Ухвала
від 28.01.2021 по справі 624/67/21
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Кегичівський районний суд Харківської області

Справа № 624/67/21

провадження № 1-кс/624/13/21

У Х В А Л А

Іменем України

смт. Кегичівка 28 січня 2021 року

Слідчий суддя Кегичівського районного суду Харківської області ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Кегичівського ВП Сахновщинського ВП ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020220720000016 від 05 лютого 2020 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання слідчого, погоджене з прокурором, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020220720000016 від 05 лютого 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, до 12 місяців.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що у провадженні СВ Кегичівського ВП Сахновщинського ВП ГУ НП в Харківській області перебуває кримінальне провадження внесене до ЄРДР за №12020220720000016 від 05 лютого 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України.

Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні здійснюється Кегичівським відділом Первомайської місцевої прокуратури Харківської області.

Підставою для внесення відомостей до ЄРДР стала інформація з Лозівського міжрайонного відділу УСБУ в Харківській області щодо виявлення кримінального правопорушення, за фактом привласнення бюджетних коштів службовими особами Кегичівської селищної ради під час проведення будівництва спортивного майданчику зі штучним покриттям по вул. Волошина в смт Кегичівка Кегичівського району Харківської області, згідно Договору підряду №9 від 16 листопада 2017 року, укладеного між Кегичівською селищною радою Харківської області та ТОВ «Спортивна компанія Люксон Спорт».

Досудовим розслідуванням встановлено, що 21 грудня 2018 року між замовником - Кегичівською селищною радою, в особі т.в.о. селищного голови ОСОБА_5 , з однієї сторони, та підрядником, з іншої сторони ТОВ «Спортивна компанія Люксон Спорт», в особі директора ОСОБА_6 , уклали договір №60 предметом якого є: зобов`язання Підрядником протягом 2018-2019 років завершити Замовникові будівництва спортивного майданчику зі штучним покриттям по вул. Волошина в смт Кегичівка Кегичівського району Харківської області, зазначених в акті приймання-передачі виконаних робіт.

Ціна договору становить 876207,50 (вісімсот сімдесят шість тисяч двісті сім) грн 50 коп. Розрахунки по даному договору проведені шляхом перерахування Замовником коштів на поточний рахунок Підрядника після підписання Сторонами акту виконаних робіт (№КБ-2в, КБ-3). Строк (термін) передачі виконання робіт до 25 грудня 2019 року.

Відповідно до додатку №3 до договору №9 від 16 листопада 2017 року «Плану фінансування робіт по об`єкту спортивного майданчику зі штучним покриттям в смт Кегичівка по вул. Волошина, Кегичівський район, Харківська область» встановлено, що джерелом фінансування є кошти селищного бюджету, сума фінансування яка запланована на будівництво становила 1251725,00 грн.

21 грудня 2018 року між т.в.о. голови Кегичівської селищної ради Кегичівського району Харківської області в особі ОСОБА_5 (розпорядником коштів) та ТОВ «Спортивна компанія Люксон Спорт» (генеральний підрядник) в особі директора ОСОБА_6 уклали договір №60 про закупівлю товарів (робіт послуг) за державні кошти, відповідно до предмету даного договору, підрядник (ТОВ «Спортивна компанія Люксон Спорт») зобов`язується відповідно до п.1.1 протягом 2018-2019 років завершити виконання замовникові робіт по будівництву об`єкту: будівництву спортивного майданчику зі штучним покриттям в смт Кегичівка по вул. Волошина, Кегичівський район, Харківська область.

29 грудня 2018 року між т.в.о. голови Кегичівської селищної ради Кегичівського району Харківської області в особі ОСОБА_5 (розпорядником коштів) та ТОВ «Спортивна компанія Люксон Спорт» (генеральний підрядник) в особі директора ОСОБА_6 уклали додатково угоду №1 до договору про закупівлю товарів за державні кошти №60 від 21 грудня 2018 року відповідно до предмету якого, є учасник зобов`язується у 2019 році, виконати замовникові роботи по будівництву спортивного майданчика із штучним покриттям в смт Кегичівка, вул. Волошина, Кегичівський район, Харківська область, зазначених в актів прийому-передачі виконаних робіт, а замовник - прийняти та оплатити такі роботи.

21 грудня 2019 року т.в.о. голови Кегичівської селищної ради Кегичівського району Харківської області в особі ОСОБА_5 (розпорядником коштів) та ТОВ «Спортивна компанія Люксон Спорт» (генеральний підрядник) в особі директора ОСОБА_6 підписали «Акт №1 приймання виконаних робіт будівельних робіт за грудень 2018 року» в якому відображено вартість та обсяг виконаних робіт, а саме: огорожі майданчика, футбольного поля, прямі втрати (вартості з підсумкової відомості ресурсів), загально виробничі витрати, кошти на зведення та розбирання тимчасових будівель і споруд, додаткові витрати при виконанні будівельних робіт, у зимовий (літній) період, інші супутні витрати, прибуток, адміністративні витрати, та інші відомості. Відповідно до довідки про вартість виконаних робіт з ПДВ становить 852,53502 грн.

Разом з цим встановлено, що спортивний майданчик зі штучним покриттям в експлуатацію не введено.

Під час досудового розслідування проведені наступні слідчі дії: проведено огляд місця події з долученням до матеріалів кримінального провадження фотознімків будівельних робіт спортивного майданчику; до матеріалів кримінального провадження долучено проектно-кошторисну документацію на виконання робіт, документи, які стосуються проведення відповідних експертиз по даному об`єкту, робочі проекти, експертні звіти; всі договори, які укладались замовником; додаткові договори; всі акти приймання виконаних будівельних робіт; в якості свідка, з боку Замовника допитані особи, які підписували акти виконаних робіт, договір, а також додаткові угоди.

Допитана т.в.о. Кегичівський селищний голова ОСОБА_5 пояснила, що дійсно 21 грудня 2018 року між замовником - Кегичівською селищною радою та підрядником ТОВ «Спортивна компанія Люксон Спорт» укладений договір №60 предметом якого є будівництво спортивного майданчику зі штучним покриттям по вул. Волошина в смт Кегичівка Кегичівського району Харківської області, зазначених в акті приймання-передачі виконаних робіт.

Щодо виконання будівництва спортивного майданчику пояснила, що роботи проведені у повному обсязі, відповідно до вимог Договору, після підписання актів виконаних робіт були перераховані кошти.

27 березня 2020 року слідчим направлено запит до Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області задля виділення в рамках кримінального провадження спеціаліста та надання висновку щодо відповідності виконання підготовчих та будівельних робіт вимогам будівельних норм, стандартів і правил, а також щодо дотримання порядку обстеження та паспортизації об`єкта.

Про те, перевірка органом контролю не проведена, у зв`язку з забороною проведення перевірок на період проведення заходів щодо запобігання поширенню захворювання на коронавірус.

У кримінальному провадженні призначена судова будівельно-технічна експертиза щодо відповідності обсягу та вартості фактично виконаних робіт з будівництва об`єктів спортивного майданчика в смт Кегичівка, Кегичівського району, Харківської області обсягам та вартості, визначеним проектно-кошторисною або звітною документацією.

Проведення експертизи доручено експертам Харківського НДЕКЦ МВС України.

Жодній особі повідомлення про підозру не вручалось.

Незважаючи на те, що на даний час у кримінальному провадженні виконано вказаний обсяг слідчих дій, однак, осіб причетних до скоєння кримінального правопорушення, не встановлено, для закінчення досудового розслідування необхідно закінчити проведення судово будівельно-технічної експертизи.

Крім того, відповідно до листа Харківського НДЕКЦ МВС України від 15 вересня 2020 року №19/21/14-18020-2020 у зв`язку зі значною завантаженістю експертів відділу, складними зимовими погодними умовами, що унеможливлює якісного проведення обстеження об`єктів, виконання призначеної експертизи можливо приступити в листопаді 2020 року - квітні 2021 року.

Висновки судово будівельно-технічної експертизи матимуть вирішальне та суттєве значення для проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, результати проведення якої можуть надати змогу вирішити питання щодо: чи відповідають виконані будівельні роботи проектній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, який перелік та об`єми фактично виконаних будівельних робіт з будівництва спортивного майданчика в смт Кегичівка, Кегичівського району, Харківської області, яка вартість фактично виконаних робіт з будівництва об`єкта спортивного майданчика в смт Кегичівка, Кегичівського району, Харківської області, чи відповідають обсяги та вартість фактично виконаних робіт з будівництва об`єктів спортивного майданчика в смт Кегичівка, Кегичівського району, Харківської області обсягам та вартості, визначеним проектно-кошторисною або звітною документацією. Вирішення вказаних питань судовим експертом надасть у свою чергу органу досудового розслідування встановити об`єктивно, всі обставини у даному кримінальному провадженні.

Крім того, судовому експерту необхідно здійснити обстеження об`єкту будівництва спортивного майданчика в смт Кегичівка, Кегичівського району, Харківської області також додатково надати експерту матеріали щодо актів на закриття прихованих робіт.

З цією метою 20 січня 2021 року до ФОП « ОСОБА_7 » ( АДРЕСА_1 ) направлено лист щодо надання органу досудового розслідування належних чином звірених копій документів, актів на закриття прихованих робіт, про що станом на 27 січня 2021 року відповіді та додаткові матеріали органу досудового розслідування не надано.

У зв`язку з чим, планується спрямування до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів володільцем яких є ФОП « ОСОБА_7 ».

Вищевказані процесуальні дії не могли бути виконані та завершені раніше з об`єктивних причин.

Результати проведення вказаних слідчих дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак їх отримання потребує додаткового часу.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 05 лютого 2021 року та завершити досудове розслідування у кримінальному провадженні до закінчення строку не можливо з об`єктивних причин, а саме те, що на даний час, триває судова будівельно-технічна експертиза, потреба в якісному обстежені об`єкту будівництва, що можливо здійснити експертом при належних погодних умовах, витребування та вилучення додаткових документів, необхідних для закінчення зазначеної експертизи, шляхом звернення до суду про тимчасовий доступ до речей і документів, проведення слідчих дій за результатами проведеної експертизи, зокрема допитів з числа працівників Кегичівської селищної ради та Кегичівської РДА.

У судовому засіданні слідчий просив задовольнити клопотання з підстав, які зазначені у ньому.

Слідчий суддя на підставі наданих матеріалів кримінального провадження, доводів сторони обвинувачення, оцінивши в сукупності всі обставини, дійшов висновку про задоволення клопотання з наступних мотивів.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що у провадженні СВ Кегичівського ВП Сахновщинського ВП ГУ НП в Харківській області перебуває кримінальне провадження внесене до ЄРДР за №12020220720000016 від 05 лютого 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України.

Підставою для внесення відомостей до ЄРДР стала інформація з Лозівського міжрайонного відділу УСБУ в Харківській області щодо виявлення кримінального правопорушення, за фактом привласнення бюджетних коштів службовими особами Кегичівської селищної ради під час проведення будівництва спортивного майданчику зі штучним покриттям по вул. Волошина в смт Кегичівка Кегичівського району Харківської області, згідно Договору підряду №9 від 16 листопада 2017 року, укладеного між Кегичівською селищною радою Харківської області та ТОВ «Спортивна компанія «Люксон Спорт».

Статтею 219 КПК України передбачено, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно з ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно до ч. 4 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування, яке відповідає вимогам ст. 295-1 КПК України.

Вважаю, що слідчим доведено та додані до клопотання матеріали переконливо свідчать про те, що було проведено певний обсяг слідчих та процесуальних дій, а для завершення досудового розслідування потрібен додатковий час.

Враховуючи вищевикладене, приходжу до висновку, що слідчий довів необхідність продовження строку досудового розслідування, у зв`язку з тим, що сталася подія кримінального правопорушення, а тому з метою завершення досудового розслідування та розкриття даного злочину необхідно виконати слідчі (розшукові) та процесуальні дії, які мають суттєве значення, продовження строку досудового розслідування необхідне для проведення всього комплексу слідчих та процесуальних дій, зазначених слідчим у клопотанні, та що такі дії відповідають завданням кримінального провадження, докази отриманні внаслідок їх проведення можуть бути використанні під час судового розгляду, а результат здійснення процесуальних дій сприяє повноті досудового розслідування, та перелічені у клопотанні дії не могли бути здійснені чи завершені раніше, тому слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування на дванадцять місяців.

Керуючись ст. 219, 294, 295-1 КПК України

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Кегичівського ВП Сахновщинського ВП ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020220720000016 від 05 лютого 2020 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.191 КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020220720000016 від 05 лютого 2020 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.191 КК України до дванадцяти місяців, тобто до 05 лютого 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94484268
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —624/67/21

Ухвала від 22.11.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 22.11.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 31.08.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Яковлева В. С.

Ухвала від 28.01.2021

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 27.01.2021

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні