Ухвала
від 08.02.2021 по справі 644/8753/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

08.02.2021 Суддя Ізмайлов І. К..

Справа № 644/8753/20

Провадження № 2-о/644/28/21

УХВАЛА

іменем України

08 лютого 2021 року м. Харків

Орджонікідзевський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Ізмайлова І.К.,

присяжних - Сафронової М.Р., Супрунової І.В.,

при секретарі - Зінченко М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Харкові ОСОБА_1 заінтересована особа лікар-психіатр КНП МДЛ № 5 ХМР Шейніна Тетяна Леонідівна про визнання особи недієздатною, -

в с т а н о в и в :

11 листопада 2020 року ОСОБА_1 звернулась до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова з заявою про визнання недієздатним сина ОСОБА_2 .

Посилається на те, що син 2004 року народження проживає разом з нею, з дитинства страждає на психіатричне захворювання, неодноразово лікувався у психіатричному закладі, але його стан лише погіршується. З 18.03.2014 року сина визнано дитиною з інвалідністю, внаслідок психічного розладу син нездатний усвідомлювати значення свої дій та керувати ними. Він не вміє ні читати, ні писати. Оскільки він досяг чотирнадцяти річного віку і не здатен сам надавати згоду для психіатричної допомоги та огляду, просить його визнати недієздатним.

Заявниця, одночасно з вимогами щодо визнання особи недієздатною заявила клопотання про призначення по справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи для вирішення питання стосовно психічного стану ОСОБА_2 .

В судовому засіданні заявник підтримала клопотання про призначення судової психіатричної експертизи та просила його задовольнити.

Заінтересована особа лікар-психіатр КНП МДЛ № 5 ХМР Шейніна Т.Л. в судове засідання не з`явилася, просила розглянути питання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи за її відсутністю, підтвердивши викладені в заяві ОСОБА_1 обставини щодо стану її сина.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до частини третьої статті 102 ЦПК України , висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Так, згідно ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до ч. 4 ст. 104 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 112 ЦПК України суд вважає, що необхідно призначити судово - психіатричну експертизу.

За положеннями статті 298 ЦПК України , суд, для встановлення психічного стану особи, призначає судово-психіатричну експертизу, враховуючи, що висновок судово-психіатричної експертизи є основним доказом для визнання фізичної особи недієздатною, а призначення експертизи є одним із способів забезпечення доказів ( ч. 2 ст. 116 ЦПК України ).

Крім того, відповідно до ст. 6 Закону України Про судову експертизу , якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, які її призначили або на замовлення яких вона проводиться, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці.

За таких підстав, суд вважає за можливе задовольнити клопотання ОСОБА_1 та призначити по справі амбулаторну судово - психіатричну експертизу.

Як вбачається із матеріалів справи, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться під наглядом фахівців Комунального некомерційного підприємства Міська дитяча лікарня № 5 Харківської міської ради з 21.06.2011 року.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 103 -106 , 108 , 109 ЦПК України , суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання ОСОБА_1 про призначення по справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у справі амбулаторну судово - психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам 18 відділення судово-психіатричної експертизи Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні № 3.

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на будь-який психічний розлад, якщо так, то чи носить він хронічний та стійкий характер та чи здатен він усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними?

Витребувати з КНП Міська дитяча лікарня № 5 Харківської міської ради медичну картку хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і зобов`язати адміністрацію медичного закладу передати її на адресу суду : пр-т Архітектора Альошина, б. 7, м. Харків.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя - Ізмайлов І.К.

Присяжні: Сафронова М.Р.

Супрунова І.В.

Дата ухвалення рішення08.02.2021
Оприлюднено09.02.2021
Номер документу94693569
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —644/8753/20

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Рішення від 14.06.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Рішення від 14.06.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 28.05.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 08.02.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 12.01.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні