Ухвала
від 14.01.2021 по справі 363/2304/19
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"14" січня 2021 р. Справа № 363/2304/19

УХВАЛА

14 січня 2021 р. Вишгородський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю:

секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду в м. Вишгороді обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12018110000000468 по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.239-2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До провадження Вишгородського районного суду Київської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12018110000000468 по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.239-2 КК України.

Під час підготовчого судового засідання прокурор вважав за необхідне призначити кримінальне провадження до судового розгляду у відкритому судовому засіданні, зазначив, що справа підсудна Вишгородському районному суду Київської області, підстав для її зупинення чи закриття немає, обвинувальний акт складено відповідно до вимог КПК України. В подальшому прокурор вказав, що клопотання сторони захисту в частині повернення обвинувального акту у відповідності до підпункту 5 пункту 4 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII, враховуючи, що кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.239-2 КК України, на час проведення підготовчого судового засідання є кримінальним проступком, підлягає задоволенню. Стосовно повернення обвинувального акту у зв`язку із його не відповідністю вимогам ст.291 КПК України, заперечував.

Представник потерпілого підтримав доводи та клопотання надані прокурором, у подальшому до суду не з`явився.

Захисником ОСОБА_4 було заявлено клопотання про повернення обвинувального акту прокурору як такого, що не відповідає вимогам КПК України, з наступних підстав. Обвинувальний акт, вручений обвинуваченому, не відповідає обвинувальному акту направленому до суду, а саме стосується різних обвинувачених та не містить печаток, враховуючи той факт, що органом досудового розслідування складається один обвинувальний акт, а обвинуваченому повинна бути вручена його копія, що свідчить про неможливість розбіжностей у обвинувальних актах. Крім того, обвинувальний акт не відповідає вимогам ст.291 КПК України, а саме не містить обов`язкових даних, щодо часу та дати вчинення кримінального правопорушення, що свідчить не лише про невідповідність вказаній нормі Закону, а й про невиконання слідчим, прокурором обов`язку встановленого ст.ст.91,92 КПК України, щодо доказування події кримінального правопорушення, у тому числі часу вчинення. У фактичних обставинах, викладених в обвинувальному акті, містяться суперечні дані, а саме зазначається ТОВ «Акцепт плюс», а в подальшому ТОВ «Акцепт-плюс», що згідно інформації з реєстру юридичних осіб, є різними товариствами. Обвинувальний акт, в порушення вимог ст.291 КПК України, містить у собі посилання на докази, із розкриттям їх змісту та зазначенням реквізитів, що нівелює принцип безсторонності, об`єктивності та неупередженості. В реєстрів матеріалів досудового розслідування, не зазначені усі процесуальні дії, які проводились під час досудового розслідування, не вказані всі прийнятті процесуальні рішення. Також, сторона захисту вважає, що обвинувальний акт і реєстр матеріалів складено поза строками досудового розслідування, у зв`язку із чим, вважає, що наявні всі підстави для повернення обвинувального акту прокурору, як такого, що не відповідає вимогам КПК України.

У той же час, у відповідності до підпункту 5 пункту 4 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII, враховуючи, що кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.239-2 КК України, на час проведення підготовчого судового засідання є кримінальним проступком, у відповідності до ст.12 КК України (у редакції чинній на час проведення підготовчого судового засідання), даний обвинувальний акт підлягає також поверненню прокурору для внесення з урахуванням вимог глави 25 КПК України.

Обвинувачений, під час підготовчого судового засідання, підтримав клопотання захисника та просив повернути обвинувальний акт прокурору, зазначивши про неможливість призначення його до судового розгляду, у зв`язку із істотним порушенням вимог законодавства.

Заслухавши думку учасників процесу, вивчивши обвинувальний акт з додатками, суд приходить до висновку, що обвинувальний акт підлягає поверненню прокурору з наступних підстав.

Згідно статті 21 Конституції України усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Такий принципи закріплений також у статті 10 КПК України щодо принципу рівності перед законом і судом.

Відповідно до ст.17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 року №3477-УІ, суди України при розгляді справ застосовують конвенцію та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Так у ч.3 ст.6 Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод» 1950 року встановлено, що кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права; а). бути негайно і детально поінформованим зрозумілою для нього мовою про характер і причини обвинувачення, висунутого проти нього; б). мати час і можливість, необхідні для підготовки свого захисту; с). захищати себе особисто чи використовувати юридичну допомогу захисника, вибраного на власний розсуд, або за браком достатніх коштів для оплати юридичної допомоги захисника одержати таку допомогу безоплатно, коли цього вимагають інтереси правосуддя та інше.

Право людини на законність прийнятих рішень також закріплено у національному законодавстві. Зокрема у ст.9 КПК України згідно якої прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, зокрема надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Пунктом 5 частини 2 статті 291 КПК України передбачено, що обвинувальний акт повинен містити виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення.

Аналіз змісту обвинувального акту відносно ОСОБА_5 свідчить про те, що при викладені фактичних обставин кримінального правопорушення зазначено, що ОСОБА_5 будучи директором ТОВ «Акцепт-плюс» (код ЄДРПОУ 32959753) вчинив вказане кримінальне правопорушення передбачене ч.1 ст.239-2 КПК України, але в тому же формулюванні обвинувачення зазначено, що обвинувачений вчинив вказане кримінальне правопорушення будучи директором ТОВ «Акцепт плюс», що згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є іншим товариством з кодом ЄДРПОУ 33170616 та місцем розташування у м.Луцьк Волинської області, директором якого обвинувачений не визначений. Крім того, не визначено місце на якому обвинувачений організував незаконний видобуток корисних копалини із водного об`єкту та час, вчинення таких дій, що є порушенням вимог ст.ст.91,291 КПК України, відповідно до яких у кримінальному проваджені підлягають доказуванню подія, зокрема час та місце вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.4 ст.291 КПК України до обвинувального акту додається, зокрема розписка підозрюваного про отримання копії обвинувального акту і реєстру матеріалів досудового розслідування.

Так, обвинувальний акт направлений до суду затверджений прокурором 31.05.2019 року та містить печатку прокуратури та поліції, а також складений відносно ОСОБА_5 .

У той же час, стороною захисту надано копію обвинувального акту врученого обвинуваченому, який не містить печаток та складений відносно ОСОБА_6 .

Дані обставини свідчать, що прокурором не було вручено ОСОБА_5 саме ту копію обвинувального акту, який направлено до суд, тобто його точну відповідність оригіналу, а отже не виконано вимоги законодавства в цій частині.

Статтею 109 КПК України визначено, що реєстр матеріалів досудового розслідування повинен містити: номер та найменування процесуальної дії, проведеної під час досудового розслідування, а також час її проведення; реквізити процесуальних рішень, прийнятих під час досудового розслідування; вид заходу забезпечення кримінального провадження, дату і строк його застосування.

Під час підготовчого судового засідання, захисником було надано копію повідомлення про підозру від 11.11.2018 року в рамках кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 12018110000000468 ОСОБА_5 за ч.1 ст.239-2 та ч.5 ст.191 КК України, про що відсутня інформація у реєстрі матеріалів досудового розслідування, що є порушенням вимог ст.109 КПК України, яка передбачає обов`язок слідчого та прокурора щодо внесення таких даних, а не їх право. Крім того, розділ І реєстру матеріалів досудового розслідування повинен містити інформацію про проведені в ході досудового розслідування процесуальні дії, а не містити в собі посилання на процесуальні рішення.

Крім того, з Реєстру матеріалів досудового розслідування вбачається, що 13.03.2019 року (п.п.46,47) було повідомлено потерпілому, підозрюваному та захиснику про завершення досудового розслідування з наданням доступу до матеріалів кримінального провадження потерпілому, підозрюваному, захиснику 13.03.2019р., та з 03.05.2019- 22.05.2019р., (п.п.48-50), відповідно. У той же час, у п.п.51-53 зазначено про повідомлення про завершення досудового розслідування потерпілого, підозрюваного та захисника від 24.05.2019р. з наданням доступу до матеріалів з 27.05.2019р. по 30.05.2019р., без зазначення інформації про інші процесуальні дії, які б свідчили про необхідність повторного повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів кримінального провадження.

Також у Рєєстрі, в розділі ІІ, зазначено про прийняті процесуальні рішення, зокрема у п.56 про постанову про відновлення досудового розслідування від 24.05.2019р., при відсутності інформації про прийняття процесуального рішення щодо зупинення досудового розслідування.

Під час підготовчого судового засідання, суду не було надано документів та доказів, щодо обґрунтованості прийнятих процесуальних рішень та дій, у визначених законодавством строках досудового розслідування, в той час як до суду було надано ухвалу Шевченківського районного суду м.Києва від 13.03.2019р., відповідно до якої клопотання слідчого про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 12018110000000468 від 11.08.2018р. було залишено без задоволення.

Статтею 314 ч. 3 п. 3 КПК України передбачено, що у підготовчому судовому засіданні суд має право повернути обвинувальний акт, якщо він не відповідає вимогам КПК України.

Відповідно до Закону України «Про внесеннязмін додеяких законодавчихактів Українищодо спрощеннядосудового розслідуванняокремих категорійкримінальних правопорушень»№2617-VIII у кримінальних провадженнях про злочини, які визначено як кримінальні проступки, що на день набрання чинності цим Законом призначені до судового розгляду чи перебувають на його розгляді, судовий розгляд здійснюється судом на загальних підставах з урахуванням вимог статей 381, 382 Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до зазначеного Закону, кримінальне правопорушення, передбачене ч.1ст.239-2КК України віднесено до кримінальних проступків.

Пунктом 5 частини 4 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII встановлено, що обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру у кримінальних провадженнях про злочини, що визначені як кримінальні проступки, які направлені до суду до набрання чинності цим Законом і не призначені на момент набрання ним чинності до судового розгляду, повертаються прокурору для внесення з урахуванням вимог глави 25 Кримінального процесуального кодексу України.

На підставі викладеного суд вважає за необхідне повернути обвинувальний акт по кримінальному провадженню №12018110000000468 по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.239-2 КК України, прокурору.

Керуючись Законом України«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» № 2617-VIII, ст.ст. 291, 314, 316 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Обвинувальний акт по кримінальному провадженню №12018110000000468 по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.239-2 КК України, повернути прокурору.

Повний текст ухвали проголошено 18.01.2021р. о. 12.45 годині.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Вишгородський районний суд Київської області протягом 7 днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94281046
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —363/2304/19

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Свінціцька Олена Петрівна

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Свінціцька Олена Петрівна

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Свінціцька Олена Петрівна

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 10.06.2019

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні