Ухвала
від 11.02.2021 по справі 540/3440/20
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

11 лютого 2021 р. м. ХерсонСправа № 540/3440/20

Херсонський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Бездрабка О.І., розглянувши в порядку письмового провадження заяву ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі про зміну способу та порядку виконання судового рішення в адміністративній справі за позовом Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі до Херсонської міської ради, Виконавчого комітету Херсонської міської ради про звернення стягнення податкового боргу на кошти органу місцевого самоврядування, в управлінні якого перебуває комунальне підприємство,

встановив:

03.11.2020 р. Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі звернулося з позовною заявою до Херсонської міської ради, виконавчого комітету Херсонської міської ради, в якій просило звернути стягнення на кошти Херсонської міської ради та виконавчого комітету Херсонської міської ради в рахунок погашення податкового боргу Житлово-комунального підприємства ЖЕК № 11 по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у сумі 409884,30 грн.

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 25.11.2020 р. позовні вимоги ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі задоволено частково: звернуто стягнення на кошти Херсонської міської ради в рахунок погашення податкового боргу Житлово-комунального підприємства ЖЕК № 11 по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у сумі 409884,30 грн.; в решті позовних вимог відмовлено.

Судове рішення набрало законної сили 26.12.2020 р., у зв`язку з чим 14.01.2021 р. позивачу видано виконавчий лист № 74 2021р.

04.02.2021 р. від ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі надійшла заява про зміну способу та порядку виконання судового рішення, оскільки відповідно до листа Управління Державної казначейської служби України боржник - Херсонська міська рада не має відкритих рахунків в органах Казначейства. Вказує, що невиконання рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 25.11.2020 р. у справі № 540/3440/20 порушує права та законні інтереси податкового органу.

Ухвалою від 05.02.2021 р. призначено до розгляду заяву ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі про зміну способу та порядку виконання судового рішення на 11.02.2021 р. о 09:00 год.

11.02.2021 р. від представника ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі надійшло клопотання щодо розгляду питання про зміну способу та порядку виконання судового рішення в порядку письмового провадження, заяву від 04.02.2021 р. підтримує в повному обсязі.

Херсонська міська рада та виконавчий комітет Херсонської міської ради явку свого представника у судове засідання не забезпечили, про дату, час та місце розгляду заяви ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі сповіщенні належним чином.

Відповідно до ч.2 ст.378 КАС України заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Розглянувши заяву, оцінивши додані до заяви докази, суд приходить до висновку про її обґрунтованість виходячи з наступного.

Відповідно до ст.124 Конституції України, ст.ст.370, 373 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання на всій території України і виконуються на підставі виконавчого листа, виданого судом першої інстанції.

Згідно ч.2 ст.6 Закону України "Про виконавче провадження" рішення про стягнення коштів з державних органів, державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ виконуються органами, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Механізм виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, прийнятих судами, визначений Порядком виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 р. № 845 (далі - Порядок № 845).

Відповідно до п.3 Порядку № 845 рішення про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників виконуються на підставі виконавчих документів виключно органами Казначейства у порядку черговості надходження таких документів.

Пунктом 6 Порядку № 845 встановлено, що у разі прийняття рішення про стягнення коштів стягувач подає органові Казначейства в установлений зазначеним органом спосіб: заяву про виконання такого рішення із зазначенням реквізитів банківського рахунка, на який слід перерахувати кошти, або даних про перерахування коштів у готівковій формі через банки або підприємства поштового зв`язку, якщо зазначений рахунок відсутній; оригінал виконавчого документа; судові рішення про стягнення коштів (у разі наявності); оригінал або копію розрахункового документа (платіжного доручення, квитанції тощо), який підтверджує перерахування коштів до відповідного бюджету.

У відповідності до п.3 ч.2 ст.22 Бюджетного кодексу України головними розпорядниками бюджетних коштів за бюджетними призначеннями, визначеними рішеннями про місцеві бюджети можуть бути виключно місцеві державні адміністрації, виконавчі органи та апарати місцевих рад (секретаріат Київської міської ради), структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад в особі їх керівників.

Наказом Міністерства фінансів України від 22.12.2011 р. № 1691 визначено порядок формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів, згідно відомостей якого станом на 01.01.2021 р. Херсонська міська рада не є ні розпорядником, ні одержувачем бюджетних коштів. Натомість розпорядником та одержувачем бюджетних коштів є виконавчий комітет Херсонської міської ради (запис № 60698).

Як вже зазначалося, рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 25.11.2020 р. звернуто стягнення на кошти Херсонської міської ради в рахунок погашення податкового боргу Житлово-комунального підприємства ЖЕК № 11 по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у сумі 409884,30 грн.

Судове рішення набрало законної сили 26.12.2020 р., у зв`язку з чим 14.01.2021 р. позивачу видано виконавчий лист № 74 2021р.

Як вбачається з листа Управління Державної казначейської служби України у м.Херсоні Херсонської області від 21.01.2021 р. № 04-15/81, розрахункові рахунки Херсонської міської ради в управлінні Казначейства відсутні. В управлінні Казначейства відкриті розрахункові рахунки Виконавчого комітету Херсонської міської ради (код ЄДРПОУ 04059958), який є іншою юридичною особою та відповідно до п.4 ст.28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" здійснює в установленому порядку фінансування видатків з місцевого бюджету.

Відповідно до ч.3 ст.378 КАС підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Аналіз наведеної норми дає підстави вважати, що суд може змінити спосіб і порядок виконання рішення лише: 1) у виняткових випадках; 2) за наявності обставин, що ускладнюють його виконання або роблять його неможливим; 3) за умови надання достатніх доказів наявності таких обставин.

Під зміною способу і порядку виконання рішення суду слід розуміти прийняття судом нових заходів реалізації (виконання) рішення саме в разі неможливості його виконання у спосіб і порядок, встановлений раніше.

Таким чином, суд за наявності обґрунтованих підстав та належних доказів може змінити спосіб виконання рішення суду або ж відмовити по даному питанню, не змінюючи при цьому його змісту.

Враховуючи, що відсутність у Херсонської міської ради статусу розпорядника бюджетними коштами, та, як наслідок, розрахункового рахунку в управління Казначейства, унеможливлює виконання рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 25.11.2020 р. по справі № 540/3440/20 щодо звернення стягнення на кошти Херсонської міської ради в рахунок погашення податкового боргу Житлово-комунального підприємства ЖЕК № 11 по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у сумі 409884,30 грн., тому суд з метою усунення порушеного права стягувача вважає за необхідне встановити спосіб виконання вказаного судового рішення шляхом звернення стягнення на кошти виконавчого комітету Херсонської міської ради в рахунок погашення податкового боргу Житлово-комунального підприємства ЖЕК № 11 по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у сумі 409884,30 грн.

Керуючись ст.ст.241, 248, 378 КАС України, суд -

ухвалив:

Заяву ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі про зміну способу та порядку виконання судового рішення задовольнити.

Змінити спосіб і порядок виконання рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 25.11.2020 р. у справі № 540/3440/20 шляхом звернення стягнення на кошти виконавчого комітету Херсонської міської ради (73003, м.Херсон, просп.Ушакова, 37, код ЄДРПОУ 04059958) в рахунок погашення податкового боргу Житлово-комунального підприємства ЖЕК № 11 по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у сумі 409884 (чотириста дев`ять тисяч вісімсот вісімдесят чотири) грн. 30 коп.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду в 15-денний строк з дня складання повного тексту, при цьому відповідно до пп.15.5 п.15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.І. Бездрабко

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.02.2021
Оприлюднено15.02.2021
Номер документу94799978
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/3440/20

Постанова від 21.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Постанова від 21.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 19.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 19.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 07.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 07.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 07.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 05.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 04.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Ухвала від 11.02.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні