Ухвала
від 11.02.2021 по справі 274/5584/20
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/5584/20 Провадження № 1-кс/0274/227/21

УХВАЛА

Іменем України

11.02.2021 м.Бердичів

Слідчий суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1 (далі Суд),

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання про проведення обшуку, подане прокурором Бердичівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 в кримінальному провадженні за № 42019061340000012, внесеному до Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 21.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

І Суть клопотання

Прокурор звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, в якому просить надати слідчим слідчого відділення Бердичівського районного відділу поліції ГУНП в Житомирській області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 дозвіл на проведення обшуку в офісних та виробничих приміщеннях пилорами за адресою: АДРЕСА_1 , що використовуються ОСОБА_17 , ТОВ "САП 2020", ТОВ "Профіт ДОП", з метою відшукання та вилучення відомостей щодо продажу документації про походження лісоматеріалів (лісопродукції) породи «Дуб» протягом 2019-2020 років ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , а саме: договорів, накладних, специфікацій-накладних, товарно-транспортних накладних, відомостей про наявність відкритих банківських рахунків (договорів банківського обслуговування, платіжних карт); блокнотів, чорнових записів з відомостями щодо продажу документів про походження лісопродукції, відомостей щодо здійснення поштових відправлень сервісами ТОВ «Нова Пошта»; комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації (компакт дисків, карт пам`яті, жорстких дисків), на яких можуть містяться відомості щодо продажу документів про походження лісопродукції; бланків накладних, товарно-транспортних накладних з відтисками печаток ТОВ «САП 2020», ТОВ «Профіт ДОП»; печаток ТОВ «САП 2020», ТОВ «Профіт ДОП» (з метою відібрання відтисків данних печаток); гроші здобуті злочинним шляхом, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Обгрунтовуючи вимоги клопотання, прокурор зазначає що Бердичівською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42019061340000012, внесеному 21.02.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, у якому досудове розслідування проводять слідчі слідчого відділення Бердичівського районного відділу поліції ГУНП в Житомирській області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи

ДП «Бердичівське лісове господарство» протягом 2018-2019 років, будучи наділеними організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими обов`язками, діючи умисно, з корисливих мотивів, маючи на меті незаконне збагачення, вчинили розтрату лісових ресурсів ДП «Бердичівське лісове господарство», спричинивши даному державному підприємству шкоди на суму, яка встановлюється.

В ході розслідування на виконання доручення слідчого у провадженні надійшли матеріали з УСБУ в Житомирській області, з яких вбачається, що до вчинення вказаного злочину може бути причетний ОСОБА_18 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Так, згідно вказаних матеріалів УСБУ в Житомирській області,

ОСОБА_18 організував через своїх знайомих ОСОБА_23 , ОСОБА_19 , ОСОБА_21 , батька ОСОБА_20 та співмешканку ОСОБА_22 схему постачання необлікованої лісопродукції з лісових масивів ДП «Бердичівське лісове господарство» до пилорами, належної СОК «Слободище+», розташованої в с.Слободище Бердичівського району, директором якої є ОСОБА_18 , де лісопродукція обробляється та в подальшому експортується за кордон. З метою легалізації незаконно здобутої лісопродукції та її подальшого експорту від імені ФОП ОСОБА_20 , ФОП ОСОБА_21 , ФОП ОСОБА_22 , за невстановлених обставин виготовлялася документація про походження лісопродукції (накладні, товарно-транспортні накладні) від імені різних суб`єктів господарювання, зокрема, ТОВ «САП 2020», ТОВ «Профіт ДОП» тощо.

Окрім цього, в ході розслідування, під час обшуку у житлі

ОСОБА_19 виявлено та вилучено документацію щодо здійснення експортних операцій від імені ФОП ОСОБА_20 , ФОП ОСОБА_21 , ФОП ОСОБА_22 та щодо придбання лісопродукції від різних суб`єктів господарювання. В ході огляду даної документації встановлено, що ОСОБА_19 отримував сервісом ТОВ «Нова Пошта» документи, відправниками яких вказані: ОСОБА_24 , адреса: смт.Золочів Харківська область, відділення №1; ОСОБА_25 , адреса: АДРЕСА_3 ; ОСОБА_17 .

Разом з тим, в ході розслідування отримано відомості про те, що лісоматеріали ФОП ОСОБА_20 , ФОП ОСОБА_21 , ФОП ОСОБА_22 , за невстановлених на даний час обставин, придбавали у ДП «Бердичівське лісове господарство».

Також, у ході розслідування надійшли матеріали з УСБУ в Житомирській області, відповідно до яких ТОВ «Профіт ДОП» (код ЄДРПОУ 42292553, юридична адреса: Харківська область, Краснокутський р-н, селище Пильнянка, вул. Мисливська, 1 кв.6) та ТОВ «САП 2020» (код ЄДРПОУ 43020601, юридична адреса: місто Харків, вул.Гвардійців Широнінців, 79Г, кв.121) підконтрольні ОСОБА_17 , який здійснював продаж документів про походження лісопродукції (накладних, товарно-транспортних накладних) ОСОБА_18 . В свою чергу, вказані документи в подальшому використовувались шляхом подання до Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства для отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій.

Для продажу документів про походження лісоматеріалів

ОСОБА_17 залучив своїх працівників ОСОБА_26 та ОСОБА_24 , які здійснювали відправлення документів про походження лісопродукції ОСОБА_19 сервісом ТОВ «Нова Пошта».

Відповідно до вказаних матеріалів УСБУ в Житомирській області, ТОВ «САП 2020» та ТОВ «Профіт ДОП» у своїй господарській діяльності використовують офісні та виробничі приміщення пилорами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , на земельній ділянці з кадастровим номером 6322655100:01:006:0214, що належить Золочівській селищній раді та передана в оренду на 49 років ОСОБА_17 . Нежитлова будівля на даній земельній ділянці на праві приватної власності належить ОСОБА_17 . Крім того, одна з будівель вказаної пилорами рахуються за іншою адресою, а саме: АДРЕСА_4 , яка на праві приватної власності належить ОСОБА_17 .

На підставі наведеного, враховуючи обставини та спосіб вчинення злочину у слідства є достатньо підстав вважати, що в офісних та виробничих приміщеннях за адресами: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_4 , можуть знаходитись відомості щодо продажу документації про походження лісоматеріалів (лісопродукції) породи «Дуб» протягом 2019-2020 років ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , а саме: договори, накладні, специфікації-накладні, товарно-транспортні накладні, відомості про наявність відкритих банківських рахунків (договори банківського обслуговування, платіжні карти); блокноти, чорнові записи з відомостями щодо продажу документів про походження лісопродукції, відомості щодо здійснення поштових відправлень сервісами ТОВ «Нова Пошта»; комп`ютерна техніка, електронні носії інформації (компакт диски, карти пам`яті, жорсткі диски), на яких можуть містяться відомості щодо продажу документів про походження лісопродукції; бланки накладних, товарно-транспортних накладних з відтисками печаток ТОВ «САП 2020», ТОВ «Профіт ДОП»; печатки ТОВ «САП 2020», ТОВ «Профіт ДОП»; гроші здобуті злочинним шляхом, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Тому, з метою виявлення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку в офісних та виробничих приміщеннях за адресою: Харківська область, смт.Золочів, вул.Танкістів, 55, з метою відшукання та вилучення вищевказаної документації та речей.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №241022618 від 19.01.2021 за адресою: АДРЕСА_1 розташовані земельна ділянка з кадастровим номером 6322655100:01:006:0214, що належить на праві комунальної власності Золочівській селищній рад лежить і та передана в оренду ОСОБА_17 строком на 49 років; нежитлова будівля Золочівського ринку загальною площею 381 кв.м, що на праві приватної власності належить ОСОБА_17 .

Згідно матеріалів УСБУ в Житомирській області у будівлях, розташованих на земельній ділянці з кадастровим номером 6322655100:01:006:0214 знаходяться офісні та виробничі приміщення пилорами, які використовуються ОСОБА_17 , ТОВ «САП 2020», ТОВ «Профіт ДОП» у господарській діяльності, у зв`язку з чим у них можуть зберігатись документи та речі, які мають значення для даного кримінального провадження.

Прокурор зазначає, що проведення вказаної слідчої дії має суттєве значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні, обставин вчинення кримінального правопорушення, виявлення знаряддя злочину, речей та документів, що можуть бути використані як докази у зазначеному кримінальному провадженні.

ІІ Процедура та позиція учасників справи

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав у повному обсязі та просив його задовольнити з підстав, наведених у останньому.

ІІІ Кримінально-процесуальне законодавство

Частини 1 та 2 ст. 223 КПК України визначають, що слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України визначає, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про, зокрема, підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Зі змісту ч. 5 ст. 234 КПК України вбачається, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння. Так, згідно із цією статтею «не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше, як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку».

Крім того, відповідно до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод «кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб». Згідно з практикою ЄСПЛ ужите в п. 1 ст. 8 зазначеної Конвенції поняття «житло» охоплює не лише житло фізичних осіб, воно може поширюватися на офісні приміщення, які належать фізичним особам, а також офіси юридичних осіб, їх філії та інші приміщення (рішення ЄСПЛ у справах «Нємєц проти Німеччини» від 16.12.1992 р., «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 р.).

ІV. Обставини, встановлені слідчим суддею, їх оцінка та висновки

Дослідивши клопотання, додані до нього копії з матеріалів кримінального провадження, слідчий суддя вважає клопотання таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, слідчим суддею встановлено, що слідчими Бердичівського районного відділу поліції ГУНП в Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 42019061340000012, внесеному до Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 21.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Як вбачаєтьсязі змістуклопотання пронадання дозволуна проведенняобшуку,прокурор зазначає,що услідства єдостатньо підставвважати,що вофісних тавиробничих приміщенняхпилорами заадресою:Харківська область,смт Золочів,вул.Танкістів,55,що використовуються ОСОБА_17 ,ТОВ "САП2020",ТОВ "ПрофітДОП",можуть знаходитися відомості щодо продажу документації про походження лісоматеріалів (лісопродукції) породи "Дуб" протягом 2019-2020 років ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , оскільки останні використовуються ТОВ «САП 2020», ТОВ «Профіт ДОП» та ОСОБА_17 у господарській діяльності.

Як вже було зазначено вище, згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №241022618 від 19.01.2021 за адресою: АДРЕСА_1 розташовані земельна ділянка з кадастровим номером 6322655100:01:006:0214, що належить на праві комунальної власності Золочівській селищній раді та передана в оренду ОСОБА_17 строком на 49 років; нежитлова будівля Золочівського ринку загальною площею 381 кв.м, що на праві приватної власності належить ОСОБА_17 .

Водночас, будь-яких доказів, які б пов`язували ТОВ «САП 2020», ТОВ «Профіт ДОП» з ОСОБА_17 прокурором не надано, як і не надано доказів, які б доводили використання ТОВ «САП 2020», ТОВ «Профіт ДОП» офісних та виробничих приміщень за адресою: АДРЕСА_1 .

Не підтверджено матеріалами клопотання й посилання прокурора на отримання ОСОБА_19 документів щодо придбання лісопродукції сервісом ТОВ "Нова Пошта", відправником яких вказаний ОСОБА_17 . Протокол огляду документів, вилучених під час обшуку за місцем проживання ОСОБА_19 від 27.10.2020, на який в судовому засіданні посилався прокурор, взагалі не містить відомостей щодо громадянина ОСОБА_17 .

Разом з тим, матеріали клопотання не містять доказів, що відшукувані речі можуть знаходитися в офісних та виробничих приміщень за адресою: АДРЕСА_1 .

Так, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Фактичною підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до переконливого висновку, що в наданих до клопотаннях матеріалах відсутні докази, які підтверджують підстави для надання дозволу на проведення обшуку за вказаною адресою; не доведено належними доказами, що відшукувані речі знаходяться у зазначеному в клопотанні місці, а тому в задоволенні останнього слід відмовити.

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання прокурора Бердичівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 в кримінальному провадженні за № 42019061340000012, внесеному до Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 21.02.2019 про проведення обшуку в офісних та виробничих приміщеннях пилорами за адресою: Харківська область, смт Золочів, вул.Танкістів, 55, що використовуються ОСОБА_17 , ТОВ "САП 2020", ТОВ "Профіт ДОП" - відмовити.

Повний текст ухвали складено 12.02.2021.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94841176
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, подане прокурором Бердичівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 в кримінальному провадженні за № 42019061340000012, внесеному до Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 21.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —274/5584/20

Ухвала від 19.02.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні