Ухвала
від 09.02.2021 по справі 554/8968/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 09.02.2021 Справа № 554/8968/20

Єдиний унікальний номер справи: №554/8968/20

Провадження № 1-кс/554/2937/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 лютого 2021 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчої ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_3 , про проведення обшуку ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні №12020170000000465 відомості, про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.09.2020 за ч.3 ст. 191 КК України, за фактом розкрадання врожаю сільськогосподарських культур 2020 року вчиненого службові особами Березоворудського аграрного коледжу Полтавської державної аграрної академії за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «Давидівський дар» під час виконання договору про співпрацю.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що службові особи Березоворудського аграрного коледжу Полтавської державної аграрної академії (код ЄДРПОУ 34877505 адреса: Полтавська область, Пирятинський район, с. Березова Рудка, вул. Паркова, 1 директор: ОСОБА_4 ) створено механізм протиправного використання державних земель сільськогосподарського призначення загальної площею близько 300 га під виглядом дослідницької роботи, вдосконалення технологічних процесів вирощування сільськогосподарських культур спільно з ТОВ «Давидівський дар» (код ЄДРПОУ 33166730, адреса: Полтавська область, Пирятинський район, с. Давидівка, директор: ОСОБА_5 ). Службові особи ТОВ «Давидівський дар», за безпосереднього сприяння службових осіб Березоворудського аграрного коледжу Полтавської державної аграрної академії, відповідно до укладеного договору про співпрацю привласнюють матеріальні цінності державної установи шляхом штучного заниження показників врожайності, вивезення на підконтрольні елеватори частини врожаїв протягом 2017 2020 років, без постановки зерна на облік та не відображення відповідних даних в бухгалтерського обліку.

01 жовтня 2017 року між Березоворудським аграрним коледжем Полтавської державної аграрної академії в особі директора ОСОБА_4 та ТОВ «Давидівський дар» в особі генерального директора ОСОБА_5 укладено договір про співпрацю. Предметом договору є співпраця щодо дослідницької роботи, проведенні практичних навчань студентами коледжу та закладання дослідів з метою вдосконалення технологічних процесів вирощування сільськогосподарських культур.

В користуванні Березоворудського аграрного коледжу Полтавської державної аграрної академії знаходяться 2 земельні ділянки, а саме площею 74,84 га з кадастровим номером 5323880700:00:060:0033 та площею 220,07 з кадастровим номером 5323880700:00:047:0018 з цільовим призначенням для громадського призначення освіти, які в 2020 році були засіяні сільськогосподарською культурою соєю.

07 жовтня 2020 року допитано т.в.о. бухгалтера Березоворудського аграрного коледжу Полтавської державної аграрної академії ОСОБА_6 , яка повідомила, що відповідно до договору про співпрацю ТОВ «Давидівський дар» використовуються окремі земельні ділянки, що перебувають у користуванні Березоворудського аграрного коледжу, проте інформація про господарські взаємовідносини між Березоворудським аграрним коледжем та ТОВ «Давидівський дар» їй не відома. Крім того відсутні документи, щодо обробітку земельних ділянок Березоворудським аграрним коледжем.

Відповідно до інформації УСБУ в Полтавській області встановлено, що збір врожаю здійснювався ТОВ «Давидівський дар» 16.09.2020-17.09.2020, а зібраний із земельних ділянок врожай буде зберігатись на складських і виробничих приміщення ТОВ «Давидівський дар», які знаходяться у с. Давидівка, Пирятинського району, Полтавської області на земельній ділянці з кадастровим номером 5323882200:00:030:0047 загальною площею 2,3328 га.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що перевезення врожаю сої здійснювалось вантажним автомобільним транспортом, який не належить ТОВ «Давидівський дар». Послуги на перевезення врожаю сої для ТОВ «Давидівський дар» надавало підприємство ТОВ «Дека-Транс ЛТД» відповідно договору про надання послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом №02/09/20-6 від 02.09.2020 року.

За даними офіційного сайту МЮ України https://usr.minjust.gov.ua ТОВ «Дека-Транс ЛТД» має юридичну адресу: Полтавська область, Миргородський район, (колишній Лохвицький район) м. Заводське, вул. Академіка Пономаренка, будинок 1а/39а, кв. 23.

Статтею 98 КПК України передбачено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставини, що встановлюється під час кримінального провадження, у тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші цінності.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, щодо проведення збору врожаю із земельних ділянок та його подальшого транспортування до місця зберігання, знаходяться у офісних приміщеннях перевізника врожаю, а саме ТОВ «Дека-Транс ЛТД», що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 . В державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та реєстрі прав власності на нерухоме майно відсутні відомості щодо власника вказаного вище приміщення.

Приймаючи до уваги вищевикладене, в ході досудового розслідування кримінального провадження виникла необхідність у офісних приміщеннях ТОВ «Дека-Транс ЛТД», що розташовані за адресою: Полтавська область, Миргородський район, м. Заводське, вул. Академіка Пономаренка, б. 1а/39а, кв. 23, з метою виявлення та вилучення документів по взаємовідносинах ТОВ «Давидівський дар», в тому числі договори про надання послуг, додаткові угоди до таких договорів, акти приймання передачі робіт, платіжні документи, журнали виїзду автомобілей, подорожні листи, наряди на роботи, товарно-транспортні накладні, журнали технічного огляду автомобільного транспорту, журнали медичного огляду водіїв, документи про списання палива, інформація з CPS-трекерів, що встановлені на автомобілі, встановлювались на час співпраці із ТОВ «Давидівський дар», відомості про закріплення водіїв за автомобілями, оборотно-сальдові відомості по рахунках аналітичного та синтетичного обліку 20-30, 36, 63, 70, 80, 81 за взаємовідносинами із ТОВ «Давидівський дар», жорсткі диски накопичування інформації комп`ютерної техніки (системних блоків, ноутбуків, тощо); флеш-накопичувачів, лазерних дисків з інформацією на яких можуть міститися відомості стосовно взаємовідносин вказаних юридичних осіб, журналів, блокнотів, аркушів паперу з чорновими записами, які містять відомості стосовно вчинення кримінального правопорушення, в т.ч. чорнових записів, мобільні телефони посадових осіб підприємства та інші документи, що містять сліди вчинення кримінального правопорушення за період часу з вересня 2020 року по теперішній час.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у вилученні виключно оригіналів вищевказаних документів з метою призначення та проведення судових експертиз.

Відповідно до методичного листа Міністерства юстиції України «Окремі особливості проведення технічних експертиз документів та почеркознавчих експертиз, у тому числі комплексних, технічних зображень документів», затвердженого рішенням спільного засідання секцій судово-технічної та судово-почеркознавчої експертиз НКМР при МЮ України від 29.03.2012 та протоколу міжвідомчої наради Міністерства юстиції, МВС, СБУ та Державної прикордонною служби від 29.03.2012, а також п 1.1., п.3.2.1. «Науково - методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» до «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», затвердженої МЮ України за №53/5 від 08.10.1998 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 №1950/5), почеркознавчі та технічні експертизи документів проводяться тільки за наявністю оригіналів документів.

В інший спосіб відшукати оригінали документів, не можливо, адже надасть службовим особам ТОВ «Дека-Транс ЛТД» можливість внести зміни до документів, знищити, пошкодити або приховати такі документи. Наявна в матеріалах кримінального провадження інформація свідчить про наявність обґрунтованих ризиків зміни, знищення чи пошкодження документів та відомостей, що є необхідними для забезпечення повноти та об`єктивності під час розслідування кримінального провадження. У зв`язку із вказаним отримати такі документи та відомості можливо лише шляхом проведення обшуку.

Внаслідок цього у слідства виникла необхідність у вилученні предметів та документів, які мають значення для забезпечення всебічного, повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, які вчинили злочин та причетні до його вчинення, шляхом проведення обшуку, оскільки їх долучити іншим шляхом до матеріалів кримінального провадження не можливо, так як вже використано всі наявні способи отримання доказів.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані предмети та документи являються джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, які неможливо встановити іншим способом, враховуючи те, що вказані відомості і їх отримання та вилучення можливе лише на підставі ухвали суду. Слідчий в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні № 12020170000000465 від 23.09.2020 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_3 , про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку у офісних приміщеннях ТОВ «Дека-Транс ЛТД» (код ЄДРПОУ 39951881), що розташовані за адресою: Полтавська область, Миргородський район, (колишній Лохвицький району) м. Заводське, вул. Академіка Пономаренка, будинок 1а/39а, квартира 23, з метою виявлення та вилучення документів по взаємовідносинах ТОВ «Давидівський дар», в тому числі договори про надання послуг, додаткові угоди до таких договорів, акти приймання передачі робіт, платіжні документи, журнали виїзду автомобілей, подорожні листи, наряди на роботи, товарно-транспортні накладні, журнали технічного огляду автомобільного транспорту, журнали медичного огляду водіїв, документи про списання палива, інформація з CPS-трекерів, що встановлені на автомобілі, встановлювались на час співпраці із ТОВ «Давидівський дар», відомості про закріплення водіїв за автомобілями, оборотно-сальдові відомості по рахунках аналітичного та синтетичного обліку 20-30, 36, 63, 70, 80, 81 за взаємовідносинами із ТОВ «Давидівський дар», жорсткі диски накопичування інформації комп`ютерної техніки (системних блоків, ноутбуків, тощо); флеш-накопичувачів, лазерних дисків з інформацією на яких можуть міститися відомості стосовно взаємовідносин вказаних юридичних осіб, журналів, блокнотів, аркушів паперу з чорновими записами, які містять відомості стосовно вчинення кримінального правопорушення, в т.ч. чорнових записів, мобільні телефони посадових осіб підприємства та інші документи, що містять сліди вчинення кримінального правопорушення за період часу з вересня 2020 року по теперішній час.

Надати дозвіл на залучення працівників ДСНС України для здійснення під час проведення обшуку примусового відчинення (деблокування) приміщень із застуванням спеціальних засобів та пристроїв у разі виникнення потреби у здійсненні такого.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94741415
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/8968/20

Ухвала від 28.01.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 09.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 10.11.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 15.10.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні