Ухвала
від 15.02.2021 по справі 631/613/20
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 631/613/20

Провадження № 2/631/215/21

УХВАЛА

про заміну сторони правонаступником

15 лютого 2021 року смт Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Пархоменко І. О.,

за участю секретаря судового засідання - Семенко А. А.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ВАТУТІНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ, ОСОБА_2 , третя особа: приватний нотаріус Нововодолазького районного нотаріального округу Крючкова Любов Анантоліївна про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ВАТУТІНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ, ОСОБА_2 , третя особа: приватний нотаріус Нововодолазького районного нотаріального округу Крючкова Любов Анантоліївна про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Через канцелярію суду за вхідним № 762/21-вх від 09.02.2021 представник НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ надав заяву, відповідно до якої просив суд замінити відповідача по справі ВАТУТІНСЬКУ СІЛЬСЬКУ РАДУ на НОВОВОДОЛАЗЬКУ СЕЛИЩНУ РАДУ, у зв`язку з припиненням повноважень ВАТУТІНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ, яка увійшла до складу НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ.

Сторони у судове засідання не з?явилися, про час та місце судового розгляду повідомлені належним чином.

Суд, вивчивши клопотання представника НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, дослідивши матеріали справи в межах заявленого клопотання, дійшов наступного.

З матеріалів справи вбачається, що позивач вказав відповідачем ВАТУТІНСЬКУ СІЛЬСЬКУ РАДУ.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 725-р визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Харківської області. Так, до території Нововодолазького району Харківської області ввійшли Нововодолазька, Бірківська, Ватутінська, Знам`янська, Одринська, Ордівська, Просянська, Рокитненська, Сосонівська, Староводолазька громади.

Відповідно до постанови Верховної Ради України від 17липня 2020року №807-ІХ Про утворення та ліквідацію районів у Харківській області утворено Харківській район (з адміністративним центром у місті Харків) у складі територій Безлюдівської селищної, Височанської селищної, Вільхівської сільської, Дергачівської міської, Липецької сільської, Люботинської міської, Малоданилівської селищної, Мереф`янської міської, Нововодолазької селищної, Південноміської міської, Пісочинської селищної, Роганської селищної, Солоницівської селищної, Харківської міської, Циркунівської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України. Ліквідовано Нововодолазький район Харківської області.

Постановою Центральної виборчої комісії від 08 серпня 2020 року № 160 було призначено перші вибори депутатів, зокрема, депутатів Нововодолазької селищної ради Харківського району Харківської області та Нововодолазького селищного голови Харківського району Харківської області, що відбулися 25 жовтня 2020 року.

Відповідно до підпункту 4 пункту 2 розділу II Прикінцеві положення Закону України від 16 квітня 2020 року № 562-ІХ Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, старост сіл, селищ територіальних громад, які увійшли до складу територіальних громад, території яких затверджено Кабінетом Міністрів України на підставі цього Закону, припиняються в день набуття повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних на перших місцевих виборах у 2020 році відповідно до підпункту 2 цього пункту.

Як вказано у заяві представника НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ 25 листопада 2020 року відбулася перша сесія новообраної НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ VIII скликання.

Отже, повноваження ВАТУТІНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ, яка увійшла до складу Нововодолазької селищної територіальної громади припинилися 25 листопада 2020 року.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Як зазначено в Постанові Верховного Суду від 20.03.2018 по справі № 910/1972/17 за загальним визначенням правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво може бути універсальним або частковим (сингулярним). За універсального правонаступництва до правонаступника (фізичної або юридичної особи) переходять усі права і обов`язки того суб`єкта, якому вони належали раніше. За часткового (сингулярного) правонаступництва від одного до іншого суб`єкта переходять лише окремі права і обов`язки. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні. Правонаступництво слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Доказами правонаступництва щодо окремого зобов`язання може бути: відповідний договір, на підставі якого воно виникло, передавальний акт чи розподільчий баланс, статут правонаступника.

Отже, ураховуючи зазначене, необхідно здійснити заміну відповідача, а саме, ВАТУТІНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ на правонаступника, а саме, НОВОВОДОЛАЗЬКУ СЕЛИЩНУ РАДУ.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 55, 257, 258, 260, 275, 353 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання представника НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ про заміну сторони правонаступником задовольнити.

Замінити відповідача ВАТУТІНСЬКУ СІЛЬСЬКУ РАДУ правонаступником - НОВОВОДОЛАЗЬКОЮ СЕЛИЩНОЮ РАДОЮ.

Відкласти судове засідання по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ОСОБА_2 , третя особа: приватний нотаріус Нововодолазького районного нотаріального округу Крючкова Любов Анантоліївна про встановлення факту належності правовстановлюючого документу до 13 години 00 хвилин 09 березня 2021 року.

Копію ухвали направити до НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ за адресою: 63202, Харківська область, смт Нова Водолага, вул. Донця Григорія, 14 та іншим учасникам справи та викликати їх в судове засідання на вказану дату.

Розгляд справи проводити в приміщенні Нововодолазького районного суду Харківської області за адресою: вул. 40 років Перемоги буд. 1, смт Нова Водолага, Харківської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду в частині заміни відповідача правонаступником подається учасниками справи через Нововодолазький районний суд Харківської області до Харківського апеляційного суду до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І. О. Пархоменко

СудНововодолазький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення15.02.2021
Оприлюднено17.02.2021
Номер документу94910731
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —631/613/20

Рішення від 09.03.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Рішення від 09.03.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 15.02.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 16.01.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 02.11.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 23.10.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 08.10.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні