Рішення
від 28.12.2020 по справі 548/208/20
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/208/20

Провадження № 2/548/620/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.12.2020 року Хорольський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Старокожка В.П.,

за участю секретаря судового засідання - Комаренко В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в м. Хорол цивільну справу за позовом Першого заступника керівника Лубенської місцевої прокуратури Котяша А.І., в інтересах держави в особі: фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 , за участю третьої особи на стороні позивача Комунального підприємства "Хорольська центральна районна лікарня" Хорольської районної ради Полтавської області про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину,

В С Т А Н О В И В:

Позиція позивача та заперечення відповідача, процесуальні дії, вчинені по справі.

05.02.2020 року Перший заступник керівника Лубенської місцевої прокуратури Котяша А.І., в інтересах держави в особі: фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації звернувся до суду з вищевказаним позовом.

У своїй заяві зазначив, що Хорольська центральна районна лікарня та Фінансове управління Хорольської райдержадміністрації не зверталися до суду з позовом про стягнення витрат Хорольської Центральної районної лікарні в розмірі 6 495,46 грн та 10 648,73 грн на стаціонарне лікування потерпілих ОСОБА_2 та ОСОБА_3 від злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, що скоїв відповідач 09.12.2016 року, в результаті якого потерпілим були завдані середньої тяжкості тілесні ушкодження, які спричинили тривалий розлад здоров`я. Потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні у травматологічному відділенні Хорольської ЦРЛ з 09.12.2016 року по 04.01.2017 року, а ОСОБА_4 - у період з 09.12.2016 року по 04.01.2017 року, вартість їх лікування склала 6 495,46 грн та 10 648,73 грн відповідно, які прокурор просить стягнути на користь фінансового управлянні Хорольської РДА, оскільки вказана медична установа фінансується фінансовим управлінням Хорольської РДА і витрати на лікування потерпілої відносяться до витрат місцевого бюджету. Судові витрати прокурор просив покласти на відповідача.

Ухвалою Хорольського районного суду Полтавської області від 15 липня 2020 року вказану позовну заяву визнано неподаною та повернуто позивачеві на підставі статті 185 ЦПК України.

Постановою Полтавського апеляційного суду від 31.08.2020 року апеляційну скаргу виконуючого обов`язки керівника Лубенської місцевої прокуратури Полтавської області Котяша Андрія Івановича задоволено та скасовано ухвалу Хорольського районного суду Полтавської області від 15липня 2020 року, а справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Після задоволення самовідводу головуючого судді Коновода В.О., в результаті повторного автоматизованого розподілу справу передано судді Старокожку В.П., який ухвалою від 16.10.2020 року прийняв справу до свого провадження та визначив розгляд справи в межах спрощеного позовного провадження.

У судове засідання прокурор та представник фінансового відділу Хорольської районної державної адміністрації не з`явилися, представник фінансового відділу подав суду заяву, в якій позов підтримав, з підстав, зазначених у ньому, прохав про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач ОСОБА_5 в підготовче судове засідання не з`явився повторно, незважаючи на належне повідомлення про час і місце розгляду справи, відзив на позовну заяву у визначений судом строк не подав, будь-яких інших клопотань чи заяв від відповідача не надходило.

Третя особа Комунальне некомерційне підприємство Хорольська ЦРЛ Хорольської районної ради Полтавської області явку свого представника в судове засідання не забезпечила, про причини неявки суд не повідомила.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно положень ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази по справі, суд вважає, що за результатами судового провадження має бути ухвалене рішення, яким вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Фактичні обставини, встановлені судом.

З матеріалів справи вбачається, що ухвалою Хорольського районного суду Полтавської області від 05.11.2018 року ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України у зв`язку з примирення потерпілих з обвинуваченим.

При цьому, судом встановлено, що 09.12.2016 р. близько 12 год. 40 хв. ОСОБА_1 , керуючи технічно-справним автомобілем Ford Focus , д.н.з. НОМЕР_1 , рухався поза населеним пунктом по другорядній дорозі зі сторони с. Коломійцеве Озеро Хорольського району Полтавської області в напрямку перехрестя з головною дорогою автошляху Т1709 Хорол - Оржиця у Хорольському районі Полтавської області та при виїзді із другорядної дороги на головну, не переконався в безпеці руху, під час проїзду нерегульованого перехрестя грубо порушив Правила дорожнього руху України, що призвели до дорожньо-транспортної пригоди за наступних обставин. Так, рухаючись поза населеним пунктом по другорядній дорозі зі сторони с. Коломійцеве Озеро Хорольського району Полтавської області, перед наближенням до виїзду на головну дорогу автошляху Т1709 Хорол - Оржиця у Хорольському районі Полтавської області, де розміщений дорожній знак пріоритету 2.2 Проїзд без зупинки заборонено , водій ОСОБА_1 перед виїздом на головну дорогу не переконався в безпеці дорожнього руху, проявив неуважність та при виїзді із другорядної дороги на нерегульованому перехресті не зупинився і не надав дорогу водію автомобіля Citroen Berlingo , д.н.з. НОМЕР_2 , ОСОБА_6 , що рухався по головній дорозі з боку м. Хорол Полтавської області в напрямку смт. Оржиця Полтавської області, внаслідок чого створив небезпеку для його руху і допустив з ним зіткнення. Внаслідок необережних дій ОСОБА_1 пасажири автомобіля Citroen Berlingo , д.н.з. НОМЕР_2 , ОСОБА_4 та ОСОБА_2 отримали тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості, що спричинили тривалий розлад здоров`я.

Судом також встановлено, що ОСОБА_1 вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав повністю, ухвала суду про звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України у зв`язку з примирення потерпілих з обвинуваченим набрала законної сили 13.11.2018 року.

Як вбачається з довідки Хорольської центральної районної лікарні Полтавської області № 1389 від 16.11.2017 року ОСОБА_7 у зв`язку із отриманими тілесними ушкодженнями в період з 09.12.2016 року по 04.01.2017 року перебувала на лікуванні у травматологічному відділенні, при цьому з 21.12.2016 року по 23.12.2016 року - у Відділенні анестезіології та інтенсивної терапії Хорольської ЦРЛ, загальні витрати на її лікування становили 10 648,73 грн.

З довідки Хорольської центральної районної лікарні Полтавської області № 1390 від 16.11.2017 року ОСОБА_2 у зв`язку із отриманими тілесними ушкодженнями в період з 09.12.2016 року по 04.01.2017 року перебувала на лікуванні у травматологічному відділенні, витрати на її лікування становили 6 495,46 грн.

Судом також встановлено, що Хорольська центральна районна лікарня та Фінансове управління Хорольської райдержадміністрації не зверталися до суду з позовом про стягнення витрат, понесених лікарняним закладом, на лікування потерпілих від злочину, що свідчить про неналежне виконання органами, які уповноважені звертатися з позовами зазначеної категорії в інтересах держави, своїх передбачених законом обов`язків. За інформацією фінансового управління Хорольської райдержадміністрації Хорольська центральна районна лікарня повністю утримується за рахунок коштів районного бюджету. Таким чином, витрати на лікування потерпілої відносяться до витрат Хорольського районного бюджету.

Норми права, застосовані судом.

Згідно зі п. 1 ч. 6 ст. 23 Закону України Про прокуратуру під час здійснення представництва інтересів громадянина або держави у суді прокурор має право в порядку, передбаченому процесуальним законом та законом, що регулює виконавче провадження звертатися до суду з позовом (заявою, поданням).

За змістом ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину. Якщо лікування проводилось закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 07 липня 1995 року Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину можливе лише тоді, коли є причинний зв`язок між злочинними діями чи бездіяльністю винної особи та перебуванням потерпілого на такому лікуванні.

Відповідно до п. 1, 2 Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, який затверджений постановою КМ України від 16.07.1993 року № 545, та ст.1206 ЦК України кошти, витрачені закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування особи потерпілої від злочину, за винятком випадку завдання такої шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або в стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло внаслідок протизаконного насильства чи тяжкої образи з боку потерпілого, підлягають відшкодуванню особою, яка вчинила злочин, у розмірі фактичних витрат; сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого або інших документів, які підтверджують дати госпіталізації та виписки хворого із стаціонару лікувального закладу.

Згідно зі ст. 82 ч. 6 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Мотивована оцінка аргументів сторін.

Судом встановлено, що вина відповідача у заподіянні потерпілим ОСОБА_4 та ОСОБА_2 тілесних ушкоджень пілтверджена судовим рішенням від 05.11.2018 року та доказуванню не підлягає.

З матеріалів справи вбачається причинно-наслідковий зв`язок між діями відповідача, тобто вчиненням кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, та отриманням потерпілими тілесних ушкоджень середньої тяжкості, які спричинили тривалий розлад здоров`я та вимагали лікування потерпілих у травматологічному відділенні Хорольської ЦРЛ з 09.12.2016 року по 04.01.2017 року.

Позивачем підтверджені витрати на стаціонарне лікування потерпілих ОСОБА_4 та ОСОБА_2 від злочину, заподіяного відповідачем, а тому суд приходить до висновку про обгрунтованість позовних вимог та визнає, що право позивача в особі фінансового управління Хорольської РДА було порушено через дії ОСОБА_1 , а тому з останнього підлягають стягненню витрати на лікування потерпілих ОСОБА_4 та ОСОБА_2 в розмірі 10 648,73 грн та 6 495,46 грн відповідно.

Розподіл судових витрат між сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч.ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи, що позивач був звільнений від сплати судових витрат при подачі до суду позову про відшкодування коштів, затрачених на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, судовий збір складає 2 102,00 грн і підлягає стягненню з відповідача на користь держави.

Керуючись ст.ст. 3, 4, 12, 13, 76 - 82, 133, 141, 142, 200, 206, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, ст. 1206 ЦК України, п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 07 липня 1995 року Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат , п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , суд

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги Першого заступника керівника Лубенської місцевої прокуратури Котяша А.І.,

(адреса: м. Лубни, вул. Старо-Троїцька, буд. 13, Полтавської області)

в інтересах держави в особі: фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації

(код ЄДРПОУ: 37888111, адреса: м. Хорол, вул. 1 Травня, буд. 4, Полтавська область)

до ОСОБА_1 ,

( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_3 )

за участю третьої особи на стороні позивача Комунального підприємства "Хорольська центральна районна лікарня" Хорольської районної ради Полтавської області

(код ЄДРПОУ: 01999514, адреса: м. Хорол, вул. Михайла Полонського, буд. 11/1, Полтавська область)

про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину

задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації (р/р 31417544016464, код доходів 24060300 інші надходження , МФО 831019, код ЄДРПОУ 37888111 в УДКСУ в Хорольському районі Полтавської області) витрати на стаціонарне лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 в загальній сумі 6 495 (шість тисяч чотириста дев`яносто п`ять) грн 46 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації (р/р 31417544016464, код доходів 24060300 інші надходження , МФО 831019, код ЄДРПОУ 37888111 в УДКСУ в Хорольському районі Полтавської області) витрати на стаціонарне лікування потерпілої від злочину ОСОБА_3 в загальній сумі 10 648 (десять тисяч шістсот сорок вісім) грн 73 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір в сумі 2 102,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення шляхом подачі відповідної заяви до Полтавського апеляційного суду або, у відповідності до п. 15.5 ч. 1 Перехідних положень ЦПК України, до Хорольського районного суду Полтавської області (до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи). Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дата складання повного тексту судового рішення: 06.01.2021

Головуючий

Дата ухвалення рішення28.12.2020
Оприлюднено19.01.2021
Номер документу94203535
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —548/208/20

Рішення від 28.12.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Рішення від 28.12.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Рішення від 28.12.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Рішення від 28.12.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Постанова від 31.08.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 21.08.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 30.07.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні