Ухвала
від 25.01.2021 по справі 902/1022/20
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"25" січня 2021 р. Справа № 902/1022/20

Суддя (суддя-доповідач у справі) Північно-західного апеляційного господарського суду Коломис В.В., перевіривши матеріали апеляційної скарги Жмеринської міської ради Вінницької області на ухвалу Господарського суду Вінницької області від 23 грудня 2021 року (повний текст складено 24.12.2020) у справі №902/1022/20 (суддя Яремчук Ю.О.)

за заявою Комунального підприємства "Жмеринський комунгосп"

до боржника Кармалюківської сільської ради

про видачу судового наказу за вимогою про стягнення заборгованості у розмірі 79 850,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Вінницької області від 23 грудня 2021 року повернуто без розгляду Жмеринській міській раді Вінницької області заяву про скасування судового наказу (№02-5/10-3422 від 21.12.2020) у справі №902/1022/20.

Не погоджуючись з прийнятою судом першої інстанції ухвалою, Жмеринська міська рада звернулася до Північно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу місцевого господарського суду скасувати, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що подана апеляційна скарга не відповідає вимогам ст.258 ГПК України з наступних підстав.

Статтею 258 ГПК України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги. Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 258 ГПК України, до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з пп. 7 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду апеляційної скарги на ухвалу суду судовий збір сплачується у розмірі 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Зазначене положення стосується подання апеляційних і касаційних скарг на всі без винятку ухвали господарського суду, які підлягають оскарженню, незалежно від того, чи передбачено Законом справляння судового збору за подання тих заяв, за результатами розгляду яких виносяться відповідні ухвали (правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 29.05.2018 у справі № 915/955/15).

Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" з 1 січня 2020 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2270,00 грн.

Скаржником в апеляційному порядку оскаржується ухвала Господарського суду Вінницької області від 23 грудня 2021 року, якою повернуто без розгляду заяву Жмеринської міської ради Вінницької області про скасування судового наказу, а відтак за подання даної апеляційної скарги апелянт повинен був сплатити судовий збір в розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме 2720,00 грн.

Як вбачається з матеріалів апеляційної скарги, скаржником не додано доказів сплати судового збору; в додатках до апеляційної скарги відсутні такі докази також.

Частиною 2 статті 260 ГПК України встановлено, що апеляційна скарга, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу (залишення без руху).

Оскільки до апеляційної скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору, зазначене є підставою для застосування наслідків, передбачених ст.174 ГПК України, а саме залишення апеляційної скарги без руху.

Відповідно до ст.256 ГПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження :

1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду .

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, повний текст оскаржуваної ухвали складено та підписано 24.12.2020, відповідно, останнім днем строку подання апеляційної скарги на вказаний судовий акт згідно вимог ст.256 ГПК України - є 04.01.2021.

Згідно відмітки на поштовому конверті, в якому до суду надійшла апеляційна скарга, остання була подана апелянтом 11.01.2021, тобто з пропуском встановленого процесуальним законодавством строку на апеляційне оскарження. При цьому, питання щодо поновлення пропущеного процесуального строку на оскарження ухвали місцевого господарського суду апелянт не порушує.

Разом з тим, колегія суддів зазначає, що апеляційний суд позбавлений права з власної ініціативи вирішувати питання про поновлення скаржнику строку на апеляційне оскарження рішення суду.

Колегія суддів враховує, що скаржник у тексті апеляційної скарги посилається на те, що оскаржувана ухвала була отримана Жмеринською міською радою лише 30.12.2020. Однак такі доводи можуть бути покладені в обґрунтування заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження, яка, в даному випадку, не подана до апеляційного суду.

Згідно ч.3 ст.260 ГПК України апеляційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 256 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

З огляду на те, що скаржником не було порушено питання щодо поновлення строку на апеляційне оскарження, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з наданням скаржнику строку на звернення до суду апеляційної інстанції із заявою, зазначивши, при цьому підстави для поновлення строку.

Відповідно до ч.1 ст.174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи те, що апелянтом не додано доказів сплати судового збору, а також зважаючи на те, що апеляційна скарга подана апелянтом з пропуском встановленого процесуальним законодавством строку на апеляційне оскарження, при цьому скаржником не порушується питання щодо поновлення цього строку, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що скаржником не виконано належним чином вимоги ст.ст. 256, 258 ГПК України, що відповідно до ст.260 ГПК України є підставою для залишення апеляційної скарги без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

При цьому, суд звертає увагу скаржника на те, що у відповідності до приписів п.6 ст.260 ГПК України, питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п`яти днів з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Керуючись статтями 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Жмеринської міської ради Вінницької області на ухвалу Господарського суду Вінницької області від 23 грудня 2021 року у справі №902/1022/20 залишити без руху.

2. Жмеринській міській раді Вінницької області протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки: надати суду докази сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі та клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

3. Роз`яснити скаржнику, що при невиконанні вимог даної ухвали, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Суддя Коломис В.В.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення25.01.2021
Оприлюднено27.01.2021
Номер документу94358059
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/1022/20

Ухвала від 11.03.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Постанова від 24.02.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 04.02.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 25.01.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Судовий наказ від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні