Постанова
від 27.01.2021 по справі 815/5714/17
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 січня 2021 р.м.ОдесаСправа № 815/5714/17

Суддя першої інстанції: Самойлюк Г.П.

Час та місце ухвалення судового рішення --:-- , м. Одеса

Повний текст судового рішення складений 18.12.2020р.

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Крусяна А.В.,

суддів Градовського Ю.М., Яковлєва О.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу Головного управління ДПС в Одеській області на ухвалу Одеського окружного адміністративного суду від 18 грудня 2020 року про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Лиманської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Одеській області, Головного управління ДФС в Одеській області про визнання протиправними дій та стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 17.01.2018р. (набрало законної сили 20.06.2018р.) визнано протиправними дії Лиманської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Одеській області у зв`язку з невиплатою належних ОСОБА_1 сум надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи у розмірі 50% посадового окладу з урахуванням надбавки за спеціальне звання та надбавки за вислугу років. Зобов`язано Лиманську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС в Одеській області здійснити перерахунок заробітної плати ОСОБА_1 за квітень - грудень 2016 року та виплатити різницю між фактично отриманим та належним до сплати розміром заробітної плати, на який її було протиправно зменшено квітні - грудні 2016 року в зв`язку з невиплатою/виплатою не у повному розмірі надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи у розмірі 50% посадового окладу з урахуванням надбавки за спеціальне звання та надбавки за вислугу років.

10.04.2018р. Одеським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист по справі № 815/5714/17. Строк пред`явлення виконавчого документа до виконання до 27.03.2021р.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 13.11.2019р. замінено сторону виконавчого провадження, боржника - Лиманську об`єднану податкову інспекцію Головного управління ДФС в Одеській області на Головне управління ДФС в Одеській області.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 29.10.2020р. задоволено заяву ОСОБА_1 про видачу дубліката виконавчого листа на підставі рішення Одеського окружного адміністративного суду від 17.01.2018р.

11.12.2020р. до суду першої інстанції надійшла заява ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження, а саме замінити боржника - Головне управління ДФС в Одеській області у виконавчому провадженні щодо виконання рішення Одеського окружного адміністративного суду від 17.01.2018р. (виконавче провадження №56273857 від 25.04.2018р.) його правонаступником Головним управлінням ДПС в Одеській області.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 18.12.2020р. замінено сторону виконавчого провадження (боржника) у справі №815/5714/17, а саме замінено Головне управління ДФС в Одеській області на Головне управління ДПС в Одеській області.

Не погоджуючись з ухваленим у справі судовим рішенням, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, Головне управління ДПС в Одеській області подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу суду про заміну сторони виконавчого провадження, та ухвалити нове про відмову у задоволенні заяви позивача про заміну сторони виконавчого провадження.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, законність та обґрунтованість ухвали суду в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню.

Так, постановою Кабінету Міністрів України № 1200 від 18.12.2018 р. Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України утворено Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу шляхом поділу. Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Постановою Кабінету Міністрів України Про утворення територіальних органів Державної податкової служби від 19.06.2019р. №537 (надалі - Постанова №537) утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1.

Реорганізовано деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 2.

Установлено, що територіальні органи Державної фіскальної служби, які реорганізуються, продовжують здійснювати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної податкової служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Визначено територіальні органи Державної податкової служби правонаступниками майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної фіскальної служби, що реорганізуються згідно з пунктом 2 цієї постанови, у відповідних сферах діяльності.

За переліком згідно з додатком 2 Постанови №537 Головне управління ДФС в Одеській області реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління ДПС в Одеській області.

Крім того, відповідно до положення про Головне управління ДПС в Одеській області, затвердженого наказом Державної податкової служби України 12.07.2019р. №14 Головне управління ДПС в Одеській області є правонаступником всіх прав та обов`язків Головного управління ДФС в Одеській області.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України Питання Державної податкової служби від 21.08.2019р. № 682-р погоджено з пропозицією Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 227 Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Таким чином, з 21.08.2019р. на Головне управління ДПС в Одеській області покладено функції і повноваження Головного управління ДФС в Одеській області, що припиняється.

Відповідно до ч.1 ст.52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч.1 ст.379 КАС України у разі вибуття однієї з сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з ч. 4 ст. 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч.5 ст.15 Закону України Про виконавче провадження , у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Враховуючи викладене, суд першої інстанції дійшов до обґрунтованого висновку про наявність підстав заміни сторони виконавчого провадження (боржника), його правонаступником - Головним управлінням ДПС в Одеській області.

На підставі викладеного, суд першої інстанції при вирішенні питання правильно застосував норми процесуального закону, тому в порядку ст.316 КАС України ухвала суду першої інстанції підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга залишенню без задоволення.

Керуючись ст.ст. 311, 315, 316, 321, 322, 325, 328 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління ДПС в Одеській області залишити без задоволення, а ухвалу Одеського окружного адміністративного суду від 18 грудня 2020 року про заміну сторони виконавчого провадження залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її проголошення, та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня отримання судового рішення.

Головуючий суддя Крусян А.В. Судді Градовський Ю.М. Яковлєв О.В.

Дата ухвалення рішення27.01.2021
Оприлюднено28.01.2021
Номер документу94425621
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/5714/17

Постанова від 27.01.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 18.01.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 14.01.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 18.12.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г.П.

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г.П.

Ухвала від 02.12.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г.П.

Ухвала від 29.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г.П.

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г.П.

Ухвала від 13.11.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

Ухвала від 25.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні