Ухвала
від 12.05.2021 по справі 403/14/21
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №403/14/21 провадження № 2/403/70/21

У Х В А Л А

12 травня 2021 року смт.Устинівка

Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Атаманової С.Ю.,

при секретарі судового засідання Дорошенко В.В.,

з участю:

позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт.Устинівка під час підготовчого провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградської області, про зобов`язання повернути земельну ділянку, визнання протиправною та скасування державної реєстрації договору оренди землі,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Устинівського районного суду Кіровоградської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до відповідача ОСОБА_2 , третя особа Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградської області про: 1) зобов`язання відповідача повернути належну їй земельну ділянку площею 4,95 га, кадастровий номер 3525884400:02:000:0852, розташовану на території Докучаєвської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області; 2) визнання протиправною та скасування державної реєстрації договору оренди землі від 08.12.2009 року, проведеної Устинівським районним відділом Кіровоградської регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру 10.02.2010 року за №041038500002.

29.04.2021 року під час підготовчого провадження у справі до суду від позивача ОСОБА_1 в порядку ст.49 ЦПК України надійшла позовна заява з уточненими позовними вимогами, а саме: про забов`язання відповідача повернути їй земельну ділянку площею 4,95 га, кадастровий номер 3525884400:02:000:0852, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Докучаєвської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області.

В підготовчому засіданні 12.05.2021 року позивач підтримала заяву з уточненими позовними вимогами та прохала суд прийняти її до розгляду.

Відповідач ОСОБА_2 не заперечував щодо прийняття судом до розгляду поданої позивачем в порядку ст.49 ЦПК України заяви з уточненими позовними вимогами.

Заслухавши думку учасників, дослідивши зміст поданої позивачем в порядку ст.49 ЦПК України заяви, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви.

Згідно положень ч.3 ст.49 ЦПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Судом встановлено, що на дату подання позивачем в порядку ст.49 ЦПК України письмової заяви, судом не було постановлено ухвали про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті на підставі п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України, а тому подання такої заяви було здійснено позивачем з дотриманням визначеного законом процесуального строку.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Тобто зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

З огляду на викладене, судом встановлено, що позовна заява при первинному зверненні позивача до суду містила дві позовні вимоги, а саме: 1) зобов`язання відповідача повернути позивачу земельну ділянку; 2) визнання протиправною та скасування державної реєстрації договору оренди землі.

Водночас у поданій позивачем ОСОБА_1 до суду в порядку ст.49 ЦПК України заяві була збережена викладена в первісній позовній заяві фактична обставина на обгрунтування заявлених нею до відповідача вимог, а саме: неукладеність договору оренди землі землі внаслідок його непідписання сторонами, що свідчить про безпідставність володіння та користування відповідачем належною позивачу земельною ділянкою.

Таким чином, зі змісту поданої позивачем в порядку ст.49 ЦПК України уточненої позовної заяви вбачається зміна останньою предмета позову шляхом виключення однієї матеріально-правової вимоги, а саме - визнання протиправною та скасування державної реєстрації договору оренди землі, що свідчить про зміну позивачем предмету позову без одночасної зміни підстав позову (посилання позивача на норми матеріального чи процесуального права).

Відповідно до ч.5 ст.49 ЦПК України у разі подання будь-якої заяви, передбаченої, зокрема ч.3 цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду.

В підготовчому засіданні 12.05.2021 року позивачем ОСОБА_1 були надані фіскальні чеки від 08.04.2021 року на підтвердження направлення рекомендованого листа відповідачу ОСОБА_2 та третій особі Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградської області.

Відповідачем підтверджено в підготовчому засіданні отримання від позивача копії позовної заяви, поданої в порядку ст.49 ЦПК України.

Направлення позивачем 08.04.2021 року третій особі - Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області рекомендованого листа підтверджується роздруківкою із офіційного сайту Укрпошта за трекінгом №5560101607449.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги, що: підготовче провадження по справі не закінчене і розгляд справи по суті не розпочатий; позивач змінив лише предмет позову шляхом виключення однієї позовної вимоги без одночасної зміни підстав позову та надав суду докази направлення копії заяви про зміну позовних вимог іншим учасникам справи; подана позивачем заява не пов`язана зі збільшенням позовних вимог і на дату проведення підготовчого засідання не встановлено необхідності доплати судового збору з огляду на загальну суму сплаченого позивачем судового збору в розмірі 1820 грн. та вимоги п.п.1 п.1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір , суд, враховуючи передбачений ч.1 ст.13 ЦПК України принцип диспозитивності цивільного судочинства, згідно якого суд розглядає справи в межах заявлених особою вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи, приходить до висновку, що позовна заява з уточненими позовними вимогами подана у відповідності до ч.3 ст.49 ЦПК України та підлягає прийняттю до судового розгляду.

Відповідно до ч.7 ст.178 ЦПК України судом встановлюється строк, достатній для підготовки відповідачем відзиву на позов разом з відповідними доказами.

Згідно ч.ч.1, 8 ст.178 ЦПК України у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З урахуванням викладеного, приймаючи до уваги подання позивачем ОСОБА_1 позовної заяви зі зміненим предметом позову та прийняття судом її до розгляду, суд приходить до висновку про необхідність надання відповідачу ОСОБА_2 часу для підготовки відзиву на позовну заяву зі зміненими позовними вимогами та третій особі Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградської області строку для подачі письмових пояснень щодо заяви зі зміненими позовними вимогами, з метою забезпечення виконання завдань цивільного судочинства.

Керуючись ст.ст.49, 178, 197, 198, 258, 260, 261, 353 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

1.Прийняти до судового розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградської області, зі зміненими позовними вимогами, а саме: про зобов`язання відповідача повернути належну їй земельну ділянку площею 4,95 га, кадастровий номер 3525884400:02:000:0852, розташовану на території Докучаєвської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області.

2.Встановити відповідачу за позовною заявою зі зміненим предметом позову ОСОБА_2 строк для подачі відзиву на позов протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання (вручення) копії даної ухвали суду.

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до ч.4 ст.174, ч.1 ст.191 ЦПК України, протягом встановленого судом строку він має право надіслати суду відзив на позов з уточненими вимогами і всі докази, що підтверджують його заперечення проти позову; позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів.

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України у разі подання відзиву на позов він повинен одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копію відзиву та доданих до нього документів позивачу.

Роз`яснити відповідачу, що згідно положень ч.8 ст.178, ч.2 ст.191 ЦПК України у разі ненадання відзиву (заперечення проти позову) у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами.

3.Встановити третій особі Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградської області строк для подачі письмових пояснень щодо позову зі зміненим предметом протягом семи днів з дня вручення копії даної ухвали, щодо відзиву - до закінчення підготовчого провадження.

Роз'яснити третій особі право надіслати до суду протягом встановленого судом строку відповідно до ст.181, ч.1 ст.192 ЦПК України письмові пояснення щодо позову або відзиву (аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову) і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків на підтримку або заперечення проти позову; позивачу та відповідачу - копію письмових пояснень та доданих до них документів.

Роз'яснити третій особі, що відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України у разі подання письмових пояснень щодо позову вона повинна одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду надіслати (надати) копію письмових пояснень та доданих до них документів іншим учасникам справи.

Роз'яснити сторонам (позивачу та відповідачу) право подати відповідь на письмові пояснення третьої особи до закінчення підготовчого провадження.

4.Роз`яснити відповідачу та третій особі, що у разі неможливості подання ними передбачених ч.2 ст.174 ЦПК України заяв по суті справи (відзиву на позовну заяву та пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) у встановлений судом строк, зумовленої обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином, суд за заявою відповідного учасника справи продовжує процесуальний строк для вчинення ним даної процесуальної дії.

5.Роз'яснити сторонам та третій особі, що відповідно до ч.9 ст.83 ЦПК України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Роз'яснити сторонам та третій особі, що згідно ст.95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

6.Роз`яснити учасникам справи, що вони мають право отримати інформацію щодо розгляду справи, зайшовши на веб-адресу сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-сайт: http://us.kr.court.gov.ua).

7.Відкласти розгляд цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградської області, про зобов`язання повернути земельну ділянку на 16 червня 2021 року о 13 год. 00 хв. в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області за адресою: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області, про що повідомити учасників справи в порядку, передбаченому ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.Ю.Атаманова

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.05.2021
Оприлюднено13.05.2021
Номер документу96829297
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/14/21

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 03.02.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні