Постанова
від 26.01.2021 по справі 522/20659/17
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 522/20659/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2021 року Овідіопольський райсуд Одеської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

при секретарі ОСОБА_4 ,

за участю прокурора ОСОБА_5

захисника обвинуваченого ОСОБА_6 обвинуваченого Барановського адвоката ОСОБА_7 , захисника обвинуваченого ОСОБА_8 - адвоката ОСОБА_9

в ході відкритого судового засідання в смт. Овідіополь Одеської області в рамках кримінального провадження № 22017160000000127 від 21.06.2017 року за обвинуваченням:

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Одеса, українець, громадянин України, не працює, не одружений, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

у скоєні кримінальних правопорушень передбачених ст.ст. 307 ч.3, 311 ч.3, 313 ч.3, 317 ч.2 КК України,

ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Одеса, українець, громадянин України, освіта вища, не працює, не одружений, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимий,

у скоєні кримінальних правопорушень передбачених ст.ст. 307 ч.3, 311 ч.3, 313 ч.3, 317 ч. 2 КК України,

ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець м. Одеса, українець, громадянин України, не працює, не одружений, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , раніше не судимий,

у скоєні кримінальних правопорушень передбачених ст.ст. 307 ч.3, 311 ч.3 КК України, суд, -

ВСТАНОВИВ:

11 січня 2018 року до Овідіопольського райсуду Одеської області надійшов обвинувальний акт відносно обвинуваченого ОСОБА_10 за ст.ст. 307 ч.3, 311 ч.3, 313 ч.3, 317 ч.2 КК України, обвинуваченого ОСОБА_11 за ст.ст. 307 ч.3, 311 ч. 3, 313 ч.3, 317 ч. 2 КК України та обвинуваченого ОСОБА_12 ст.ст. 307 ч.3, 311 ч.3 КК України.

З обвинувального акту, який надійшов до суду видно, що восени 2014 року (точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи на території м. Одеси (точне місце досудовим розслідуванням не встановлено), при невстановлених обставинах, ОСОБА_11 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки у вигляді незаконного обігу психотропних речовин та прекурсорів, і бажаючи їх настання, тобто діючи з прямим умислом, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, вступив у попередню злочинну змову з ОСОБА_10 направлену на незаконне виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту та збут психотропних речовин.

ОСОБА_10 запропонував ОСОБА_11 прийняти участь у організації та утриманні місця для незаконного виробництва психотропних речовин, а також за грошову винагороду у розмірі 20 гривень з кожної відправленої посилки, виконувати злочинну роль кур`єра по відправці через ТОВ «Нова Пошта» та національну службу доставки вантажних та поштових відправлень ТОВ «Ін-Тайм» психотропних речовин по території України.

В свою чергу ОСОБА_11 , не маючі інших джерел доходів, спонукуваний корисливим мотивом, з метою особистого незаконного та швидкого збагачення і протиправного отримання коштів, погодився на пропозицію останнього та надав згоду виконувати функції, відповідно до розподілених злочинних ролей.

Переслідуючи мету уникнення кримінальної відповідальності за здійснювані злочинні дії, ОСОБА_10 було прийнято рішення щодо розробки та беззаперечного дотримання методів конспірації, які полягали в тому, що незаконний збут психотропних речовин, обіг яких обмежено - амфетаміну та метамфетаміну, повинен проводитись без контакту з особою - потенційним покупцем психотропних речовин.

Дотримуюсь методів конспірації, ОСОБА_10 з використанням комп`ютерного браузеру «Тог», створеного з метою приховування фактичного місцезнаходження користувача та для забезпечення анонімності в мережі Інтернет, встановленого на належному йому комп`ютері «АМІ РС 650», розташованому за місцем його проживання за адресою: АДРЕСА_1 на Інтернет сайтах «LАВRС», «LЕGАLRС» підшукував клієнтів на придбання психотропних речовин, спілкуючись з останніми шляхом здійснення електронної переписки по електронному додатку «Jаbbег», використовуючи вигадане ім`я « ОСОБА_13 ».

У разі надходження замовлення на збут психотропної речовини та отримання оплати на електронний гаманець у мережі Інтернет, або на реквізити відкритої для цих цілей платіжної картки, ОСОБА_10 , діючи з єдиним злочинним умислом, формував пакетик з необхідною кількістю самостійно виготовленої ним психотропної речовини, та залежно від того, де саме знаходиться клієнт на придбання психотропної речовини, а саме місцевий він мешканець, або ні, ОСОБА_10 використовував один із попередньо розроблених способів незаконного збуту психотропної речовини.

У разі, якщо клієнт-замовник був мешканцем м. Одеси, ОСОБА_10 самостійно робив місце - схованку, де залишав психотропну речовину, у подальшому повертався до свого комп`ютера, розташованого за місцем його проживання та шляхом переписки повідомляв клієнта - замовника про місце розташування тайника - закладки, де зберігалась психотропна речовина, обіг якої обмежено - амфетамін або метамфетаміну.

З метою конспірації та не викриття злочинної діяльності в якості основних міць - тайників, розташування закладок з психотропною речовиною ОСОБА_10 використовувались наступні місця: територія великого пустиря та сміттєвого звалища, вздовж якого проходив паркан, розташований в кінці вул. Одеської, с. Лиманка, Одеської області та за кінним клубом «Ескадрон» за адресою: АДРЕСА_4 (координати 46 град. 24 хв. 9 сек. північної широти, ЗО град. 40 хв. 48 сек. східної довготи); територія, прилегла до будинку 23/1 по вул. Шота Руставелі у м. Одесі та території сміттєвого звалища, що знаходиться по вул. Горемикінський люнет, між будинками № 48д по вул. Ген. Петрова у м. Одесі (автостоянка «Мрія») та будинком № 37с по вул. Ген. Петрова у м. Одесі (автостоянка «Простор») (координати 46 град. 26 хв. 17 сек. північної широти, 30 град. 31 хв. 46 сек. східної довготи), оскільки вказані місця, на його думку, були найзручнішими з огляду на транспортну розв`язку, малолюдними та ускладнювали викриття його злочинної діяльності правоохоронними органами України.

У разі, якщо клієнт - замовник, був мешканцем іншого міста, розташованого на території України, ОСОБА_10 , згідно розподілених злочинних ролей замовлену необхідну кількість психотропної речовини передавав ОСОБА_11 , надаючи йому також реквізити замовника - отримувача психотропної речовини.

В свою чергу ОСОБА_11 , виконуючи відведену йому злочинну роль при скоєнні кримінального правопорушення, з метою конспірації злочинної діяльності та уникнення кримінальної відповідальності, під вигаданими даними відправника, такими як ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та інші, використовуючи поштові послуги ТОВ «Нова Пошта» або ТОВ «Ін-Тайм» направляв вказану психотропну речовину замовнику, здійснюючи таким чином її незаконний збут, а отриману експрес - накладну, видану оператором поштового зв`язку при відправці, або її номер, передавав ОСОБА_10 , а той в свою чергу вказаний номер накладної повідомляв клієнту - замовнику, з метою скорішого та безперешкодного отримання покупцем психотропної речовини у поштовому відділені, без наявності документів, що посвідчують особу.

Так, ОСОБА_10 , діючи спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_11 , восени 2014 року (точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи на території м. Одеси (точне місце під час досудового розслідування не встановлено), з метою організації та утримання місця для незаконного виробництва психотропних речовин обіг яких обмежено - амфетаміну та метамфетаміну, розташування відповідного обладнання і зберігання інгредієнтів та прекурсорів, необхідних для їх виготовлення, діючи умисно та з корисливим мотивом, за допомогою своєї співмешканки ОСОБА_16 (яка не була обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_10 ) орендували квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_5 у ОСОБА_17 (яка також була не обізнана про злочинні наміри ОСОБА_10 ).

ОСОБА_11 в свою чергу придбав необхідне для незаконного виготовлення психотропних речовин устаткування та обладнання на спеціалізованих підприємствах, які займаються законним продажем лабораторного обладнання, хімічно-лабораторного посуду, контрольно-вимірювальних приладів, та інших спеціальних інгредієнтів, а саме: ТОВ «Манкор» (ЄДРПОУ 30222980) м. Київ, вул. В. Хвойки,18/14, ТОВ «Торговий дім «Віктер Плюс» (ЄДРПОУ 32246694), м. Київ, пр. Героїв Сталінграду, буд 2-Г, корп. 1; ПАТ «СКЛОПРИЛАД» (ЄДРПОУ 14307481) м. Київ, пр. Героїв Сталінграду, 2Г, корп. 1, МПП «ТОР» (ЄДРПОУ 20962221) м. Одеса, пров. 2-й Водопровідний, 5.

Вказане устаткування та обладнання, ОСОБА_10 , у відповідності до розробленого із ОСОБА_11 злочинним планом, розмістив у квартирі АДРЕСА_6 , де склав його певним чином, що дало можливість виготовляти на ньому амфетамін та метамфетамін, також в подальшому воно могло бути використано для виготовлення будь-яких наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, якщо це можливо по технологічним умовам.

З того часу ОСОБА_10 , разом та за попередньою змовою з ОСОБА_11 , організували місце для незаконного виробництва психотропних речовин, що виразилось у підшуканні приміщення та розташуванні обладнання в квартирі АДРЕСА_6 , та почали його утримувати, тобто здійснювати оплату комунальних послуг, орендної плати та застосувати конспіративні заходи, які виражались у попередній домовленості дати та часу прибуття власниці квартири ОСОБА_17 , з метою не виявлення останньою хімічного обладнання - лабораторії по незаконному виготовленню психотропних речовин, які незаконно зберігались у вказаній квартирі.

Продовжуючи свою злочинну діяльність ОСОБА_10 , діючи спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_11 , в невстановлений період часу, перебуваючи на території м. Одеси (точне місце під час досудового розслідування не встановлено), з метою здійснення незаконних дій з обладнанням, призначеним для виготовлення психотропних речовин, діючи умисно та з корисливим мотивом, реалізуючи злочинний умисел, направлений на незаконне придбання та зберігання обладнання, призначеного для виготовлення психотропних речовин усвідомлюючи, що вказані дії заборонені та є злочином, бажаючи при цьому настання суспільно небезпечних наслідків, на спеціалізованих підприємствах, які займаються законним продажем лабораторного обладнання, хімічно-лабораторного посуду, контрольно- вимірювальних приладів, та інших спеціальних інгредієнтів, а саме ТОВ «Манкор» (ЄДРПОУ 30222980) м. Київ, вул. В. ХвойкиД8/14, ТОВ «Торговий дім «Віктер Плюс» (ЄДРПОУ 32246694), м. Київ, пр. Героїв Сталінграду, 2-Г, кори. 1; ПАТ «СКЛОПРИЛАД» (ЄДРПОУ 14307481) м. Київ, пр. Героїв Сталінграду, 2Г, корп. 1, МПП «ТОР» (ЄДРПОУ 20962221) м. Одеса, пров. 2-й Водопровідний, 5, шляхом поштового відправлення через ТОВ «Нова Пошта», закупили обладнання, призначене для незаконного виготовлення психотропної речовини, яке останні виготовили та зберігали у квартирі, АДРЕСА_6 , визначеній в якості місця для незаконного виготовлення психотропних речовин.

Вказане устаткування та обладнання, ОСОБА_10 , у відповідності до розробленого із ОСОБА_11 злочинним планом, розмістив у квартирі АДРЕСА_6 , де склав його певним чином, що дало можливість виготовляти на ньому амфетамін та метамфетамін, також в подальшому воно могло бути використано для виготовлення будь-яких наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, якщо це можливо по технологічним умовам.

По місцю проживання ОСОБА_10 в квартири АДРЕСА_6 , за попередньою змовою з ОСОБА_11 для встановлення там обладнання, призначеного для виготовлення, психотропних речовин, в кімнаті вказаної квартири виявлено та вилучено наступне:

сушку для харчових продуктів, торгової марки «Zelmer»;

кавомолку у корпусі чорного кольору,

торгової марки «Delfa»,

полімерний контейнер з полімерною кришкою блакитного кольору;

полімерний контейнер без кришки;

скляну двугорлу колбу, місткістю 2000,0 см3;

скляний мірний стакан з носиком, місткістю 1000,0 см3;

скляний мірний стакан з носиком, місткістю 2000,0 см3;

скляний мірний стакан з носиком, місткістю 2000,0 см3;

скляний мірний стакан з носиком, місткістю 1000,0 см3

скляний мірний стакан з носиком, місткістю 600,0 см.3;

скляний мірний стакан з носиком, місткістю 250,0 см3;

скляний мірний стакан з носиком, місткістю 100,0 см3;

скляну пляшку темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3 з полімерною кришкою чорного кольору, що нагвинчується, на якій міститься наклеєна етикетка з написом «БЕНЗОЛ чда С6Н6 ЧЕХИЯ Нетто 0,88кг» з прозорою рідиною; скляну пляшку темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3 з полімерною кришкою чорного кольору, що нагвинчується, на якій міститься наклеєна етикетка з написом «БЕНЗОЛ чда С6Н6 ЧЕХИЯ Нетто 0,88кг» з прозорою рідиною;

скляну пляшку темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3 з полімерною кришкою червоного кольору, що нагвинчується, на якій міститься наклеєна етикетка з написом «ХІМРЕАКТИВ РОЗЧИННИК АЦЕТОН» з прозорою рідиною;

скляну плоскодонну колбу зі шліфованою горловиною, яку закрито скляною пробкою, місткістю 2000 см3, з рідиною прозорою;

картонну коробку з піпеткою з калібрувальною шкалою на 25,0 см3 насадкою на піпетку, металевий утримувач, ртутний термометр на 140 С;

прозору полімерну пляшку прямокутної форми, місткістю 1000,0 см3 з полімерною кришкою синього кольору, що нагвинчується. На пляшці барвником синього кольору нанесений напис «Ортофосф.к-та», у пляшці знаходиться прозора рідина;

прозору полімерну пляшку прямокутної форми, місткістю 1000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою червоного кольору ,що нагвинчується, з прозорою рідиною;

прозору полімерну пляшку, місткістю 2000,0 см3 яку закрито полімерною кришкою синього кольору, що нагвинчується. На стороні пляшки, барвником чорного кольору нанесений напис «ПМС 400». В пляшці знаходиться рідина світло-жовтого кольору;

прозору скляну банку, з шліфованою горловиною, яку закрито скляною пробкою. На банці барвником чорного кольору нанесений напис «Яд», в якій знаходиться порошкоподібна речовина чорного кольору;

прозорий скляний пеніциліновий флакон, який обмотано липкою стрічкою типу «скотч» та закрито гумовою пробкою, з порошкоподібною речовиною чорного кольору; чотири порожні скляні пляшки темно-зеленого кольору, місткістю по 1000,0 см3 кожна, які закрито полімерними кришками червоного кольору, що нагвинчуються. На пляшках міститься етикетки з написами «ХІМРЕАКТИВ РОЗЧИННИК АЦЕТОН».;

два фільтри Шота, білого кольору;

картонну коробку білого кольору з фільтрувальним папером білого кольору;

скляну насадку; електронний вимірювач температури; прозору полімерну упаковку, всередині якої металева спіраль з дротом;

скляну пляшку темно-коричневого кольору, місткістю 2000,0 см3. з полімерною кришкою синього кольору, яка нагвинчується, з прозорою рідиною всередині;

полімерну пляшку білого кольору прямокутної форми, місткістю 1000,0 см3, з прозорою рідиною;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 2000,0 см3;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 2000,0 см3;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 2000,0 см3;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 1000,0 см3;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 1000,0 см3;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 600,0 см3;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 400,0 см3;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 250,0 см3;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 250,0 см3;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 250,0 см3;

скляний мірний високий стакан з носиком, місткістю 100,0 см3;

скляну колбу Бюнзена, місткістю 1000,0 см3;

скляну колбу Бюнзена, місткістю 1000,0 см3;

скляну плоскодонну колбу зі шліфованою горловиною, місткістю 1000,0 см3 з прозорою рідиною;

скляну колбу Бюнзена, місткістю 250,0 см3;

скляну колбу Бюнзена, місткістю 100,0 см3;

скляну банку, місткістю 100,0 см.3, яку закрито кришкою фіолетового кольору, що нагвинчується, з прозорою рідиною;

скляну банку, місткістю 100,0 см3, яку закрито кришкою фіолетового кольору, що нагвинчується, з прозорою рідиною;

скляну кристалізаційну чашу; скляну пляшку зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою червоного кольору, що нагвинчується з етикеткою «ХІМРЕАКТИВ РОЗЧИННИК АЦЕТОН», з прозорою рідиною;

скляну пляшку темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою червоного кольору, що нагвинчується з етикеткою «ХІМРЕАКТИВ РОЗЧИННИК АЦЕТОН», з прозорою рідиною;

скляну пляшку зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою червоного кольору, що нагвинчується з етикеткою «ХІМРЕАКТИВ РОЗЧИННИК АЦЕТОН», з прозорою рідиною;

скляну пляшку темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою червоного кольору, що нагвинчується з етикеткою «ХІМРЕАКТИВ РОЗЧИННИК АЦЕТОН», з прозорою рідиною;

скляну пляшку темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою червоного кольору, що нагвинчується з етикеткою «ХІМРЕАКТИВ РОЗЧИННИК АЦЕТОН», з прозорою рідиною;

скляну пляшку темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою червоного кольору, що нагвинчується з етикеткою «ХІМРЕАКТИВ РОЗЧИННИК АЦЕТОН», з прозорою рідиною;

скляну пляшку темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3 яку закрито полімерною кришкою червоного кольору, що нагвинчується з етикеткою «ХІМРЕАКТИВ РОЗЧИННИК АЦЕТОН», з прозорою рідиною;

скляну пляшку темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3 яку закрито полімерною кришкою червоного кольору, що нагвинчується з етикеткою «ХІМРЕАКТИВ РОЗЧИННИК АЦЕТОН», з прозорою рідиною;

полімерний піднос жовтого кольору;

полімерний піднос фіолетового кольору;

сім металевих ложок; одну металеву ложку;

фрагмент металевої ложки;

полімерний контейнер з полімерною кришкою;

чотири металевих шпателя з полімерними ручками;

полімерну лопатку темно-сірого кольору;

полімерну лопатку світло-сірого кольору;

вісім скляних паличок різної довжини;

два металевих пінцета;

дві скляні палички в прозорій полімерній упаковці;

картонну коробку білого кольору з фільтрувальним папером;

прозорий полімерний пакет з пояснювальним написом виконаним барвником синього кольору «Винная кислота» з порошкоподібною речовиною білого кольору;

два полімерних контейнера зі слідами прозорої ліпкої речовини;

полімерний контейнер зі слідами прозорої ліпкої речовини;

металеву миску;

керамічну тарілку;

полімерну миску світло-сірого кольору;

полімерну миску зеленого кольору;

ганчірку білого кольору;

ганчірку світло коричневого кольору;

одноразовий полімерний шприц з калібрувальною шкалою на 10,0 см3 без голки та ковпачка;

одноразовий полімерний шприц з калібрувальною шкалою на 20,0 см3

без голки та ковпачка; одноразовий полімерний шприц з калібрувальною шкалою на 50,0 см3, без голки та ковпачка;

скляну насадку Вюрца; прозорий полімерний пакет з замком по типу «zip-Іоск» з фіолетовою смужкою на який міститься напис виконаний барвником чорного кольору «М2» с порошкоподібною речовиною;

дві скляні насадки;

зворотній перехідник;

одноразових полімерних шприца з калібрувальною шкалою на 50,0 см3, один без голки та ковпачка;

п`ять одноразових полімерних шприців з калібрувальною шкалою на 20,0 см3, три з яких без голки та ковпачка;

одноразовий полімерний шприц з pкалібрувальною шкалою на 10,0 см3 без голки та ковпачка;

полімерний контейнер з пробками з пінопласту;

два скляних краника; скляний фільтр Шота;

полімерну баночку білого кольору; скляну пробку; електроні ваги з прозорою полімерною кришкою;

електронні ваги без кришки;

скляний бутель, місткістю 5000,0 см3;

скляний бутель, місткістю 1000,0 см3;

гумові та полімерні шланги рожевого, чорного та сірого кольорів;

полімерний мірний стакан, з носиком та ручкою, місткістю 1000,0 см3;

полімерний мірний стакан, з носиком та ручкою, місткістю 1000,0 см3;

полімерний мірний стакан, з носиком та ручкою, місткістю 450,0 см3 з написом виконаним барвником «РМО С ІМ»;

полімерний мірний стакан, з носиком та ручкою, місткістю 450,0 см3 з написом, виконаним барвником «Ф dМ»;

полімерний мірний стакан, з носиком та ручкою, місткістю 450,0 см3з написом виконаним барвником «X»;

металевий бортик від сита;

шість гвинтових утримувачів;

три утримувача для колб;

три моновакуометра;

гумові ущільнювачі червоного та сірого кольору ;

манометр; полімерний виріб круглої форми чорного кольору;

два лабораторних штатива;

цифрову магнітну мішалку ULAB MS200 Magnetic Stirrer,іукшеі 2010030385;

верхньопривідну потужну мішалку Манкор VELP Scientifica Code F 201 А0152;

насос вакуумний мембранний однокамерний Манкор Туре № 86КТ 18;

магнітну мішалку UOSLAB РІВА-03.6,серійний номер RS 0051498;

металеву підставку з регулятором висоти;

полімерний контейнер з пакетиками з замком «типу «zip-lоск»;

два моновакуметра;

металевий пристрій з болтами;

скляну конічну колбу, місткістю 1050 см3 з шліфованою горловиною, закритою скляною пробкою, в якій знаходиться рідина світло-коричневого кольору;

полімерний пакет з мірним стаканом з носиком, місткістю 2000,0 см3

- полімерний контейнер круглої форми, який закрито полімерною зеленою кришкою с рідиною світло-коричневого кольору;

полімерний контейнер з кришкою, всередині якого залишки в`язкої речовини світло-коричневого кольору;

прозору полімерну пляшку світло - блакитного кольору, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою блакитного кольору, рідиною темно-коричневого кольору; прозору полімерну пляшку світло-блакитного кольору, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою блакитного кольору, що нагвинчується, з написом, виконаним барвником блакитного кольору «ИПС+Ацетон» з прозорою рідиною; прозору полімерну пляшку блакитного кольору, місткістю 6000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою синього кольору, з написом, виконаним барвником чорного кольору «На отгон Ац+м», з рідиною світло-жовтого кольору;

прозору полімерну пляшку, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою червоного кольору, що нагвинчується, всередині якої знаходиться рідина світло-жовтого кольору;

прозору полімерну пляшку, місткістю 2500,0 см3, яку закрито полімерною кришкою білого кольору, що нагвинчується, всередині якої знаходиться рідина світло-коричневого кольору;

прозору полімерну пляшку прямокутної форми, місткістю 1000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою білого кольору, що нагвинчується, з написом виконаним барвником чорного кольору «СПИРТ» з прозорою рідиною;

прозору полімерну пляшку прямокутної форми, місткістю 1000,0 см3, з етикеткою «Вода дистильована технічна», яку закрито полімерною кришкою синього кольору, з прозорою рідиною; металевий пристрій для змішування бетону сірого кольору;

порожню прозору полімерну пляшку прямокутної форми, місткістю 1000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою білого кольору, що нагвинчується з написом виконаним барвником «СП СПИРТ»;

прозору полімерну пляшку світло-блакитного кольору, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою синього кольору, що нагвинчується з написом виконаним барвником чорного кольору «ИПС+ПЄ ПЕРЕГОН», з прозорою рідиною;

прозору полімерну пляшку світло-блакитного кольору, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою синього кольору, з написом виконаним барвником «МЕТАНОЛ»;

прозору полімерну пляшку світло-блакитного кольору, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою синього кольору, з написом виконаним барвником « ІНФОРМАЦІЯ_4 », з рідиною світло-жовтого кольору;

прозору полімерну пляшку світло-блакитного кольору, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою синього кольору, з написом виконаним барвником «ИПС+Ацетон перегон» з рідиною світло-жовтого кольору;

прозору полімерну пляшку, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою червоного кольору, з написом виконаним барвником «ИПС+Ацетон перегон» з рідиною світло-жовтого кольору;

прозору полімерну пляшку блакитного кольору, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою синього кольору, з написом виконаним барвником «ИПС» з мутною рідиною;

прозору полімерну пляшку блакитного кольору, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою синього кольору, з написом виконаним барвником «СП» з прозорою рідиною;

прозору полімерну пляшку блакитного кольору, місткістю 5000,0 см3, яку закрито полімерною кришкою синього кольору, з написом виконаним барвником « ІНФОРМАЦІЯ_5 » з прозорою рідиною;

металевий реактор;

електричну плитку з двома конфорками;

дві полімерні воронки червоного та темно-зеленого кольору;

шість полімерних воронок прозорого, червоного, білого, зеленого, світло-блакитного, синього кольору;

три порожні полімерні каністри білого кольору;

три порожні каністри білого кольору з нанесеним написом виконаним барвником синього кольору «Укс» та барвником чорного кольору «ацетон».

В подальшому ОСОБА_10 , діючи спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_11 , в невстановлений час, перебуваючи на території м. Одеси (точне місце під час досудового розслідування не встановлено), реалізуючи злочинний умисел, направлений на незаконне виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту, а також незаконний збут психотропних речовин, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, усвідомлюючи, що ці дії заборонені та є злочином, бажаючи при цьому настання злочинних наслідків, здійснив сукупність дій, направлених на отримання злочинного результату.

Так, ОСОБА_10 , використовуючи під час переписки вигадане мережеве ім`я «Веніто», за допомогою сервісу - «Jаbbeг», 31.03.2017 близько 11.00 год. почав електронну переписку з ОСОБА_18 (який здійснював оперативну закупку) та використовував мережеве ім`я « ОСОБА_19 »; в ході якої вони досягли домовленості щодо незаконного збуту ОСОБА_10 50 г. психотропної речовини - амфетамін, за умови перерахування ОСОБА_18 грошових коштів у сумі 300 доларів США на біткойн гаманець, яким користувався ОСОБА_10 , у якості оплати за вищевказану психотропну речовину, при цьому останній надав необхідні для цього реквізити 1 1HRyflm8U79Zel1Ag4nzdmSqbHEaYFhxk3.

У той же день, близько 21.40 год., після отримання від ОСОБА_18 грошових коштів, ОСОБА_10 у невстановлений час, при невстановлених слідством обставинах, поклав у два поліетиленових пакета з вмістом психотропної речовини (амфетамін та метамфетамін), раніше незаконно виготовлені у квартирі АДРЕСА_6 , разом та за попередньою змовою з ОСОБА_11 , які на власному автомобілі перевіз та поклав у тайнику-схованці, яка була розташована у кінці АДРЕСА_4 , неподалік від великого пустиря, на сміттєвому звалищі, вздовж якого йде паркан, у азбестовій трубі, після чого, за допомогою електронної переписки, повідомив ОСОБА_18 про місце розташування тайника з психотропною речовиною, тим самим незаконно збув останньому пакет з речовиною, масою близько 50 грам, отримавши раніше оговорену суму 8580 грн., які були перераховані на біткойн гаманець ОСОБА_10 у мережі Інтернет.

Придбана ОСОБА_18 31.03.2017 психотропна речовина була добровільно видана співробітникам УСБУ в Одеській області.

У квітні 2017 року (більш точна дата та час слідством не встановлені), ОСОБА_10 , розуміючи, що кількість замовлень, які надходили від невстановлених осіб на придбання психотропних речовин збільшилась, а забезпечити зростаючий попит своїми силами вони з ОСОБА_11 не в змозі, дійшов висновку про необхідність залучення інших осіб та створення організованої групи.

З метою дотримання умов конспірації та ускладнення правоохоронним органам викриття їх злочинної діяльності, ОСОБА_10 вирішив залучати до злочинної діяльності лише перевірених осіб, з якими його пов`язують довгострокові дружні або навіть родинні відносини.

Достовірно знаючи про скрутний матеріальний стан свого давнього знайомого та цивільного чоловіка його двоюрідної сестри ( ОСОБА_20 ) ОСОБА_12 , бажаючи надати можливість останньому отримати нелегальний дохід, та у подальшому маючи на меті створити стійку організовану групу для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів у сфері незаконного виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту та незаконного збуту психотропних речовин та прекурсорів, членами якої будуть його давні друзі дитинства ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , запропонував останньому увійти в організовану ним групу та прийняти участь у скоєні злочинів, пов`язаних з незаконним обігом психотропних речовин та прекурсорів за умовами та обставинами визначеними ОСОБА_10 , на що той дав свою добровільну згоду.

ОСОБА_10 , обрав собі роль керівника організованої групи, після чого, розробив план злочинної діяльності і розподілив між її учасниками функції, спрямовані на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи, тобто ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , орендував квартиру АДРЕСА_7 , забезпечив закупку необхідних інгредієнтів, хімічного посуду, необхідного для виготовлення прекурсору - фенілнітропропена, необхідного для подальшого незаконного виготовлення психотропних речовин амфетаміну та метамфетаміну.

Група мала стійкий характер, високий ступінь організованості, відрізнялася чітким плануванням, підготовкою до вчинення злочинів, стабільністю складу, розподілом функцій між учасниками групи.

Грошові кошти, отримані внаслідок злочинної діяльності у сфері обігу психотропних речовин та прекурсорів надходили ОСОБА_10 , та використовувались як основне і постійне джерело засобів до Існування, за допомогою яких учасники групи набували матеріальні блага, необхідні для повсякденного життя, а також як матеріальний ресурс, спрямований на фінансування злочинної діяльності, шляхом виплати грошового утримання учасникам, сплати придбання інгредієнтів, реактивів, обладнання для подальшого виготовлення психотропних речовин з метою збуту.

Створена ОСОБА_10 організована група складалася з 3 осіб:

ОСОБА_10 як керівник організованої групи визначав основні напрямки злочинної діяльності, планував та координував злочинні дії інших учасників організованої групи, організовував виробничий процес, а саме: займався вивченням інформацій та методик, щодо способів та умов виготовлення психотропних речовин, безпосередньо незаконно виготовляв психотропні речовини з метою незаконного збуту, удосконалював якість виготовлених психотропних речовин, особисто здійснював пошук клієнтів на їх незаконне придбання, здійснював з ними електронну переписку за допомогою мережі Інтернет через месенджери, тобто програми, призначені для спілкування-«1а№ег», отримував грошових коштів на біткойн гаманець, розподіл грошових коштів між учасниками організованої групи, визначення місць схованок, а також розташування безпосередньо психотропних речовин у вказаних місцях-схованках.

ОСОБА_11 , знаходячись у складі організованої групи виконував вказівки ОСОБА_10 , здійснюючи за вказівкою останнього замовлення хімічного обладнання, необхідного для виготовлення якісних психотропних речовин, з конспіративними заходами, під вигаданими даними відправника, використовуючи поштові послуги ТОВ «Нова Пошта» або ТОВ «Ін-Тайм», відправляв психотропну речовину замовнику, здійснюючи таким чином у складі організованої групи її незаконний збут, безпосередньо сплачував орендну плату та комунальні послуги за квартиру, що використовувалась в якості місця де незаконно зберігалось спеціальне хімічне обладнання для виготовлення прекурсору - фенілнітропропен, за кошти виділені організатором групи ОСОБА_10 та отримані в результаті злочинної діяльності вказаної групи, пов`язаної з незаконним обігом психотропних речовин, та разом з ОСОБА_12 , знаходячись у складі організованої групи, виготовляв прекурсори, необхідні для подальшого виготовлення психотропних речовин, обіг яких обмежено - амфетамін та метамфетамін.

ОСОБА_12 знаходячись у складі організованої злочинної групи виконував вказівки ОСОБА_10 разом з ОСОБА_11 , приймав безпосередню участь у виготовленні прекурсорів, необхідних для подальшого виготовлення психотропних речовин, обіг яких обмежено - амфетамін та метамфетамін, виконував замовлення та придбання інгредієнтів, хімічного посуду та виконував інші допоміжні дії, необхідність в яких виникала під час скоєння злочинів.

Згідно із злочинним планом та з метою його реалізації при надходженні заказів на збут психотропної речовини ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи, спільно з ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , умисно, з метою незаконного виготовлення достатньої кількості прекурсорів, необхідних для подальшого виготовлення певної кількості амфетаміну, повідомляв ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , а останні виконуючи вказівки і завдання організатора, діючи згідно відведених злочинних ролей на орендованій з вказаною метою квартирі АДРЕСА_7 , використовуючи необхідні інгредієнти, хімічний посуд, виготовляли певну кількість прекурсору - фенілнітропропена, необхідного для подальшого незаконного виготовлення психотропних речовин амфетамін та метамфетамін, використовуючи який у подальшому ОСОБА_10 , як організатор злочинного угрупування, незаконно виготовляв психотропні речовини, обіг яких обмежений - амфетамін та метамфетамін.

У подальшому, після отримання замовлення та надходження оплати на електронний гаманець у мережі Інтернет, ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи, виконуючи свою роль згідно єдиного плану злочинних дій, спрямованих на незаконний збут психотропних речовин, формував пакетик з необхідною кількістю психотропної речовини, після чого, особисто клав його до місць розташування тайників-схованок.

В подальшому ОСОБА_10 повертався до свого комп`ютера, розташованого за місцем його проживання в кв. АДРЕСА_8 , засобами Інтернет - переписки повідомляв клієнта-замовника про місце розташування тайника - закладки, де зберігалась психотропна речовина, обіг якої обмежено - амфетамін, тим самим здійснюючи її незаконний збут у складі організованої групи з ОСОБА_11 та ОСОБА_12 .

ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи з ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , на умовах повної співпраці та взаємності, в невстановлений час, перебуваючи в кв. АДРЕСА_8 , реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на незаконне виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту та незаконний збут психотропної речовини, вчинені повторно, організованою групою, в особливо великих розмірах, усвідомлюючи, що ці дії заборонені та є злочином, бажаючи при цьому настання злочинних наслідків, здійснив сукупність дій, направлених на отримання злочинного результату.

Так, ОСОБА_10 , використовуючи під час переписки вигадане мережеве ім`я « ОСОБА_21 », за допомогою сервісу - Jabbег», 10.06.2017 близько 16.50 год. повторно почав електронну переписку з ОСОБА_18 (який здійснював оперативну закупку) та використовував мережеве ім`я « ОСОБА_19 », в ході якої вони досягли домовленості щодо незаконного збуту ОСОБА_10 100 г. психотропної речовини - амфетамін, за умови перерахування ОСОБА_18 грошових коштів у сумі 300 доларів США на біткойн гаманець, яким користувався ОСОБА_10 , у якості оплати за вищевказану психотропну речовину, при цьому останній надав необхідні для цього реквізити 12 12VC2hwXKnCDpw7MMuYvXj3N3Lwd8GZg61.

У той же день, близько 22.40 год., після отримання від ОСОБА_18 грошових коштів, ОСОБА_10 у невстановлений час, при невстановлених слідством обставинах, поклав у два поліетиленових пакета з вмістом психотропної речовини (амфетамін та метамфетамін), раніше незаконно виготовлені у квартирі АДРЕСА_6 , разом та за попередньою змовою з ОСОБА_11 , які на власному автомобілі перевіз та поклав у тайнику-схованці, яка була розташована в кінці АДРЕСА_4 , неподалік від великого пустиря, на сміттєвому звалищі, вздовж якого йде паркан, у азбестовій трубі, після чого, за допомогою електронної переписки, повідомив ОСОБА_18 про місце розташування тайника з психотропною речовиною, тим самим незаконно збув останньому пакет з речовиною, масою близько 100 грам, отримавши раніше оговорену суму 9200 грн., які були перераховані на біткойн гаманець ОСОБА_10 у мережі Інтернет.

Придбана ОСОБА_18 11.06.2017 психотропна речовина була добровільно видана співробітникам УСБУ в Одеській області у вигляді речовини масою 99,32г є психотропною речовиною, обіг якої обмежено - амфетаміном, кількісний вміст амфетаміну в порошкоподібній речовині становить 26,32 г., яке складає особливо великі розміри.

ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи, разом із ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , на умовах повної співпраці, та взаємності, в невстановлений час, перебуваючи у квартирі АДРЕСА_6 , реалізуючи злочинний умисел, направлений на незаконне виготовлення та зберігання з метою збуту психотропної речовини, вчинені повторно, організованою групою, в особливо великих розмірах, усвідомлюючи, що ці дії заборонені та є злочином, бажаючи при цьому настання злочинних наслідків, здійснив виготовлення психотропної речовини, яку в подальшому там же зберігав з метою збуту.

Під час проведення санкціонованого судом обшуку квартири АДРЕСА_6 , 21.06.2017 р., виявлено та вилучено предмети з нашаруванням та слідами порошкопобіних речовин, а саме: кількісний вміст метамфетаміну, в речовинах, масами 243 г, 13,8 г, 25,6 г, згідно протоколу отримання зразків для експертизи, становить 155 г, 9,3 г, 19,6 г. відповідно. Загальний кількісний вміст метамфетаміну становить 183,9 г.

Всього разом під час проведення санкціонованого судом обшуку квартири АДРЕСА_6 , 21.06.2017, виявлено та вилучено:

Психотропної речовини амфетамін - 2889.8656 г.:

Психотропної речовини метамфетамін - 198.5395 г.

що складає особливо великі розміри.

ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи, разом із ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , на умовах повної співпраці, та взаємності, в невстановлений час, перебуваючи кв. АДРЕСА_6 , реалізуючи злочинний умисел, направлений на незаконне виготовлення та зберігання прекурсорів, з метою їх використання для виготовлення психотропних речовин, вчинені повторно та організованою групою, усвідомлюючи, що ці дії заборонені та є злочином, бажаючи при цьому настання злочинних наслідків, дав вказівку ОСОБА_11 та ОСОБА_12 повторно виготовити прекурсори (сірчану кислоту та соляну кислоту), з метою їх подальшого використання для виготовлення психотропних речовин. В свою чергу ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , виконуючи відведені їм ролі, в не встановлений час, виготовили та залишили зберігатись у вказаній вище квартирі, визначені ОСОБА_10 прекурсори, з метою їх подальшого використання для виготовлення психотропних речовин.

Під час проведення санкціонованого судом обшуку кв. АДРЕСА_6 , 21.06.2017, виявлено та вилучено:

прозору безбарвну рідину об`ємом 980 см3 та 30,0 см3 у полімерній пляшці білого кольору прямокутної форми, місткістю 1000,0 см3 та скляній банці, місткістю 100,0 см3.

ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи, разом із ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , на умовах повної співпраці, та взаємності, в невстановлений час, перебуваючи у кв. АДРЕСА_7 , реалізуючи злочинний умисел, направлений на незаконне виготовлення та зберігання прекурсорів, з метою їх використання для виготовлення психотропних речовин, вчинені повторно та організованою групою, усвідомлюючи, що ці дії заборонені та є злочином, бажаючи при цьому настання злочинних наслідків, дав вказівку ОСОБА_11 та ОСОБА_12 повторно виготовити прекурсори, з метою їх подальшого використання для виготовлення психотропних речовин. В свою чергу ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , виконуючи відведені їм ролі, в не встановлений час, виготовили та залишили зберігатись у вказаній вище квартирі, визначені ОСОБА_10 прекурсори, з метою їх подальшого використання для виготовлення психотропних речовин.

Під час проведення санкціонованого судом обшуку кв. АДРЕСА_7 , виявлено та вилучено:

залишки рідини, об`ємом 2,0 см3 у полімерній каністрі білого кольору, місткістю 3000,0 см3;

рідина темно-коричневого кольору, об`ємом 126,0 см3 у полімерній пляшці жовтого кольору, місткістю 1000,0 см3;

прозора безбарвна рідина із специфічним запахом, об`ємом 950,0 см3, 920,0 см3, 140,0 см3 відповідно у трьох полімерних пляшках білого кольору місткістю по 1000,0 см3 кожна;

прозора рідина світло-жовтого кольору, об`ємом 1000,0 см3 у скляній пляшці темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3, прозора безбарвна рідина, об`ємом 90,0 см3 у скляній пляшці темно-зеленого кольору місткістю 1000,0 см3,

прозора рідина світло-жовтого кольору, об`ємом 2210 см3 у бутлі коричневого кольору, місткістю 2000,0 см3,

які ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , діючи у складі організованої групи, з єдиним злочинним наміром з ОСОБА_10 та за вказівкою якого, у невстановлений час, при невстановлених слідством обставинах, незаконно виготовили шляхом одержання з відповідної вихідної сировини, незаконно зберігали, з метою подальшого використання для виробництва психотропної речовини - амфетамін та метамфетамін.

Згідно висновку експерта № 1430-Х НДЕКЦ МВС України від 11.09.2017 надані на дослідження вищевказані речовини є прекурсорами, обіг яких обмежено і стосовно яких встановлюються заходи контролю:

- залишки рідини, об`ємом 2,0 см3 у полімерній каністрі білого кольору, місткістю 3000,0 см3, з концентрацією 11.70 % - є феніл ацетоном;

- рідина темно-коричневого кольору, об`ємом 126,0 см3 у полімерній пляшці жовтого кольору, місткістю 1000,0 см3 є прекурсором, стосовно якого встановлюються заходи контролю -сірчаною кислотою;

- прозора безбарвна рідина із специфічним запахом, об`ємом 950,0 см3, 920,0 см3, 140,0 см3 відповідно у трьох полімерних пляшках білого кольору місткістю по 1000,0 см3 кожна, є прекурсором, стосовно якого встановлюються заходи контролю - соляною кислотою;

- прозора рідина світло-жовтого кольору, об`ємом 1000,0 см3 у скляній пляшці темно-зеленого кольору, місткістю 1000,0 см3, прозора безбарвна рідина, об`ємом 90,0 см3 у скляній пляшці темно-зеленого кольору місткістю 1000,0 см3, прозора рідина світло-жовтого кольору, об`ємом 2210 см3 у бутлі коричневого кольору, місткістю 2000,0 см3 є прекурсором, стосовно якого встановлюються заходи контролю - толуолом.

Противоправні дії ОСОБА_10 , органами досудового розслідування кваліфіковані за ст. 307 ч.3, 311 ч.3, 313 ч.3, 317 ч.2 КК України.

02 листопада 2017 року прокурором був направлений обвинувальний акт відносно обвинуваченого ОСОБА_10 у вчиненні вищевказаних кримінальних правопорушень.

ІНФОРМАЦІЯ_6 обвинувачений ОСОБА_10 помер, що підтверджуються Свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 25.06.2020 року. У урахуванням того, що обвинувачений ОСОБА_10 помер, а його близькі родичі батько ОСОБА_22 та мати ОСОБА_23 , не заперечують щодо закриття кримінального провадження не ставлять питання про його реабілітацію, суд вважає можливим відносно обвинуваченого ОСОБА_10 кримінальне провадження закрити у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Керуючись ст.ст. 284 ч.1 п.5, 369-372 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Кримінальне провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст.ст. 307 ч.3, 311 ч.3, 313 ч.3, 317 ч.2 КК України - закрити у зв`язку зі смертю.

Копію ухвали направити учасникам кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до палати по кримінальним справам Одеського апеляційного суду на протязі 7 днів з дня його проголошення.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Суддя ОСОБА_2

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення26.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94575590
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/20659/17

Постанова від 26.01.2021

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 11.02.2020

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 06.11.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 06.11.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 24.09.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 07.08.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 13.06.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 24.05.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 05.04.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 15.02.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні