Постанова
від 14.01.2021 по справі 120/1010/20-а
СЬОМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 120/1010/20-а

Головуючий суддя 1-ої інстанції - Альчук Максим Петрович

Суддя-доповідач - Сторчак В. Ю.

14 січня 2021 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Сторчака В. Ю.

суддів: Граб Л.С. Іваненко Т.В. ,

за участю:

секретаря судового засідання: Колісниченко Ю.В.,

представника позивача - Оницька М.М.

представника відповідача - Олійник О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропросперіс Трейд" на рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 20 серпня 2020 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропросперіс Трейд" до Офісу великих платників податків ДПС про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень рішень,

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агропросперіс Трейд" звернулось до Вінницького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Офісу великих платників податків ДПС про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень від 06.12.2019 року:

- № 0000915304, яким зменшено суму від`ємного значення з податку на додану вартість, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду у розмірі 5031332 грн.;

- № 0000905304, яким зменшено суму бюджетного відшкодування податку на додану вартість у розмірі 176328 грн.

Рішенням Вінницького окружного адміністративного суду від 20 серпня 2020 року позивачу відмовлено у задоволенні позовних вимог.

Не погоджуючись з вказаним рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги. В обґрунтування апеляційної скарги апелянт послався на неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального права, порушення норм процесуального права, що, на його думку, призвело до неправильного вирішення спору.

Поміж іншого, в апеляційній скарзі та додаткових поясненнях до скарги апелянт вказав, що за результатами документальної позапланової виїзної перевірки складено акт № 7/28-10-53-04/36328597 від 19.11.2019 року, висновки якого базуються на припущеннях і не враховують докази та відомості щодо господарської діяльності позивача у періоді, який перевірявся.

На переконання апелянта, він не може нести відповідальність за невиконання його контрагентами своїх податкових зобов`язань, адже поняття добросовісний платник, яке вживається у сфері податкових правовідносин, не передбачає виникнення у платника додаткового обов`язку з контролю за дотриманням його постачальниками правил оподаткування, а сам платник не наділений повноваженнями податкового контролю для виконання функцій, покладених на податкові органи, а тому не може володіти - формацією відносно виконання контрагентом податкових зобов`язань. А відтак, за умови не встановлення податковим органом наявності замкнутої схеми руху грошових коштів, яка б могла свідчити про узгодженість дій позивача та його постачальника для одержання товариством незаконної податкової вигоди, останнє не може зазнавати негативних наслідків внаслідок діянь інших осіб, що перебувають поза межами його впливу.

Лише встановлення факту узгодженості дій платника податків з недобросовісними постачальниками з метою незаконного отримання податкових вигод або його обізнаності з такими діями постачальників чи сприяння ухиленню постачальниками товару від виконання податкових зобов`язань може слугувати підставою для відмови у праві на податковий кредит та праві на отримання бюджетного відшкодування.

На підтвердження своїх доводів щодо правомірності формування податкового кредиту, позивачем до матеріалів справи було долучено первинні бухгалтерські документи у вигляді видаткових накладних, актівприймання-передачі, належним чином оформлені податкові накладні, платіжні доручення, договори купівлі-продажу, статистичну звітність контрагентів, митні декларації, сертифікати походження, залізно дорожні накладні, портові реєстри, зовнішньоекономічні контракти, банківські виписки про надходження валютної виручки та інші докази.

В свою чергу відповідач направив на адресу апеляційного суду відзив на апеляційну скаргу позивача, в якому просить залишити оскаржуване рішення суду першої інстанції без змін, а скаргу позивача - без задоволення, оскільки вважає, що судом вірно встановлені обставини справи та надано їх належну правову оцінку.

У відзиві податковий орган зауважив, що виникнення спору обумовлено тим, що найбільш поширеним способом порушення норм податкового законодавства є штучне введення в операції реального сектору економіки інших суб`єктів господарювання з метою отримання податкових та інших переваг, надання таких переваг на користь третіх осіб, що призводить до порушень бюджетних інтересів держави та прямо пов`язано із діями таких суб`єктів господарювання, які в свою чергу знаходяться поза межами контролю податкових органів, та мають ознаки кримінальних правопорушень.

Саме для недопущення вказаних порушень здійснено податковий контроль, з огляду на те, що при відсутності фактичної реалізації товарів податковий кредит формується шляхом маніпулювання податковою звітністю. Це здійснюється із проведенням транзитних фінансових потоків, спрямованих на надання податкової вигоди переважно з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, зокрема, у випадках, коли операції здійснюються через посередників з метою штучного формування витрат та податкового кредиту, з метою надання вигоди третій особі, та не мають реального товарного характеру.

Як встановлено з акту перевірки, витрати, сформовані по взаємовідносинам ТОВ Агропросперіс Трейд" з переліченими контрагентами, віднесені до собівартості та витрат операційної діяльності, які вплинули на фінансовий результат до оподаткування.

За результатами аналізу необоротних активів, нематеріальних активів, капітальних інвестицій у вартісному виразі, податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, по зазначених контрагентах, з якими співпрацювало ТОВ "Агропросперіс Трейд", не встановлено належного проведення фінансово-господарської діяльності, що свідчить про відсутність джерела їх законного введення в обіг та реального декларування товарів.

Згідно баз даних ДПС, дані постачальники декларували фінансову-господарську діяльність лише протягом періоду, в якому здійснювалося декларування по взаємовідносинами з ТОВ Агропросперіс Трейд".

Проведеним аналізом даних податкової звітності вищевказаних постачальників позивача, встановлено абсолютну відсутність або ж відсутність достатньої кількості посівних площ, відсутність посівного матеріалу, трудових ресурсів, виробничого обладнання, транспортних засобів, складських приміщень для належного виробництва та постачання зазначеної в податкових накладних кількості сільськогосподарської продукції по кожному з контрагентів.

Більше того, по ланцюгах постачання не можливо встановити фактичних виробників реалізованої на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" сільськогосподарської продукції.

У зв`язку з чим, контролюючим органом зроблено висновок, що зазначені обставини свідчать про відсутність у контрагентів позивача умов для здійснення господарської діяльності в частині постачання сільгоспвиробниками на користь ТОВ "Агропросперіс Трейд" зернових культур врожаю 2019 року.

В судовому засіданні представник позивача підтримав вимоги апеляційної скарги в повному обсязі.

Представник відповідача заперечив проти задоволення вимог апеляційної скарги, та просив залишити оскаржуване рішення суду першої інстанції без змін.

Заслухавши суддю-доповідача, учасників судового процесу, перевіривши доводи апеляційної скарги за наявними в матеріалах справи письмовими доказами, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення з наступних підстав.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами справи, на підставі направлень від 24.10.2019 року № 53 та № 54, виданих Одеським управлінням Офісу великих платників податків Державної податкової служби, інспекторами відділу податкового супроводження підприємств виробничої та невиробничої сфери Одеського управління Офісу великих платників податків ДПС, відповідно до п.п. 75.1.2 п. 75.1 ст. 75, пп. 78.1.8 п. 78.1 ст. 78, п. 82.2 ст. 82 ПК України, на підставі наказу Офісу великих платників податків Державної податкової служби від 18.10.2018 року № 286, проведено документальну виїзну позапланову перевірку ТОВ "Агропросперіс Трейд" по декларації за серпень 2019 року з урахуванням уточнюючих розрахунків з метою перевірки відповідності формування від`ємного значення з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис.грн.

Перевіркою встановлено порушення п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 200.1, абз. "б" та "в" п. 200.4 ст. 200 Податкового Кодексу України, п. 4 Розділу V "Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість", затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 26.01.2016 року № 21, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 29.01.2016 року за № 159/28289, в результаті чого завищено суму бюджетного відшкодування на рахунок платника у банку (рядок 20.2.1) податкової декларації за серпень 2019 року на суму 3337524 грн., завищено суму від`ємного значення за серпень 2019 року, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 21) на суму 5618573 грн.

ТОВ "Агропросперіс Трейд", не погодившись з висновками акту перевірки від 19.11.2019 року № 7/28-10-53-04/36328597, надано заперечення від 21.11.2019 року № 1269.

Під час розгляду заперечень, податковим органом розглянуті та прийняті до уваги додаткові документи, та за результатами їх розгляду висновки викладено у наступній редакції: "Перевіркою встановлено порушення ТОВ "Агропросперіс Трейд" п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 200.1, абз. "б" та абз. "в" п. 200.4 ст. 200, п. 201.10 ст. 201 Податкового Кодексу України, п. 4 Розділу V "Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість", затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 26.01.2016 року № 21, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 29.01.2016 року за №159/28289, в результаті чого завищено суму бюджетного відшкодування на рахунок платника у банку (рядок 20.2.1) податкової декларації за серпень 2019 року на суму 176328 грн., завищено суму від`ємного значення за серпень 2019 року, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 21) на суму 5031332 грн.

На підстави висновків акту перевірки та результатів розгляду заперечень податковим органом винесено податкові повідомлення-рішення від 06.12.2019 року:

- № 0000915304, згідно з яким зменшено суму від`ємного значення з податку на додану вартість, що зараховується до складу податкового кредиту наступнику звітного періоду у розмірі 5031332 грн.;

- № 0000905304, згідно з яким зменшено суму бюджетного відшкодування податку на додану вартість у розмірі 176328 грн. та застосовано штрафну санкцію у розмірі 88164 грн.

Не погоджуючись з вищенаведеними податковими повідомленнями-рішеннями позивачем подано адміністративну скаргу.

Рішенням Державної податкової служби України про результати розгляду скарги від 20.02.2020 року № 6546/6/99-00-08-05-28-06 оскаржувані податкові повідомлення-рішення залишено без змін, а скаргу без задоволення.

Не погоджуючись з даними рішеннями, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Приймаючи оскаржуване рішення, суд першої інстанції погодився з висновками, викладеними податковим органом в акті перевірки, та дійшов висновку, що надані позивачем докази не підтверджують господарських операцій по зазначеним контрагентам, що дає підстави вважати їх сумнівними.

Оцінюючи первинні документи, надані представником позивача безпосередньо до суду, зокрема копії: договорів суборенди земельних ділянок; договорів поставки; видаткових накладних; актів приймання-передачі; товарно-транспортних накладних; платіжних доручень та ін., суд не взяв їх до уваги, оскільки вони не спростовують доводи встановлені податковим органом в акті перевірки, а також не відображають дійсних обставин по господарським операціями з вищевказаними контрагентам. Документи, надані до матеріалів справи, не свідчать беззаперечно про реальне отримання сільськогосподарської продукції ТОВ "Агропросперіс Трейд" у заявлених контрагентів, оскільки у контрагентів позивача виявлено відсутність необхідних умов для здійснення сільськогосподарської діяльності, зокрема, відсутність трудових, виробничих ресурсів, товарно-матеріального забезпечення, транспортних засобів тощо, що унеможливлює фактичне виконання робіт, в даному випадку вирощення з власного посівного матеріалу сільськогосподарської продукції у 2019 році.

Тобто, на переконання суду першої інстанції, для бухгалтерського обліку мають значення лише ті документи, які підтверджують фактичне здійснення господарських операцій. У разі, якщо фактичного здійснення господарських операцій не було, документи, які складені за результатом таких операцій, не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку навіть за наявності усіх формальних реквізитів таких документів.

Таким чином, суд вважає, що вищевикладені факти свідчать про формальний підхід до оформлення первинних документів по вказаним операціям та відповідно про їх юридичну дефектність.

Колегія суддів, за результатом апеляційного розгляду справи, погоджується з висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

Відповідно до положень Податкового кодексу України (далі - ПК України) суми податку на додану вартість для цілей визначення податкового кредиту мають бути фактично здійснені і підтверджені належним чином складеними первинними документами, що відображають реальність господарської операції, яка є підставою для формування податкового обліку платника податків. Крім того, визначальною ознакою господарської операції є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків.

Згідно п. 198.6 ст. 198 ПК України не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ст. 201 цього Кодексу.

Нереальність господарських операцій з придбання платником податку товару (робіт, послуг) має підтверджуватися належними, допустимими та достатніми доказами і не може ґрунтуватися на припущеннях. Визначальною ознакою господарської операції є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податку.

Відповідно до абз. 11 ст. 1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Тобто, необхідною умовою для віднесення сплачених у ціні товарів (робіт, послуг) сум податку на додану вартість до від`ємного значення з цього податку та формування податкового кредиту з податку на додану вартість є факт придбання товарів та послуг із метою їх використання в господарській діяльності.

Сплачені в ціні товару (послуг) суми податку на додану вартість для визначення податкового кредиту мають бути фактично здійснені і підтверджені належним чином складеними первинними документами, що відображають реальність господарської операції, яка є підставою для формування податкового обліку платника податків.

Водночас, за відсутності факту придбання товарів чи послуг або в разі, якщо придбані товари чи послуги не призначені для використання у господарській діяльності платника податку, відповідні суми не можуть включатися до податкового кредиту з податку на додану вартість навіть за наявності формально складених, але недостовірних документів або сплати грошових коштів.

Спірні правовідносини між сторонами у даній справі виникли з приводу того, що перевіркою встановлено відхилення показників даних податкової звітності з податку на додану вартість за серпень 2019 року в результаті завищення залишку від`ємного значення, в тому числі за результатами перевірок суми залишку від`ємного значення зменшено. Причиною виникнення від`ємного значення різниці між сумою податкового зобов`язання та сумою податкового кредиту за травень-серпень 2019 є придбання сільськогосподарської продукції, яка в подальшому реалізується на експорт (операції оподатковуються за нульовою ставкою згідно із пп. 195.1.1 п. 195.1 ст. 195 ПК України).

В результаті відпрацювання декларації з ПДВ за серпень 2019 року, за наявною інформацією щодо ризикових операцій суб`єктів господарювання, які декларують бюджетне відшкодування відповідно до ступеня ризику в діяльності такого платника, що внесені до Реєстру заяв про суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, встановлено неправомірно сформовану суму податкового кредиту від постачальників, які формують податковий кредит у рядку 10.1 "Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України з основною ставкою" та у рядку 16 "від`ємне значення, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного періоду" декларації з податку на додану вартість за серпень 2019 року (які були включені до складу рядка 21 "від`ємне значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду" декларації з податку на додану вартість за липень 2019 року) та які приймають участь в розрахунку суми бюджетного відшкодування за серпень 2019 року, а саме по взаємовідносинам ТОВ "Агропросперіс Трейд" з наступними контрагентами: ПП "Марке-Велью"; ТОВ "Ізумруд Промагро"; ФГ "Квітка Полісся"; ФГ "Поле"; ТОВ "Велан Південь Трейд"; ФГ "Сім`я-2007"; ТОВ "Анатоліївські скарби"; ТОВ "Сенат Трейд"; ТОВ "Промінь відродження"; ФГ "Аграрне поле".

Досліджуючи взаємовідносини ТОВ "Агропросперіс Трейд" з зазначеними вище контрагентами, колегія суддів враховує наступні обставини.

Так, стосовно відносин з ПП "Маркет-Велью" та ТОВ "Агропросперіс Трейд", судом встановлено, що 15.08.2019 року укладено договір поставки № ПЗ-6583-15-08-2019, згідно якого постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти та оплатити сільськогосподарську продукцію українського походження, врожаю 2019 року.

За результатами перевірки виявлено, що господарська операція між ТОВ "Агропросперіс Трейд" та ПП "Маркет-Велью" не відбулася, відсутнє придбання або виробництво (вирощування) ідентифікованої сільськогосподарської продукції по тільки документально оформленим ланцюгам постачання, первинні документи, надані до перевірки не відповідають фактичному руху активів та не можуть враховуватись в даних податкового обліку при декларуванні взаємовідносин ПП "Маркет-Велью".

Суму податкового кредиту зменшено у зв`язку з тим, що неможливо встановити кінцевого виробника сільськогосподарської продукції, реалізованої ПП "Маркет-Велью" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" по ланцюгу постачання. Оскільки підприємством ПП "Маркет-Велью" здійснено закупівлю пшениці в липні 2019 року у підприємства ТОВ "СВК "Садко".

Аналізом інформації та звітності по ТОВ "СВК "Садко", що міститься у податковому органі, встановлено, що за юридичною адресою ТОВ "СВК "Садко" (Сумська обл., Зарічний район, вул. Покровська буд. 14) зареєстровано ще 12 суб`єктів господарювання.

Вперше у 2019 році ТОВ "СВК "Садко" звіт по ЄСВ подано за червень 2019 року. Згідно звіту ЄСВ за червень 2019 року кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру - 4 особи. Згідно звіту ЄСВ за липень 2019 року кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру - 4 особи. Звіт ЄСВ за серпень 2019 року до податкового органу не подано, що свідчить про відсутність виплат доходів у серпні 2019 року.

Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ протягом 2019 року до податкового органу не подано, всупереч пп.16.1.3 п.16.1 ст.16 ПК України. Тобто, в період проведення посівних робіт працівники на підприємстві ТОВ "СВК "Садко" відсутні, про що свідчить відсутність надання до податкового органу звітів.

Крім того, згідно Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ за І квартал 2018 року 1 особа за кодом 106 (дохід від надання майна в оренду, лізинг), за кодом 157 (самозайняті особи) - 1 особа - ОСОБА_1 .

За II квартал 2018 року чисельність працюючих складає 2 особи, за кодом 157 (самозайняті особи) - 1 особа - ОСОБА_1 . Одна особа має заробітну плату 3800 грн. в місяць, що менше мінімального рівня встановленої заробітної плати. Друга особа має заробітну плату 2100 грн. в місяць, що менше мінімального рівня встановленої заробітної плати. Зазначене свідчить, що працівники підприємства працюють неповний робочий день.

Самозайнята особа - ОСОБА_1 має вид діяльності - 41.20- Будівництво житлових і не житлових будівель. Винагорода за 1 квартал 2018 року складає 3333 грн. в місяць, що менше мінімального рівня встановленої заробітної плати.

Також встановлено, що засновник та головний бухгалтер ОСОБА_2 є посадовою особою ще 32 суб`єктів господарювання, він не має змоги обробляти землю на підприємстві одночасно виконуючи функції керівництва такою кількістю підприємств.

Фінансові звіти протягом 2018-2019 років до податкового органу не надавалися, всупереч пп. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 ПК України, що свідчить про відсутність основних фондів на підприємстві.

Крім того, декларація з податку на прибуток за 2018 рік подано з нульовими показниками, що свідчить про відсутність діяльності TOB "СВК "Садко" у 2018 році.

Підприємство ТОВ "СВК "Садко" не є сільськогосподарським товаровиробником з огляду на те, що розрахунок частки с/г виробництва до податкового орану не надається, не є платником єдиного податку 4 групи.

До 18.03.2019 року основним видами діяльності ТОВ "СВК "Садко" було 28.22 - виробництво підіймального та вантажно-розвантажувального устаткування.

З 18.03.2019 року ТОВ "СВК "Садко" змінено основний вид діяльності на 46.90 - неспеціалізована оптова торгівля.

До перевірки надано повідомлення ТОВ "СВК "Садко" № 20-ОПП про об`єкти оподаткування або об`єкти пов`язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність, складені 26.03.2019 року, згідно яких зазначено найменування об`єкту - земельна ділянка, місцезнаходження об`єкту оподаткування - Полтавська область, Шишацький район та Харківська область, Барвінківський район. Однак, проведення посівних та інших робіт, пов`язаних з вирощуванням с/г культур є неможливим з огляду на відсутність достатньої кількості працівників, основних фондів та іншого для обробітку земель у двох областях України.

Відповідно до умов договору між ПП "Маркет-Велью" та ТОВ "Агропросперіс Трейд", товар поставляється насипом автомобільним та залізничним транспортом на умовах EXW "Франко елеватор": назва Елеватора Поділля елеватор ТОВ. Згідно первинних документів на збереження пшеницю отримав ТОВ "Поділля елеватор" (35291996) (Хмельницька обл. Білогірський р-н, смт. Білогірья, вул. Залізнична, буд. 39). Однак, документи щодо перевезення сільськогосподарської продукції з сільгоспугідь ТОВ "СВК "Садко", які знаходяться у Харківській та Полтавській областях, відсутні. Отже, підтвердити фактичний рух товару від ТОВ "СВК "Садко" до ПП "Маркет-Велью" неможливо.

Крім того встановлено, що Генеральною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42018000000001979 від 15.08.2018 року, за фактом створення (придбання) та організації діяльності невстановленими особами на території м. Києва, Київської та інших областей, низки суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності, спрямованої на експорт сільськогосподарської продукції до країн нерезидентів за підробленими документами походження товару (зернових культур) із подальшим переведенням отриманої валютної виручки на розрахункові рахунки відкриті в іноземних банківських установах підконтрольних підприємств нерезидентів, розташованих в зонах з особливим пільговим режимом оподаткування, за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України та за фактом вчинення невстановленими особами на території м. Києва, Київської та інших областей в період 2018 років фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, в особливо великих розмірах, за ознаками злочину передбаченого ч. З ст. 209 КК України, за фактами підроблення та використання підроблених документів, за ознаками злочину передбаченого ч. ч. 3, 4 ст. 358 КК України.

Суб`єкти господарської діяльності в період 2019 року відображають в податковій звітності підприємств, в додатках 5 до декларації з податку на додану вартість, придбання "олія соняшникова нерафінована; кукурудза; пшениця; соняшник; соя" від "транзитних" підприємств, в тому числі TOB "СВК "Садко", які перебувають на податковому обліку в ГУ ДФС у м. Києві, Дніпропетровській, Миколаївській, Сумській, Львівській областях.

Встановлено, що до складу суб`єктів господарської діяльності, які використовуються як інструмент вчинення кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності входять юридичні особи низки підприємств, в тому числі ТОВ "СВК "Садко" (код ЄДРПОУ 39978945), ТОВ "Фабулос Корпорейшн" (код ЄДРПОУ 42933820).

Відповідно даних Єдиного реєстру податкових накладних, ТОВ "СВК "Садко" не здійснює придбання насіння с/г культур, добрив, паливно-мастильних матеріалів, послуг посіву, збирання, зберігання, навантаження-розвантаження зернових культур, оренди складських приміщень, сільськогосподарської техніки, тощо.

Однак, відповідно даних Єдиного реєстру податкових накладних встановлено придбання в липні 2019 року пшениці в значних обсягах (3573,826 тон) підприємством ТОВ "СВК "Садко" у контрагента ТОВ "Фабулос Корпорейшн", який в свою чергу придбав зазначену с/г продукцію у ТОВ "Остметпром" (42933490).

Аналізом інформації та звітності по ТОВ "Фабулос Корпорейшн" та ТОВ "Остметпром", встановлено наступне.

В періоді з 05.04.2019 року до 24.06.2019 року керівником та власником підприємства ТОВ "Фабулос Корпорейшн" була ОСОБА_3 .. В період з 24.06.2019 року до 06.09.2019 року керівником та власником підприємства був ОСОБА_4 .. В періоді з 06.09.2019 року керівником та власником підприємства стала ОСОБА_5 .. Тобто, з дати заснування 05.04.2019 року власником ТОВ "Фабулос Корпорейшн" є вже третя особа - ОСОБА_5 ..

В період до 24.06.2019 року основним видом діяльності було 46.31 - Оптова торгівля овочами і фруктами.

З 24.06.2019 року основний вид діяльності змінено на 46.21 - оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин.

Податкова декларація з податку на додану вартість за липень 2019 року до податкового органу не надана всупереч п.п. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 ПК України.

ТОВ "Фабулос Корпорейшн" є новоствореним підприємством. Засновано від 05.04.2019 року. Тобто, пройти весь цикл від посіву насіння до збирання врожаю с/г культур ТОВ "Фабулос Корпорейшн" є неможливим. Достатня чисельність працівників на підприємстві відсутня. Основні фонди, земля на підприємстві відсутні. Таким чином, здійснити вирощування с/г продукції підприємство ТОВ "Фабулос Корпорейшн" не має можливості.

Отже, ТОВ "Фабулос Корпорейшн" не може бути сільськогосподарським виробником, а надто такої великої кількості с/г продукції.

В період з 05.04.2019 року до 24.06.2019 року керівником та власником підприємства ТОВ "Остметпром" (42933490) був ОСОБА_6 .. В період з 24.06.2019 року до 03.09.2019 року керівником та власником підприємства був ОСОБА_7 .. В періоді з 04.09.2019 року керівником та власником підприємства стала ОСОБА_5 . Тобто, з дати заснування 05.04.2019 року власником ТОВ "Остметпром" є вже третя особа - ОСОБА_5 ..

В період до 24.06.2019 року основним видом діяльності було 73.11 - Рекламні агентства.

З 24.06.2019 року основний вид діяльності змінено на 46.21 - оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин.

Обидва підприємства ТОВ "Остметпром" та ТОВ "Фабулос Корпорейшн" засновані в один день 05.04.2019 року. Засновником та керівником цих підприємств є одна і та сама особа ОСОБА_5

ТОВ "Остметпром" є новоствореним підприємством. Тобто, пройти весь цикл від посіву насіння до збирання врожаю с/г культур для нього є неможливим. Достатня чисельність працюючих на підприємстві відсутня. Інформація про основні фонди відсутня. ТОВ "Остметпром" не є платником єдиного податку 4 групи. Податкові розрахунки земельного податку не надаються. Отже земля для вирощування с/г культур відсутня. Придбання послуг з оренди складів, с/г техніки, посівного матеріалу, добрив, послуг пов`язаних з вирощуванням, збиранням, зберіганням, транспортуванням с/г продукції не встановлено. Здійснити вирощування с/г продукції підприємство ТОВ "Остметпром" не має можливості. А відтак він не може бути сільськогосподарським виробником такої кількості с/г продукції.

Тобто, як вірно дійшов висновку суд першої інстанції, вищевказане свідчить про відсутність виконання господарських операцій, здійснення операції без ділової мети та обліком операцій відносно їх реального економічного змісту для штучного створення умов бюджетного відшкодування. При цьому, недоведеність фактичного здійснення господарської операції (нездійснення операції) позбавляє первинні документи юридичної значимості для цілей формування податкової вигоди, а покупця - права на формування цієї податкової вигоди навіть за наявності правильно оформлених за зовнішніми ознаками та формою, але недостовірних та у зв`язку з цим юридично дефектних первинних документів, та незважаючи на наявність у платника податку доказів сплати продавцеві вартості товарів/послуг, якщо рух коштів не забезпечений зв`язком з господарською діяльністю учасників цих операцій.

Таким чином, на теперішній час неможливо встановити фактичного виробника реалізованої ГІП "Маркет-Велью" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трей" сільськогосподарської продукції.

Що стосується взаємовідносин ТОВ "Ізумруд Промагро" та ТОВ "Агропросперіс Трейд" судом встановлено, що 25.07.2019 року укладено договір поставки № П4-6217-25-07-2019, згідно якого постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти та оплатити сільськогосподарську продукцію українського походження, врожаю 2019 року.

За результатами перевірки встановлено, що господарська операція між ТОВ "Агропросперіс Трейд" та ТОВ "Ізумруд Промагро" не відбулася, відсутнє придбання або виробництво (вирощування) ідентифікованої сільськогосподарської продукції по тільки документально оформленим ланцюгам постачання, первинні документи, надані до перевірки не відповідають фактичному руху активів та не можуть враховуватись в даних податкового обліку при декларуванні взаємовідносин ТОВ "Ізумруд Промагро".Суму податкового кредиту зменшено у зв`язку з тим, що неможливо встановити кінцевого виробника сільськогосподарської продукції, реалізованої ТОВ "Ізумруд Промагро" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" по ланцюгу постачання.

З Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, що в частині отриманих податкових накладних ТОВ "Ізумруд Промагро" в графі "індивідуальний податковий номер" умовний ІПН 100000000000 відсутній, а отже не встановлено закупівлю ТМЦ у неплатників ПДВ.

Крім того, ТОВ "Ізумруд Промагро" змінено основний вид діяльності на 01.11 Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур з 13.11.2018 року. Отже, до цього періоду підприємство не займалося вирощуванням сільськогосподарської продукції, у зв`язку з чим власний посівний матеріал у ТОВ "Ізумруд Промагро" відсутній.

Також, у 2018 році ТОВ "Ізумруд Промагро" не був платником єдиного податку четвертої групи та не надавав до податкового органу декларацію.

Згідно податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ за II квартал 2018 року кількість працюючих 1 особа - ОСОБА_8 , за IV квартал 2018 року кількість працюючих 1 особа - ОСОБА_8 За III квартал 2018 року звіт за формою 1-ДФ до податкового органу не надано. Отже, протягом 2018 року на підприємстві працював лише ОСОБА_8 , який є директором, засновником та головним бухгалтером.

Згідно фінансового звіту суб`єкту малого підприємництва за 2018 рік на початок періоду основні засоби відсутні, первісна вартість основних засобів на кінець періоду складає 7440,5 грн. Проте, згідно Єдиного реєстру податкових накладних у 2018 році придбання основних засобів відсутнє. Тобто, фінансова звітність містить недостовірні дані щодо основних засобів.

Таким чином, ТОВ "Ізумруд Промагро" не має можливості здійснювати вирощування сільськогосподарської продукції у 2018 році. Отже, запаси власного посівного матеріалу у ТОВ "Ізумруд Промагро" відсутні.

Згідно Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва за 2018 рік, що подана до податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи за 2019 рік складає 100%. З огляду на вищенаведене, даний розрахунок також не відповідає дійсності та містить недостовірні дані.

Згідно податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ за І квартал 2019 року кількість працюючих 3 особи, в тому числі ОСОБА_8 , дві з них прийнято 01.02.2019 року. Дохід директора, головного бухгалтера - всього складає 3085 грн., або 74% від мінімального рівня (4172грн. в місяць). Тобто, ОСОБА_8 працював неповний робочий день. Середній дохід двох робітників, прийнятих 01.02.2019 складає всього 800 грн., або 19% від мінімального рівня (4172грн. в місяць). Тобто, дані робітники теж працювали неповний робочий день.

Згідно податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ за II квартал 2019 року кількість працюючих 3 особи, в тому числі ОСОБА_8 , ще 3 особи прийнято 30.05.2019 року (код доходу 102).

Середній дохід складає 3522 грн., або 75% від мінімального рівня (4172 грн. в місяць). Тобто, дані робітники працювали неповний робочий день. На умовах договору цивільно-правового характеру було прийнято 3 особи 30.05.2019.

Згідно фінансового звіту суб`єкту малого підприємництва за 1 квартал 2019 року первісна вартість основних засобів на початок періоду складає 7440,5 грн. на кінець періоду складає 10396,2 грн., за півріччя 2019 рік первісна вартість основних засобів на початок періоду складає 7440,5 грн. на кінець періоду складає 10396,2 грн. Проте, згідно Єдиного реєстру податкових накладних у 2019 році придбання основних засобів також відсутнє. Тобто, фінансова звітність містить недостовірні дані щодо основних засобів. Протягом 2019 року 87,9% всього податкового кредиту займає придбання дизельного палива та бензину. Крім того, відповідно даних Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, підприємство ТОВ "Ізумруд Промагро" у 2018 - 2019 роках придбано добрива та посівний матеріал лише соняшник. Протягом 2018 - 2019 років не здійснювало придбання посівного матеріалу інших с/г культур, в тому числі ячменю та пшениці, врожай яких реалізований на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" в червні та липні 2019 року.

З урахуванням незначної кількості робітників, відсутності посівного матеріалу (власного або придбаного), відсутності придбання основних засобів або їх оренди поряд із значною реалізацією сільськогосподарських культур, ТОВ "Ізумруд Промагро" не мав можливості здійснювати вирощування зазначеної сільськогосподарської продукції у 2019 році з власного посівного матеріалу.

Крім того, на запит про проведення зустрічної звірки від ТУ ДПС в Одеській області листом від 25.10.2019 року № 016/15-32-53-04 отримано узагальнену податкова інформація щодо ТОВ "Ізумруд Промагро", відповідно якої керівництву не вручено письмовий запит від 01.10.2019 року № 1711/10/15-32-53-04-04 про надання податкової інформації у вигляді пояснень та їх документальних підтверджень, у зв`язку з відсутністю посадових осіб за податковою адресою: Одеська область, м. Чорноморськ, пр-т. Миру, буд. 5-Р (лист від 23.10.2019 року № 24404/9/15-32-21-15-07). Встановлено неможливість підтвердження реальності здійснення фінансово - господарської діяльності ТОВ "Ізумруд Промагро", у зв`язку з відсутністю за податковою адресою; відсутністю інформації про документальне підтвердження щодо рівня освіти, кваліфікації, професійних знань, фахової належності робітників підприємства, неможливо встановити та підтвердити відповідність наявних трудових ресурсів виконанню оформлених господарських операцій.

Отже, враховуючи навдене слідує висновок, що на теперішній час неможливо встановити фактичного виробника реалізованої, ТОВ "Ізумруд Промагро" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" сільськогосподарської продукції.

Відносно взаємовідносин з ФГ "Квітка Полісся" та ТОВ "Агропросперіс Трейд" судом встановлено, що 30.07.2019 року укладено договори поставки № П4-6289-30-07-2019 та від 07.08.2019 року № Я-6513-09-08-2019 року, згідно яких постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти та оплатити сільськогосподарську продукцію українського походження, врожаю 2019 року.

За результатами перевірки встановлено, що господарська операція між ТОВ "Агропросперіс Трейд" та ФГ "Квітка Полісся" не відбулася, відсутнє придбання або виробництво (вирощування) ідентифікованої сільськогосподарської продукції по тільки документально оформленим ланцюгам постачання, первинні документи, надані до перевірки не відповідають фактичному руху активів та не можуть враховуватись в даних податкового обліку при декларуванні взаємовідносин ФГ "Квітка Полісся".

Суму податкового кредиту зменшено у зв`язку з тим, що неможливо встановити кінцевого виробника сільськогосподарської продукції, реалізованої ФГ "Квітка Полісся" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" по ланцюгу постачання.

Вперше у 2019 році ФГ "Квітка Полісся" звіт по ЄСВ подано за травень 2019 року. Згідно звіту ЄСВ за травень 2019 року середньооблікова кількість працівників складає 6 осіб. Згідно повідомлення про прийняття працівників на роботу від 6 осіб прийнято на роботу 29.05.2019 року, дата початку роботи 30.05.19 рік. Звіт по ЄСВ за червень 2019 року до податкового органу не подано, що свідчить про відсутність виплат доходів у червні 2019 року.

Згідно Звіту по ЄСВ подано за липень 2019 року кількість працюючих складає 7 осіб, середня заробітна плата за липень 2019 року складає 2396 грн., що нижче мінімально встановленого рівня заробітної плати та свідчить що працівники працюють не повний робочий день (57% від робочого часу).

Згідно Звіту по ЄСВ подано за серпень 2019 року середньооблікова кількість працівників складає 8 осіб (в тому числі 5 чоловіків та 3 жінки), середня з/п за липень 2019 року складає 2618 грн., що нижче мінімально встановленого рівня з/п та свідчить що працівники працюють не повний робочий день (63% від робочого часу).

Звіт податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ вперше подано за III квартал 2019 року згідно якого кількість працюючих 10 осіб, з них дві особи прийнято 01.09.2019 року, 7 осіб прийнято на роботу 01.07.2019 року, 1 особу прийнято 01.08.2019 року. Середня заробітна плата директора за III квартал 2019 встановлена у сумі 4173 грн. на рівні мінімальної, шести особам за три місяці 2019 року нараховано 6100 грн., тобто середня заробітна плата складає 2033 грн. за місяць, що нижче мінімальної та свідчить про їх зайнятість 48% від встановленого робочого часу.

Тобто, в період проведення посівних робіт працівники на підприємстві ФГ "Квітка Полісся" відсутні, що підтверджено не наданням звітів до податкового органу.

Згідно податкової декларації плати за землю площа земельних ділянок складає 43,36 га. Уточнюючий розрахунок по податку на прибуток подано тільки 22.08.19 року за № 9191349236 та задекларовано наявність земельних ділянок 1868 га.

Згідно декларації з податку на прибуток за 2018 рік ФГ "Квітка Полісся" діяльність не здійснювала. Відповідно до уточнюючого розрахунку до декларації з податку на прибуток за 2018 рік, який подано 30.08.2019 року підприємство декларує дохід від будь-якої діяльності в сумі 100 тис. грн.

Згідно фінансового звіту за 2018 рік основні засоби на початок та кінець періоду відсутні. Відповідно до уточнюючого фінансового звіту за 2018 рік, який подано тією датою, що і уточнюючий розрахунок декларації з податку на прибуток 30.08.2019 рік ФГ "Квітка Полісся" декларує основні засоби на початок періоду в сумі 5421 грн. та на кінець періоду в сумі 7458 грн. У 2019 році подано фінансову звітність тільки за 6 місяців 2019 року згідно якого станом на 01.01.2019 року основні фонди складають 12536 грн., запаси 42563 грн. Аналіз динаміки показників звітних та уточнюючих розрахунків свідчить про маніпулювання даними податкової звітності.

Аналізом даних Єдиного реєстру податкових накладних, встановлено, що придбання насіння зернових культур пшениці, кукурудзи, ячменю, сої здійснено тільки у серпні 2019 року. Відповідно під посів та отримання врожаю у 2020 році.

Згідно даних Єдиного реєстру податкових накладних ФГ "Квітка Полісся" придбано в періоді з 02.05.2019 року по 31.08.2019 року товарів/робіт/послуг на суму ПДВ 8502,3 грн., з них 5430,2 грн. припадає на газ вуглеводневий скраплений, паливо дизельне, та складає 63,9% від загального обсягу придбання. Зазначена кількість придбаних паливних матеріалів не відповідає основному виду діяльності підприємства, не може бути використана у власній діяльності та зберігатись без відповідного обладнання та місць зберігання та не реалізовувалась підприємством протягом січня - серпня 2019 року.

Вказане свідчить про відсутність виконання господарських операцій, здійснення операції без ділової мети та обліком операцій безвідносно їх реального економічного змісту для штучного створення умов бюджетного відшкодування.

Аналізом відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі судових рішень встановлено наявність матеріалів по ТОВ "Вектор авто", який здійснює перевезення сільськогосподарської продукції від ФГ "Квітка Полісся" з пункту навантаження село Кухарі, Іванківський р-н, Київська обл. на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" пункт розвантаження - Порт Южний ТОВ "ТИС Зерно", 16 причал.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №42018101060000002 від 02.01.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205 КК України.

Відповідно до повідомлення ОУ ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві за результатами проведених заходів встановлено осіб, які за грошову винагороду зареєстрували СГД без мети здійснення господарської діяльності. Також встановлено, що одна з осіб значиться керівником, бухгалтером та засновником низки підприємств, в т.ч. ТОВ "Вектор Авто" (код ЄДРПОУ 40411773), який зазначено в графі "перевізник" ТТН.

Вищевказане свідчить про відсутність виконання господарських операцій, здійснення операції без ділової мети та обліком операцій відносно їх реального економічного змісту для штучного створення умов бюджетного відшкодування.

Таким чином, неможливо встановити фактичного виробника реалізованої ФГ "Квітка Полісся" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" сільськогосподарської продукції.

Стосовно взаємовідносин з СФГ "Поле" та ТОВ "Агропросперіс Трейд". 24.05.2019 року укладено договір поставки № К-5470-24-07-2019 за цими договорами постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти та оплатити сільськогосподарську продукцію українського походження, врожаю 2018 року.

За результатами перевірки встановлено, що господарська операція між ТОВ "Агропросперіс Трейд" та СФГ "Поле" не відбулася, відсутнє придбання або виробництво (вирощування) ідентифікованої сільськогосподарської продукції по тільки документально оформленим ланцюгам постачання, первинні документи, надані до перевірки не відповідають фактичному руху активів та не можуть враховуватись в даних податкового обліку при декларуванні взаємовідносин СФГ "Поле".

Суму податкового кредиту зменшено у зв`язку з тим, що неможливо встановити кінцевого виробника сільськогосподарської продукції, реалізованої СФГ "Поле" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" по ланцюгу постачання.

Позивачем при декларуванні взаємовідносин з СФГ "Поле" порушено вимоги п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 200.1, абз. "в" п. 200.4 ст. 200 Податкового кодексу України, що призвело до завищення податкового кредиту рядок 10.1 та рядок 17 на суму ПДВ 723809,17 грн., до завищення від`ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 21) в розмірі 723 809,17 грн.

Згідно Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ за II квартал 2019 року кількість працюючих 8 осіб. Середня заробітна плата 7 осіб за II квартал 2019 року складає 3129 грн., що менше встановленого мінімального рівня заробітної плати на 01.01.2019 року у розмірі 4172 грн., або складає 75%. Зазначене свідчить, що наймані працівники працювали на підприємстві неповний робочий день, а також про недостатню кількість трудових ресурсів для здійснення діяльності вирощування сільськогосподарської продукції.

Згідно Податкового розрахунку земельного податку площа земельної ділянки складає 12,63 га. Згідно уточнюючого Податкового розрахунку земельного податку площа земельної ділянки складає 1275,7129 га, державна реєстрація права на 1263,0820 га зареєстрована тільки 26.03.2019 року.

Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва за 2018 рік, що подано до Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи за-2019 рік складає 80,45% та має статус прийнята "до відома". Згідно Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи за 2019 рік рілля - 12,6315 га має статус прийнята "до відома". Згідно податкової декларації з податку на прибуток за 2017 рік СФГ "Поле" не здійснювало діяльність. Згідно податкової декларації з податку на прибуток за 2018 рік дохід від будь якої діяльності задекларовано в сумі 808 тис. грн.

Відповідно даним Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, підприємство СФГ "Поле" протягом 2017 року не здійснювало операції з купівлі-продажу товарів. В 2018 року розпочало діяльність та здійснювало закупівлю ТМЦ лише з 04.12.2018 року. В грудні 2018 року здійснено придбання тільки товару "соя" обсягом 825 тис. грн. у кількості 102 т за ціною 8080 грн/т та її реалізацію обсягом 808,3 тис. грн. у кількості 100 т ціною 8083,33 грн./т, що відповідає задекларованим показникам декларації з податку на прибуток СФГ "Поле" за 2018 рік. Придбання у неплатників ПДВ не встановлено.

Таким чином встановлено, що протягом 2017-2018 років СФГ "Поле" не здійснювало діяльності з виробництва сільськогосподарської продукції. Даний факт, а також реєстрація права на користування земельної ділянкою тільки 26.03.2019 року, спростовує наявність станом на 01.01.2019 року запасів сільськогосподарської продукції та наявність посівного матеріалу.

Згідно фінансового звіту суб`єкта малого підприємництва за 2018 рік первісна вартість основних засобів станом на 01.01.2018 рік та станом на 31.12.2018 року складає 0 тис.грн., запаси станом на кінець періоду складають 0 тис.грн.

СФГ "Поле" 17.05.2019 року подано виправлену фінансову звітність, а саме фінансовий звіт суб`єкта малого підприємництва за 2018 рік, в якому первісна вартість основних засобів станом на 01.01.2018 рік складає 6545 грн., станом на 31.12.2018 рік складає 9635 грн., запаси станом на кінець періоду складають 47134,9 грн.

При цьому, в податкових деклараціях з податку на додану вартість не задекларовано обсяги придбання основних фондів, у т.ч. сільськогосподарської техніки або зерносховищ, та задекларованих запасів. За відсутності діяльності щодо придбання необхідних ресурсів для здійснення вирощування сільськогосподарських культур за 2018 рік, а також за відсутності договорів на зберігання зазначених запасів або відповідних власних приміщень, зазначені запаси не могли бути запасами власного виробництва.

Згідно податкових декларацій з ПДВ та відповідно до звітів 1 ДФ "Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку" не встановлено залучення сільськогосподарської техніки щодо посіву, оброблення та збору с\г культур. Виплачені доходи у вигляді заробітної плати або згідно інших цивільно-правових угод не відповідають середній заробітній платні працівників, що залучаються у період оброблення та збору с/г культур.

Таким чином, СФГ "Поле" 17.05.2019 року подано уточнюючу фінансову звітність з метою лише документального оформлення здійснення операцій, які не відбувались у дійсності.

Протягом 2018 року - липня 2019 року здійснення придбання посівного матеріалу пшениця, ячмінь, добрив, та інших товарів для здійснення сільськогосподарських робіт з вирощування зернових культур не встановлено.

Аналізом податкової та фінансової звітності СФГ "Поле" та даним Єдиного реєстру податкових накладних встановлено документальне оформлення операцій з реалізації сільськогосподарської продукції в періоді з 01.01.2019 року по 31.07.2019 року, які фактично не відбувались.

Отже, відсутність здійснення діяльності СФГ "Поле" з вирощування сільськогосподарської продукції у 2018 році, відсутності у 2018-2019 роках придбання та запасів посівного матеріалу, добрив, відсутності достатньої кількості земельних ділянок, трудових ресурсів свідчить про відсутність у розпорядженні СФГ "Поле" реалізованих у 2019 році зернових культур, та надання правової вигоди третім особам стосовно документального оформлення господарських операцій, які не відбувались фактично, у т.ч. на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд".

Крім того, відповідно даним Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, підприємством СФГ "Поле" здійснено закупівлю у січні-липні 2019 року ТМЦ за наступною номенклатурою: газ вуглеводневий скраплений, фракція газойлево-гудронова, сольвент кам`яновугільний, суміш ациклічних вуглеводнів, Фракція лігроїно-газойлева, паливо дизельне на суму ПДВ 22,4 млн. грн., або 84,4% від загальної суми податкового кредиту за даний період. Закупівлю сільськогосподарської продукції не здійснювало. Зазначена кількість придбаних паливних матеріалів не відповідає основаному виду діяльності підприємства, не може бути використана у власній діяльності та зберігатись без відповідного обладнання та місць зберігання та не реалізовувалась підприємством протягом січня-липня 2019 року. Вказане свідчить про відсутність виконання господарських операцій, здійснення операції без ділової мети та обліком операцій безвідносно їх реального економічного змісту для штучного створення умов бюджетного відшкодування.

На запит № 26321/7/28-10-53-04-17 від 17.09.2019 року про проведення зустрічної звірки СФГ "Поле" від ГУ ДПС у Київській області отримано відповідь № 1014/7/10-36-05-13 від 24.10.2019 року, згідно якої здійснено виїзд на податкову адресу СФГ "Поле" та встановлено відсутність посадових осіб. Факт відсутності СГ підтверджено даними, отриманими від ОУ ГУ ДФС у Київській області, а саме службовою запискою від 16.10.2019 року № 5730/10-36-21-15, в якій зазначено:

"На момент виїзду за місцем реєстрації (податковою) адресою СФГ "Поле" встановлено відсутність підприємства та його службових осіб за даною адресою, ознак проведення фінансово - господарської діяльності не встановлено".

Вищевказане свідчить про відсутність виконання господарських операцій, здійснення операції без ділової мети та обліком операцій відносно їх реального економічного змісту для штучного створення умов бюджетного відшкодування.

Таким чином, неможливо встановити фактичного виробника реалізованої СФГ "Поле" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" сільськогосподарської продукції.

Стосовно взаємовідносин з СФГ "Велан Південь Трейд" та ТОВ "Агропросперіс Трейд" встановлено, що 31.07.2019 року укладено договір поставки № П4-6308-31-07-2019 пшениці 4 класу врожаю 2019 року.

За результатами перевірки встановлено, що стосовно взаємовідносин з СФГ "Поле" та ТОВ "Агропросперіс Трейд" укладено договір поставки від 24.05.2019 року № К-5470-24-07-2019 за цими договорами постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти та оплатити сільськогосподарську продукцію українського походження, врожаю 2018 року.

За результатами перевірки встановлено, що господарська операція між ТОВ "Агропросперіс Трейд" та ТОВ "Велан Південь Трейд" не відбулася, відсутнє придбання або виробництво (вирощування) ідентифікованої сільськогосподарської продукції по тільки документально оформленим ланцюгам постачання, первинні документи, надані до перевірки не відповідають фактичному руху активів та не можуть враховуватись в даних податкового обліку при декларуванні взаємовідносин ТОВ "Велан Південь Трейд".

Суму податкового кредиту зменшено у зв`язку з тим, що неможливо встановити кінцевого виробника сільськогосподарської продукції, реалізованої ТОВ "Велан Південь Трейд" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" по ланцюгу постачання.

Позивачем при декларуванні взаємовідносин з ТОВ "Велан Південь Трейд" порушено вимоги п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п.200.1, абз. "в" п. 200.4 ст. 200 ПК України, що призвело до завищення суми податкового кредиту (рядок 10.1 та рядок 17) на суму ПДВ 285038,20 грн. та до завищення від`ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 21) за серпень 2019 року на 285 038,20 грн.

ТОВ "Велан Південь Трейд" має основний вид діяльності 46.21-оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин.

Відповідно 1 ДФ має чисельність 20 осіб (19 осіб прийнято з 03.06.2019 року), коли посівні роботи вже завершені.

12.06.2019 року підприємством юридичну адресу вул. Шевченка, буд. 59 А, оф. 39, м. Миколаїв, Миколаївська обл., 54001 змінено на 79000 Львівська обл., м. Залізничний, пр-т. Чорновола, 39 кв. 4.

ТОВ "Велан Південь Трейд" податкова та фінансова звітність за 2016, 2017, 2018 роки не надавалась, що свідчить про відсутність діяльності та залишків посівного матеріалу.

Відповідно звіту суб`єкта малого підприємництва ТОВ "Велан Південь Трейд" станом на 01.01.2019 року та 30.06.2019 року - балансова вартість ОФ -500,0 тис. грн., але відсутні будь які запаси та активи станом на 01.01.2019 рік та 30.06.2019 року. Фінансовий звіт має тільки два показника: балансова вартість ОФ - 500,0 тис. грн. в активі, та зареєстрований пайовий капітал 500,0 тис. грн. в пасиві, інші зміни фінансових показників протягом півріччя 2019 року відсутні, що підтверджує відсутність господарської діяльності.

Декларацію з ПДВ підприємство подає з квітня 2019 року, подані декларації з ПДВ за квітень-липень 2019 року мають нульові показники, що свідчить про відсутність діяльності, тобто в податковому обліку не встановлено придбання насіння, добрив, супутніх послуг для вирощування с/г продукції.

В декларації з податку на додану вартість ТОВ "Велан Південь Трейд" за серпень 2019 року сума податкових зобов`язань дорівнюють сумі податковому кредиту, за даними ЄРПН ТОВ "Велан Південь Трейд" реалізує с/г продукцію за ціною придбання.

За даними ЄРПН у серпні 2019 року ТОВ "Велан Південь Трейд" здійснював придбання сільськогосподарських культур (пшениця, ячмінь), крім того, придбано послуги обробка даних та формування кваліфікованого сертифікату відкритого ключа юридичної особи на 1 рік на суму ПДВ 2 грн. Тобто, 100% формування податкового кредиту за рахунок придбання с/г культур свідчить, що ТОВ "Велан Південь Трейд" не є виробником реалізованої на адресу TOB "Агропросперіс Трейд" пшениці врожаю 2019 року.

Проведеним аналізом наданої до перевірки копії витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права TOB "Велан Південь Трейд" встановлено, що підприємством взято в суборенду земельні ділянки для виробництва с/г продукції 02.04.2019 року.

02.04.2019 року, тобто посіяти озиму пшеницю під врожай 2019 року на цих ділянках ТОВ "Велан Південь Трейд" неможливо так, як озимі зернові сіють з кінця літа протягом осені.

Враховуючи вищенаведену інформацію, ТОВ "Велан Південь Трейд" не є виробником пшениці 3 та 4 класу врожаю 2019 року, яку реалізовано в серпні 2019 року в кількості 361,94 т.

Водночас, відповідно даних автоматизованої системи "Перегляд результатів співставлення" АІС "Податковий блок" та даних Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Додаток 5 до податкової декларації з податку на додану вартість) встановлено, що ТОВ "Велан Південь Трейд" здійснював документальне оформлення придбання у ті ж дні та в ідентичній кількості та вартості реалізованої пшениці врожаю 2019 року у постачальника 2 ланки ТОВ "Інтел Ресурс".

ТОВ "Інтел Ресурс" з моменту реєстрації 10.06.2019 року відсутня достатня чисельність працюючих, відсутні основні фонди та витрати на оренду землі, приміщення та обладнання, що свідчить про неможливість вироблення реалізованою сільськогосподарської продукції.

Згідно даних ЄРПН, автоматизованої системи "Перегляд результатів співставлення" АІС "Податковий блок" та даних Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Додаток 5 до податкової декларації з податку на додану вартість), даних Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, ТОВ "Інтел ресурс" (43051362) з моменту реєстрації не здійснював придбання товару "пшениці врожаю 2019 року", а здійснював придбання: сигарет в асортименті.

Зібрана податкова інформація свідчить про відсутність мети провадження економічної діяльності, про здійснення господарської операції без мети отримання прибутку, а лише з ТОВ "Інтел Ресурс" документального оформлення господарської операції та надання податкової вигоди третім особам.

У зв`язку з відсутністю факту (джерела) законного введення в обіг сільскогосподарської продукції, та відсутністю реального задекларованого виробництва, відсутністю у ТОВ "Інтел Ресурс" необхідних, виходячи із специфіки операції, матеріально-технічних і трудових можливостей для здійснення даної операції з постачання сільськогосподарської продукції, та наявністю сукупності очевидних даних щодо не провадження здійснення ним операцій з постачання товару "пшениці врожаю 2019 року", ТОВ "Інтел Ресурс" здійснено лише документальне оформлення господарських операцій, які фактично не відбулись, тим самим надано податкову вигоду іншим особам.

Таким чином, неможливо встановити фактичного виробника реалізованої ТОВ "Велан Південь Трейд" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" сільськогосподарської продукції.

Стосовно взаємовідносин з СФГ "Сім`я" та ТОВ "Агропросперіс Трейд". 15.08.2019 року укладено договір поставки № Я-6600-15-08-2019 ячменю 3 класу врожаю 2019 року.

За результатами перевірки встановлено, що господарська операція між ТОВ "Агропросперіс Трейд" та ФГ "Сім`я-2007" не відбулася, відсутнє придбання або виробництво (вирощування) ідентифікованої сільськогосподарської продукції по тільки документально оформленим ланцюгам постачання, первинні документи, надані до перевірки не відповідають фактичному руху активів та не можуть враховуватись в даних податкового обліку при декларуванні взаємовідносин ФГ "Сім`я-2007".

Суму податкового кредиту зменшено у зв`язку з тим, що неможливо встановити кінцевого виробника сільськогосподарської продукції, реалізованої ФГ "Сім`я-2007" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" по ланцюгу постачання.

Позивачем при декларуванні взаємовідносин з СФГ "Сім`я-2007" порушено вимоги п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 200.1, абз. "в" п. 200.4 ст. 200 ПК України, що призвело до завищення суми податкового кредиту (рядок 10.1 та рядок 17) на суму ПДВ 815069,69 грн., та до завищення від`ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 21) за серпень 2019 року на суму 815069,69 грн.

ФГ "Сім`я-2007" не є платником єдиного податку 4 групи. У 2017 році звітував як платник єдиного податку 3 групи за І, II та III квартали про відсутність діяльності, за інші звітні періоди не надавалась.

Декларація з податку на прибуток протягом 2018 року та 9 місяців 2019 року не подавалась, що свідчить про відсутність діяльності у 2018 році.

Звітує з ПДВ, ЄСВ тільки з травня 2019 року, що свідчить про початок діяльності лише у травні 2019 року.

Згідно фінансового звіту суб`єкту малого підприємництва за 2018 рік основні фонди (первісна вартість) станом на 31.12.2018 року дорівнюють 6386 тис. грн., знос 1256 тис. грн. Проте згідно звіту суб`єкту малого підприємництва за 6 місяців 2019 року (за 3 місяці 2019 року не надавався) основні фонди станом на 01.01.2019 року (первісна вартість) дорівнюють 12562 тис. грн., знос дорівнює 0 тис. грн. Згідно фінансового звіту суб`єкту малого підприємництва за 2018 рік запаси станом на 31.12.2018 року дорівнюють 6542 тис. грн. Проте згідно звіту суб`єкту малого підприємництва за 6 місяців 2019 року запаси станом на 01.01.2019 року дорівнюють 13526 тис. грн. Невідповідність даних про основні фонди та запаси свідчить про маніпулювання даними фінансової звітності.

Звіт 1 ДФ подано тільки за 3 квартал 2019 року згідно даного звіту працюють 7 осіб, проте 5 осіб отримували заробітну плату 700 грн. в місяць, що менше законодавчо встановленого рівня, або працюють неповний робочий день 17% робочого часу.

Згідно декларації з плати за землю за 2017, 2018, 2019 роки орендує землю площею 0,0030 га.

15.05.2019 року подано декларацію з податку на землю за 2018 рік, площа земельних ділянок 130,51 га, плату за землю нараховано починаючи з квітня 2018 року.

27.08.2019 року подано декларацію з податку на землю за 2019 рік, площа земельних ділянок 1305,18 га, нараховано податок на землю починаючі з січня 2019 року.

Проте, 26.09.2019 року подано уточнюючий розрахунок, та зобов`язання з податку на землю за 1305,1 га, раніше розраховані згідно декларації від 27.08.2019 року, проведено до зменшення та дорівнюють нулю, що свідчить про відсутність земельних ділянок у 2019 році та про маніпулювання даними про наявність земельних ділянок.

Згідно даних ЄРПН відсутнє придбання добрив та інших супутніх товарів та послуг для вирощування зернових, збирання, зберігання зернових культур. Придбання посівного матеріалу (насіння ячменю, пшениці, кукурудзи, сої, кукурудзи) здійснено тільки 28.08.2019 року.

Згідно даних ЄРПН протягом травня - серпня 2018 року здійснювалось придбання наступних товарів: комбікорм, кормоподрібнювачі 580 шт, культиватори 100 шт, мотокоси 77 шт. Придбання основних засобів у таких обсягах не відповідає наявним трудовим ресурсам, що свідчить, що вони придбавались без мети використання у господарській діяльності. їх подальшу реалізацію також не встановлено.

Відповідно наданого звіту про збирання врожаю сільськогосподарських культур на 01 серпня 2019 року (37-СГ місячна) за адресою здійснення діяльності, щодо якої подається форма звітності (фактична адреса): Київська обл. м. Бровари, вул. Декабристів, ФГ "Сім`я-2007" зібрано ячменя озимого на площі 126,02 га, обсяг виробництва якого складає 597,353 т.

Відповідно документів, ФГ "Сім`я-2007" реалізовано на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" протягом серпня 2019 року ячменю 3 класу врожаю 2019 року в кількості 968,4 т, що не відповідає даним зібраного врожаю та не підтверджує статус виробника ФГ "Сім`я- 2007" ячменю 3 класу врожаю 2019 року. Крім цього, не встановлено походження ячменю врожаю 2019 року в кількості 968,4 т, оскільки згідно даних ЄРПН, автоматизованої системи "Перегляд результатів співставлення" АІС "Податковий блок" та даних розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів з травня 2019 року ячменю врожаю 2019 року підприємством не було придбано.

Таким чином, неможливо встановити фактичного виробника реалізованої ФГ "Сім`я-2007" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" сільськогосподарської продукції.

Що стосується взаємовідносин з ТОВ "Анатоліївські скарби" та ТОВ "Агропросперіс Трейд" суом встановлено, що укладено договори поставки пшениці 4 класу від 26.06.2019 року № П4-5659-26-06-2019, від 27.06.2019 року № П4-5676-27-06-2019, від 02.07.2019 року № П4-5737-02-07-2019.

За результатами перевірки встановлено, що господарська операція між ТОВ "Агропросперіс Трейд" та ТОВ "Анатоліївські скарби" (38154578) не відбулася, відсутнє придбання або виробництво (вирощування) ідентифікованої сільськогосподарської продукції по тільки документально оформленим ланцюгам постачання, первинні документи, надані до перевірки не відповідають фактичному руху активів та не можуть враховуватись в даних податкового обліку при декларуванні взаємовідносин ТОВ "Анатоліївські скарби".

Суму податкового кредиту зменшено у зв`язку з тим, що неможливо встановити кінцевого виробника сільськогосподарської продукції, реалізованої ТОВ "Анатоліївські скарби" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" по ланцюгу постачання.

Позивачем при декларуванні взаємовідносин з ТОВ "Анатоліївські скарби" порушено вимоги п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 200.1, абз. "в" п. 200.4 ст. 200 ПК України , що призвело до завищення податкового кредиту рядок 10.1 та рядок 17 на суму ПДВ 70811,25 грн., до завищення від`ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 21) в розмірі 70811,25 грн.

Аналізом наявної в податковому органі інформації, а саме Єдиного реєстру податкових накладних в частині отриманих податкових накладних ТОВ "Анатоліївські скарби" в графі "індивідуальний податковий номер" умовний ІПН 100000000000 відсутній, а отже не встановлено закупівлю ТМЦ у неплатників ПДВ.

Згідно Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ за II квартал 2019 року кількість працюючих 3 особи, за договорами - 3 особи, яких прийнято 30.05.2019 року, коли посівні роботи були завершені. Середня заробітна плата директора складає 4410 грн., - працював повний робочий день. Дві особи мали середню зарплату 3063 грн., або 73,4% робочого часу. Таким чином, у І кварталі фактично повний робочий день за штатом працювали узагальнено 2,5 особи. За договорами цивільно-правового характеру три особи мали середню зарплату 2800 грн., або 67% робочого часу. Тобто, фактично за цивільно-правовими договорами в червні 2019 року працювало узагальнено 2 особи. Під час робіт з збирання врожаю, крім директора, повний робочий час працювало узагальнено 3,5 особи.

Зазначене свідчить, що наймані працівники працювали на підприємстві неповний робочий день, а також про недостатню кількість трудових ресурсів для посівних робіт та здійснення діяльності вирощування сільськогосподарської продукції.

Згідно Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи за 2019 рік рілля - 1865,6467 га, проте виплати за ознакою доходу 106 (Дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду) відсутні.

ТОВ "Анатоліївські скарби" 2015-2018 роках не був платником єдиного податку четвертої групи - сільськогосподарським товаровиробником.

Згідно податкової декларації з податку на прибуток за 2018 рік ТОВ "Анатоліївські скарби" дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку складає 43,75 тис. грн.

Згідно фінансового звіту суб`єкту малого підприємництва за півріччя 2019 року первісна вартість основних засобів на початок періоду складає 5059,3тис.грн., на кінець періоду складає 7596,2 тис. грн., запаси на початок періоду складають 4932,8тис.грн.

Відповідно даним Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, підприємство ТОВ "Анатоліївські скарби" протягом 2017 року майже не здійснювало операції з купівлі - продажу товарів, податковий кредит за 2017 рік складає 0,135 тис. грн. В 2018 році було закуплено дизпаливо, аміачна селітра та насіння соняшнику в кількості 48 мішків на суму 3610,9 тис. грн. з ПДВ. В 2018 року закуплено дизпалива на суму 76559,2 тис. грн., що складає 94,4% у складі податкового кредиту за період 09.2018 року по 07.2019 рік, насіння кукурудзи, добрива та запчастини. В податковому кредиті відсутні послуги зберігання, сушіння, перевезення, тощо. Придбання у неплатників ПДВ не встановлено.

Зазначене свідчить, що протягом 2017-2018 років ТОВ "Анатоліївські скарби" не здійснювало діяльності з виробництва сільськогосподарської продукції за номенклатурою пшениця та ячмінь.

Даний факт спростовує наявність станом на 01.01.2019 року запасів сільськогосподарської продукції за номенклатурою пшениця та ячмінь, а також наявність посівного матеріалу цих культур.

Згідно податкових декларацій з ПДВ та відповідно до звітів 1 ДФ "Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку" не встановлено залучення сільськогосподарської техніки щодо посіву, оброблення та збору с\г культур. Виплачені доходи у вигляді заробітної плати або згідно інших цивільно-правових угод не відповідають середній заробітній платні працівників, що залучаються у період оброблення та збору с/г культур.

Протягом 2017 року - липня 2019 року здійснення придбання посівного матеріалу пшениці, ячменю для здійснення сільськогосподарських робіт з вирощування цих зернових культур не встановлено. В 2015-2018 роках ТОВ "Анатоліївські скарби" не здійснювало вирощування с/г продукції, залишки власного посівного на підприємстві відсутні.

Аналізом податкової та фінансової звітності ТОВ "Анатоліївські скарби" та даним Єдиного реєстру податкових накладних встановлено документальне оформлення операцій з реалізації сільськогосподарської продукції за номенклатурою пшениця та ячмінь в періоді з 01.01.2019 року по 31.07.2019 року, які фактично не відбувались.

Таким чином, відсутність здійснення діяльності ТОВ "Анатоліївські скарби" з вирощування пшениці та ячменю у 2018 році, відсутності у 2018-2019 роках придбання та запасів посівного матеріалу зазначених культур, відсутності достатньої кількості земельних ділянок, трудових ресурсів свідчить про відсутність у розпорядженні ТОВ "Анатоліївські скарби" реалізованих у 2019 році зернових культур, та надання правової вигоди третім особам стосовно документального оформлення господарських операцій, які не відбувались фактично, у т.ч. на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд".

Зазначена кількість придбаних паливних матеріалів не відповідає основаному виду діяльності підприємства, не може бути використана у власній діяльності та зберігатись без відповідного обладнання та місць зберігання та не реалізовувалась підприємством протягом січня-липня 2019 року. Вказане свідчить про відсутність виконання господарських операцій, здійснення операції без ділової мети та обліком операцій безвідносно їх реального економічного змісту для штучного створення умов бюджетного відшкодування.

Таким чином, на теперішній час неможливо встановити фактичного виробника реалізованої ТОВ "Анатоліївські скарби" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" сільськогосподарської продукції.

Стосовно взаємовідносин з ТОВ "Се-Нат Трейд" та ТОВ "Агропросперіс Трейд" укладено договір поставки від 18.07.2019 року № П4-6030-18-07-2019 сільськогосподарської продукції українського походження, врожаю 2019 року.

За результатами перевірки встановлено, що господарська операція між ТОВ "Агропросперіс Трейд" та ТОВ "Се-Нат Трейд" (41804556) не відбулася, відсутнє придбання або виробництво (вирощування) ідентифікованої сільськогосподарської продукції по тільки документально оформленим ланцюгам постачання, первинні документи, надані до перевірки не відповідають фактичному руху активів та не можуть враховуватись в даних податкового обліку при декларуванні взаємовідносин ТОВ "Се-Нат Трейд.

Суму податкового кредиту зменшено у зв`язку з тим, що неможливо встановити кінцевого виробника сільськогосподарської продукції, реалізованої ТОВ "Се-Нат Трейд" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" по ланцюгу постачання.

ТОВ "Агропросперіс Трейд" при декларуванні взаємовідносин ТОВ "Се-Нат Трейд" порушено вимоги п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 200.1, абз. "в" п. 200.4 ст. 200- ПК України, що призвело до завищення податкового кредиту (рядок 10.1 та рядок 17) на суму ПДВ 299726,97 грн., до завищення від`ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 21) в розмірі 299726,97 грн.

Згідно наданої ТОВ "Агропросперіс Трейд" інформації стосовно ланцюга придбання пшениці контрагентом ТОВ "Се-Нат Трейд" встановлено, що закупівлю здійснено у наступного контрагента ФГ "Кириченко М" (35604785).

ТОВ "Агропросперіс Трейд" стосовно інформації по ланцюгу придбання пшениці надано специфікацію № 1 від 17.07.2019 року до Договору № 05/01-2019 3 від 20.02.2019 року, укладеному між ФГ "Кириченко М" та ТОВ "Се-Нат Трейд" згідно якої ФГ "Кириченко М" постачає на адресу ТОВ "Се-Нат Трейд" пшеницю 3 класу в кількості 340 тон за ціною 3460 грн. без ПДВ за 1 тону на загальну суму 1411680,00 грн., в т.ч. ПДВ 235280,00 грн.

Базис постачання - FCA за адресою 63810, Харківська область, Борівський район, с. Богуславка, вул.Слобожанська, 13.

До перевірки надано інформацію про перевезення пшениці від ФГ "Кириченко М" на адресу ТОВ "Се-Нат Трейд", відповідно якої встановлено наступне.

На підставі Договору № 1/06-2019Т від 01.06.2019 року, укладеному між ТОВ "Се-Нат Трейд" та ТОВ "Карготранс 2010" (38494878) останнім оформлено перевезення пшениці за маршрутом Харківська обл., Борівський р-н, с. Богуславка - Луганська обл., Кремінський р-н, с. Красноріченське.

До перевірки надано товарно-транспортні накладні, складені ТОВ "Карготранс 2010" на транспортні послуги, надані по актам надання послуг за липень 2019 року № 23/07 від 23.07.2019 року та № 25/07 від 25.07.2019 року про надання транспортних послуг з перевезення пшениці за маршрутом Харківська обл., Борівський р-н, с. Богуславка - Луганська обл., Кремінський р-н, с. Красноріченське на загальну суму 40388,40 грн. та 25502,40 грн. відповідно автомобілі, які здійснювали перевезення пшениці від ФГ "Кириченко М" на адресу ТОВ "Се-Нат Трейд" не належать TOB "Карготранс 2010". Крім того, частина автомобілів є легковими, не призначеними для перевезення зернових вантажів.

Відповідно звіту ЄСВ ТОВ "Карготранс 2010" за серпень 2019 року чисельність працюючих складає 2 особи, в тому числі 2 жінки.

Згідно Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ за II квартал 2019 року чисельність працюючих ТОВ "Карготранс 2010" складає 2 особи (ознака доходу 101), в тому числі ОСОБА_9 , яка є засновником, директором, головним бухгалтером та ОСОБА_10 .. Дохід самозайнятим особам не виплачувався.

Таким чином, до перевірки не надано документів щодо транспортування с/г продукції від ФГ "Кириченко М" до місця завантаження та відправлення залізничним транспортом.

Товарно-транспортна накладна призначена для обліку руху товарно-матеріальних цінностей та розрахунків за їх перевезення автомобільним транспортом, тобто товарно-транспортна накладна є доказом, який підтверджує факт надання/отримання транспортних послуг щодо перевезення визначеного вантажу.

Надані до перевірки товарно-транспортні накладні містять завідомо недостовірну інформацію та не підтверджують реальність здійснення операції з руху с/г продукції від ФГ "Кириченко М".

Відповідно до податкової декларації з податку на додану вартість за серпень 2019 року взаємовідносини з неплатниками ПДВ в рядку 10.3 не задекларовані. Отже, придбання у неплатників ПДВ не встановлено.

Отже, враховуючи наведене вище, підтвердити походження та транспортування пшениці від ФГ "Кириченко М" на адресу ТОВ "Се-Нат Трейд" не є можливим. Таким чином, неможливо встановити фактичного виробника реалізованої ТОВ "Се-Нат Трейд" на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" сільськогосподарської продукції.

Стосовно взаємовідносин з ФГ "Аграрне Поле" та ТОВ "Агропросперіс Трейд". За результатами перевірки встановлено, що господарська операція між ТОВ "Агропросперіс Трейд" та ФГ "Аграрне Поле" не відбулася, відсутнє придбання або виробництво (вирощування) ідентифікованої сільськогосподарської продукції по тільки документально оформленим ланцюгам постачання, первинні документи, надані до перевірки не відповідають фактичному руху активів та не можуть враховуватись в даних податкового обліку при декларуванні взаємовідносин ФГ "Аграрне Поле".

Суму податкового кредиту зменшено у зв`язку з тим, що неможливо встановити кінцевого виробника сільськогосподарської продукції, реалізованої ФГ "Аграрне Поле" (42588165) на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" по ланцюгу постачання.

Позивачем при декларуванні взаємовідносин ФГ "Аграрне Поле" було порушено вимоги п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 200.1, абз. "б" п. 200.4 ст. 200 ПК України , що призвело до завищення податкового кредиту (рядок 10.1) на суму 37394,96 грн., від`ємного значення, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду значення рядка 21 попереднього звітного (податкового) періоду (рядок 16.1) на суму 138932,7 грн., та податкового кредиту рядок 17 на суму 176327,66 грн., до завищення суми бюджетного відшкодування (р.20.2.1) в розмірі 176 327,66 грн. Аналізом ІС "Податковий блок" встановлено наступне. ФГ "Аграрне Поле" по податку на додану вартість звітує лише з червня 2019 року. Відповідно звіту ЄСВ чисельність працюючих складає 4 особи, у тому числі директор, який згідно податкової звітності виконує функції бухгалтера.

Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ за І, II та III квартали 2019 року до податкового органу не надано всупереч пп. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України. Встановити заробітну плату, відсоток зайнятості працівників не надається можливим.

Фінансової звітності до податкового органу не надано. Встановити наявність основних засобів не надається можливим. Податкова декларація платника єдиного податку четвертої групи не подавалась. Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва не подавався.

Отже, ФГ "Аграрне Поле" не був сільськогосподарським товаровиробником та не мав достатньої кількості трудових та матеріальних ресурсів для оброблення такої кількості земельних ділянок.

Згідно даних Єдиного реєстру податкових накладних ФГ "Аграрне Поле" з дати реєстрації не здійснювало закупівлю насіння пшениці, добрив, послуг, пов`язаних з вирощуванням, збиранням сільськогосподарської продукції. Тобто, ФГ "Аграрне Поле" не є виробником відвантаженої на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" пшениці, навіть враховуючі наявність землі в суборенді підприємства. Однак, аналізом ЄРПН встановлено придбання ФГ "Аграрне Поле" пшениці у контрагента ТОВ "Фабулос Корпорейшн" (42933820), який в свою чергу придбав її у контрагента ТОВ "Остметпром" (42933490).

Таким чином, за результатами перевірки ТОВ "Агропросперіс Трейд" з питань законності декларування від`ємного значення податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. грн. виявлено, що за серпень 2019 року сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку за серпень 2019 року складає 121450050 грн.

Відповідно до абз. 2 п. 2.1 зазначеного Положення, господарські операції - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов`язань і фінансових результатів.

Пунктами 2.4, 2.14 - 2.16 Положення, первинні документи повинні мати обов`язкові реквізити, у тому числі: зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції (у натуральному та/або вартісному виразі), посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення.

Тобто, будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції. Якщо ж фактичне здійснення господарської операції відсутнє, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку навіть за наявності всіх формальних реквізитів таких документів, що передбачені законодавством.

Забороняється приймати до виконання первинні документи на операції, що суперечать нормативно-правовим актам, встановленому порядку приймання, зберігання і витрачання грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей та іншого майна, які порушують договірну і фінансову дисципліну, завдають шкоди державі, власникам, іншим юридичним і фізичним особам.

Якщо господарська операція фактично не відбулася, то первинні документи, складені платником податку та його контрагентом на підтвердження такої операції, не відповідають дійсності, та свідчать про відсутність у сторін волевиявлення щодо реального здійснення господарської операції.

Наслідки для податкового обліку створює лише фактичний рух активів, що є обов`язковою умовою для формування об`єкту оподаткування податком на прибуток та податкового кредиту.

Аналіз реальності господарської діяльності повинен здійснюватися на підставі даних податкового, бухгалтерського обліку платника податків та відповідності їх дійсному економічному змісту. При цьому в первинних документах, які є підставою для бухгалтерського обліку, фіксуються дані лише про фактично здійснені господарські операції.

При вирішенні спорів щодо правомірності формування платниками податків своїх даних податкового обліку, зокрема якщо предметом спору є достовірність первинних документів та підтвердження інших обставин реальності відображених у податковому обліку господарських операцій, суди повинні враховувати, що, обов`язок доведення відповідних обставин у спорах між особою та суб`єктом владних повноважень покладається на суб`єкта владних повноважень, якщо він заперечує проти позову.

У разі надання контролюючим органом доказів, які в сукупності з іншими доказами у справі свідчать, що документи, на підставі яких платник податків задекларував податковий кредит та сформував витрати, містять інформацію, що не відповідає дійсності, платник податків має спростовувати ці доводи.

Як звернув увагу Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, зокрема у постанові від 18 червня 2019 року у справі №2а-1399/11/2670, також платник податків при виборі контрагента та укладенні з ним договорів має керуватись і належною обачністю, оскільки від цього залежить подальше фактичне виконання таких договорів, отримання прибутку та права на отримання певних преференцій, зокрема формування податкового кредиту з ПДВ. Крім того, прояв такої обачності й обережності при виборі постачальника послуг та вчинення будь - яких дій на предмет перевірки податкової доброчесності контрагента, зокрема за доступними електронними базами даних на сайті контролюючого органу (база платників ПДВ, база анульованих свідоцтв платників ПДВ, база недобросовісних платників ПДВ, база місць масової реєстрації платників податків, отримання завірених копій статутних та реєстраційних документів, копій паспорта особи, яка підписуватиме договір, довідку про кількість співробітників контрагента, тощо), перевірки загальнодоступної інформації щодо наявності кримінальних проваджень за участю контрагента, в подальшому свідчитимуть на користь висновку, що платником податків вжито належні та достатні дії щодо його обізнаності на предмет податкової надійності такого контрагента та вказуватимуть на правомірність формування податкового обліку за господарськими операціями з таким контрагентом.

В свою чергу колегія суддів погоджується з доводами позивача, що чинне податкове законодавство не ставить у залежність право платника податків на податковий кредит від виконання податкового обов`язку іншими платниками - постачальниками товарів (послуг). Однак, у разі встановлення в судовому процесі обставин, які свідчать, що платник податків був чи міг бути обізнаний щодо протиправної діяльності його контрагента, яка полягає в незаконній мінімізації податкових зобов`язань, зокрема, у створенні штучних підстав для збільшення валових витрат та/чи податкового кредиту, або у разі коли платник податків діяв без належної обачності чи обережності при виборі контрагента, який не виконує податкового обов`язку, при встановлених обставинах, які спростовують реальність господарських операцій, отримана таким платником податків податкова вигода у вигляді права на податковий кредит є безпідставною.

Аналогічну правові позицію підтримує Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, а саме у постанові від 04 листопада 2020 року у справі № 300/555/19.

Про відсутність реального характеру відповідних операцій можуть свідчити, зокрема, наявність таких обставин: неможливість здійснення платником податку зазначених операцій з урахуванням часу, місця знаходження майна або обсягу матеріальних ресурсів, економічно необхідних для виробництва товарів, виконання робіт або послуг, нездійснення особою, яка значиться виробником товару, підприємницької діяльності, відсутність у платника податку необхідних умов для досягнення результатів відповідної підприємницької, економічної діяльності в силу відсутності управлінського або технічного персоналу, основних коштів, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів, здійснення операцій з товарно-матеріальними цінностями, які не вироблялися або не могли бути вироблені в обсязі, зазначеному платником податку в документах обліку.

Таким чином, на підтвердження фактичного здійснення господарських операцій, Товариство повинно мати відповідні первинні документи, які мають бути належно оформленими, містити всі необхідні реквізити, бути підписані уповноваженими особами та, які в сукупності з встановленими обставинами справи, зокрема і щодо можливостей здійснення господарюючими суб`єктами відповідних операцій з урахуванням часу, місця знаходження майна, обсягу матеріальних та трудових ресурсів, економічно необхідних для виконання умов, обумовлених договорами, мають свідчити про беззаперечний факт реального вчинення господарських операцій, що і є підставою для формування платником податкового обліку.

За таких умов, виникнення спору обумовлено тим, що найбільш поширеним способом порушення норм податкового законодавства є штучне введення в операції реального сектору економіки інших суб`єктів господарювання з метою отримання податкових та інших переваг, надання таких переваг на користь третіх осіб, що призводить до порушень бюджетних інтересів держави та прямо пов`язано із діями таких суб`єктів господарювання, які в свою чергу знаходяться поза межами контролю податкових органів, та мають ознаки кримінальних правопорушень.

Саме для недопущення вказаних порушень здійснено податковий контроль, з огляду на те, що при відсутності фактичної реалізації товарів податковий кредит формується шляхом маніпулювання податковою звітністю. Це здійснюється із проведенням транзитних фінансових потоків, спрямованих на надання податкової вигоди переважно з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, зокрема, у випадках, коли операції здійснюються через посередників з метою штучного формування витрат та податкового кредиту, з метою надання вигоди третій особі, та не мають реального товарного характеру.

Як встановлено з акту перевірки, витрати, сформовані по взаємовідносинам ТОВ "Агропросперіс Трейд" з переліченими контрагентами, віднесені до собівартості та витрат операційної діяльності, які вплинули на фінансовий результат до оподаткування.

Також за результатами аналізу необоротних активів, нематеріальних активів, капітальних інвестицій у вартісному виразі, податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, по зазначених контрагентах, з якими співпрацювало ТОВ "Агропросперіс Трейд", не встановлено належного проведення фінансово-господарської діяльності, що свідчить про відсутність джерела їх законного введення в обіг та реального декларування товарів.

Проведеним аналізом даних податкової звітності вищевказаних постачальників позивача, встановлено абсолютну відсутність або ж відсутність достатньої кількості посівних площ, відсутність посівного матеріалу, трудових ресурсів, виробничого обладнання, транспортних засобів, складських приміщень для належного виробництва та постачання зазначеної в податкових накладних кількості сільськогосподарської продукції по кожному з контрагентів. Більше того, по ланцюгах постачання не можливо встановити фактичних виробників реалізованої на адресу ТОВ "Агропросперіс Трейд" сільськогосподарської продукції.

У зв`язку з чим, контролюючим органом зроблено висновок, що знайшов своє підтвердження під час судового розгляду справи, що зазначені обставини свідчать про відсутність у контрагентів позивача умов для здійснення господарської діяльності в частині постачання сільгоспвиробниками на користь ТОВ "Агропросперіс Трейд" зернових культур врожаю 2019 року.

З огляду на зазначене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про відсутність підстав для скасування оскаржуваних податкових повідомлень-рішень, а відтак про відсутність підстав для задоволення позову в повному обсязі.

Колегія суддів також враховує позицію Європейського суду з прав людини (в аспекті оцінки аргументів учасників справи), сформовану, зокрема у справах Салов проти України (заява № 65518/01; від 6 вересня 2005 року; пункт 89), Проніна проти України (заява № 63566/00; 18 липня 2006 року; пункт 23) та Серявін та інші проти України (заява № 4909/04; від 10 лютого 2010 року; пункт 58): принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, передбачає, що у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються; хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент; міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (див. рішення у справі Руїс Торіха проти Іспанії (Ruiz Torija v.) серія A. 303-A; 09 грудня 1994 року, пункт 29).

Відповідно до ст. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а ухвалу без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Апеляційний суд вважає, що Вінницький окружний адміністративний суд не допустив неправильного застосування норм матеріального права чи порушень норм процесуального права при ухваленні судового рішення, внаслідок чого апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а судове рішення без змін.

Керуючись ст.ст. 243, 250, 308, 310, 315, 316, 321, 322, 325, 329 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропросперіс Трейд" залишити без задоволення, а рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 20 серпня 2020 року - без змін.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно зі ст.ст.328, 329 КАС України.

Постанова суду складена в повному обсязі 19 січня 2021 року.

Головуючий Сторчак В. Ю. Судді Граб Л.С. Іваненко Т.В.

Дата ухвалення рішення14.01.2021
Оприлюднено22.01.2021
Номер документу94294101
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/1010/20-а

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 04.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Постанова від 20.12.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Ватаманюк Р.В.

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Ватаманюк Р.В.

Ухвала від 07.11.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Ватаманюк Р.В.

Ухвала від 13.10.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Ватаманюк Р.В.

Рішення від 13.09.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 17.05.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 10.05.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні