Ухвала
від 24.01.2021 по справі 329/1077/20
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 329/1077/20

Провадження № 2-р/329/1/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2021 року смт Чернігівка

Чернігівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Богослова А.В.,

за участі: секретаря судового засідання - Кіріченко Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Чернігівка заяву ОСОБА_1 про роз`яснення рішення Чернігівського районного суду Запорізької області від 24 грудня 2020 року,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, в якій просить роз`яснити рішення Чернігівського районного суду Запорізької області від 24 грудня 2020 року, по цивільній справі № 329/1077/20, в частині відомостей про батька дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо належності до громадянства України, окрім отриманого громадянства Російської Федерації як жителя анексованої АР Крим, для подальшого внесення в посвідчу вальні документи сина ОСОБА_3 .

Розгляд заяви здійснювався без виклику учасників справивідповідно до ч.3 ст.271 ЦПК України .

Дослідивши матеріали справи, суд доходить наступного висновку.

Встановлено, що рішенням Чернігівського районного суду Запорізької області від 24 грудня 2020 року заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Пологівському та Чернігівському районах Південно-Східного міжрегіонального управління (м. Дніпро), про встановлення факту народження дитини, задоволено повністю, встановлено факт народження дитини ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Сімферополь Автономної Республіки Крим, Україна, відомості про батька дитини: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин Російської Федерації, відомості про матір дитини: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України.

Відповідно до ч.1, 2 ст.271 ЦПК України, за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Згідно з пунктом 21 постанови Пленуму Верховного суду України "Про судове рішення в цивільній справі" № 14 від 18.12.2009р., відповідно до ст. 221 ЦПК України (в редакції на час прийняття постанови) слідує, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

За своєю правовою суттю роз`яснення судового рішення зумовлене його нечіткістю, якщо рішення є неясним та незрозумілим для осіб, щодо яких воно постановлене, так і тих, що будуть здійснювати його виконання. Тобто, роз`яснення полягає в тому, що суд не в праві давати відповідь на нові та невирішені ним вимоги, а лише має роз`яснити положення постановленого рішення, які нечітко сформульовані, що позбавляє можливості його реалізації.

Стаття 271 ЦПК України передбачає можливість роз`яснення судом ухваленого ним рішення з метою усунення такого недоліку, як незрозумілість судового рішення (наприклад, можливість неоднакового тлумачення висновків суду), що перешкоджає його належному виконанню.

Так, рішенням Чернігівського районного суду Запорізької області від 24 грудня 2020 року встановлено факт народження дитини ОСОБА_3 , зокрема встановлено відомості про батька дитини: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин Російської Федерації , згідно наявного в матеріалах справи свідоцтва про народження ОСОБА_3 , серії НОМЕР_1 , виданого 17.12.2019 (на мові оригіналу) «Раздольненским районным отделом актов гражданского состояния Департамента записи актов гражданского состояния Министерства юстиции Республики Крым» , свідоцтва про укладення шлюбу, серії НОМЕР_2 , виданого (на мові оригіналу) «Раздольненским районным отделом записи актов гражданского состояния Департамента записи актов гражданского состояния Министерства юстиции Республики Крым» . Крім цього, в матеріалах справи наявна копія паспорта громадянина України ОСОБА_2 , серії НОМЕР_3 , виданого Чернігівським РВ УМВС України в Запорізькій області 01 серпня 2008 року.

Відповідно до ч.4 ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» , примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

Тому, рішення суду необхідно роз`яснити в частині належності ОСОБА_2 до громадянства України, окрім отриманого громадянства Російської Федерації як жителя анексованої АР Крим.

На підставі вищевикладеного, суд вважає за доцільне надати роз`яснення, щодо змісту рішення суду, ухваленого 24 грудня 2020 року.

На підставі викладеного, керуючись ст. 271 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про роз`яснення рішення Чернігівського районного суду Запорізької області від 24 грудня 2020 року, - задовольнити.

Роз`яснити рішення Чернігівського районного суду Запорізької області від 24 грудня 2020 року, у справі № 329/1077/20, а саме те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянином України згідно ч.4 ст.5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» .

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, проте може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Чернігівський районний суд Запорізької області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя А.В. Богослов

СудЧернігівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення24.01.2021
Оприлюднено29.01.2021
Номер документу94471304
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —329/1077/20

Ухвала від 25.01.2021

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 24.01.2021

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Рішення від 24.12.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 24.12.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні