Ухвала
від 01.02.2021 по справі 2/13/8/337-б
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

01 лютого 2021 року Справа №2/13/8/337-Б

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Дужич С.П.,

суддя Саврій В.А. ,

суддя Коломис В.В.

перевіривши матеріали апеляційної скарги Лісовогринівецької сільської ради на ухвалу господарського суду Хмельницької області від 05 серпня 2019 року, у справі

за заявою Акціонерно-комерційного агропромислового банку "Україна" в особі центрального відділення банку "Україна" в м. Хмельницькому

до Колективного сільськогосподарського підприємства "Терешівці"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

05 серпня 2020 року, ухвалою господарського суду Хмельницької області у справі про визнання банкрутом КСП "Терешівці" за заявою АКАБ "Україна" в особі центрального відділення банку "Україна" в м. Хмельницькому було затверджено мирову угоду укладену між КСП "Терешівці", в особі ліквідатора Іващука В.А, ФГ "Квіткове", як кредитором, та ФОП Жмурко В.С., як третьою особою, і припинено провадження у справі на підставі ч.6 ст. 81 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Мирову угоду було укладено, зокрема, про наступне:

"Третя особа" бере на себе зобов`язання по погашенню вимог кредитора боржника в сумі 68 440,00 грн. та по погашенню витрат першої черги, що виникли під час проведення ліквідаційної процедури, які затверджуються кредитором до подання мирової угоди в суд.

В обмін на погашені вимоги боржника до "Третьої особи" переходять майно і корпоративні права боржника, якими він володіє на момент затвердження мирової угоди.

08 грудня 2020 року, оскільки вказаною мировою угодою до третьої особи перейшло майно, яке було передано Терешківській сільраді, Лісовогринівецька сільська рада, як правонаступник та особа, що не приймала участі у справі, однак винесеним рішенням порушується її право власності, не погоджуючись з постановленою ухвалою, просить, поновивши строк на апеляційне оскарженя, скасувати її в частині затвердження мирової угоди від 30 травня 2019 року і припинення провадження у справі та прийняти нове судове рішення - про відмову у затвердженні мирової угоди.

При оскарженні ухвали від 05 серпня 2020 року, Лісовогринівецька сільська рада зазначає, що про наявність цієї ухвали їй стало відомо лише після звернення до сільської ради кредитора - ФГ "Квіткове" з запитом від 30 листопада 2020 року про надання відомостей хто, та на якій підставі здійснює господарську діяльність використовуючи вищезгадані спірні приміщення.

Відповідно до ч.ч.2,3 ст. 256 ГПК України, учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст. 261 цього Кодексу.

Оскільки скаргу подано 08 грудня 2020 року (в межах 10 днів з дня отримання відомостей про існування оскаржуваного судового рішення), колегія суддів вважає за необхідне задоволити клопотання скаржника про поновлення пропущеного строку.

В той же час, Лісовогринівецька сільська рада зазначила, що майно, яке за умовами мирової угоди передано ФОП Жмурко В.С. (молокопункт, що знаходиться по вул. Центральна, 81/1 в с. Терешевці Хмельницького району Хмельницької області та приміщення колгоспної кухні що знаходитьс по вул. Центральна, 61/1 в с. Терешевці Хмельницького району Хмельницької області), згідно акту приймання-передачі майна від 07 липня 2008 року, у відповідності до вимог п.1 ст 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом", було передано попереднім ліквідатором боржника - Горбань А.О. Терешківській сільській раді та право власності на це майно зареєстровано за територіальною громадою і перебуває на її балансі.

28 грудня 2020 року, ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду скаргу Лісовогринівецької сільської ради було залишено без руху і встановлено скаржнику 10-денний строк для надання додаткових доказів стосовно порушення судом при затвердженні мирової угоди її прав та інтересів.

На виконання зазначеної ухвали, на адресу суду від апелянта надійшли додаткові пояснення, що при здійсненні інвентаризації активів сільської ради, працівниками територіальної громади встановлено наявність іншого акту приймання-передачі майна від 16 червня 2011 року, згідно якого ліквідатор ліквідатор боржника - арбітражний керуючий Горбань А.О. передав, а сільський голова Коцюбинський М.А. прийняв об`єкти нерухомості в с. Терешівці, які тривалий час використовуються сільською радою, як об`єкти інфраструктури а саме:

- кімната обрядових подій (бувше приміщення колгоспної кухні, вул. Центральна, 61/1);

- молокопункт (вул. Центральна, 81/1);

Згідно ч.1 ст. 254 ГПК України, учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Отже, наведеною нормою передбачено право особи подати апеляційну скаргу на рішення, ухвалене за результатами розгляду спору про право у правовідносинах, учасником яких є скаржник, або містяться судження про права, інтереси та (або) обов`язки такої особи у відповідних правовідносинах, зважаючи на предмет і підстави позову.

Перевіривши матеріали апеляційної скарги, враховуючи те, що заперечень проти відкриття апеляційного провадження в порядку ч.2 ст. 262 ГПК України від учасників справи не надходило, суд апеляційної інстанції вважає за можливе відкрити апеляційне провадження у справі та призначити скаргу до розгляду.

При цьому, судова колегія вважає за необхідне зобовязати Лісовогринівецьку сільську раду, до початку судового засідання, надати суду документи, які підтверджують її право власності (яке на думку апелянта порушене) на обєкти нерухомості згідно переліку майна, наведено в додатку, який є невідємною частиною мирової угоди від 30 травня 2019 року (свідоцтва про право власності на нерухоме майно, витяги про державну реєстрацію прав):

- молокопункт (Хмельницький р-н, с.Терешівці, вул. Центральна, 81/1);

- приміщення колгоспної кухні (Хмельницький р-н, с.Терешівці, вул. Центральна, 61/1).

При цьому, відповідно до ч.5 ст. 262 ГПК України, якщо апеляційна скарга подана з пропуском визначеного цим Кодексом строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Оскільки підстав для відмови у відкритті апеляційного провадження не має, керуючись ст.ст. 197, 234, 251, 252, 262, 263 ГПК України та п.п.11, 13, 17.3, 17.5 Перехідних положень ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Поновити Лісовогринівецькій сільській раді строк на апеляційне оскарження ухвали господарського суду Хмельницької області від 05 серпня 2019 року.

Відкрити апеляційне провадження за скаргою Лісовогринівецької сільській раді на ухвалу господарського суду Хмельницької області від 05 серпня 2019 року.

Розгляд апеляційної скарги призначити на 17 березня 2021 року об 12:00 год. у приміщенні Північно-західного апеляційного господарського суду за адресою: 33001 м. Рівне вул. Яворницького, 59 у залі судових засідань №4.

Зупинити дію ухвали господарського суду Хмельницької області від 05 серпня 2019 року.

Лісовогринівецькій сільській раді надати до початку судового засідання оригінали документів, що підтверджують її право власності на:

- молокопункт (Хмельницький р-н, с.Терешівці, вул. Центральна, 81/1);

- приміщення колгоспної кухні (Хмельницький р-н, с.Терешівці, вул. Центральна, 61/1).

Встановити сторонам справи строк до 12 березня 2021 року, протягом якого може бути подано письмовий відзив на апеляційну скаргу, в порядку передбаченому ст. 263 ГПК України, а також заяви чи клопотання щодо вчинення інших процесуальних дій (вжиття заходів забезпечення позову, відводів, затвердження мирових угод тощо) та докази надсилання копії відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Повідомити, що участь сторін у судовому засіданні не є обов`язковою.

Роз`яснити учасникам справи про їх право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку ст. 197 ГПК України.

Ухвалу направити сторонам справи.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://rva.arbitr.gov.ua/sud5040/spicok_sprav/csz/ та у єдиному державному реєстрі судових рішень, що знаходиться за електронною адресою: http://reyestr.court.gov.ua/

Головуючий суддя Дужич С.П.

Суддя Саврій В.А.

Суддя Коломис В.В.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.02.2021
Оприлюднено03.02.2021
Номер документу94550842
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/13/8/337-б

Ухвала від 28.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 13.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 09.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 09.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 31.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 17.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 01.02.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні