Ухвала
від 26.01.2021 по справі 150/392/20
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

26.01.2021

Справа № 150/392/20

Провадження № 1-в/150/5/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2021 року с.Мазурівка

Чернівецький районний суд Вінницької області в складі головуючої судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , начальника органу пробації ОСОБА_4 , засудженої ОСОБА_5 , під час розгляду у відкритому судовому засіданні в залі Чернівецького районного суду Вінницької області подання начальника Чернівецького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницької області ОСОБА_4 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженої для відбування покарання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Ямпіль, Вінницької області та жителя АДРЕСА_1 , українки, громадянки України, з середньою-спеціальною освітою, не працюючої, не одруженої, в силу ст.89 КК України не судимої, для відбування призначеного вироком Чернівецького районного суду Вінницької області від 11.09.2020 року покарання за ч.1 ст.317 КК України у виді 3 років позбавлення волі,

ВСТАНОВИВ:

Начальник Чернівецького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницької області ОСОБА_4 звернувся до суду з поданням про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженої ОСОБА_5 для відбування покарання за вироком Чернівецького районного суду Вінницької області від 11.09.2020, мотивуючи подання тим, що згідно зазначеного вироку ОСОБА_5 було засуджено за ч.1 ст.317 КК України до 3 років позбавлення волі, із застосуванням ст.ст.75, 76 КК України на один рік іспитового строку з покладення обов`язків: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Із матеріалів подання зазначається, що 12.11.2020 року, у визначені для реєстрації дні, ОСОБА_5 на реєстрацію до Чернівецького районного сектору ДУ «Центр пробації» не з`явилась без поважних на те причин. За даним фактом, у відповідності до ч.1 ст.166 КВК України, 16.11.2020 року засудженій було винесено письмове попередження про те, що у разі невиконання покладених на неї судом обов`язків або систематичного вчинення правопорушень, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про небажання стати на шлях виправлення, орган з питань пробації направить до суду матеріали про скасування звільнення від відбування покарання і направлення засудженої для відбування призначеного судом покарання. Не зважаючи на винесене працівниками Чернівецького районного сектору філії ДУ «Центр пробації» у Вінницькій області попередження, засуджена належних висновків не зробила і 03.12.2020 року у визначений для реєстрації день, ОСОБА_5 на реєстрацію до Чернівецького районного сектору знову не з`явилась, пояснюючи неявку тим, що погано себе почувала, однак за медичною допомогою не зверталась. Засуджена прибула за викликом до районного сектору, де їй знов було винесено письмове попередження про те, що у разі невиконання покладених на неї судом обов`язків або систематичного вчинення правопорушень, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про небажання стати на шлях виправлення, орган з питань пробації направить до суду матеріали про скасування звільнення від відбування покарання і направлення засудженої для відбування призначеного судом покарання.

Однак, не зважаючи на проведену із засуджено роботу, неодноразово винесені попередження, 17.12.2020 року та 11.01.2021 року у визначені для реєстрації дні, ОСОБА_5 знову не з`явилась на реєстрацію без поважних причин, 14.01.2021 року засуджена прибула за черговим викликом до районного сектору, де пояснила, що на відмітку до районного сектору не прибула без поважних на те причин, а неодноразові виклики до районного сектору проігнорувала через відсутність транспортного сполучення та коштів на проїзд. За даним фактом засудженій знову було винесено письмове попередження про те, що у разі невиконання покладених на неї судом обов`язків або систематичного вчинення правопорушень, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про небажання стати на шлях виправлення, орган з питань пробації направить до суду матеріали про скасування звільнення від відбування покарання і направлення засудженої для відбування призначеного судом покарання

Начальник Чернівецького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницької області ОСОБА_4 наполягав на задоволенні зазначеного подання та направленні засудженої ОСОБА_5 для відбування покарання.

Засуджена ОСОБА_5 в судовому засіданні просила відмовити у задоволенні подання, врахувати причини, які унеможливлювали прибуття її до районного сектору, а саме, відсутність транспортного сполучення, відсутність можливості попередити працівників пробації про поважність причини неявки (хвороба) через відсутність у неї телефону. Також зазначила, що проживає одиноко, родичів не має, коштів на добирання і купити телефон не вистачає.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні подання не підтримав, просив відмовити у його задоволенні, оскільки у діях ОСОБА_5 не було умислу, а також вона не вчиняла адміністративні правопорушення.

Заслухавши думку засудженої, прокурора, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що подання не підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Так, в судовому засіданні встановлено, що вироком Чернівецького районного суду Вінницької області від 11.09.2020 ОСОБА_5 засуджено за ч.1 ст.317 КК України до 3 років позбавлення волі, із застосуванням ст.ст.75, 76 КК України звільнення від відбування покарання на 1 рік та покладенням наступних обов`язків: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Згідно постанови про встановлення днів явки на реєстрацію від 30 жовтня 2020 року, ОСОБА_5 встановлено дні явки до Чернівецького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницької області: перший, другий, третій четвер кожного місяця.

Згідно дослідженої особової справи вбачається, що у листі реєстрації зазначено, що ОСОБА_5 12.11.2020, 03.12.2020, 17.12.2020 та 11.01.2021 не з`явилая на реєстрацію. Останній були направлені письмові виклики про явку до органу пробації від 13.11.2020, 18.12.2020, 28.12.2020, але підтверджень про їх отримання ОСОБА_5 матеріали справи не містять.

Крім того з досліджених в судовому засіданні матеріалів особової справи, а також доданих доказів, вбачається, що проведеними перевірками встановлено, що ОСОБА_5 протягом відбування іспитового строку до кримінальної та адміністративної відповідальності не притягувалась, офіційно не працевлаштована, проживає одиноко.

Відповідно до ч.1-4 ст. 166 КВК України, якщо засуджений не виконує обов`язки, встановлені цим Кодексом, Законом України "Про пробацію", а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання вноситься до суду після застосування уповноваженим органом з питань пробації до засудженого письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

У разі невиконання засудженим, звільненим від відбування покарання з випробуванням, обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, систематичного вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації застосовує до нього письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

Систематичним вчиненням правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про небажання стати на шлях виправлення, є вчинення засудженим протягом іспитового строку трьох і більше таких правопорушень.

Письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання застосовується у разі невиконання засудженим хоча б одного з обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, за відсутності об`єктивних обставин, що фактично позбавляють засудженого можливості їх виконувати і документально підтверджені.

Відповідно до роз`яснень, викладених в п. 10 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику призначення судами кримінального покарання» № 7 від 24 жовтня 2003 року, судам роз`яснено, що згідно з ч. 2 ст. 78 КК України, суд за поданням органу, який здійснює контроль за поведінкою засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, може прийняти рішення про скасування звільнення та про направлення засудженого для відбування призначеного покарання в разі невиконання покладених на нього обов`язків, визначених ст. 76 КК України, або систематичного (три і більше разів) вчинення правопорушень, що потягли адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення. При розгляді подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного судом покарання суд зобов`язаний з`ясувати, чи мав засуджений реальні можливості виконати покладені на нього обов`язки і чи можна розглядати факти, викладені у поданні уповноваженого органу пробації, як свідчення небажання засудженого стати на шлях виправлення; можливість скасування звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням.

Безумовною підставою для скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням необхідно встановити умисел засудженого на ухилення від відбування покарання з випробуванням та контролю за його поведінкою, а також інші обставини, які свідчать про небажання засудженого стати на шлях виправлення, і лише після застосування до нього письмово попередження.

Враховуючи вищевикладене, матеріалами провадження не доведено факт умисного ухилення ОСОБА_5 від відбування покарання, остання хоча і мала пропуски, але як було встановлено в судовому засіданні, вона не були системні та засуджена не мала умислу на їх вчинення, за період іспитового терміну до адміністративної та кримінальної відповідальності не притягувалась, не явка для реєстрації в установлені днів не є злісним ухиленням ОСОБА_5 . Також варто зауважити, що засуджена віддалена від органу пробації (близько 20 км), прямого транспортного сполучення між органом пробації та місцем проживання засудженої немає, також варто брати до уваги скрутний матеріальний стан засудженої, враховуючи думку прокурора, суд приходить до переконання про відмову у задоволенні вказаного подання.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.11,13,166 КВК України, ст. 78 КК України, ст. 537 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні подання начальника Чернівецького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницької області ОСОБА_4 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направленням засудженої ОСОБА_5 для відбування покарання, призначеного вироком Чернівецького районного суду Вінницької області від 11.09.2020, - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду через Чернівецький районний суд Вінницької області протягом семи днів з дня її проголошення.

Копію ухвали вручити учасникам процесу.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94401755
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженої для відбування покарання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Ямпіль, Вінницької області та жителя АДРЕСА_1 , українки, громадянки України, з середньою-спеціальною освітою, не працюючої, не одруженої, в силу ст.89 КК України не судимої, для відбування призначеного вироком Чернівецького районного суду Вінницької області від 11.09.2020 року покарання за ч.1 ст.317 КК України у виді 3 років позбавлення волі

Судовий реєстр по справі —150/392/20

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 17.05.2021

Кримінальне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 11.05.2021

Кримінальне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 26.01.2021

Кримінальне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 16.01.2021

Кримінальне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Вирок від 11.09.2020

Кримінальне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 07.09.2020

Кримінальне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

Ухвала від 28.08.2020

Кримінальне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Кушнір Б. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні