Ухвала
від 15.01.2021 по справі 243/4287/19
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний номер 243/4287/19

Номер провадження 11-п/804/8/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2021 року

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Донецького апеляційного суду в м. Бахмуті в складі:

судді доповідача Залізняк Р.М.

суддів Савкової С.В., Смірнової В.В.

при секретарі судового засідання Ситніку Д.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Донецького апеляційного суду у місті Бахмуті Донецької області подання судді Слов`янського міськрайонного суду Донецької області Ільяшевич О.В. про направлення клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих ТУ ДБР Донецької обласної прокуратури Д.Ю. Тупікала (далі - прокурора) про надання слідчому СВ СУ ГУНП в Донецькій області Скочку Р.С., прокурорам дозвіл на проникнення на території спортивного майданчика зі штучним покриттям для гри у міні-футбол, з метою проведення його огляду, який розташований по вул. Шахтарської Слави, буд. 19, м. Білозерське, Донецької області, та який перебуває на балансі комунальної фізкультурно-оздоровчої установи «Добропільський центр фізичного здоров`я населення « Спорт для всіх» для вирішення питання про визначення підсудності у кримінальному провадженні та направлення провадження до відповідного суду,

в с т а н о в и л а :

13.01.2021р. до Донецького апеляційного суду надійшло подання судді Слов`янського міськрайонного суду Донецької області Ільяшевич О.В. про направлення клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих ТУ ДБР Донецької обласної прокуратури Д.Ю. Тупікала (далі - прокурора) про надання слідчому СВ СУ ГУНП в Донецькій області Скочку Р.С., прокурорам дозвіл на проникнення на території спортивного майданчика зі штучним покриттям для гри у міні-футбол, з метою проведення його огляду, який розташований по вул. Шахтарської Слави, буд. 19, м. Білозерське, Донецької області, та який перебуває на балансі комунальної фізкультурно-оздоровчої установи «Добропільський центр фізичного здоров`я населення « Спорт для всіх» для вирішення питання про визначення підсудності у кримінальному провадженні та направлення провадження до відповідного суду.

Прокурор був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду подання, про те до суду не з`явився, прохав розглянути подання за його відсутності, у задоволенні подання прохав відмовити.

Вказане вище подання суддя вмотивував тим, що 22.12.2020р. до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області надійшло кримінальне провадження за клопотанням прокуратури області на проведення огляду КФОУ «Добропільський центр фізичного здоров`я населення « Спорт для всіх» (ЄДРДР № 42017050000000902, ЄУН 243/4287/19, провадження № 1-кс/243/2235/2020)

У витягу ЄДРДР органом досудового розслідування вказується ГУ НП в Донецькій області. До матеріалів справи доданий наказ № 122 від 21 січня 2020 року, за яким визначено місце розташування органу досудового розслідування слідчого управління

ГУ НП в Донецькій області: вул. Університетська, 30, м. Слов`янськ Донецької області. Відповідно до постанови створення слідчої групи від 10 грудня 2019 року у кримінальному провадженні за ЄДРДР № 42017050000000902 від 03 лютого 2017 року включено двох слідчих ГУ НП в Донецькій області та визначено місце проведення досудового розслідування - м. Слов`янськ Донецької області.

Також суддя суду першої інстанції, посилаючись на ухвалу Другої судової палати ККС Верховного Суду від 22 квітня 2020р. у справі № 487/7605/19, а також на ст.. ст.. 1, 9, 10, 34, 38, 132, КПК України, практику ЄСПЛ щодо підстав зміни територіальної підсудності, встановлених у КПК України, Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до яких територіальна підсудність визначається за місцем знаходження (реєстрації) відповідного державного органу, який є юридичною особою та в складі якої знаходиться слідчий підрозділ, вважає, що з урахуванням події кримінального правопорушення, місця проживання обвинуваченої та свідків Слов`янський міськрайонний суд Донецької області не зможе забезпечите швидкого, повного та неупередженого розгляду зазначеного клопотання за таких підстав.

Так Головне управління Національної поліції України, розташоване у м. Маріуполі Донецької області в межах територіальної юрисдикції Приморського районного суду

м. Маріуполя Донецької області та поширює свою діяльність на Донецьку область.

По вул. Університетській, 30, у м. Слов`янську Донецької області розташований Слов`янський ВП ГУНП в Донецькій області в межах територіальної юрисдикції Слов`янського міськрайонного суду Донецької області, який поширює свою діяльність на частину території Краматорського району Донецької області, яка за раніше визначеним адміністративним територіальним поділом відносилась до Слов`янського та Лиманського районів.

Суд апеляційної інстанції не може погодитись з такими висновками суду першої інстанції, оскільки вони зроблені в порушення вимог ст.. ст.. 34, 38, 132 КПК України.

Відповідно до наказу начальника ГУ Національної поліції в Донецькій області

М. Семенишина від 21.01.2020р. Про визначення місця розташування органу досудового розслідування - слідчого управління ГУНП в Донецькій області одним із місць розташування органу досудового розслідування з адресою постійної дислокації слідчих слідчого управління Головного управління Національної поліції в Донецькій області визначено м. Слов`янськ, вул. Університетська, 30 (а.с. 6).

Так Відповідно до постанови Т.в.о. начальника відділу СУ ГУНП в Донецькій області І.Буряка від 10.12.2019р. у кримінальному провадженні, за яким надіслано вказане вище клопотання до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області для розгляду по суті, було створено слідчу групу у складі слідчого Скочка Р.С. та інших, з визначенням місця проведення досудового слідства в м. Слов`янськ Донецької області (а.с. 7).

Таким чином прокурором законно і обгрунтовано, а саме з чітким дотриманням вимог КПК України, було подано вказане вище клопотання до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Враховуюче наведене вище, суд апеляційної інстанції постановив,-

п о с т а н о в и л а :

Подання судді Слов`янського міськрайонного суду Донецької області Ільяшевич О.В. про направлення клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих ТУ ДБР Донецької обласної прокуратури Д.Ю. Тупікала (далі - прокурора) про надання слідчому СВ СУ ГУНП в Донецькій області Скочку Р.С., прокурорам дозвіл на проникнення на території спортивного майданчика зі штучним покриттям для гри у міні-футбол, з метою проведення його огляду, який розташований по вул. Шахтарської Слави, буд. 19, м. Білозерське, Донецької області, та який перебуває на балансі комунальної фізкультурно-оздоровчої установи «Добропільський центр фізичного здоров`я населення « Спорт для всіх» для вирішення питання про визначення підсудності у кримінальному провадженні та направлення провадження до відповідного суду, залишити без задоволення.

Матеріали провадження за клопотанням прокурора на проведення огляду КФОУ «Добропільський центр фізичного здоров`я населення « Спорт для всіх» , повернути до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області для розгляду по суті.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді

Дата ухвалення рішення15.01.2021
Оприлюднено18.01.2021
Номер документу94190557
СудочинствоКримінальне
Сутьвизначення підсудності у кримінальному провадженні та направлення провадження до відповідного суду

Судовий реєстр по справі —243/4287/19

Ухвала від 25.01.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 25.01.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Залізняк Р. М.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 24.04.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 24.04.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 17.04.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 17.04.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні