Ухвала
від 03.02.2021 по справі 403/14/21
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №403/14/21 провадження № 2/403/70/21

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та

відкриття провадження у справі

03 лютого 2021 року смт.Устинівка

Суддя Устинівського районного суду Кіровоградської області Атаманова С.Ю., розглянувши позовну заяву

ОСОБА_1 (позивач), адреса місця проживання, вказана в позовній заяві: АДРЕСА_1 до

ОСОБА_2 (відповідач), адреса місця проживання, вказана в позовній заяві, та зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 ,

третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградської області, місцезнаходження: вул.Академіка Корольова, буд.№26 м.Кропивницький, поштовий індекс 25030,

предмет позову: про зобов`язання повернути земельну ділянку, визнання протиправною та скасування державної реєстрації договору оренди землі,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із позовною заявою до відповідача ОСОБА_2 , третя особа Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, про: 1) зобов`язання відповідача повернути належну їй земельну ділянку площею 4,95 га, кадастровий номер 3525884400:02:000:0852, розташовану на території Докучаєвської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області; 2) визнання протиправною та скасування державної реєстрації договору оренди землі від 08.12.2009 року, проведеної Устинівським районним відділом Кіровоградської регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру 10.02.2010 року за №041038500002.

З отриманої судом 02.02.2021 року в порядку ч.6 ст.187 ЦПК України інформації, наданої органом реєстрації місця проживання (перебування) відповідача, встановлено, що згідно даних реєстраційного обліку територіальної громади, місце проживання гр-на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровано за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідно до положень ч.1 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред'являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Крім того, за правилами виключної підсудності, передбаченими ч.1 ст.30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Відповідно до ч.1 ст.181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу будь-яких вимог, пов'язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об'єктом якого є нерухоме майно тощо (правовий висновок, викладений у постанові Верховного Суду від 25.05.2020 року у справі №643/4648/18).

Як вбачається зі змісту доданих до позовної заяви копій документів, поданий позивачем позов безпосередньо виникає із приводу земельної ділянки площею 4,95 га, кадастровий номер 3525884400:02:000:0852, розташованої на території Докучаєвської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

Позовна заява за формою та змістом відповідає вимогам ст.175 ЦПК України.

Позовну заяву подано з додержанням вимог ст.177 ЦПК України.

На підставі викладеного, суддя приходить до висновку, що подана ОСОБА_1 позовна заява відноситься до предметної, суб'єктної та територіальної юрисдикції Устинівського районного суду Кіровоградської області та підлягає прийняттю до розгляду у порядку цивільного судочинства з відкриттям провадження у справі.

Відповідно до положень п.2 ч.2 ст.19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

За змістом ч.4 ст.19 ЦПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

З урахуванням принципу пропорційності у цивільному судочинстві, у відповідності до ч.3 ст.274 ЦПК України цивільна справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження, оскільки вирішуючи питання про вид позовного провадження, за правилами якого буде здійснюватися розгляд справи, суддею враховано, зокрема: 1) значення справи для сторін; 2) категорію та складність справи (пред'явлений позов належить до позовів, що виникають із приводу нерухомого майна); 3) обрані позивачем способи захисту; 4) обсяг та характер доказів у справі; 5) кількість учасників справи.

Крім того, системний аналіз ст.376 ЦПК України дає суду можливість прийти до висновку, що розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження жодним чином не порушує, обмежує чи звужує гарантовані законом права та свободи учасників судового процесу і не може бути підставою для скасування або зміни рішення, як обставина, що виплинула на правильність вирішення справи.

Клопотання та заяви в порядку ст.ст.43, 84, 183 ЦПК України позивачем ОСОБА_1 разом з позовною заявою до суду подані не були.

Згідно положень п.п.15.3 п.15 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України розгляд справи у суді здійснюватиметься за матеріалами справи у паперовій формі.

Відповідно до вимог ст.196 ЦПК України для виконання завдання підготовчого провадження у справі необхідно провести підготовче засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.19, 27, 83, 84, 178, 181, 187, 190, 191, 196, 258, 260, 274, 353, п.п.15.3 п.15 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградської області, про зобов`язання повернути земельну ділянку, визнання протиправною та скасування державної реєстрації договору оренди землі.

2.Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3.Призначити підготовче засідання у справі на 04 березня 2021 року о 13 год. 00 хв . в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області (місцезнаходження: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області), про що повідомити учасників справи.

4.Встановити відповідачу ОСОБА_2 строк для подачі відзиву на позов протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому копії даної ухвали.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до ч.4 ст.174, ч.1 ст.191 ЦПК України, протягом встановленого судом строку він має право надіслати суду відзив на позовну заяву і всі письмові докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; позивачу, третій особі - копію відзиву та доданих до нього документів.

Відзив підписується відповідачем або його представником. Відзив повинен містити: ім'я позивача і номер справи; прізвище, ім'я та по батькові відповідача, його місце проживання чи перебування, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв'язку, адресу електронної пошти, за наявності; у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем; обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується; заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права; перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання; заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи. До відзиву додаються: докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача згідно вимог ст.ст.58, 62 ЦПК України.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України, у разі подання відзиву на позов він повинен одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копію відзиву та доданих до нього доказів іншим учасникам справи (позивачу, третій особі).

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до ч.5 ст.178 ЦПК України до відзиву, наданого до суду, необхідно додати документи, що підтверджують надіслання (надання) ним відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи (позивачу, третій особі).

Роз'яснити відповідачу, що згідно положень ч.8 ст.178, ч.2 ст.191 ЦПК України у разі ненадання відзиву (заперечення проти позову) у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами.

Роз'яснити відповідачу право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву (ст.193 ЦПК України).

5.Встановити третій особі Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградської області строк для подачі письмових пояснень щодо позову протягом семи днів з дня вручення копії даної ухвали, щодо відзиву - до закінчення підготовчого провадження.

Роз'яснити третій особі право надіслати до суду протягом встановленого судом строку відповідно до ст.181, ч.1 ст.192 ЦПК України письмові пояснення щодо позову або відзиву (аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову) і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків на підтримку або заперечення проти позову; позивачу та відповідачу - копію письмових пояснень та доданих до них документів.

Роз'яснити третій особі, що відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України у разі подання письмових пояснень щодо позову вона повинна одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду надіслати (надати) копію письмових пояснень та доданих до них документів іншим учасникам справи.

Роз'яснити сторонам (позивачу та відповідачу) право подати відповідь на письмові пояснення третьої особи до закінчення підготовчого провадження.

6.Роз`яснити відповідачу та третій особі, що у разі неможливості подання ними передбачених ч.2 ст.174 ЦПК України заяв по суті справи (відзиву на позовну заяву та пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) у встановлений судом строк, зумовленої обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином, суд за заявою відповідного учасника справи продовжує процесуальний строк для вчинення ним даної процесуальної дії.

7.Роз'яснити сторонам, третій особі, що відповідно до ч.9 ст.83 ЦПК України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Роз'яснити сторонам, третій особі, що згідно ст.95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

8.Повідомити учасників справи про наявність в Устинівському районному суді Кіровоградської області технічної можливості забезпечити їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. У цьому разі відповідна заява учасника справи має бути подана до суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання з направленням копії такої заяви в той же строк іншому учаснику справи.

9.Копії ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи. Відповідачу та третій особі одночасно надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

10.Роз'яснити, що учасники справи мають право отримати інформацію щодо розгляду справи, зайшовши на веб-адресу сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-сайт:court.gov.ua/sud1123/).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Відповідно до положень ст.353 ЦПК України ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.Ю.Атаманова

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення03.02.2021
Оприлюднено04.02.2021
Номер документу94607433
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/14/21

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 03.02.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні