Ухвала
від 18.01.2021 по справі 916/3708/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"18" січня 2021 р.м. Одеса Справа № 916/3708/20

Господарський суд Одеської області у складі судді Мостепаненко Ю.І. розглянувши матеріали (вх. № 3838/20)

за позовом Одеської міської ради (65026, м. Одеса, площа Думська,1, код ЄДРПОУ 26597691)

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «Промспектр Плюс» (65033, м.Одеса, вул. Онезька,1, код ЄДРПОУ 41923552)

про стягнення 1 564 522,06 грн.

ВСТАНОВИВ:

24.12.2020р. Одеська міська рада звернулась до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю «Промспектр Плюс» , в якій просить суд стягнути з відповідача 1 564 522,06 грн. заборгованості, у тому числі: 1 509 683,82 грн. - заборгованості по сплаті орендної плати, 988,36 грн. - інфляційних витрат, 10 147,06 грн. - 3% річних та 43 702,82 грн. - пені, а також витрат по сплаті судового збору.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов укладеного між сторонами договору оренди землі від 06.09.2018р.. зареєстрований в реєстрі № 2334, в частині повної та своєчасної сплати орендної плати.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від позовну заяву Одеської міської ради залишено без руху та встановлено позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви.

14.01.2021р. до Господарського суду Одеської області від Одеської міської ради надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви (вх. №929/21).

Відповідно до ч.3 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Розглянувши матеріали позовної заяви та приймаючи до уваги усунення позивачем недоліків, які спричинили винесення ухвали про залишення позову без руху, відсутність підстав для її повернення чи відмови у відкритті провадження, суд, згідно ст.176 ГПК України, вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №916/3708/20.

Відповідно до ст.12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного або позовного провадження (загального або спрощеного). При цьому, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З урахуванням положень ст.ст. 12, 247 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи категорію та складність справи, суд дійшов висновку, що справа №916/3708/20 підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Разом з тим, Одеська міська рада в позовній заяві зазначило в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Департамент комунальної власності Одеської міської ради.

В обґрунтування залучення третьої особи позивач зазначає, що, відповідно до ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» , виконавчі органи рад - органи, які відповідно до Конституції України та цього Закону створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених цим та іншими законами.

Згідно з ч. 2 ст. 2. даного Закону, місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Частиною 2 статті 41 Закону встановлено, що районні у містах ради (у разі їх створення) та їх виконавчі органи відповідно до Конституції та законів України здійснюють управління рухомим і нерухомим майном та іншими об`єктами, що належать до комунальної власності територіальних громад районів у містах, формують, затверджують, виконують відповідні бюджети та контролюють їх виконання, а також здійснюють інші повноваження, передбачені цим Законом, в обсягах і межах, що визначаються міськими радами.

Відповідно до ч. ч. 1,4 ст. 54 даного Закону сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення) рада у межах затверджених нею структури і штатів може створювати відділи, управління та інші виконавчі органи для здійснення повноважень, що належать до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Згідно з п. 1.1 Положення «Про департамент комунальної власності Одеської міської ради» , затвердженого рішенням Одеської міської ради від 19.02.2013 р. № 2752-УІ, департамент є виконавчим органом Одеської міської ради.

Відповідно до п.п. 2.4.2 Положення, у сфері земельних правовідносин Департамент здійснює підготовку документів, що посвідчують право на оренду земельної ділянки (а саме: розрахунків розмірів орендної плати за землю при підготовці проектів договорів оренди землі, поновленні договорів оренди землі, внесенні змін до договорів оренди землі; проектів договорів оренди землі для розгляду Одеською міською радою; документів для нотаріального укладання договорів оренди землі після прийняття відповідних рішень Одеською міською радою); здійснює у встановленому порядку перевірку виконання орендарями умов договорів оренди землі.

З огляду на зазначене, Одеська міська рада вважає, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки департаменту комунальної власності Одеської міської ради, а саме, щодо претензійної роботи, одержання необхідних даних та інформаційних матеріалів, збору та обробки даних про землі міста, обліку заборгованості та відповідних нарахувань.

Відповідно до ст.50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Приймаючи до уваги вищевикладене, та те, що предметом розгляду даної справи є неналежне виконання відповідачем умов укладеного між сторонами договору оренди землі від 06.09.2018р., а департамент комунальної власності Одеської міської ради здійснює контроль за виконанням договорів оренди землі, суд доходить висновку, що рішення у справі №916/3708/20 може вплинути на права та обов`язки останнього щодо позивача, та вважає за необхідне залучити департамент комунальної власності Одеської міської ради до участі у справі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача.

Керуючись ст.ст. 12,50, 120, 176, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1 . Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 916/3708/20.

2 . Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Департамент комунальної власності Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Артилерійська,1, код ЄДРПОУ 26302595).

4. Підготовче засідання призначити на "11" лютого 2021 р. о 14:00.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі суд. засідань №15 (5 поверх), тел.0(482) 307-982.

5. Викликати сторони у підготовче засідання, яке призначено на 11.02.2021р. о 14:00.

6. Запропонувати відповідачу протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали суду подати до суду відзив на позовну заяву, оформлений відповідно до вимог ст.ст.165, 178 ГПК України; надіслати копію відзиву та доданих до нього доказів позивачу одночасно з надісланням відзиву до суду; відповідні докази надіслання надати до суду.

7. Запропонувати позивачу протягом 10 днів з дня отримання відзиву на позов відповідь на відзив, оформлений відповідно до вимог ст.ст.166, 184 ГПК України; надіслати копії відповіді на відзив та доданих до неї доказів відповідачу одночасно з надісланням відповіді суду; відповідні докази надіслання надати до суду.

8. Запропонувати відповідачу подати до суду протягом 10 днів з дня отримання відповіді на відзив , заперечення, оформлені відповідно до вимог ст.ст.167, 184 ГПК України, надіслати копію заперечень та доданих до них доказів позивачу одночасно з надісланням заперечень до суду; відповідні докази надіслання надати до суду.

9. Запропонувати третій особі надати до суду пояснення щодо позову, в порядку ст. 168 ГПК України, надіслати копію пояснень та доданих до них доказів позивачу та відповідачам одночасно з надісланням пояснень до суду; відповідні докази надіслання надати до суду.

10. Рекомендувати учасникам справи на період карантинних заходів, введених Постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020р. "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку.

11. Роз`яснити учасникам справи можливість звернення до суду із заявою про розгляд справи у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами.

12. Повідомити учасників справи про наявність у Господарському суді Одеської області технічної можливості ознайомлення з матеріалами справи в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопії матеріалів судової справи на електронну адресу, визначену заявником.

13. Повідомити учасників справи про наявність в Господарському суді Одеської області технічної можливості проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду відповідно до п.4 ст.197 ГПК України та в приміщенні суду відповідно до ч.ч.5-7 ст. 197 ГПК України

14. Запропонувати сторонам по справі зареєструвати офіційну електронну адресу за посиланням mail.gov.ua, натиснувши на кнопку «Поштова скринька mail.gov.ua» , а також проінформувати суд про наявність такої адреси; за цим же посиланням mail.gov.ua зареєструвати електронний кабінет в підсистемі «Електронний суд» , натиснувши на кнопку «Електронний суд» та авторизувавшись за допомогою особистого ключа (КЕП/ЕЦП). Відеоролик з покроковим роз`ясненням щодо реєстрації електронного кабінету в Електронному суді: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=aGFpdKfP7Ac

Ухвала набирає законної сили 18.01.2021р. та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Суддя Ю.І. Мостепаненко

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.01.2021
Оприлюднено20.01.2021
Номер документу94226385
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3708/20

Рішення від 01.04.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 31.03.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 04.03.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 18.01.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні