Ухвала
від 09.02.2021 по справі 334/2198/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 09.02.2021

Справа № 334/2198/20

Провадження № 1-кс/334/261/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2021 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Ленінського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 за участю слідчого СВ Запорізького УП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , розглянув у закритому судовому засіданні клопотання про проведення обшуку у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР під №120200080050001504 від 06 травня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.436-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання слідчого СВ Запорізького УП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_4 .

Клопотання обґрунтовано тим, що в провадженні Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали кримінального провадження внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020080050001504 від 06.05.2020 року за фактом вчинення злочину передбаченого ч. 1 ст. 436-1 КК України.

В ході проведення досудового розслідування було встановлено, що 06.05.2020 надійшло повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення начальника Управління СБУ в Запорізькій області про те, що Управлінням отримано інформацію про протиправну діяльність громадянина України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (уродженця та мешканця м. Запоріжжя, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ) в діях якого вбачаються окремі ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 436-1 КК України «Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганди комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів».

Так, за отриманою інформацією, ОСОБА_5 , на власному відкритому акаунті « ОСОБА_6 » в соціальній мережі «Facebook», з яким має змогу ознайомитися необмежене коло користувачів, за електронною адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 -Иванов-859838300865011/, в квітні цього року опублікував напис: «бессмертный полк. Все, кому дорога память о подвиге советского солдата в годы Великой Отечественной войны, кто свято чтит память о своих предках, защитивших нашу Родину от фашистского порабощений, в канун 75 годовщины Великой Победы предлагаем ЗАМЕНИТЬ СВОЮ АВАТАРКУ ФОТОГРАФИЕЙ СВОЕГО ФРОНТОВИКА! Давайте вместе в эти памятные дни превратим социальные сети в большой Бессмертный Полк! НАША ПАМЯТЬ ЖИВА ИХ ПОДВИГ БЕССМЕРТЕН!!! координатор движения « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а також зображення з відтворенням поєднання серпа, молота та п`ятикутної зірки».

Окрім вказаного, на зазначеному акаунті ОСОБА_5 , розмістив зображення прапора СРСР, ОСОБА_8 та іншу символіку комуністичного тоталітарного режиму.

У той же час, відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.2015, символікою комуністичного тоталітарного режиму визнається символіка, що включає, зокрема, зображення прапора, зображення в яких відтворюється поєднання серпа, молота та п`ятикутної зірки, а також зображення присвячені особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР.

Крім того, встановлено, що ОСОБА_5 , позиціонує себе, як представника російської неурядової структури ГО «Безсмертний полк» при цьому використовує зображення забороненої символіки тоталітарного режиму, яка пропагує проросійську ідеологію.

Під час здійснення досудового розслідування зазначеного кримінального провадження, 09.05.2020 був зупинений громадянин ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який розклеював газети «Полк Победы», на деревах біля будинку № 189 по проспекту Соборному в м. Запоріжжя.

Під час складання адміністративного протоколу за ст. 152 КУпАП «Порушення державних стандартів у сфері благоустрою населених пунктів» на ОСОБА_9 , у останнього було вилучено 26 газет «Полк Победы».

11.05.2020 в якості свідка був допитаний ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 який в ході допиту показав, що з 2000 року є членом Комуністичної партії. Останній знайомий на протязі 10 останніх років з ОСОБА_5 . Приблизно п`ять років по тому ОСОБА_9 , почав співпрацювати з громадською організацією «Полк Победы», керівником якої є ОСОБА_5 , офіс якого розташований на першому поверсі за адресою: АДРЕСА_2 . ОСОБА_9 , що року на передодні святкування з нагоди 9 травня отримує надруковані екземпляри газет «Полк Победы», які безкоштовно роздає на вулицях мешканцям м. Запоріжжя.

Екземпляри зазначених газет щороку ОСОБА_9 , надають різні раніше не відомі йому люди від ОСОБА_5 .

Так, з нагоди святкування 9 травня 2020, ОСОБА_9 , 06.05.2020 близько 17:00 год., зателефонував на мобільний номер телефону хлопець, який представився на ім`я « ОСОБА_10 ». В ході телефонної бесіди, хлопець на ім`я « ОСОБА_10 » повідомив, що ОСОБА_9 необхідно вийти до будинку АДРЕСА_2 , де мешкає ОСОБА_9 , та забрати газети, які передав йому ОСОБА_5 , керівник громадської організації «Полк Победы». Вийшовши з під`їзду, ОСОБА_9 , побачив хлопця на вигляд близько 19-20 років (більш детального опису не надав), який передав близько 100-120 штук надрукованих газет «Полк Победы» ОСОБА_9

11.05.2020 було оглянуто протоколом огляду предмету вилучені під час складання адміністративного протоколу на ОСОБА_9 , кольорову надруковану газету з написом 1941-1945 «Полк Победы» 9 мая 2020 г. 75 лет Великой Победы.

Зазначені заголовки червоного кольору. У лівому куті надрукована п`ятикутна зірка з написом «СССР Победа», газета на двох аркушах.

У нижній частині газети виконаний друкований текст, а саме:

-Газета «Полк Победы» (Полк Перемоги) свидетельство СМИ: Серия 33 № 1322-597-Р от 31.01.2020 г. Главный редактор: ОСОБА_11 ;

-Учредитель и издатель: Общественная ограгизация «Полк Победы» Наш адрес: 6900, г. Запорожье, ул. Сталеваров, 1; тел. НОМЕР_1 ;

-Тираж: 50000 экз. Выпуск № 1 (9, 09.05.2020 Цветоделение, фотонабор и печать произведены ТОВ «ВБ «Кераміст» Заказ № 2089601 Распостраняется безплатно;

Аналогічні газети були вилучені під час санкціонованого обшуку за місцем знаходження Громадської організації «Полк Перемоги» (ідентифікаційний код юридичної особи 41281650) засновником якої є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_2 .

В ході досудового розслідування було призначено судову мистецтвознавчу експертизу до Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені заслуженого професора ОСОБА_12 .

Згідно висновку експерта № 10240 від 21.07.2020 наданий на дослідження примірник газети «Полк Победы», випуск № 1(9) 09.05.2020 містить зображення комуністичної символіки.

Відповідно до запиту Міністерства Юстиції України єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Видавничий будинок «Кераміст» (ідентифікаційний код юридичної особи 31122120) розташований за адресою м. Запоріжжя, вулиця Сєдова, будинок 16.

Відповідно до відомості з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, встановлено, що ТОВ «Видавничий будинок «Кераміст» об`єкт нерухомого майна виробнича літ. А-2, адміністративна будівля літ. Б-3,4 контрольно - пропускний пункт літ. Г розташованих за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сєдова,будинок 16.

Слідчий в судовому засіданні підтримала клопотання, надала пояснення аналогічні викладеним в клопотанні.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши думку слідчого суд приходить до такого.

Відповідно до вимог ч.3 ст.234КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно ч.ч.1, 5 ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Вважаю, що потреби досудового розслідування не виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні. Слідчим не доведено неможливість іншим шляхом отримати зазначені в клопотанні речі та документи, тобто має місце передчасність звернення до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку. Так, питання про вилучення необхідних речей та документів можливо вирішити при розгляді клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів за участю сторони кримінального провадження, з метою недопущення порушення прав сторони кримінального провадження.

Крім цього слідчий суддя вважає за необхідне роз`яснити, що тимчасовий доступ до речей та документів є одним з заходів забезпечення кримінального провадження, а обшук є слідчою дією. Проте, як у випадку тимчасового доступу до речей і документів, так і при обшуку, речі та документи можуть вилучатись.

Необхідно зазначити, що невиконання вимог про законність, обґрунтованість та вмотивованість рішення слідчого судді тягне за собою визнання обшуку незаконним, та розглядається Європейським Судом з Прав Людини як порушення ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Отже з урахуванням викладеного суд вважає, що клопотання не відповідає вимогам КПК України та є передчасним.

За таких обставин в задоволенні клопотання має бути відмовлено.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 39, 37, 234 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання слідчого СВ Запорізького УП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному проваджені, внесеному до ЄРДР №120200080050001504 від 06 травня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.436-1 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94883341
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР під №120200080050001504 від 06 травня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.436-1 КК України

Судовий реєстр по справі —334/2198/20

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Гнатюк О. М.

Ухвала від 09.02.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 09.02.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 11.06.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні