Ухвала
від 15.01.2021 по справі 515/1949/19
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 515/1949/19

Номер провадження 2/495/828/2021

15 січня 2021 рокум. Білгород-Дністровський

Білгород - Дністровський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючого - одноособово судді Мишко В.В.,

при секретарі судового засідання - Охримчук А.В.,

розглянувши клопотання представника позивача про залучення співвідповідача до участі у цивільній справі № 495/1949/19 за позовом Національного природного парку Тузлівські лимани до ОСОБА_1 про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації ,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області перебуває цивільна справа № 495/1949/19 за позовом Національного природного парку Тузлівські лимани до ОСОБА_1 про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

30.03.2020 року ухвалою Білгород - Дністровського міськрайонного суду Одеської області відкрито загальне позовне провадження по цивільній справі № 495/1949/19 за позовом Національного природного парку Тузлівські лимани до ОСОБА_1 про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації. По справі призначено підготовче судове засідання.

16.10.2020 року ухвалою Білгород - Дністровського міськрайонного суду Одеської області клопотання представника позивача про залучення співвідповідача до участі у цивільній справі № 495/1949/19 за позовом Національного природного парку Тузлівські лимани до ОСОБА_1 про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації задоволено. Залучено до участі у справі № 495/1949/19 за позовом Національного природного парку Тузлівські лимани до ОСОБА_1 про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації, співвідповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія Студія 1+1 код ЄДРПОУ 23729809, місцезнаходження: 04080, місто Київ, вул. Кирилівська, будинок 23.

15.01.2021 року ухвалою Білгород - Дністровського міськрайонного суду Одеської області клопотання представника співвідповідача ТрзОВ Телерадіокомпанія Студія 1+1 - адвоката Здоровець С.В. про закриття провадження у цивільній справі № 495/1949/20 за позовом Національного природного парку Тузлівські лимани до ОСОБА_1 та ТрзОВ Телерадіокомпанія Студія 1+1 про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації, в частини позовних вимог до Товариста з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія Студія 1+1 задоволено. Провадження у цивільній справі № 495/1949/20 за позовом Національного природного парку Тузлівські лимани до Товариста з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія Студія 1+1 про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації закрито.

15.01.2021 року від представника позивача - адвоката Попова М.М. до суду надійшло клопотання про залучення до участі у даній справі, у якості співвідповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю 1+1 ІНТЕРНЕТ код ЄДРПОУ: 37726069, місцезнаходження: 04080, місто Київ, вул. Кирилівська, будинок 23.

Подане клопотання обґрунтовано наступним.

Представник позивача зазначає, що предметом позову у цій справі є визнання інформації, поширеної на телеканалі 1+1 у сюжетах Природний парк Тузлівські лимани міліє через неконтрольований вилов кефалі - екологи та Кефалевий бурштин: якої шкоди державі завдає неконтрольований вилов кефалі на Одещині , недостовірною та зобов`язання опублікувати спростування цієї статті на сайті телеканалу 1+1 .

Відповідно до п.9 Постанови Пленуму ВСУ №1 від 27 лютого 2009 року Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи відповідачами у справі про захист гідності, честі чи ділової репутації є особа, яка поширила недостовірну інформацію, а також автор цієї інформації.

Згідно з п.12 вказаної вище Постанови, належним відповідачем у разі поширення оспорю ванної інформації в мережі Інтернет є автор відповідного інформаційного матеріалу та власник веб-сайта, особи яких позивач повинен установити та зазначити в позовній заяві. Якщо автор поширеної інформації невідомий або його особу та/чи місцезнаходження неможливо встановити, а також коли інформація є анонімною і доступ до сайту - вільним, належним відповідачем є власник веб-сайту, на якому розміщено зазначений інформаційний матеріал, оскільки саме він створив технологічну можливість та умови для поширення недостовірної інформації.

Недостовірну інформацію у відповідних відеозаписах 9відеосюжетах із назвами Природний парк Тузлівські лимани ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2 ) було також поширено за офіційною інтернет адресою (веб-сайтом) телевізійної програми (проекту) ТСН .

Таким чином, позивач вважає, що Товариство з обмеженою відповідальністю 1+1 ІНТЕРНЕТ код ЄДРПОУ: 37726069, також поряд із Товариством з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія Студія 1+1 та ОСОБА_1 є належним відповідачем за даним позовом.

На підставі наведеного представник позивача просив задовольнити подане клопотання в повному обсязі та розглянути його без участі сторони позивача.

Відповідач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не з`явився, про день, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Дослідивши подані клопотання учасників справи та перевіривши матеріали цивільної справи, суд дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ст.50 Цивільного процесуального кодексу України, участь у справі кількох позивачів або відповідачів:

1.Позов може бути пред`явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен із позивачів або відповідачів щодо другої сторони діє в цивільному процесі самостійно.

2. Участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо:

1) предметом спору є спільні права чи обов`язки кількох позивачів або відповідачів;

2) права та обов`язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави;

3) предметом спору є однорідні права і обов`язки.

Згідно із ч.1, 3 ст.51 Цивільного процесуального кодексу України , суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Між тим, як вбачається з пояснень представника співвідповідача ТрзОВ Телерадіокомпанія Студія 1+1 - адвоката Здоровець С.В., що у даній справі існує спір між двома суб`єктами господарювання (Національний природний парк Тузлівські лимани та Товариством з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія Студія 1+1 ), а тому відповідно до положень процесуального законодавства, такий спір має бути розглянутий за правилами господарського судочинства .

Відповідно до ч.1 ст.19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. При цьому, згідно із ст. 20 ЦПК України, не допускається об`єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до вимог ст.20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, тпередбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах про захист ділової репутації, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем або само зайнятою особою, а також справи у спорах між суб`єктами господарювання.

Враховуючи викладені обставини та вимоги чинного законодавства, а також у зв`язку з тим, що судом закрито провадження по даній справі в частині вимог до раніше залученого співвідповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія Студія 1+1 , який є суб`єктом господарювання, суд дійшов до висновку про безпідставність поданого клопотання про залучення до участі у даній справі співвідповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю 1+1 ІНТЕРНЕТ , який також є суб`єктом господарювання, у зв`язку з чим таке клопотання задоволенню не підлягає .

Керуючись статтями 50, 51, 258- 260, 353 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання представника позивача про залучення до участі у цивільній справі № 495/1949/19 за позовом Національного природного парку Тузлівські лимани до ОСОБА_1 про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації, співвідповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю 1+1 ІНТЕРНЕТ код ЄДРПОУ: 37726069, місцезнаходження: 04080, місто Київ, вул. Кирилівська, будинок 23- відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Мишко

Дата ухвалення рішення15.01.2021
Оприлюднено27.01.2021
Номер документу94410887
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист ділової репутації та спростування недостовірної інформації

Судовий реєстр по справі —515/1949/19

Рішення від 26.05.2021

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 26.02.2021

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 15.01.2021

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 15.01.2021

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Варгаракі С. М.

Ухвала від 03.01.2020

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні