Ухвала
від 10.02.2021 по справі 195/1542/20
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

195/1542/20

У Х В А Л А

Іменем України

09.02.2021 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представника ТОВ НВП КОР-МЕТ в режимі відеоконференції адвоката ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Томаківка матеріали за клопотанням адвоката ОСОБА_4 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробничого підприємства КОР-МЕТ про скасування арешту майна у кримінальному провадженні №42020041490000147 від 30.09.2020 р. за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст.28, ч.1 ст.239 КК України,

ВСТАНОВИВ:

до слідчого судді звернувся адвокат ОСОБА_4 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробничого підприємства КОР-МЕТ з клопотанням про скасування арешту майна у кримінальному провадженні №42020041490000147 від 30.09.2020 р. за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст.28, ч.1 ст.239 КК України, а саме: в частині накладення арешту на автомобіль FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 та накладення заборони посадовим особам Товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробничого підприємства КОР-МЕТ користуватись автомобілем FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 .

В обґрунтування свого клопотання посилається на те, що в провадженні СВ Томаківського відділу поліції Нікопольського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області знаходиться кримінальне провадження №42020041490000147 від 30.09.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.239 КК України, за фактом забруднення або псування земель відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля.

Ухвалою слідчого судді Томаківського районого суду Дніпропетровської області задоволено клопотання слідчого Томаківського ВП, накладено арешт на транспортний засіб марки АС модель FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 , в кузові якого знаходились 3 пластикові ємкості в металевих каркасах, люмінесцентні лампи, який вилучений 29.09.2020 року під час проведення огляду місця події, який знаходиться у користуванні ТОВ НВП «КОР-МЕТ» (ЄДРПОУ 38772535), на підставі договору оренди та належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «КОР-МЕТ». Ухвалою заборонено посадовим особам ТОВ НВП «КОР-МЕТ» розпоряджатися та користуватися транспортним засобом марки АС модель FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 .

На даний час володілець автомобіля FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 - Товариство з обмеженою відповідальністю «НВП «КОР-МЕТ» вважає, що застосування арешту на автомобіль, в частині заборони користуватись ним - відпала з наступних підстав: автомобіль FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 використовується ТОВ НВП «КОР-МЕТ» згідно до договору оренди транспортних засобів №1/10-18 Т від 01.10.2018 року виключно для використання у господарській діяльності. Відсутність у товариства можливості користуватись автомобілем призводить до нанесенню останньому шкоди та перешкоджання у здійсненні нормальної господарської діяльності, оскільки у товариства не має можливості виконувати, взяти на себе зобов`язання за договорами та несе збитки, пов`язанні зі сплати оренди, а також призводить до втрати клієнтів, з якими було укладено договори на вивіз відходів.

Після накладення арешту ухвалою слідчим суддею від 05 жовтня 2020 року, слідчий лише 20 жовтня 2020 року звернувся з клопотанням до слідчого судді про надання дозволу на обшук автомобіля FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 . 22 жовтня 2020 року слідчим на підставі ухвали слідчого судді проведено обшук автомобіля, під час якого в кузові знайдено 3 (три) пластикові ємкості в металевих каркасах в яких містилась невідома речовина. Будь-яких інших речей чи майна, яке б цікавило слідство в кабіні автомобіля або на самому автомобілі знайдено не було. Обшук проводився у відповідності до вимог КПК України за участю фахівців, які відібрали зразки речовини у необхідній кількості для встановлення її змісту та належним чином їх опечатали про що свідчить Акт відбору з питань токсиколого-гігієнічної та медико-біологічної оцінки промислових відходів проб відходів, який знаходиться в матеріалах провадження.

Також, оскільки мова йде про дослідження саме речовини, що знаходилась у ємностях, які перевозились автомобілем, заборона користування саме автомобілем, на сьогодні є необґрунтованою. Описані ємності не є складовою частиною автомобіля, а є окремими речами, тобто, можуть бути безперешкодно переміщені із кузову автомобіля в інше місце для зберігання.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробничого підприємства КОР-МЕТ адвокат ОСОБА_4 клопотання про скасування арешту підтримав в повному обсязі, просить його задовольнити в повному обсязі.

Прокурор проти даного клопотання заперечує, посилаючись на те, що по даній справі призначено судову інженерно-екологічну експертизу. Долучено до матеріалів даної справи копію постанови від 21.01.2021 р. про призначення вищезазначеної експертизи.

Розглянувши клопотання та додані матеріали, заслухавши прокурора, представника Товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробничого підприємства КОР-МЕТ адвокат ОСОБА_4 доходжу наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст.174КПК України власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Відповідно до абз.2 ч.1 ст.174 КПК України, арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ухвалою слідчого судді ОСОБА_1 від 05.10.2020 року, в ході здійснення кримінального провадження №42020041490000147 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.09.2020 р. за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.239 КК України, дійсно було накладено арешт на транспортний засіб марки АС модель FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 , в кузові якого знаходились 3 пластикові ємкості в металевих каркасах, люмінесцентні лампи, який вилучений 29.09.2020 року під час проведення огляду місця події, який знаходиться у користуванні ТОВ НВП «КОР-МЕТ» (ЄДРПОУ 38772535), на підставі договору оренди та належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «КОР-МЕТ», крім того, заборонено посадовим особам ТОВ НВП «КОР-МЕТ» розпоряджатися та користуватися транспортним засобом марки АС модель FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 .

Як вбачається з матеріалів даної справи, автомобіль FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 використовується ТОВ НВП «КОР-МЕТ» згідно до договору оренди транспортних засобів №1/10-18 Т від 01.10.2018 року виключно для використання у господарській діяльності. Відсутність у товариства можливості користуватись автомобілем призводить до нанесенню останньому шкоди та перешкоджання у здійсненні нормальної господарської діяльності, оскільки у товариства не має можливості виконувати, взяти на себе зобов`язання за договорами та несе збитки, пов`язанні зі сплати оренди, а також призводить до втрати клієнтів, з якими було укладено договори на вивіз відходів.

Слідчим на підставі ухвали слідчого судді проведено обшук автомобіля, під час якого в кузові знайдено 3 (три) пластикові ємкості в металевих каркасах в яких містилась невідома речовина. Будь-яких інших речей чи майна, яке б цікавило слідство в кабіні автомобіля або на самому автомобілі знайдено не було. Обшук проводився у відповідності до вимог КПК України за участю фахівців, які відібрали зразки речовини у необхідній кількості для встановлення її змісту та належним чином їх опечатали про що свідчить Акт відбору з питань токсиколого-гігієнічної та медико-біологічної оцінки промислових відходів проб відходів, який знаходиться в матеріалах провадження.

Що стосується постанови наданої прокурором про призначення судово інженерно-екологічної експертизи від 21.01.2021 року. Слідчий суддя не може прийняти її до уваги, оскільки перед експертом поставленні питання , що стосуються розміру шкоди, заподіяної внаслідок забруднення земельної ділянки, недотримання яких вимог нормативно-правових актів з охорони навколишнього природного середовища допущені при складуванні відходів на земельній ділянці та ін., але за автомобіль FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 мова не йдеться.

Оскільки мова йде про дослідження саме речовини, що знаходилась у ємностях, які перевозились автомобілем FCA 1051 AXY-2 д.н.з. НОМЕР_1 , заборона користування саме автомобілем на сьогодні є необґрунтованою. Описані ємності не є складовою частиною автомобіля, а є окремими речами, тобто, можуть бути безперешкодно переміщені із кузову автомобіля в інше місце для зберігання.

Отже, на даний час мета, яка була підставою для накладення арешту, а саме забезпечення доступу до автомобіля контролюючих органів та фахівців для проведення дослідження, досягнута.

Таким, чином, з огляду на вищевикладене потреба подальшого арешту вказаного майна відсутня, тому клопотання підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.110,174,309,310 КПК України, -

УХВАЛИВ:

клопотання адвоката ОСОБА_4 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробничого підприємства КОР-МЕТ про скасування арешту майна у кримінальному провадженні №42020041490000147 від 30.09.2020 р. за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст.28, ч.1 ст.239 КК України задовольнити.

Скасувати арешт майна, накладений згідно ухвали слідчого судді Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 05.10.2020 року, на автомобіль FCA 1051 AXY-2, реєстраційний номер НОМЕР_1 , з забороною посадовим особам Товариства з обмеженою відповідальністю Наукове виробниче підприємство Кор-Мет користуватись даним автомобілем.

Повний текст ухвали виготовлено 10.02.2021 р.

Ухвала слідчогосудді оскарженнюне підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

10.02.2021

Дата ухвалення рішення10.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94759489
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна у кримінальному провадженні №42020041490000147 від 30.09.2020 р. за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст.28, ч.1 ст.239 КК України

Судовий реєстр по справі —195/1542/20

Ухвала від 19.03.2021

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 19.03.2021

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 10.02.2021

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 08.02.2021

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 18.01.2021

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 18.01.2021

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні