Ухвала
від 21.01.2021 по справі 522/3035/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа 522/3035/20

Провадження № 2/522/2807/21

УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

21 січня 2021 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Донцова Д.Ю.,

при секретарі судового засідання - Смоковій А.В.,

розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Європейська агенція високих технологій до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, нанесеної злочином,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Приморського районного суду м. Одеси розглядається справа за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Європейська агенція високих технологій до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, нанесеної злочином.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 24.02.2020 року вищевказану позовну заяву було залишено без руху.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 10.03.2020 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

В судове засідання, призначене на 30.09.2020 року, представник позивача не з`явився, причин не явки не повідомив. Про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, про що в матеріалах справи наявна розписка представника ТОВ Європейська агенція високих технологій Судакова В.В. про виклик до суду у судове засідання, призначене на 30.09.2020 року.

Відповідач та представник відповідача у судове засідання, призначене на 30.09.2020 року, не з`явились, про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином.

В судове засідання, призначене на 21.01.2021 року, представник позивача не з`явився. Про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином. На електронну адресу Приморського районного суду м. Одеси надіслав заяву про відкладення судового засідання, яке призначене на 21.01.2021 року, у зв`язку з тим, що представник ТОВ Європейська агенція високих технологій Судаков В.В. в цей час перебуватиме на розгляді скарги в Одеському апеляційному суді.

Проте, суд, критично оцінює подане представником позивача клопотання, оскільки представник позивача не надав жодного доказу, який би підтверджував перебування його на іншому судовому засіданні в іншому суді. Окрім цього, представником позивача не було подано до суду клопотання, яке містить оригінальний підпис заявника.

Відповідач та представник відповідача у судове засідання, призначене на 21.01.2021 року, не з`явились, про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.257 ЦПК України, суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

Зазначене кореспондує вимогам п. 5 ч. 3 ст. 223 ЦПК України.

Відповідно до ст.43 ЦПК України, учасники справи мають право користуватися визначеними законом процесуальними правами та виконувати процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Відповідно до ч. 3 ст.131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки в судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд, позивач, як сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікована Україною Законом № 475/97-ВР від 17.07.1997 року, гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Суд при цьому враховує, що Європейський суд у своїй практиці широко тлумачить дане питання, основним у якому є доступ до суду в тому розумінні, що особі має бути забезпечена можливість звернутись до суду для вирішення певного питання, і що з боку держави не повинні чинитись правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права.

У той же час, Європейський суд у своїх рішеннях неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у статті 6 Конвенції, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання.

Крім того, враховуючи нормативне регулювання даного питання національним та європейським законодавством, суд вважає, що позивач не з`являючись у судові засідання, не даючи суду можливості своїми діями у встановлений законом строк вирішити справу, зловживає своїми процесуальними правами.

Законодавець диференціює необхідність врахування судом поважності/неповажності явки позивача до суду залежно від того, яке це судове засідання: перше чи повторне. Тобто, не вказує на врахування судом поважності причин при повторній неявці позивача до суду (другої підряд). Це пов`язано із дією принципу цивільного судочинства - диспозитивністю, відповідно до якого кожний учасник процесу самостійно розпоряджається наданими йому законом процесуальними правами. Крім того, таке положення закону пов`язане із дотриманням судом розумних строків розгляду справи, що є вимогою ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (1950 р.). При цьому, законодавець передбачив баланс захисту прав як позивача, який повторно не з`явився в судове засідання (незалежно від причин неявки), так і відповідача, який у зв`язку з такою неявкою вимушений витрачати свої час та кошти. Так, для відповідача - це є залишення заяви без розгляду з правом на компенсацію витрат, пов`язаних з розглядом справи (ч.5 ст.142 ЦПК України), а для позивача - це право на повторне звернення до суду з тим самим позовом (ч.2 ст.257 ЦПК України).

Судом встановлено, що представник позивача двічі не з`явився в судові засідання: 30.09.2020 року та 21.01.2021 року.

Оцінюючи характер процесу та його значення для позивача, враховуючи, що позивач не з`являється у судові засідання, не надавши докази щодо причин поважності неявки, що свідчить про байдужість до руху справи та можливу неактуальність вирішення позовних вимог на теперішній час.

Крім того, сторона позивача, будучи обізнаною про можливість розгляду справи без участі позивача та/або представника, відповідну заяву про розгляд справи за їх відсутності не подає, чим, на розсуд суду, умисно затягує розгляд справи та позбавляє суд можливості постановити рішення по суті заявлених вимог.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне залишити позов без розгляду в зв`язку з повторними неявками в судове засідання позивача.

Керуючись ст.ст.10-13, 43, 131, 210, 223, 247, 257, 353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ :

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Європейська агенція високих технологій до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, нанесеної злочином - залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду через Приморський районний суд м. Одеси протягом 15-ти днів з дня її проголошення.

Суддя Д.Ю. Донцов

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення21.01.2021
Оприлюднено25.01.2021
Номер документу94337742
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —522/3035/20

Постанова від 28.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 03.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 03.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 05.03.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 09.07.2020

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 09.07.2020

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 09.07.2020

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 15.04.2020

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні