Рішення
від 25.01.2021 по справі 349/980/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/980/20

Провадження № 2/349/18/21

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25 січня 2021 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області в складі

головуючого судді Лошак О. О.

з участю cекретаря судового засідання Гошко І. В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу№349/980/20 за позовом керівника Тисменицької місцевої прокуратури Івано-Франківської області, який діє в інтересах держави в особі Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення,

учасники справи:

пердставник Тисменицької місцевої прокуратури Тринів В.І.

відповідач ОСОБА_1

представник відповідача адвокат Савчук М.І.

встановив:

Керівник Тисменицької місцевої прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення в сумі 47 158, 57 гривень.

В обґрунтування позову зазначено, що вироком Рогатинського районного суду від 27 травня 2020 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України. Під час розгляду кримінального провадження встановлено, що 20 січня 2020 року ОСОБА_1 , з корисливих мотивів, діючи з прямим умислом на самовільну рубку дерев, без передбаченого законом лісорубного квитка, в порушення ст.69 Лісового кодексу України, за допомогою бензопил STILL (МБ440 ф - 71336) та STILL (ТБ 6161/6), здійснив незаконну порубку шести дерев у захисній лісовій смузі урочища "Піддолини" в с.Добринів Рогатинського району Івано-Франківської області. А саме - чотирьох дерев породи "Сосна"діаметр пнів у корі біля шийки кореня яких становив 43 см., 48 см., 42 см. і 39 см., двох дерев породи "Граб" з діаметрами пнів у корі біля шийки кореня 28 см. та 10 см., відповідальність за що передбачена ч. 1 ст. 246 КК України. Такими діями Добринівській сільській раді Рогатинського району Івано-Франківської області заподіяно істотну шкоду в сумі 47 158, 57 грн. Просив позовні вимоги задовольнити повністю.

ОСОБА_1 направив на адресу суду відзив на позовну заяву. У відзиві зазначив, що він відбув покарання за вироком Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 27 травня 2020 року. У нього було вилучено деревину, а тому розмір відшкодування має бути зменшеним на вартість вилученої деревини. Крім того, у нього складне матеріальне становище, він визнаний інвалідом ІІІ групи загального захворювання, не працює, отримує мінімальну пенсію, усі кошти витрачає на лікування. З цих підстав просив у задоволенні позову відмовити повністю.

У судовому засіданні прокурор Рогатинського відділу Тисменицької місцевої прокуратури Тринів В.І. позовні вимоги підтримав повністю. Просив позов задовольнити повністю із підстав, які наведені у позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_1 , представник відповідача адвокат Савчук М. І. позову не визнали зовсім. Просили у задоволенні позову відмовити з підстав, які наведені у відзиві.

Заслухавши пояснення прокурора Триніва В.І., заперечення відповідача ОСОБА_1 та представника відповідача адвоката Савчук М.І., дослідивши письмові докази, судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно вироку Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 27 травня 2020 року (справа №349/391/20, провадження 1-кп/349/84/20), який 27 червня 2020 року набув законної сили, ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.246 КК України та призначено йому покарання з застосуванням ст.69 КК України у виді штрафу в розмірі п`ятиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн. (вісім тисяч п`ятсот).

Вироком суду встановлено, що 20 січня 2020 року ОСОБА_1 , з корисливих мотивів, діючи з прямим умислом на самовільну рубку дерев, без передбаченого законом лісорубного квитка, в порушення ст.69 Лісового кодексу України, за допомогою бензопил STILL (МБ440 ф - 71336) та STILL (ТБ 6161/6), здійснив незаконну порубку шести дерев у захисній лісовій смузі урочища "Піддолини" с.Добринів Рогатинського району Івано-Франківської області: чотирьох дерев породи "Сосна"діаметром пнів у корі біля шийки кореня 43 см., 48 см., 42 см. і 39 см., а також двох дерев породи "Граб", з діаметрами пнів у корі біля шийкикореня 28 см. та 10 см, чим заподіяв істотну шкоду Добринівській сільській раді Рогатинського району Івано-Франківської області на загальну суму 47 158, 57 грн.

Згідно висновку експерта від 27 лютого 2020 року №2820-28 за результатами проведення інженерно-екологічної експертизи розмір шкоди, заподіяної внаслідок незаконної, як встановлено слідством та представниками державної екологічної інспекції Карпатського округу, рубки 6-ти сироростучих дерев різних порід на території урочища "Піддолини", яке знаходиться поблизу хутора Піддолинн Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області становить 47 158, 57 грн. Шкода була заподіяна лісу. Збитки нанесені внаслідок незаконної рубки дерев відшкодовуються державі.

Відповідно до довідки №70/02-33 від 27 лютого 2020 року, виданої виконавчим комітетом Добринівської сільскої ради, відповідно до п.7.1 Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2007 року №733, лісові насадження лінійного типу (лісові смуги уздовж забудованих територій населених пунктів), які знаходяться в урочищі "Піддолини" неподалік хутора Піддолиння Добринівської селищної ради, відноситься до категорії захисних лісів.

За ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше, як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду.

Згідно ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 6 статті 82 ЦПК України визначено, що вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалено вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 та п. 8 і 9 ч. 2 ст. 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання чи оспорювання, а одним із способів захисту цивільного права є відшкодування збитків.

Згідно ч. 7 ст. 128 КПК України особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальному провадженні, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Зі змісту вироку вбачається, що при розгляді кримінального провадження відносно ОСОБА_1 цивільний позов не було заявлено.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.105 Лісового Кодексу України - порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону.

Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Частиною першою статті 69 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища передбачено, що шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

За ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно ро`яснень, даних у постанові Пленуму Верховного Суду України Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди №6 від 27 березня 1992 року суди розглядаючи позови про відшкодування шкоди повинні мати на увазі, що шкода заподіяна особі і майну громадянина підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи, а коли це було наслідком дії джерела підвищеної небезпеки, незалежно від її вини.

У спорах про відшкодування шкоди згідно з ч.2 ст.1166 ЦК України діє презумпція вини заподіювача шкоди. У зв`язку з цим,саме він повинен довести відсутність своєї вини у завданні шкоди.

За таких обставин суд прийшов до висновку, що шкода, завдана кримінальним правопорушенням - незаконною порубкою дерев, у розмірі 47 158,57 грн. підлягає відшкодуванню відповідачем, який її заподіяв, оскільки його дії були неправомірними, між діями і заподіяною шкодою є безпосередній причинний зв`язок та він не довів перед судом відсутність своєї вини у завданні шкоди. А тому, позов слід задовольнити.

У відповідності до вимог ст.141 ЦПК України слід стягнути з відповідача на користь держави судовий збір.

Керуючись ст. ст. 12,13,81,264, 265 ЦПК України,суд,-

в и р і ш и в:

Позов керівника Тисменицької місцевої прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Добринівської сільської ради Рогатинського району 47 158, 57 грн. (сорок сім тисяч сто п`ятдесят вісім гривень 57 копійок) шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 2102 грн. (дві тисячі сто два грн.), який необхідно сплатити на рахунок № UA798999980000031211256026001, отримувач коштів - ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106, код ЄДРПОУ - 37993783, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код класифікації доходів бюджету - 22030106.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення .

Позивач: Тисменицька місцева прокуратура, місцезнаходження: м.Івано-Франківськ, вул. Василіянок, 48 Івано-Франківської області в інтересах держави в особі: Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: с. Добринів Рогатинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04354858.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою с. Добринів Рогатинського району Івано-Франківської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 . Повний текст рішення складено 26 січня 2021 року.

Суддя: О.О.Лошак

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.01.2021
Оприлюднено26.01.2021
Номер документу94379725
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/980/20

Ухвала від 19.07.2022

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Рішення від 25.01.2021

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Рішення від 25.01.2021

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні