Ухвала
від 22.01.2021 по справі 440/617/20
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

22 січня 2021 року м. ПолтаваСправа № 440/617/20 Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Гіглава О.В., розглянувши у порядку письмового провадження заяву представника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області до Кізлівського ліцею імені В.П. Лугового Чорнухинської селищної ради Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Чорнухинська селищна рада Полтавської області про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),

В С Т А Н О В И В:

16.12.2020 Полтавським окружним адміністративним судом у справі №440/617/20 видано виконавчий лист, строк пред`явлення вказаного виконавчого листа до виконання до 08.11.2020.

12.01.2021 від представника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області надійшла заява про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Ухвалою суду від 14.01.2021 заяву представника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання призначено до розгляду у судовому засіданні, що відбудеться о 12:00 год. 22.01.2021 в приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду за адресою: вул. Пушкарівська, 9/26, м. Полтава, Полтавська область, 36039.

19.01.2021 представником Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області та головою Чорнухинської селищної ради Чорнухинського району Полтавської області до суду направлені клопотання про розгляд вказаної заяви за їх відсутності.

Кізлівський ліцей імені В.П. Лугового Чорнухинської селищної ради Полтавської області явку свого уповноваженого представника в засідання з розгляду заяви управління не забезпечив, будучи належно повідомленим про дату, час та місце його проведення.

Згідно з вимогами частини третьої статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Частиною дев`ятою статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З урахуванням наведеного, суд визнав за можливе розглядати заяву без участі учасників справи в письмовому провадженні без здійснення фіксування судового засідання технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи та заяви, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з підпунктами 18.1, 18.2 пункту 18 розділу VІІ "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів:

оформлення і видача виконавчих документів здійснюється в паперовій формі судом, який ухвалив відповідне рішення, за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу;

оформлення і видача судових рішень, якими вносяться зміни до виконавчих документів (у тому числі про виправлення помилки у виконавчому документі; визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню; стягнення на користь боржника безпідставно одержаного стягувачем за виконавчим документом; поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання; відстрочку чи розстрочку виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання; зупинення виконання судового рішення; заміну сторони виконавчого провадження), здійснюються в паперовій формі судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

За змістом статті 12 Закону України "Про виконавче провадження" виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

Виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров`я, втрати годувальника тощо може бути пред`явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

Строки пред`явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі: 1) пред`явлення виконавчого документа до виконання; 2) надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв`язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

Стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Частинами першою, другою та четвертою статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Ухвалу суду за результатами розгляду заяви про поновлення пропущеного строку може бути оскаржено в порядку, встановленому цим Кодексом.

Як слідує з матеріалів справи, 05.02.2020 Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області звернулось до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Кізлівського ліцею імені В.П. Лугового Чорнухинської селищної ради Полтавської області про застосування до Кізлівського ліцею імені В.П. Лугового Чорнухинської селищної ради Полтавської області (ідентифікаційний код 25692915) заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі бібліотеки, розташованої за адресою: 37130, Полтавська область, Чорнухинський район, с. Кізлівка, вул. Шкільна, 2, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, зафіксованих у пунктах 2, 4, 5, 6, 7 опису виявлених порушень вимог законодавства акту, складеного за результатами проведення планового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, від 15.01.2020 №4.

Ухвалою суду від 07.02.2020 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі №440/617/20, вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження, призначено судове засідання з розгляду справи по суті. При цьому, вказаною ухвалою до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача залучено Чорнухинську селищну раду Полтавської області.

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 02.04.2020 у справі №440/617/20 позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області (вул. М. Бірюзова, 26/1, м. Полтава, Полтавська область, 36007, ідентифікаційний код 38610079) до Кізлівського ліцею імені В.П. Лугового Чорнухинської селищної ради Полтавської області (вул. Шкільна, 2, с. Кізлівка, Чорнухинський район, Полтавська область, 37130, ідентифікаційний код 25692915), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Чорнухинська селищна рада Полтавської області (вул. Центральна, буд. 39, смт Чорнухи, Чорнухинський район, Полтавська область, 37100, ідентифікаційний код 22550119) про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) задоволено. Застосовано до Кізлівського ліцею імені В.П. Лугового Чорнухинської селищної ради Полтавської області (вул. Шкільна, 2, с. Кізлівка, Чорнухинський район, Полтавська область, 37130, код ЄДРПОУ 25692915) заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі бібліотеки, розташованої за адресою: 37130, Полтавська область, Чорнухинський район, с. Кізлівка, вул. Шкільна, 2, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, зафіксованих у пунктах 2, 4, 5, 6, 7 опису виявлених порушень вимог законодавства акту від 15.01.2020 №4, складеного за результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки. Встановлено Кізлівському ліцею імені В.П. Лугового Чорнухинської селищної ради Полтавської області (вул. Шкільна, 2, с. Кізлівка, Чорнухинський район, Полтавська область, 37130, код ЄДРПОУ 25692915) порядок і спосіб виконання судового рішення шляхом заборони використання будівлі бібліотеки, розташованої за адресою: 37130, Полтавська область, Чорнухинський район, с. Кізлівка, вул. Шкільна, 2, не допущення у будівлю людей, крім тих, що вживають заходи щодо усунення порушень вимог пожежної безпеки, та відключення будівлі від електропостачання - до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 30 березня 2020 року № 540-IX у Кодексі адміністративного судочинства України (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 48, ст. 436): розділ VI "Прикінцеві положення" доповнено пунктом 3 такого змісту: "3. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 47, 79, 80, 114, 122, 162, 163, 164, 165, 169, 177, 193, 261, 295, 304, 309, 329, 338, 342, 363 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до адміністративного суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, розгляду адміністративної справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину. Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк дії карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 18 червня 2020 року № 731-IX, який набрав чинності 17 липня 2020 року, пункт 3 розділу VI "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 48, ст. 436) викладено в такій редакції: "3. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином".

Згідно з пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 18 червня 2020 року № 731-IX, який набрав чинності 17 липня 2020 року, процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України, пункту 3 розділу XII "Прикінцеві положення" Цивільного процесуального кодексу України, пункту 3 розділу VI "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 540-IX від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом.

З огляду на приписи вказаних норм, рішення суду у справі №440/617/20 не набирало законної сили до 06.08.2020 включно та набрало законної сили лише 07.08.2020.

Між тим, 05.06.2020 до суду від Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області надійшла заява про видачу рішення суду та виконавчого листа у справі №440/617/20.

У відповідь на вказану заяву судом управлінню було направлено лише копію рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 02.04.2020 у справі №440/617/20.

При цьому, виконавчий лист у справі №440/617/20 управлінню судом видано не було у зв`язку з не набранням рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 02.04.2020 законної сили.

З набранням рішенням у справі №816/774/18 законної сили 07.08.2020 відповідний виконавчий лист судом управлінню також видано не було.

Фактично Полтавським окружним адміністративним судом виконавчий лист у справі №440/617/20, зі строком пред`явлення вказаного виконавчого листа до виконання до 08.11.2020, був виданий 16.12.2020, тобто лише після надходження від управління повторної заяви про видачу виконавчого листа від 15.12.2020.

З огляду на викладене, враховуючи, що виконавчий лист у справі №440/617/20 після набрання рішенням законної сили на заяву позивача від 05.06.2020 не надсилався, суд вважає, що стягувачем пропущено строк для пред`явлення вказаного виконавчого листа до виконання з поважних причин, а тому наявні підстави для поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа №440/617/20, виданого Полтавським окружним адміністративним судом 16.12.2020, до виконання строком на три місяці з дня набрання цією ухвалою законної сили.

Таким чином, заява Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 248, 256, 376 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Заяву представника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання задовольнити.

Поновити пропущений строк для пред`явлення виконавчого листа №440/617/20, виданого Полтавським окружним адміністративним судом 16 грудня 2020 року, до виконання строком на три місяці з дня набрання цією ухвалою законної сили.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Другого апеляційного адміністративного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VIII.

Суддя О.В. Гіглава

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.01.2021
Оприлюднено25.01.2021
Номер документу94324144
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/617/20

Ухвала від 22.01.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 14.01.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 04.01.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Рішення від 02.04.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 07.02.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні