Ухвала
від 27.01.2021 по справі 517/30/21
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №517/30/21

Провадження по справі №1-кс/498/14/21

УХВАЛА

Іменем України

27 січня 2021 року смт. Велика Михайлівка Одеська область

Слідчий суддя Великомихайлівського районного суду Одеської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Роздільнянської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку житла у кримінальному провадженні №12020160460000167, внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань01.10.2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 361 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

27 січня 2021 року до Великомихайлівського районного суду Одеської області з Одеського апеляційного суду надійшло клопотання прокурора Роздільнянської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку житла у кримінальному провадженні №12020160460000167, внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань01.10.2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст.361КК України після визначення підсудності.

Прокурор Роздільнянськоїмісцевої прокуратури ОСОБА_3 звернулася дослідчого суддіз клопотанням,в якомупроситьнадати дозвіл слідчому СВ Захарівського ВП Роздільнянського ВП ГУНП в Одеській області майору поліції ОСОБА_4 на проведення обшуку житла, а саме квартири розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , де проживає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення телекомукаційного обладнання, комп`ютерної техніки (сервери, процесори та ін.), які можливо використовується у протиправній діяльності, пов`язаній з кіберзлочинністю.

Вказує, що слідчим відділенням Захарівського ВП Роздільнянського ВП ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020160460000167 від 01.10.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 361 КК України.

Процесуальне керівництво по кримінальному провадженню здійснюється Роздільнянською місцевою прокуратурою Одеської області.

Під час досудового розслідуванням встановлено, що 01.10.2020 року до ЧЧ Ширяївського ВП Роздільнянського ВП ГУНП в Одеській області надійшов рапорт співробітників СБУ, про те, що мешканець району, за місцем власного мешкання розмістив та підключив до мережі інтернет різноманітне телекомунікаційне обладнання, яке можливо використовується у протиправній діяльності, пов`язаній з кіберзлочинністю.

За даним фактом СВ Ширяївським ВП Роздільнянського ВП ГУНП в Одеській області розпочато досудове розслідування, відомості про яке внесено до ЄРДР № 12020160460000167 від 01.10.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 1 ст. 361 КК України, тобто - несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, комп`ютерних мереж чи мереж електрозв`язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації.

Постановою прокурора Роздільнянської місцевої прокуратури від 02.10.2020 року визначено підслідність у кримінальному провадженні № 12020160460000167 від 01.10.2020 за СВ Захарівського ВП Роздільнянського ВП ГУНП в Одеській області.

Відповідно доповідомлення провиявлення кримінальногоправопорушення УправлінняСлужби безпекиУкраїни вОдеській області,отримано інформацію щодо окремих ознак злочину з боку мешканця смт. Захарівка Одеської області громадянина України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Комрат (Республіка Молдова), адреса реєстрації: АДРЕСА_1 . Вказана особа за місцем свого проживання, розмістив та підключив до мережі Інтернет (послуги надаються ТОВ «Флайком» (код ЄДРПОУ 39770738)) різноманітне телекомукаційне обладнання (сервери, процесори та ін.), яке можливо використовується у протиправній діяльності, пов`язаній з кіберзлочинністю. За результатами проведеного аналізу, із залученням відповідних спеціалістів, наявності інформації, вказує на використання зазначеного обладнання для несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем (хакерська діяльність, ботоферми тощо) або здійснення майнінгу криптовалют.

Відповідно до рапорту ст. оперуповноваженого Роздільнянського МРВ УСБУ в Одеській області від 28.09.2020 року, встановлено, що ОСОБА_5 є спеціалістом в IT-сфері. Програміст, приблизно до 2004 року працював у різноманітних установах, організаціях та підприємствах на посаді системного адміністратора. Наявність та роботу телекомунікаційного обладнання ретельно приховує ОСОБА_5 від свого оточення, у тому числі від своїх батьків, які проживають у вказаній квартирі. В кімнату, де розташовано обладнання, вказана особа нікого не впускає, її покидає дуже рідко, у переважній більшості у темний час доби.

Згідно інформації зібраної органом досудового розслідування за адресою: АДРЕСА_1 , розміщено та підключено до мережі телекомукаційне обладнання,комп`ютерна техніка,які можливо використовується в протиправній діяльності - для хакерської діяльності або здійснення майнінгу криптовалют.

Отже, телекомукаційне обладнання (сервери, процесори та ін.), яке розміщено та підключено до мережі у квартирі АДРЕСА_2 є важливим доказом та має значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`ктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна від 12.11.2020 квартира АДРЕСА_2 належить на праві власності ОСОБА_6 .

Також, відповідно до інформації Відділу адресно-довідкової роботи ГУ ДМС України в Одеській області в зазначеній квартирі проживає також, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В даному випадку виникла необхідність на отримання дозволу слідчого судді на проведення обшуку житла, а саме квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання різноманітного телекомукаційного обладнання (сервери, процесори та ін.), яке розміщено та підключено до мережі Інтернет (послуги надаються ТОВ «Флайком» (код ЄДРПОУ 39770738)), яке можливо використовується у протиправній діяльності, пов`язаній з кіберзлочинністю.

Прокурор Роздільнянської місцевої прокуратури Одеської області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, через канцелярію суду від неї надійшло клопотання, в якому остання просить судове засідання по розгляду клопотання про проведення обшуку житла у кримінальному провадженні №12020160460000167, внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань01.10.2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст.361КК України провести у її відсутність,оскільки із погіршенням погодних умов прибути до Великомихайлівського районного суду Одеської області з смт. Захарівка не вдається за можливим. Дане клопотання підгримує в повному обсязі та просить задовольнити. Крім того, зазначила, що введено в дію наказ Національної поліції України від 24.12.2020 року № 1033 «Про організаційно-штатні зміни в Головному управлінні Національної поліції в Одеській області», яким затверджено перелік змін у штатах Національної поліції, та штати територіальних (відокремлених) підрозділів Головного управління Національної поліції в Одеській області. У зв`язку з чим, просить надати дозвіл слідчому відділення №2 слідчого відділу Роздільнянського районного відділу поліції ГУНП в Одесьій області ОСОБА_4 на проведення обшуку житла..

Відповідно до положень ч. 4 ст.107 КПК Українисудовий розгляд проведено за відсутності учасників кримінального провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки учасники судового провадження до суду не з`явились, про час та місце розгляду повідомлені належним чином.

Перевіривши доводи клопотання та вивчивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення поданого клопотання виходячи з наступного.

Згідно ст. 223 КПК України, саме слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.2 ст.233 КПК України, під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, встановлено, що квартира АДРЕСА_2 належить ОСОБА_6 .

З інформації наданої відділом адресно-довідкової роботи ГУ ДМС України в Одеській області, вбачається, що в зазначеній квартирі, проживають: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Враховуючи вищевикладене з метою повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального провадження, з метою відшукання та вилучення телекомукаційного обладнання (сервери, процесори та ін.), яке розміщено та підключено до мережі Інтернет (послуги надаються ТОВ «Флайком» (код ЄДРПОУ 39770738)), та яке можливо використовується у протиправній діяльності, пов`язаній з кіберзлочинністю,вважаю занеобхідне клопотаннязадовольнити тапровести обшукжитла,а самеквартири розташованоїза адресою: АДРЕСА_1 ,який яканалежить ОСОБА_6 та вякій проживаєОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст. 233- 235 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Роздільнянської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку житла у кримінальному провадженні №12020160460000167, внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань01.10.2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст.361КК України задовольнити.

Надати дозвіл слідчому відділення №2 слідчого відділу Роздільнянського районного відділу поліції ГУНП в Одесьій області майору поліції ОСОБА_4 на проведення обшуку житла, а саме квартири за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_6 , де проживає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення телекомукаційного обладнання, комп`ютерної техніки (сервери, процесори та ін.), які можливо використовується у протиправній діяльності, пов`язаній з кіберзлочинністю.

Виготовити дві копії ухвали, які чітко позначити як копії.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ця ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94434964
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку житла у кримінальному провадженні №12020160460000167, внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань01.10.2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 361 КК України

Судовий реєстр по справі —517/30/21

Ухвала від 27.01.2021

Кримінальне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 20.01.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Колесніков Г. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні