Ухвала
від 09.02.2021 по справі 923/1152/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

09 лютого 2021 року Справа № 923/1152/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. , при секретарі судового засідання Фінаровій О.Л., розглянувши у судовому засіданні справу

за позовом: Управління Північно-Кримського каналу Державного агентства водних ресурсів України, м. Нова Каховка, Херсонська область

до відповідача-1: Акціонерного товариства "Херсонобленерго", м. Херсон

до відповідача-2: Акціонерного товариства "Херсонобленерго" в особі Скадовських розподільних електричних мереж, м. Скадовськ, Херсонська область

про зобов`язання вчинити певні дії.

За участю представників сторін:

від позивача - Балацька А.В., довіреність № 18/20-20 від 09.01.20, Шешеня Є.В., довіреність № 18/19-21 від 12.01.21;

від відповідача-1 - не з`явився.

від відповідача-2 - не з`явився.

У відповідності до ч.1 статті 222 Господарського процесуального кодексу України здійснюється повне фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

в с т а н о в и в:

13 листопада 2020 року Управління Північно-Кримського каналу Державного агентства водних ресурсів України звернулося до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою до Акціонерного товариства "Херсонобленерго" та Акціонерного товариства "Херсонобленерго" в особі Скадовських розподільних електричних мереж, в якій просить:

- визнати додаткову угоду № 1 до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії № 23 від 28.12.2018 року, що набрав чинності 01.01.2019 року із Відповідачем-1 АТ Херсонобленерго укладеною з моменту прийняття рішення суду в редакції запропонованої позивачем;

- визнати протокол проведення переговорів між тендерним комітетом управління Північно - Кримського каналу та Акціонерне товариство Херсонобленерго в особі Скадовські розподільні електричні мережі чинним з моменту прийняття рішення суду, узгодженим у повному обсязі, у тому числі за істотними умовами закупівлі в редакції запропонованої позивачем;

- спонукати Відповідача-2 Акціонерне товариство Херсонобленерго в особі Скадовські розподільні електричні мережі вчинити певні дії та укласти договір на закупівлю послуги з розподілу електричної енергії у редакції Позивача в рамках Закону України Про публічні закупівлі у редакції запропонованої позивачем.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.11.2020 визначено суддю по справі - Нікітенко С.В.

Ухвалою від 17 листопада 2020 року суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 12.01.2021 суд закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 9 лютого 2021 року.

08 лютого 2021 року до суду від відповідача-1 у справі надійшло клопотання, в якому заявник просить суд відкласти розгляд справи на іншу дату, оскільки представник АТ Херсонобленерго перебуває у відпустці.

У призначене судове засідання 09.02.2021 представники відповідачів не з`явилися.

Представник позивача у судовому засіданні 09.02.2021 заперечив проти задоволення клопотання відповідача-1 про відкладення розгляду справи, вважає за можливе розглядати справу по суті без участі представників відповідачів, оскільки в матеріалах справи є відзив, відповідь на відзив, заперечення на відповідь на відзив.

Розглянувши клопотання клопотання відповідача-1 про відкладення розгляду справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.ч.1, 2, 3 ст.13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Судом враховано, що згідно п. 4 ч. 5ст. 13 Господарського процесуального кодексу України господарський суд зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Одночасно, суд враховує, що відповідно до ч. 5 ст. 236 ГПК України обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Частиною першою статті 216 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Згідно частини 2 пункту 3 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах, встановлених цим кодексом строків, у випадку першої неявки в судове засідання учасника справи, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнані поважними.

Разом з тим судом враховано, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2021 №1236 Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" до 28 лютого 20221 продовжено на всій території України дію карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211.

З урахування викладеного, судом визнано поважними причини неявки у судове засідання представника відповідача-1.

За таких обставин, враховуючи вищенаведене та необхідність забезпечення прав осіб на доступ до правосуддя і здійснення такого правосуддя, передбаченого Конституцією України і гарантованого статтею 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року (право на справедливий суд), з метою забезпечення стабільного здійснення судочинства, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання відповідача-1 у справі та відкласти розгляд справи відповідно до ст. 216 ГПК України.

Відповідно до частини 1 статті 195 ГПК України, суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше, ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

За приписами частини 2 зазначеної вище статті господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті.

Разом з тим, суд зазначає, що згідно з приписами ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід уважати строк, який необхідний для вирішення справи відповідно до вимог матеріального та процесуального законів.

При цьому, Європейський суд з прав людини зазначає, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника (рішення Європейського Суду з прав людини у справах Савенкова проти України від 02.05.2013, Папазова та інші проти України від 15.03.2012).

Європейський суд щодо тлумачення положення "розумний строк" в рішенні у справі "Броуган (Brogan) та інші проти Сполученого Королівства" роз`яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

З огляду на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, з метою дотримання розумного строку, суд вважає за необхідне продовжити строк розгляду справи по суті поза межами встановленого Господарським процесуальним кодексом України строку.

Керуючись статтями 195, 216, 232, 234, 235, Господарського процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в :

1. Продовжити строк розгляду справи № 923/1152/20 по суті на підставі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та здійснити розгляд справи по суті у продовж розумного строку.

2. Відкласти розгляд справи по суті на 04 березня 2021 року на 14-30 год., за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зал судових засідань № 207.

3. Роз`яснити учасникам справи ст. 207 ГПК України, згідно положень якої під час розгляду справи по суті в учасників справи з`ясовується, чи мають вони заяви чи клопотання, пов`язані з розглядом справи, які не були заявлені з поважних причин в підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом, та вирішує їх після заслуховування думки інших присутніх у судовому засіданні учасників справи. Суд залишає без розгляду заяви та клопотання, які без поважних причин не були заявлені в підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом.

4. Явка представників сторін у судове засідання не визнається обов`язковою.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за наступною адресою: http://ks.arbitr.gov.ua.

Ухвалу підписано 15.02.2021.

Суддя С.В. Нікітенко

Дата ухвалення рішення09.02.2021
Оприлюднено16.02.2021
Номер документу94864999
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1152/20

Рішення від 08.04.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 09.02.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 12.01.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 17.11.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні