Ухвала
від 19.01.2021 по справі 569/3796/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/3796/20

1-кс/569/691/21

УХВАЛА

19 січня 2021 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання, яке погоджене прокурором відділу Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, у рамках кримінального провадження № 12020180000000053 від 29.02.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.364КК України, звернувся в суд із вказаним клопотанням, про надання дозволу на проведення обшуку в офісних приміщеннях, що перебувають у користуванні ТОВ «МЕГАСПРИНТ» (ЄДРПОУ 41024726), та знаходяться в адміністративному корпусі /В-2/, за адресою: вул. Індустріальна, 2, м. Луцьк Волинська область.

В обґрунтування клопотання вказує, що службові особи Поліської митниці Держмитслужби зловживають своїм службовим становищем та сприяють митним брокерам та іншим суб`єктам господарювання у розмитненні товарів з пільговим оподаткуванням, внаслідок чого останні ухиляються від сплати митних платежів, в наслідок вказаних незаконних дій завдається шкода для Державного бюджету України у великих розмірах.

Так, на території Рівненської області діє ряд суб`єктів зовнішньо-економічної діяльності, які використовують схеми із застосуванням товарів прикриття, заниження митної вартості, декларування товарів не своїм найменуванням, неправильноговизначення країни походження товарів. Дані суб`єкти зареєстровані виключно з метою незаконного заробітку при здійсненні експортно-імпортних операцій, які проходять через Поліську митницю Держмитслужби.

Службові особи Поліської митниці Держмитслужби) зловживаючи своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, перебуваючи у злочинній змові та діючи в інтересах третіх осіб, а саме із суб`єктами господарської діяльності, що функціонують у сфері зовнішньоекономічної діяльності, здійснювали сприяння у розмитненні товарів із пільговим оподаткуванням, у результаті чого вказані СГД подавали до митних органів товаро-супровідні документи: контракти, рахунки, тощо із завідомо неправдивими відомостями щодо фактичної митної вартості даних товарів, отримувачів та відправників внаслідок чого підприємства-імпортери ухилилися від сплати обов`язкових митних платежів, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

Так, у ході аналізу отриманої інформації щодо проведення експортних/імпортних операцій суб`єктами зовнішньо-економічної діяльності встановлено, що ТОВ «МЕГАСПРИНТ» (ЄДРПОУ 41024726, юридична адреса: м. Луцьк вул. Коперника, 8А, офіс 13, Волинська область, фактична адреса: м. Луцьк вул. Індустріальна, 2, Волинської області) в зоні діяльності Поліської митниці Держмитслужби протягом 2020 здійснено понад 2594 імпортних операцій з ввезення транспортних засобів на загальну суму 114 542383,8 грн.

По вантажно-митних декларацій відправником/експортером зазначалось - Фірма FAVOR INTERNATIONAL, INC. Calle 50, Torre Global Plaza, Piso No 7, Oficina No 7 E, Panama City, Republic of Panama NIP 5263116375.

Покладаючись на наведене, слідчий вказує на необхідність проведення обшуку за вказаною адресою, оскільки у приміщеннях за фактичниммісцем перебуваннята здійсненнясвоєї діяльностіТОВ «МЕГАСПРИНТ»(ЄДРПОУ41024726),за адресою:м.Луцьк вул.Індустріальна,2,Волинська область, зберігаються документи (у паперовому та цифровому вигляді), що стосуються фактів мінімізації сплати податків та митних платежів при розмитненні транспортних засобів даною юридичною особою, а саме документи та печатки (штампи) інших суб`єктів господарювання, документи, що можуть відображати обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема: контракти, додатки до нього, інвойси, СМR, документи, щодо надання послуг доставки транспортних засобів, інформацію щодо розрахунку з нерезидентами за придбані транспортні засоби, податкові декларації за формою "1-ДФ", податкові декларації з податку на додану вартість, додатки № 5 (розшифровки) до податкових декларацій з ПДВ, інформацію з ЄРПН в електронному вигляді у форматі "Exel", щодо реєстрації податкових накладних (податковий кредит, податкове зобов`язання) з розшифровкою наступних позицій: ідентифікатор документа, регіон (Продавець), район (Продавець), податковий номер (Продавець), іпн (Продавець), найменування/ПІБ (Продавець), стан (Продавець), регіон (Покупець), район (Покупець), податковий номер (Покупець), іпн (Покупець), найменування/ПІБ (Покупець), стан (Покупець), реєстр. номер у ЄРПН, № ПН, дата виписки, дата реєстрації, загальна сума коштів що підлягає сплаті, сума ПДВ, обсяг операцій за ставкою 20%, обсяг операцій за ставкою 7%, кількість РК, сума коригування, ціна постач. одиниці РК, номенклатура товарів/послуг, код УКТЗЕД, одиниця виміру товару/ послуги, кількість (об`єм , обсяг), ціна постачання одиниці товару/послуги без ПДВ, інші матеріальні об`єкти (речі та документи), які зберегли на собі сліди, або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ у зазначеному кримінальному провадженні, в тому числі можуть містити відомості про факти злочинної змови із іншими особами та про обставини, що встановлюються під час кримінального провадження.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задоволити з підстав викладених у ньому.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Згідно п.6 статті 234 КПК України клопотання про дозвіл на проведення обшуку повинно містити відомості про особу, у фактичному володінні якої знаходиться приміщення. Вказані відомості можна встановити, не інакше, як наданням відповідного письмового запиту власнику приміщення. Однак вказані дії можуть призвести до витоку інформації щодо проведення працівниками поліції заходів по документуванню протиправної діяльності.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Враховуючи викладеніобставини,оцінюючи доводислідчого,дослідивши наданіматеріали,з метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушння,передбаченого ч.2ст.364 КК України, відшукання документів (у паперовому та цифровому вигляді), що стосуються фактів мінімізаціїсплати податківта митнихплатежів прирозмитненні транспортнихзасобів ТОВ«Автопрайм Плюс»(ЄДРПОУ43417905),а самедокументи тапечатки (штампи)інших суб`єктівгосподарювання,що можутьвідображати обставинивчинення кримінальногоправопорушення, які мають значеннядля кримінальногопровадження, встановленняістини усправі іможуть бутидоказами підчас судовогорозгляду,суд вважаєїх достатнімидля наданнядозволу напроведення обшуку в офісних приміщеннях, що перебувають у користуванні ТОВ «МЕГАСПРИНТ» (ЄДРПОУ 41024726), та знаходяться в адміністративному корпусі /В-2/, за адресою: вул. Індустріальна, 2, м. Луцьк Волинська область.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, адміністративний корпус /В-2/, за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить ОСОБА_5 .

Доступ до вказаних речей, документів, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої ст.93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, так як особа, в якої планується провести обшук, може знищити, передати, продати, приховати речі та документи відповідно до вищенаведеного переліку.

Факт зберігання за вказаною адресою речей та документів підтверджується зібраними органом досудового розслідування матеріалами кримінального провадження, протоколом допиту свідка ОСОБА_6 , оперативно-розшуковими заходами.

Вказані дії можна провести, не інакше, як проведенням обшуку, оскільки надання письмового запиту власнику приміщення щодо надання вищевказаного майна неможливе та може призвести до витоку інформації щодо проведення працівниками поліції заходів по документуванню протиправної діяльності.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.223, 234 - 235 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл на проведення обшуку в офісних приміщеннях, що перебувають у користуванні ТОВ «МЕГАСПРИНТ» (ЄДРПОУ 41024726), та знаходяться в адміністративному корпусі /В-2/, за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_5 , з метою відшукання та виявлення документів (у паперовому та цифровому вигляді), що стосуються фактів мінімізації сплати податків та митних платежів при розмитненні транспортних засобів ТОВ «МЕГАСПРИНТ» (ЄДРПОУ 41024726) з аперіод часу з 01.01.2020 по 01.01.2021, а саме документи та печатки (штампи) інших суб`єктів господарювання, що можуть відображати обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема: контракти, додатки до нього, інвойси, СМR, документи, щодо надання послуг доставки транспортних засобів, інформацію щодо розрахунку з нерезидентами за придбані транспортні засоби, податкові декларації за формою "1-ДФ", податкові декларації з податку на додану вартість, додатки № 5 (розшифровки) до податкових декларацій з ПДВ, інформацію з ЄРПН в електронному вигляді у форматі "Exel", щодо реєстрації податкових накладних (податковий кредит, податкове зобов`язання) з розшифровкою наступних позицій: ідентифікатор документа, регіон (Продавець), район (Продавець), податковий номер (Продавець), іпн (Продавець), найменування/ПІБ (Продавець), стан (Продавець), регіон (Покупець), район (Покупець), податковий номер (Покупець), іпн (Покупець), найменування/ПІБ (Покупець), стан (Покупець), реєстр. номер у ЄРПН, № ПН, дата виписки, дата реєстрації, загальна сума коштів що підлягає сплаті, сума ПДВ, обсяг операцій за ставкою 20%, обсяг операцій за ставкою 7%, кількість РК, сума коригування, ціна постач. одиниці РК, номенклатура товарів/послуг, код УКТЗЕД, одиниця виміру товару/ послуги, кількість (об`єм , обсяг), ціна постачання одиниці товару/послуги без ПДВ.

Встановити строк дії ухвали один місяць з дня її винесення.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94256788
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —569/3796/20

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 23.12.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 23.12.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 22.12.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 01.08.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні