Постанова
від 02.02.2021 по справі 160/5875/20
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

02 лютого 2021 року м. Дніпросправа № 160/5875/20

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Прокопчук Т.С. (доповідач),

суддів: Шлай А.В., Кругового О.О.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Дніпрі апеляційну скаргу Приватного підприємства Агрофірма Рослан

на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 липня 2020 року (головуючий суддя: Голобутовський Р.З.) по адміністративній справі №160/5875/20, розглянутої у спрощеному провадженні

за позовом Приватного підприємства Агрофірма Рослан до Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач Приватне підприємство Агрофірма Рослан (далі - ПП Агрофірма Рослан ) 29.05.2020 року звернулося до суду з позовом до відповідача Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (далі - ГУ ДПС у Дніпропетровській області), в якому просить визнати протиправним та скасувати винесене відповідачем податкове повідомлення - рішення №0009005430 від 24.02.2020 року, яким ПП Агрофірма Рослан збільшено суму грошового зобов`язання з ПДВ за основним платежем в розмірі 62 320 грн., штрафними (фінансовими) санкціями в розмірі 15 580 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано безпідставністю висновків податкового органу щодо завищення ним суми податкового кредиту та заниження суми податкового зобов`язання з ПДВ в листопаді 2019 року по господарській операції з контрагентом ТОВ Грант ЛТД.

У відзиві на позов відповідач посилається на правомірність винесеного ним податкового повідомлення - рішення №0009005430 від 24.02.2020 року, в зв`язку з чим просить у задоволенні позовних вимог відмовити.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30.07.2020 року у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, позивачем подано апеляційну скаргу, в якій апелянт просить рішення скасувати та прийняти постанову, якою позовні вимоги задовольнити. Апеляційна скарга ґрунтується на доводах, викладених у позовній заяві.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права та правової оцінки обставин у справі колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ч.1,2,3 ст.242 КАС України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Крім того, ст.2 та ч.4 ст. 242 КАС України встановлюють, що судове рішення має відповідати завданню адміністративного судочинства, а саме бути справедливим та неупередженим, своєчасно вирішувати спір у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Зазначеним вимогам процесуального закону рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30.07.2020 року відповідає, в зв`язку з чим вимоги апеляційної скарги не підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Із матеріалів справи вбачається, що ГУ ДПС у Дніпропетровській області проведено камеральну перевірку податкової звітності ПП Агрофірма Рослан з ПДВ за листопад 2019 року, за результатами якої складено акт №2360/04-36-54-30/34898750 від 17.01.2020 року.

Відповідно до викладених в акті висновків позивачем порушено приписи п. 185.1 ст. 185, п. 187.1 ст. 187, п. 201.10 ст. 201 ПК України, а саме завищено суму податкового кредиту та занижено суму податкового зобов`язання з ПДВ за листопад 2019 року в розмірі 62 320 грн.

На підставі акту відповідачем прийнято податкове повідомлення-рішення №0009005430 від 24.02.2020 року, яким ПП Агрофірма Рослан збільшено суму грошового зобов`язання з ПДВ за основним платежем в розмірі 62 320 грн., штрафними (фінансовими) санкціями в розмірі 15 580 грн.

Не погодившись з даним податковим повідомленням - рішенням позивач оскаржив його в адміністративному порядку.

За результатами розгляду скарги позивача податкове повідомлення - рішення залишено без змін, а скарга без задоволення, на підставі чого позивач звернувся до суду з позовними вимогами щодо визнання протиправним та скасування зазначеного податкового повідомлення - рішення.

Із матеріалів справи вбачається, що між ПП Агрофірма Рослан (покупець) та ТОВ Грант ЛТД (постачальник) укладено договір поставки мінеральних добрив № ГЛ-3228 від 22.11.2019 року п. 1.2. якого передбачено, що ціна, кількість, асортимент, терміни і пункти поставки товару обумовлюються в додатках (специфікаціях) до даного Договору.

Згідно Специфікації № 1 до договору ПП Агрофірма Рослан поставляється товар сульфоамофос ИР 20:20+S14 у кількості 30,4 т за ціною 10 250 грн. за тону.

Загальна вартість товару, який поставляється по даній специфікації складає 373 920 грн., в тому числі ПДВ 62 320 грн. Покупець має здійснити попередню оплату у розмірі 100% вартості.

ТОВ Грант ЛТД виставлено рахунок-фактуру №ГЛ-3228 від 22.11.2019 року на суму 373 920 грн., ПДВ 62 320 грн.

ПП Агрофірма Рослан на користь ТОВ Грант ЛТД перераховано грошові кошти в розмірі 95 000 грн., згідно з платіжним дорученням №10035 від 22.11.2019 року; у розмірі 200 000 грн., згідно з платіжним дорученням № 10036 від 25.11.2019 року; у розмірі 78 920 грн., згідно з платіжним дорученням № 10037 від 26.11.2019 року.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час адміністрування податків, а також відповідальність за порушення податкового законодавства, регулює Податковий кодекс України (далі - ПК України).

Відповідно до пп. 14.1.181 п.14.1 ст. 14, п.198.1, 198.2, п.201.10 ст. 201 ПК України податковий кредит - сума, на яку платник податку на додану вартість має право зменшити податкове зобов`язання звітного (податкового) періоду, визначена згідно з розділом V цього Кодексу.

До податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з: а) придбання або виготовлення товарів та послуг; б) придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів (у тому числі у зв`язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності); в) отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України; г) ввезення необоротних активів на митну територію України за договорами оперативного або фінансового лізингу; ґ) ввезення товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг; дата отримання платником податку товарів/послуг.

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

З метою отримання податкової накладної/розрахунку коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, покупець надсилає в електронному вигляді запит до Єдиного реєстру податкових накладних, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та податкову накладну/розрахунок коригування в електронному вигляді. Такі податкова накладна/розрахунок коригування вважаються зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних та отриманими покупцем.

Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов`язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов`язань за відповідний звітний період.

Виявлення розбіжностей даних податкової декларації та даних Єдиного реєстру податкових накладних є підставою для проведення контролюючими органами документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.

У разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов`язкових реквізитів податкової накладної, передбачених п. 201.1 ст. 201 цього Кодексу, та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (крім податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена згідно з п. 201.16 цієї статті податкової накладної та/або розрахунку коригування, покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця.

Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов`язкових реквізитів податкової накладної та/або порушено граничні терміни реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв`язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні , що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Аналіз зазначених норм свідчить, що обов`язковою підставою для формування податкового кредиту покупцем товару є вимога щодо реєстрації податкової накладної продавцем (постачальником) товару в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Разом з тим передбачена процедура, яка направлена на захист права покупця у випадку невиконання продавцем (постачальником) своїх вимог щодо надання податкової накладної або порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Дотримання цієї процедури надає покупцю товарів право на включення сум ПДВ у вартості отриманих товарів (послуг) до складу податкового кредиту.

Аналогічна правова позиція висловлена Касаційним адміністративним судом Верховного Суду в постанові від 12.03.2020 року по справі №826/25249/15 (К/9901/32765/18).

Із матеріалів справи вбачається та не заперечується відповідачем виконання ПП Агрофірма Рослан даної вимоги та подання разом з податковою декларацією з ПДВ за листопад 2019 року Додатку №8 (заява про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов`язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування).

В зазначеній заяві ПП Агрофірма Рослан зазначено, що складені ТОВ Грант ЛТД податкові накладні від 22.11.2019 року №417234626579 на суму 15 833,33 грн., від 26.11.2019 року №417234626579 на суму 33 333,33 грн., від 27.11.2019 року №417234626579 на суму 13 153,34 грн. вчасно не зареєстровані ним в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Водночас як вбачається з рішення Господарського суду м. Києва від 04.03.2020 року у справі №910/449/20, яке набрало законної сили на користь ПП Агрофірма Рослан з ТОВ Грант ЛТД. стягнено попередню оплату в розмірі 100% (373 920 грн.) не постановленого йому за договором №ГЛ-3228 від 22.11.2019 року, специфікацією №1 товару - сульфоамофос ИР 20:20+S14 у кількості 30,4 т.

Дані обставини свідчать про вірність висновків суду першої інстанції щодо відсутності підстав для формування ПП Агрофірма Рослан податкового кредиту в листопаді 2019 року за рахунок сум ПДВ - 62 320 грн. за господарською операцією з ТОВ Грант ЛТД. за договором №ГЛ-3228 від 22.11.2019 року, оскільки така операція фактично не відбулася, а на користь ПП Агрофірма Рослан в судовому порядку стягнено сплачені за не постановлений товар грошові кошти.

З огляду на викладене ГУ ДПС у Дніпропетровській області вірно збільшено ПП Агрофірма Рослан грошове зобов`язання з ПДВ за листопад 2019 року в розмірі 62 320 грн. та застосовано штрафну санкцію в розмірі 15 580 грн., відповідно до винесеного податкового повідомлення - рішення № 0009005430 від 24.02.2020 року.

Доводами апеляційної скарги зазначені обставини не спростовані.

За таких обставин суд апеляційної інстанції вважає, що судом першої інстанції в достатньому обсязі з`ясовано обставини справи, рішення суду першої інстанції прийнято з додержанням норм матеріального та процесуального права, а тому підстави для скасування судового рішення відсутні.

Керуючись ст. 315, 316, 321, 322, 325, 328 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Приватного підприємства Агрофірма Рослан - залишити без задоволення.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 липня 2020 року по адміністративній справі №160/5875/20 - залишити без змін.

Постанова суду набирає законної сили 02 лютого 2021 року, є остаточною та оскарженню не підлягає відповідно до п.5 ст.328 КАС України.

Головуючий - суддя Т.С. Прокопчук

суддя А.В. Шлай

суддя О.О. Круговий

Дата ухвалення рішення02.02.2021
Оприлюднено12.02.2021
Номер документу94769075
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/5875/20

Постанова від 02.02.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Ухвала від 18.01.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Ухвала від 23.11.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Рішення від 30.07.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 01.06.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні