Ухвала
від 26.01.2021 по справі 642/362/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

26.01.2021

Справа № 642/362/21

Провадження № 1-кс/642/180/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2021 року м. Харків

Слідчий суддяЛенінського районногосуду міста Харкова ОСОБА_1 ,з участюсекретаря ОСОБА_2 ,прокурора- ОСОБА_3 , розглянувшиу судовомузасіданні клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури № 1 Харківської області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42020221090000118 від 14.04.2020 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Харківської місцевої прокуратури № 1 Харківської області ОСОБА_3 , який є процесуальним керівником у вказаному провадженні,звернувся до суду з зазначеним клопотанням про проведення обшуку.

В клопотанні просить надати дозвіл на проведення обшуку у квартирі АДРЕСА_1 , з метою документування злочинної діяльності вказаних вище організацій, в т.ч і так званих «реабілітаційних центрів для алко-наркозалежних осіб», виявленні та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення засобів та знарядь, які використовувались при вчиненні злочинів, предметів вилучених із цивільного обігу, а також інших речовин, предметів й документів, що мають значення для встановлення істини у провадженні, в т.ч. і для подальшого проведення ряду необхідних експертиз та встановлення осіб, причетних до вказаного кримінального правопорушення, а крім цього і виявлення інформації про інших постраждалих осіб.

З матеріалів доданих до клопотання, встановлено, що слідчими Холодногірського ВП ГУНП в Харківській області, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні№ 42020221090000118 від 14 квітня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 3 ст. 146 КК України, зареєстрованого за фактом того, що на території м. Харкова невстановлені особи незаконно, тривалий час, утримували людей проти їх волі.

Як зазначеноу клопотанні,в ходідосудового розслідуваннявстановлено,щона території обслуговування Харківської місцевої прокуратури № 1 функціонує ряд так званих «наркологічних та реабілітаційних центрів», в яких незаконно утримували деяких людей проти їх волі, відбирали у них особисті речі, не дозволяли телефонувати родичам, не надаючи належного харчування та медичної допомоги, застосовували заходи фізичного та психологічного впливу, тощо.

У вказаних організаціях, які діють під виглядом надання медичної та інших форм реабілітації або лікування і приховані під центри з лікування наркотичної та алкогольної залежності, в т.ч. згідно даних мережі Інтернет, в них також має місце, незаконне позбавлення волі за грошову винагороду. Деякі з зазначених центрів взагалі не зареєстровані в органах влади.

Так, встановлено функціонування так званих «реабілітаційних та наркологічних центрів», які розташовані на піднаглядній Харківській місцевій прокуратурі № 1 території, в т.ч. реабілітаційний центр «Республіка 12» і деякі інші, щодо яких наявна інформація про те, що за місцем їх діяльності, примусово, проти їх волі, утримувалися, а можливо і утримуються на цей час, громадяни, без повноцінного медичного забезпечення, із застосуванням фізичного та психологічного насильства, з метою їх залякування та дискримінації, а також яких можливо примусово залучають до праці.

Такі заклади відповідно до Факультативного протоколу до конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, ратифікованого Верховною Радою України 21.07.2006, належать до місць несвободи, оскільки особа не може їх залишити за власним бажанням. У вказаних центрах людей усупереч вимогам ст.ст. 28, 29, 43 Конституції України у ряді випадків тримають проти їх волі для надання нібито медичної допомоги (реабілітації), а режим їх тримання, праці та зв`язок з зовнішнім світом суворо регламентований або взагалі заборонений протягом тривалого часу.

За отриманою інформацією, під час проходження «реабілітації» зазначених осіб обмежують у праві вільного пересування та примусово утримують у приміщеннях цих центрів, позбавляють права спілкування з близькими та родичами. Крім того, мають місце непоодинокі випадки застосування до вказаних осіб засобів фізичного та психологічного впливу, нанесення їм тілесних ушкоджень, особливо у разі спроб припинити реабілітацію або самовільно залишити приміщення реабілітаційних центрів.

При цьому, згідно даних мережі Інтернет, у вказаних реабілітаційних центрах зазвичай перебувають особи, які потребують спеціалізованої медичної допомоги, у зв`язку з тяжкими захворюваннями (гепатит, туберкульоз, ВІЛ), проте жодної кваліфікованої медичної допомоги з боку співробітників та керівництва зазначених реабілітаційннх центрів вони не отримують. Реабілітантів зазвичай примушують вживати сильнодіючі медичні препарати, які пригнічують психічний стан людини, які у разі некваліфікованого використання, можуть спричини значну школу особам, що їх вживають.

Крім того, згідно матеріалів провадження та інформації, отриманої на виконання доручення прокурора, від управління СБУ в Харківській області встановлено дані щодо осіб можливо причетних до вказаного злочину та незаконної діяльності зазначеного реабілітаційного центру.

Так, під час розслідування та за інформування, на виконання доручення прокурора, управління СБУ в Харківській області, встановлено, що зазначений центр здійснює свою протиправну діяльність по АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 , його керівником є громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований по АДРЕСА_4 , який на цей час фактично мешкає по АДРЕСА_5 , в підпорядкуванні якого є ряд інших осіб, які наглядають за особами, які примусово утримуються у вказаних реабілітаційних центрах, а також ті, які викрадають та примусово доставляють громадян, проти їх волі, до цих приміщень за вказівками останнього.

Вказана особа, згідно отриманих з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомостей, є керівником громадської організації «Республіка 12» (код ЄДРПОУ 36455177), яка зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_6 , що знаходиться на обліку у ДПС та зареєстрована в головному управлінні регіональної статистики з 20-21.05.2009, як вид діяльності якої зазначено КВЕД 94.99 - діяльність інших громадських організацій, н.в.і.у. (основний).

За інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна та інформування отриманого на виконання доручення, встановлено, що у ньому наявна інформація, що квартира АДРЕСА_7 , у якій фактично мешкає ОСОБА_4 , по АДРЕСА_8 , загальною площею 44,8 кв.м., житловою площею 27,2 кв.м., на праві приватної власності з 04.05.2006, згідно свідоцтва про право на спадщину, р № 3-664 від 15.04.2006, виданого Харківською державною нотаріальною контрою та свідоцтва про право власності, р. № 2-95-51888 від 26.04.1995, належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованій по АДРЕСА_5 .

В обґрунтування клопотання прокурорпосилається на те, що проведення обшуку, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, оскільки основою доказової бази даного виду кримінальних правопорушень є саме речові докази, які можуть бути виявлені та вилучені в ході проведення неочікуваних слідчих дій. А тому єнеобхідність у проведенні обшуку за адресою: АДРЕСА_5 , з метою документування злочинної діяльності вказаних вище організацій, в т.ч і так званих «реабілітаційних центрів для алко-наркозалежних осіб», виявленні та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення засобів та знарядь, які використовувались при вчиненні злочинів, предметів вилучених із цивільного обігу, а також інших речовин, предметів й документів, що мають значення для встановлення істини у провадженні, в т.ч. і для подальшого проведення ряду необхідних експертиз та встановлення осіб, причетних до вказаного кримінального правопорушення, а крім цього і виявлення інформації про інших постраждалих осіб.

Суд, вислухавши прокурора, який підтримав клопотання, дослідивши надані до клопотання матеріали, а також матеріали кримінального провадження № 42020221090000118 від 14.04.2020, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає частковому задоволенню.

Як зазначено у ч.1 ст.223 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення розшукуваних осіб.

В силу ст. 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод ратифікованого Законом N 475/97-ВР ( 475/97-ВР ) від 17.07.97 року, кожна фізична юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст. 19 Конституції України (норми якої є нормами прямої дії і мають вищу юридичну силу перед нормами інших нормативних актів, у тому числі і кодексів) органи державної влади (до яких належать правоохоронні органи), їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Зі ст. 21 Конституції України вбачається, що усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні прокурора та завдання, для виконання якого прокурор звертається із клопотанням, може бути виконане.

В зв`язку з тим, що за адресою: АДРЕСА_5 , можуть знаходитися предмети, документи, які мають доказове значення у вказаному кримінальному провадженні, які у сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зазначені у клопотанні предмети можуть бути використані у якості доказів, а іншими способамивстановити достовірні даніне можливо,тому слідчий суддя приходить до висновку щодо задоволення клопотання прокурора про проведення обшуку, за виключеннями зазначеними нижче.

В справі Жан П`єра ван Россема проти Бельгії [Van Rossem - Belgium] (№41872/98) суд вказав, що рішення про проведення обшуку повинно обов`язково встановлювати межі, щоб санкціоноване ним втручання не відносилось цілком на розсуд слідчих органів. Суд зауважив, що в даній справі в рішенні про проведення обшуку слід би було вказати корисні для слідства докази, на пошук яких слідчі повинні були направити свої зусилля при обшуку. Будь-яке рішення про обшук повинно містити мінімальне число вказівок, які обмежують об`єм влади, і надають можливість перевірити чи були дотримані межі слідчих дій. Тобто, метою цих вимог в демократичному суспільстві є можливість наступної перевірки законності дій органів слідства. За відсутності достатніх вказівок в рішенні про обшук можна стверджувати, що не було забезпечено ефективного і всебічного контролю за дотриманням меж проведеного обшуку.

Відповідно до ч.5 ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

В частині клопотання про відшукання «інших речовин, предметів й документів, що мають значення для встановлення істини по даному кримінальному провадженню»,слід відмовити, оскільки в цій частині клопотання не конкретизоване та у подальшому не буде забезпечено ефективного і всебічного контролю за дотриманням меж проведеного обшуку.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.132, 233, 234, 235, 237КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури № 1 Харківської області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42020221090000118 від 14.04.2020про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати слідчим СВ Холодногірського ВП ГУНП в Харківській області у даному кримінальному провадженні, а також прокурорам - процесуальним керівникам у даному кримінальному провадженні дозвіл на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_4 , у квартирі АДРЕСА_1 , що на праві спільної власності належить ОСОБА_5 , з метою виявлення та фіксації відомостей про діяльність реабілітаційного центру для алко-наркозалежних осіб, а саме виявлення та вилучення:

- мобільних телефонів, планшетів, комп`ютерів, принтерів та іншої оргтехніки, фотокамер, відеокамер, аудіо-відео, аудіо-відеомагнітофонів, телевізорів, роутерів, тюнерів, карток мобільного зв`язку та Інтернет провайдерів, упаковок від цієї та іншої техніки та обкладинок стартових пакетів;

-камер відеонагляду та реєстраторів інформації з них;

-паперових та електронних носіїв, в т.ч. жорстких дисків (зйомник та стаціонарних), лазерних дисків (CD-R, CD-RW, DVD-RW, DVD-R), флеш- носїїв, аудіо-відеокасет та інших носіїв інформації;

-грошей, отриманих від злочинної діяльності;

-банківських депозитних, кредитних і для інших соціальних виплат карток;

-кредитних та депозитних договорів з банками, а також інших банківських документів, в т.ч. і про відкриття рахунків в банківських установах;

-установчих, реєстраційних та інших документів щодо діяльності благодійних організацій та центрів з реабілітації алко- наркозалежних осіб, в т.ч. друкованих оголошень, газет, техніки, за допомогою якої можливо виготовлялись зазначені документи, в тому числі у видалених файлах, в якій вони можуть бути збережені;

-договорів з особами, які знаходяться на реабілітації, їх рідними чи близькими особами; письмових заяв реабілітантів;

-договорів оренди вказаних вище та інших приміщень, щоденників, нотатків та інших записів на будь-яких носіях, розпорядків дня, правил перебування у центрах, квитанцій, касових ордерів, накладних, чеків, квитків на транспорт;

-психотропних та наркотичних речовин; ліків, які пригнічують психічний стан людини; зброї, боєприпасів;

-предметів, які могли застосовуватися для обмеження рухів реабілітантів, в т.ч. наручників, мотузок, пластикових хомутів, ланцюгів, замків;

-взуття та одягу, в якому могли перебувати особи, які перебувають на реабілітації, та особи, які займались незаконною діяльністю в реабілітаційному центрі ;

-документів та речей, які свідчать про протиправне використання праці реабілітантів;

-ювелірних виробів, годинників, мобільних телефони, карток операторів мобільного зв`язку, документів реабілітантів, а саме: паспортів, пенсійних посвідчень, свідоцтв про народження, військових квитків довідок про ідентифікаційні коди, банківських карток, договорів.

В інший частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94398899
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти волі, честі та гідності особи Незаконне позбавлення волі або викрадення людини

Судовий реєстр по справі —642/362/21

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні