шляхом вирішення питань, пов`язаних з обмеженням конституційних прав і свобод осіб.

Приписами статті 13 Кримінального процесуального кодексу України встановлено, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті (частина 1 статті 233 Кримінального процесуального кодексу України).

Таким чином, Кримінальний процесуальний кодекс України установлює імперативну вимогу про неможливість проникнення до житла чи іншого володіння особи та встановлює винятки із загального правила можливість такого проникнення тільки на підставі ухвали слідчого судді чи за добровільною згодою особи, яка ним володіє.

В той же час, вимогами частин 1 і 2 статті 237 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього кодексу, передбаченими для обшуку, тобто проводиться на підставі ухвали слідчого судді, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставини вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, огляд являє собою слідчу дію, що полягає у процесуальному примусовому проникненню до житла чи іншого володіння особи, обстеженні приміщень, місцевості й окремих осіб з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

При цьому поняття житла, іншого володіння особи визначене у частині 2 статті 233 Кримінального процесуального кодексу України, де вказано, що під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Вимогами частин 1 і 2 статті 234 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

При цьому, для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном (частини 3, 5 та 7 статті 237 Кримінального процесуального кодексу України).

З огляду на приписи пункту 2 частини 1 статті 7 та частин 1 і 5 статті 9 Кримінального процесуального кодексу України зміст і форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відноситься законність, яка полягає у неухильному додержуванні вимог Конституції України, Кримінального процесуального кодексу України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України, вимог інших актів законодавства. При цьому кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

З метою належного дотримання вимог, закріплених у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, слідчим суддям під час розгляду клопотань про обшук або надання дозволу на огляд житла чи іншого володіння особи слід враховувати правові позиції Європейського суду з прав людини, сформульовані ним у рішеннях у справах «Ратушна проти України», «Поліщук проти України», «Васильчук проти України», «Головань проти України», «Смирнов проти Росії» та інші.

Так, у рішеннях Європейського суду з прав людини від 09 червня 2005 року у справі «Бакланов проти Росії» та від 24 березня 2005 року у справі «Фрізен проти Росії» визначено, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу «законності» і воно не було свавільним.

Окрім того, у пункті 38 рішення у справі «Ізмайлов проти Росії» від 16 жовтня 2008 року Європейський суд з прав людини встановив, що для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити «особистий і надмірний тягар для особи».

Постановляючи ухвалу, слідчий суддя також ураховує зміст частин 1, 2 і 8 статті 223 Кримінального процесуального кодексу, відповідно до яких слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для їх проведення є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети. Слідчі (розшукові) дії не можуть проводитись після закінчення строків досудового розслідування, крім їх проведення за дорученням суду у випадках передбачених частиною 3 статті 333 цього кодексу. Будь-які слідчі (розшукові) або негласні слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази недопустимими.

Так, в ході судового розгляду даного клопотання слідчим суддею встановлено, що в провадженні Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02 вересня 2020 року під № 12020220390000265, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України, під час досудового розслідування якого у сторони обвинувачення виникла необхідність в проведенні огляду земельної ділянки з кадастровим номером 6324255100:04:000:0523, розташованої на території Нововодолазької селищної ради Нововодолазького району Харківської області, яка на праві приватної власності належить Приватному підприємству «Агрофірма Світанок», оскільки зібрані досудовим розслідуванням докази, на даному етапі провадження, вказують на можливе забруднення земель відходами від діяльності Приватного підприємства «Агрофірма Світанок», що суперечить нормамВодного та Земельного кодексів України, що призводе до заподіяння шкоди інтересам держави в частині недотримання чинного законодавства, та територіальній громаді, а також створює ризик заподіяння суспільно-небезпечних наслідків особам, що проживають поруч.

Дане клопотання про надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України, оскільки прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у відповідному витязі з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що відшукуванні речі мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами у кримінальному провадженні, а також враховуючи фабулу кримінального правопорушення, можуть знаходитися у зазначеній в клопотанні місцевості, та за наявних умов обстановки та властивостей об`єкта, що підлягають дослідженню, огляд є найбільш доцільним та ефективним способом виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Як наслідок, на даний час наявні реальні приводи та підстави для проведення огляду, тому слідчий суддя вважає за можливе надати дозвіл на огляд земельної ділянки з кадастровим номером 6324255100:04:000:0523, розташованої на території Нововодолазької селищної ради Нововодолазького району Харківської області, яка на праві приватної власності належить Приватному підприємству «Агрофірма Світанок».

Враховуючи викладене, слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання та долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3 5 Глави 4 Кримінального процесуального кодексу України(показання, речові докази і документи та інші) свідчать про те, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Також слідчий суддя вважає за необхідне зазначити, що відповідно до приписів статті 235 Кримінального процесуального кодексу України визначення конкретної особи, якій надається дозвіл на проведення обшуку або огляду житла чи іншого володіння особи, не є обов`язковим елементом ухвали слідчого судді про надання такого дозволу, а згідно з частиною 1 статті 236 Кримінального процесуального кодексу України ухвала про дозвіл на обшук (огляд) житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором, тобто не обов`язково тією особою, що звернулася до слідчого судді за отриманням відповідного дозволу. Зазначений висновок зроблений колегії суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у постанові від24 червня 2020 року у справі з єдиним унікальним № 205/440/15-к.

На підставі викладеного, керуючись статтею 30 Конституції України, статтями 1 3, 22, 26, 29, 36, 40, 110, 214, 223, 233 237, 309, 369 372, 376, 395 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання заступника начальника Слідчого відділення Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітана поліції ОСОБА_4 , погодженого начальником Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_9 по кримінальному провадженню № 12020220390000265, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02 вересня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України, про надання дозволу на проведення огляду житла чи іншого володіння особи задовольнити.

Надати слідчим, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження № 12020220390000265, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02 вересня 2020 року відповідно до постанови про створення слідчої групи, та прокурорам, які здійснюють процесуальне керівництво у рамках вказаного кримінального провадження, дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 6324255100:04:000:0523, розташованої на території Нововодолазької селищної ради Нововодолазького району Харківської області, яка на праві приватної власності належить Приватному підприємству «Агрофірма Світанок» (ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 32867275), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального провадження.

Ухвала дозволяє проникнути до вказаної території земельної ділянки один раз та діє протягомодного місяця з дня її постановлення, тобто до 00 години 00 хвилин 14 лютого 2021 року.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає, набирає законної сили з моменту її постановлення, і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудНововодолазький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення15.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94172703
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —631/8/21

Ухвала від 19.01.2021

Кримінальне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні