Ухвала
від 14.01.2021 по справі 686/31407/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/31407/19

Провадження № 1-кс/686/756/21

УХВАЛА

Іменем України

14 січня 2021 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання слідчого Першого СВ СУ ТУ ДБР у м. Хмельницькому ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про продовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні №62019240000000592 від 18.07.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

14.01.2021 року слідчий Першого СВ СУ ТУ ДБР у м. Хмельницькому ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області з клопотанням погодженим з прокурором Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019240000000592 від 18.07.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України на шість місяців.

Слідчий мотивує клопотання тим, що встановлений строк досудового розслідування закінчується, а завершити досудове розслідування до закінчення вказаного строку неможливо, у зв`язку з неможливістю вчинення всіх процесуальних дій в провадженні. Зокрема, для закінчення досудового розслідування необхідно здійснити ряд тимчасових доступів до речей та документів з метою встановлення підстав для реєстраці автокрану колісного стрілкового, марки «Luna», типу «АТ30/27»; у разі встановлення місця перебування вказаного автокрану колісного з метою встановлення вартості автокрану колісного стрілкового, марки «Luna», типу «АТ30/27» та встановлення подальших збитків.

Слідчий, будучи належним чином повідомленим про дату та час розгляду клопотання у судове засідання не зявився, надав заяву розгляд за його відсутності.

Слідчий суддя вважає за можливе прийняти рішення по суті клопотання за відсутності слідчого, на підставі наданих доказів.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 18.07.2018 Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Хмельницькому розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019240000000592 від 18.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що 06.07.2018 посадовими особами ТОВ «Теплоенерго Сервіс» через декларанта ФОП ОСОБА_5 на МП «Рівне» Рівненської митниці ДФС було подано ВМД UA204010/2018/211951 в режимі EX11AA, за якою ТОВ «Теплоенерго Сервіс» реекспортувало за межі митної території України товар (автокран колісний стрілковий, марки «Luna», типу «АТ30/27») на адресу свого контрагента з Румунії S.C. Hasim Construct S.R.L., загальною сумую 8000 Євро, що на день оформлення ВМД становило 247 573 грн. Перевізником у вищевказаній зовнішньоекономічній операції виступало ТОВ «Мустанг Транс», а безпосереднє вивезення реекспортованого товару здійснювалося на вантажному транспортному засобі з р.н.з. НОМЕР_1 / НОМЕР_2 .

Крім того, встановлено, що митне оформлення вищевказаної ВМД було здійснено головним державним інспектором МП «Рівне» Рівненської митниці ДФС.

09.07.2018, у напрямку «виїзд з митної території України» вантажний, транспортний засіб з р.н.з. НОМЕР_1 / НОМЕР_2 , прибув на пункт пропуску «Городище-Верхній Теребежів», який знаходиться на українсько-білоруському кордоні, поблизу с. Городище Дубровицького р-ну Рівненської обл.

Згідно поданих до митних органів документів, на підставі яких має здійснюватися ідентифікація товарів та прийняття рішення про їх пропуск через митний кордон України, вищевказаний транспортний засіб, у митному режимі «реекспорт», здійснював переміщення товару (автокрану колісного стрілкового, марки «Luna», типу «АТ30/27») від ТОВ «Теплоенерго Сервіс» на адресу свого контрагента з Румунії S.C. Hasim Construct S.R.L., виїзд із зони митного контролю МП «Городище» в напрямку Республіки Білорусь вищевказаний транспортний засіб здійснив о 22 год. 30 хв. 09.07.2018.

10.07.2018 вищевказаний вантажний транспортний засіб р.н.з. НОМЕР_1 / НОМЕР_2 , здійснив в`їзд на митну територію України через пункт пропуску «Городище-Верхній Теребежів».

Згідно поданих до митних органів документів, на підставі яких має здійснюватися ідентифікація товарів та прийняття рішення про їх пропуск через митний кордон України, вищевказаний транспортний засіб повертався на територію України без вантажу. Виїзд із зони митного контролю МП «Городище» в напрямку України вищевказаний транспортний засіб здійснив о 02 год. 31 хв. 10.07.2018.

Митне оформлення під час виїзду вищевказаного транспортного засобу за межі митної території України та його подальшого в`їзду на територію України, здійснено головним державним інспектором МП «Городище» Рівненської митниці ДФС.

Під час проходження прикордонного контролю, як в режимі «виїзд з України» так і в зворотному напрямку в режимі «в`їзд в Україну» водій вантажного транспортного засобу з р.н.з. НОМЕР_1 / НОМЕР_2 ОСОБА_6 , подавав військовослужбовцям ДПСУ документи, у яких значилися дані, що вищевказаний транспортний засіб рухається без вантажу, що також було встановлено прикордонним нарядом «огляд транспортних засобів» в ході його фізичного огляду.

Вантажний транспортний засіб з р.н.з. НОМЕР_1 / НОМЕР_2 , після виїзду з пункту пропуску «Городище-Верхній Теребежів» не здійснював фактичного в`їзду на територію Республіки Білорусь, і, через декілька годин знаходження у нейтральній зоні між Україною та РБ, здійснив розворот та повернувся на митну територію України через ПП «Городище-Верхній Теребежів».

При цьому, митний режим «реекспорт» передбачає вивезення за межі митної території України без сплати вивізного мита та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності товарів, що були раніше ввезені на митну територію України. У відповідності до п.5 ч.1 ст.86 та ст. 89 МК України суб`єкту зовнішньоекономічної діяльності повертаються суми ввізного мита, сплачені при імпорті цих товарів.

Так, у зв`язку із неправомірними діями співробітників Рівненської митниці ДФС, посадовим особам ТОВ «Теплоенерго Сервіс» та ТОВ «Мустанг Транс» вдалося перемістити на митну територію України у протиправний спосіб товар, який фактично звільнений від розмитнення та сплати передбачених законодавством України платежів до державного бюджету на суму близько 480 000грн.

Так в ході досудового розслідування проведено обшук на: митному посту «Рівне» Рівненської митниці ДФС; митно посту « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Рівненської митниці ДФС; ТОВ «Мустанг Транс»; ТОВ «Теплоенерго Сервіс».

Допитано в якості свідка директора ТзОВ « Мустанг Транс» - ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ОСОБА_10 .

Отримано матеріали виконаного доручення.

Обставини, що перешкоджали здійснити інші процесуальні дії раніше, полягали у встановленні фактичного місця знаходження автокрану колісного стрілкового, марки «Luna», типу «АТ30/27», з метою подальшого призначення товарознавчої експертизи.

В ході досудового розслідування повідомлення про підозру у вчиненні даного кримінального правопорушення, згідно ст.ст. 276-279 нікому не вручалось.

Згідно з ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення про підозру у кримінальному провадженні щодо тяжкого злочину становить вісімнадцять місяців.

Строк досудового розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62019240000000592 від 18.07.2019 року закінчується 18.01.2021.

Відповідно до положень ст.12 КК України, злочин, передбачений ч.2 ст. 364 КК України, віднесено до тяжкого злочину.

Пунктом 2 ч.2ст.219КПК України передбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Частиною 1ст. 294 КПК Українипередбачено, що якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 КПК України, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч.5ст.294 КПК Україниклопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленогостаттею 219 цього Кодексу. Строк, що закінчився, поновленню не підлягає.

Відповідно до ч.1статті 295-1 КПК України, у випадках, передбаченихст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Частиною 4 цієї ж статті передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовженні строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, що здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні становить складність та, що додатковий строк досудового розслідування необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, які не могли бути отримані раніше та про які зазначено у клопотанні, слідчі дії, які необхідно виконати мають суттєве значення для кримінального правопорушення, тому слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування.

Керуючись ст. ст.219,294,295-1 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Першого СВ СУ ТУ ДБР у м. Хмельницькому ОСОБА_3 про продовження строків досудового розслідування задоволити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019240000000592від 18.07.2019року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364ККУкраїни на шість місяців.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення14.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94408823
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —686/31407/19

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 20.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні