Ухвала
від 20.01.2021 по справі 517/30/21
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 11-п/813/53/21

Номер справи місцевого суду: 517/30/21

Доповідач ОСОБА_1

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.01.2021 року м. Одеса

Голова Одеського апеляційного суду ОСОБА_1 , розглянувши увідкритому судовомузасіданні за участю секретаря ОСОБА_2 , подання в.о. керівника апарату Фрунзівського районного суду Одеської області ОСОБА_3 про направленнядо іншогосуду клопотанняпрокурора Роздільнянськоїмісцевої прокуратурипро проведенняобшуку укримінальному провадженні№ 12020160460000167,внесеному доЄРДР 01.10.2020року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.361КК України(1-кс/517/17/21),

ВСТАНОВИВ:

19 січня 2021 року доОдеськогоапеляційного судунадійшло подання в.о. керівника апарату Фрунзівського районного суду Одеської області ОСОБА_3 про направлення до іншого суду клопотання прокурора Роздільнянської місцевої прокуратури про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12020160460000167, внесеному до ЄРДР 01.10.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.361 КК України.

З зазначеного подання вбачається, що автоматизований розподіл вказаного клопотання, в порядку передбаченому ч.3 ст. 35 КПК України, не відбувся, оскільки не вистачило потрібної кількості суддів.

Учасники судового провадження, в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду подання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого повідомлялися належним чином.

Разом з тим, відповідно до ч. 4 ст. 34 КПК України про час та місце розгляду подання чи клопотання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого повідомляються учасники судового провадження, проте їх неприбуття не перешкоджає розгляду питання.

Відповідно до приписів ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Таким чином, апеляційний суд вважає, що оскільки учасники судового розгляду, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду подання, в судове засідання не з`явилися, письмових заяв про відкладення розгляду подання, з наведенням поважних причин неможливості явки в судове засідання, не надали, подання має бути розглянуто у відсутності зазначених осіб, відповідно до вимог ст. 107 ч. 4 КПК України, без фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження.

Дослідивши доводи подання та матеріали за клопотанням прокурора, апеляційний суд дійшов висновку про те, що воно підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно з ч.2 ст.34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції за поданням місцевого суду або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

23 квітня 2020 року набув чинності Закон України від 13 квітня 2020 року № 558-ІХ «Про внесення зміни до пункту 20-5розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», відповідно до якого у разі неможливості визначити слідчого суддю у відповідному суді (крім Вищого антикорупційного суду) місцевий суд вносить вмотивоване подання про передачу клопотання, яке має розглядатися слідчим суддею, для розгляду до іншого суду в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції або до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

Невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту надходження такого подання, головою відповідного суду апеляційної інстанції (головою Касаційного кримінального суду Верховного Суду у разі передачі між судами в межах юрисдикції різних апеляційних судів) розглядається питання про передачу клопотання на розгляд до іншого суду, про що постановляється відповідна ухвала. Спори про підсудність між судами у даному випадку не допускаються.

Згідно з положеннями п.2 ч.1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо: після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду.

З протоколу щодо неможливості автоматизованого розподілу судової справи між суддями, звіту про неможливість, довідки про наявність на робочому місці суддів, подання вбачається, що до штату Фрунзівського районного суду входить троє суддів, суддя ОСОБА_4 буде перебувати у відпустці з 18.01.2021 року по 05.02.2021 року, суддя ОСОБА_5 перебуває у відпустці з 13.01.2021 року по 27.01.2021 року, у судді ОСОБА_6 з 25.07.2018 року закінчився період повноважень.

Таким чином, в Фрунзівському районному суді Одеської області неможливо утворити склад суду для судового розгляду вищезазначеного клопотання.

За таких обставин, апеляційний суд вважає, що подання про направлення до іншого суду клопотання слідчого підлягає задоволенню,а клопотання слідчого підлягає направленню в інший суд.

Вирішуючи питання про визначення суду першої інстанції, до якого слід направити зазначене клопотання у кримінальному провадженні, апеляційний суд вважає за необхідне направити зазначене провадження клопотання до районного суду, найбільш територіально наближеного, в якому наявна кількість суддів для здійснення розподілу цього провадження, відповідно до вимог ст. 35 КПК України.

Керуючись ст.ст.34, 370-372, 419, 532 КПК України, апеляційний суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Подання в.о.керівника апаратуФрунзівського районногосуду Одеськоїобласті ОСОБА_3 пронаправлення доіншого судуклопотання слідчогозадовольнити.

Матеріали провадження за клопотанням прокурора Роздільнянськоїмісцевої прокуратурипро проведенняобшуку укримінальному провадженні№ 12020160460000167,внесеному доЄРДР 01.10.2020року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.361КК України, направити для розгляду до Великомихайлівського районного суду Одеської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.

Голова суду ОСОБА_1

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення20.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94280297
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку

Судовий реєстр по справі —517/30/21

Ухвала від 27.01.2021

Кримінальне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 20.01.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Колесніков Г. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні